W zasadzie dopiero przymierzam się do grania w betfair,ale od kilku dni obserwuję ten serwis i przede wszystkim rzuciły mi się w oczy atrakcyjne kursy (czasem nawet bardzo atrakcyjne).
(...)Jak wspomniałem na początku,dopiero od kilku dni przyglądam się BF i stąd moje pytanie.Jak wy oceniacie atrakcyjność kursów i wysokość limitów u tego buka?
ok, po kolei. Betfair nie jest bukmacherem tylko jest to Sporting Exchange. roznica o tyle istotna, ze jedyna korzysc jaka BF czerpie to procent od
wygranych netto (max. 5% ). im wieksza twoja aktywnosc na BF tym mniejsza prowizja. cala reszta pozostaje w rekach grajacych.
i stad wlasnie atrakcyjnosc kursow.
kazdy
bukmacher ustalajac kursy pobiera tzw. Book %, Wskaznik Procentowy, gwarantujacy mu zysk niezaleznie od rezultatu/. zazwyczaj oscyluje on w granicach 107-109%. sa takie firmy bukmacherskie, ktore maja ten wskaznik ustalony na 114% ale to zakrawa na rozboj w bialy dzien i takich bukow nalezy unikac.
z kolei BF ma te wskazniki na ustalone na minimalnym poziomie. i to nawet nie BF je ustala tylko gracze wystawiajacy wlasne kursy. dotyczy to glownie spotkan cieszacych sie wieksza popularnoscia (gdzie w grze jest przynajmniej kilka tysiecy funtow), bo powiedzmy kiedy na dany mecz jest bardzo malo pieniedzy (po stronie Back i Lay), powiedzmy ok.100F to te wskazniki beda bardzo rozbiezne.
przyklad(z chwili obecnej):
Kwal. do LM:
Liverpool v TNS 101% 99.6%
Back Lay
bardzo dobre kursy po obu stronach.
zasada jest taka: jesli procent Back spadnie
ponizej 100 to mamy arb (sure bet). jesli procent Lay wzrosnie
powyzej 100 to mamy rowniez arb (sure bet).
Betfair jest bardzo solidna firma, ktora jedynie udostepnia soja platforme dla grajacych tam osob. najwiekszym konkurentem BF jest Betdaq ale nie maja oni tam duzej plynnosci co ogranicza mozliwosci osob grajacyh. ze nie jest to latwy biznes niech swiadczy fakt, ze inna duza sporting exchange, Sporting Options, calkiem niedawno zbankrutowala.
ja czasem zastanawiam sie co sklania graczy do korzystania z firm bukmacherskich, kiedy grajac na BF mozna na przyklad:
-manipulujac Back i Lay zamknac zaklad jeszcze przed rozpoczeciem spotkania i zapewnic sobie bezpieczny profit
-lepsze kursy
-brak zwloki w wyplatach
-brak limitow na stawki(!)
odnosze wrazenie, ze istnieje duza grupa osob nie korzystajaca z BF jedynie z powodu braku umiejetnosci poslugiwania sie ich strona (szczeglnie funkcja Lay).
zapewniam was, ze to nic trudnego. sam na poczatku mialem podobne problem i Lay graniczylo dla mnie z fizyka kwantowa ale kiedy sie to pojmnie-staja sie to dziecinnie proste.
jesli ktos ma jakies pytanie odnosnie BF, chetnie postaram sie odpowiedziec.