|
|
Zysk Daje Ryzyko
|
|
Zysk Daje Ryzyko
Kto sie orientuje gdzie w Londynie jest biuro w ktorym moge zlozyc formularze o zwrot podatku ? Szukam na stronce IRS ale tam nie moge nic znalezc :/ bede bardzo bardzo wdzieczny
pozdr wpisz w wyszukiwarce revenue tax office London
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
up  czy ktos moze polecic jakas ubezpieczalnie auta ktora nie zada potwierdzenia no claim bonus? Wiem ze w razie odpukac wypadku, zderzenia jest lipa ale zastanawiam sie czym moze warto zaryzykowac w celu placenia duzo nizszych skladek. Niestety z tego co slyszalem wiekszosc ubezpieczycieli zada potwierdzenia otrzymania znizek przez lub zaraz po wykupieniu ubezpieczenia. druga sprawa, czy ktos bral moze kredyt w polskim banku podajac angielskie dochody? chodzi mi o wieksze sumy np 200 tys.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Barciu chyba nie ma takiego ubezpieczyciela, kiedys to bylo Tesco, ale sie chyba to juz zmienilo. Zalatw sobie lepiej znizki w PL - to bedzie chyba latwiejsze do zrobienia:) Przetlumacz pozniej all i bedzie ok.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
LEWY tlumaczenie sciemnionych znizek nabytych w Polsce to moja opcja awaryjna  Oczywiscie nie wszystkie firmy ubezpieczeniowe beda je akceptowac, ale jak juz zaakceptuja to raczej tego nie sprawdza 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
hmm odkopujac ten temat przypomnielm sobie o zwrocie podatuk i wszedlem raz jeszcze na te linki z poczatku 2iej strony tematu. Chcac sie zarejestrowac trzeba dokonac takiego wyboru: Please select the services you wish to use. Individual * Self Assessment (SA) * Site content tools * VAT * VAT EC Sales List (ECSL) * VAT Registration * VAT Reverse Charge Sales List (RCSL) co tu wybrac?:> bylem zatrudniony przez 3 miesiace, legalnie, placilem taxa i NI 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Barciu hmmm nie chodzilo mi o sciemnianie tylko zalatwienie normalnych znizek w PL. Moze masz znajomosci w ubezpieczalni  Pamietaj tylko aby zrobic tak, ze auto masz juz wyrejestrowane tzn ubezp. wycofane. W UK jest tylko znizka na 1 auto, mi nie uznali znizek dlatego ze mialem juz ubezpieczenie w PL.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Problem w tym ze w Polsce mialem auto na siebie przez krotki okres, a tak to na ojca zeby bylo taniej. Z lenistwa nawet nie bylem wspolwlascicielem (w papierach) wlasnego samochodu. Wiec jestem golutki bez znizek, przeprowadzilem sie i ubezpieczenie podskoczylo mi drastycznie dlatego zaczalem kombinowac. Prawde powiedziawszy myslalem ze da rade samemu wystawic sobie znizke na sciemniona firme w PL, albo nawet istniejaca ale jakas mala i dac do tlumacza i na tej podstawie dostac no claim bonus. Znam 2 osoby w PZU moze one mi wystawia lewe zaswiadczenia. Trza kombinowac  Ja zeby odzyskac podatek z zeszlego nie korzystalem z uslug zadnego biura, nawet sie nigdzie nie rejestrowalem. Wyslalem w kopercie formularze P85 i p86 oraz kopie P45 do Home Revenue & Customs i po chyba 2 miesiacach dostalem czek do domu (wysylaja nawet do Polski).
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
przed powrotem do Polski, bylem w Revenue, wypelnilem P85 Leaving form i zostawilem moje P45 i P60 poniewaz staram sie o zwrot podatku ( zaznaczylem, ze do Anglii juz nie wroce ) i facetka powiedziala mi, ze jest juz wszystko ok, sprawy formalne sa juz zalatwione i mam czekac w Polsce na czek, mija kilka tygodni a tu do chaty przychodzi mi P86 i P91  , po co mi i im to? przeciez wiedza juz wszystko co powinni, przegladalem neta, jest kilka wskazowek na temat ale moze ktos z forumowiczow juz to przerabial ? 
|
|
|
|
|
Wiara Gwarancja Wygranej
|
|
Wiara Gwarancja Wygranej
ja przed powrotem wypełniłem też to P85 i dałem P60 o zwrot podatku wszystko ok i czekać do 8 tygodni,zaznaczyłem że do Anglii nie wrócę wcześniej niż przed 01.10.2009 ,oczywiście dałem żeby mi hajs przelali na konto w barclaysie i adres do Polski podałem też bo znając życie dostane czek ,kartę wysłałem znajomemu na koncie nie ma jeszcze hajsu z podatku a czekam już od 21 lipca wypełniłem ,czyli 3 miesiące już ,do Polski miesiąc temu dostałem jakiś list z Reveniu coś o podatku ,o p85 ,coś że jak wróce do Anglii mam wypełnić p86 takie pisemko jakeś krótkie...czekam czekam bo prawie 700 paundów sie przyda hee
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Ogolnie to cos im sie nie spieszy z tymi zwrotami. W Revenue bylem sie rozliczyc jakos na poczatku lipca i powiedzieli, ze wszystko all right i czekac max 8 tyg. Minelo te 8 tyg. i nic. Zapewne maja tam burdel jak to wszedzie w tych biurach angielskich i trzeba czekac....
|
|
|
|
|
Wiara Gwarancja Wygranej
|
|
Wiara Gwarancja Wygranej
no właśnie trzeba czekać cierpliwie
pamiętam że w 1 roku czekałem blisko 3 miesiące
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Witajcie.. moze ktos mi pomoze.. Wybieram sie na kilka dni do Newcastle na poczatku grudnia, czy ktos moglby napisac jak najlepiej byloby poruszac sie.. czy oplaca sie wynajac samochod? Przekopalem internet i wychodzi jakies 25-30 funciakow za dobe wynajmu bez limitu kilometrow plus oczywiscie benzyna... Wypad na gor do Edynburga i gdzies na dol.. moze Londyn ale z Newcastle troche daleko.. jak wygladaja trasy czy taniej wyjdzie wlasnie wynajetym samochodem czy pociagiem.. Czy latwo sie dostosowac do lewostronnego ruchu? Co byscie polecali ogolnie..
I na koniec gdzie z Newcastle warto pojechac.. co zwiedzic.. Dzieki za wszelkie podpowiedzi.. Jakby co to chetnie poprosze info na priva.. moze jakas fajna strona internetowa..
Pozdro
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
ja Ci tylko moge napisac ze łatwo jest sie dostosowac do lewostronnego ruchu, na poczatku tylko chce sie zmieniac biegi prawą ręką a tu szyba, no i jak dojezdzasz do rąda to korci skręcić w prawo ;P ale pozatym luzik
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
kurde ja musze jakos te formularze poskladac o zwrot podatku :/ sie zbieram do tego juz z 2 miesiace ;] btw. moze ktos wie czy da sie to sciagnac gdzies z neta i wydrukowac ? poprosilbym kumpla zeby to zaniosl - nie musialbym wysylac droga pocztowa
pozdro
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Linc ja tym durnium tez 2 razy wyslalem P85 i P86 z P45 + jeszcze chcieli jakis uzupelniajacy P91. Wszystko trwalo nieskonczenie dlugo, ale w koncu dostalem czek z kaska (do PL tez wysylaja) Wyslij im jeszcze raz wszystko co chca i powinno byc git. Lelu wszystkie formularze sa do pobrania w necie, wystarczy zapytac wujka google.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
gOOniek w Newcastle warte zobaczenia jest chyba stadion Srok  pomimo tego, ze teraz nisko lataja i slaba "sraja"  jesli chodzi o transport to autobus z National Express na linii Londyn Stansted - Edinburgh w 2 strony kosztuje okolo 55-60 funtow i jedzie okolo 10-13 godzin w jedna strone, czas zalezy od trasy jaka jedzie i sa postoje w duzych miastach - to takie info/ciekawostka dla Ciebie
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Akurat bede mieszkal rzut beretem od St. James's Park  Informacji na razie niewiele.. myslalem ze wiecej osob jest w Anglii  Jako ze bede tam miedzy 30.11 a 5.12 mam chrapke aby przejechac sie na mecz LIverpool - West Ham... Znalazlem ceny biletow.. na trybune za bramka 99 funciakow na boczna 129.. czy to normalne ceny czy zbladzilem?  Czy jest w ogole szanas na dostanie sie na mecz na Anfield Road z miesiecznym wyprzedzeniem? Pytania poprzdnie tez pozostaja otwarte.. Dzieki Linc.. 10-13 godzin w autokarze.. podziekuje i wezme sobie jakis samochod 
|
|
|
|
|
Zysk Daje Ryzyko
|
|
Zysk Daje Ryzyko
witam, odnośnie podatku może ktoś korzystał z http://www.euro-tax.pl i może napisać coś więcej??
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
jakbys jechał do glasgow to bym mógl ci bardziej pomóc, a w newcastle nie byłem za duzo srok ;P
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|