Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
#2696157 01/11/2008 19:27
B
old hand
old hand
B Offline
Cześć

Mam taki mały dylemat, ponieważ w maju do pierwszej komunii św. idzie dziewczynka której jestem ojcem chrzestnym....

Problem jest tego typu że dziewczynka mieszka na wsi, ma 4 rodzeństwa i rodziców których jedynym celem jest co dzień wypić wino w kartonie.

Dlatego chciałbym jej dać prezent którego nie zniszczy jej rodzeństwo ani nie przepiją rodzice... będę wdzięczny za każdą sugestię ...

Pozdro.

Bonus: Unibet
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Zadanie wydaje sie byc bardzo trudne , rozumiem , ze rodzenstwo (część) jest starsze i tu kolejny problem. Najlepszym rozwiazaniem wydają się być ciuchy - ale na komunie sie ich chyba nie kupuje. Ciężka sprawa: pieniędzy nie dasz, roweru/aparatu/zegarka nie kupisz ... , sam jestem ciekawy czy ma ktoś jakiś pomysl wink

S
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
S Offline
A gdybys jej otworzył jakieś konto oszczędnościowe, tak by mogła sobie wypłacić gdy juz będzie pełnoletnia?
I tak na każdą okazje byś wpłacał(urodziny itp..)

Bo z tego co piszesz, to rodzice nie pomogą jej za bardzo w dorosłym życiu, więc każdy grosz się jej przyda..

J
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
J Offline
a moze jakas fajna wycieczke...do jakiegos wesolego miasteczka z full inclusive, jakiegos dinoparku , albo cos takiego...

A
Pooh-Bah
Pooh-Bah
A Offline
Originally Posted by Sabre
A gdybys jej otworzył jakieś konto oszczędnościowe, tak by mogła sobie wypłacić gdy juz będzie pełnoletnia?
I tak na każdą okazje byś wpłacał(urodziny itp..)

Bo z tego co piszesz, to rodzice nie pomogą jej za bardzo w dorosłym życiu, więc każdy grosz się jej przyda..

to jest dobre

W
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
W Offline
dokladnie lepiej ja gdzies wziac, tylko czy rodzice sie zgodza...
weekend w Krakowie, albo weekend w Paryzu zalezy ile jestes gotow wydac tongue

Tenis Trader
Tenis Trader
Zależy w jakim wieku to rodzeństwo. Bo jak dużo starsze i dużo młodsze to możesz np. kupić rolki. Tylko nie wiem czy na wsi będzie miała gdzie na nich jeździć.

Konto dobra sprawa, ale dziewczynka pewnie nie wiele z tego zrozumie i może być jej przykro, że nie dostała "namacalnego" prezentu. Kasa odpada na starcie, rodzice zawiną bankowo.

I see dead people
I see dead people
Dobrze Goget pisze, 9 latka nie zakuma, że ma konto na którym są jakieś pieniądze i że za 9 lat [!!] będzie mogła je wypłacić.

Wycieczka wydaje się idealnym rozwiązaniem - starzy nie przepiją, rodzeństwo nie zniszczy.

B
old hand
old hand
B Offline
Myślałem właśnie o czymś w stylu rachunku oszczędnościowego z którego mogłaby ona sama wyciągnąć środki ale dopiero po ukończeniu 21 roku życia... Jestem gotów wyłożyć 1 500 zł ...

Wiecie może gdzie taki rachunek można otworzyć? Tudzież lokatę czy jakiś udział w funduszach inwestycyjnych?

L
antimadrista
antimadrista
L Offline
Budzet masz dosc wysoki.

Jesli chcesz jej zrobic niespodzianke to musi to byc cos trafionego.
Z tym kontem to nie wiem, mam mieszane uczucia, szczegolnie jesli prawda jest to co pisales o jej rodzicach.
Mloda sie jeszcze wygada, a oni zechca skorzystac z jej konta.

Wycieczka wydaje soe dobrym pomyslem, za tak kase, mozna wyjechac za granice smile
A jesli pojechalbys np z nia to chyba bylaby juz mega szczesliwa.

Ciezko mi cos konkretnego zaproponowac.
Legoland, moze jakis wielki park rozrywki na zachodzie?

M
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
M Offline
Do maja jeszcze daleko, to dobrze bo do tego czasu powinieneś cos sensownego wymyslic. Może dobrym rozwiązaniem byloby ulokować tak jak wyżej napisane wiekszośc kasy na jakis rachunek oszczednosciowy i co jakis czas w miare swoich mozliwosci wplacac pare stowek. Dodatkowo kupić jakis niedrogi( ale tez bez przesady) prezent z ktorego będzie zadowolona. I tu masz problem co to może być. Odnośnie rachunku to gdybym bym na Twoim miejscu i zdecydowałbym się na takie rozwiązanie to bym nic dziewczynce nie mówił, że jej coś tam pozakładałem tylko bym co jakiś czas wpłacał pianiądze. O istnieniu konta poinformowałbym ją w dniu 18-stych urodzin albo najlepiej dopiero po maturze czy jakos tak żeby miała coś na start( miałaby przynajmniej niespodziankę).

W
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
W Offline
Originally Posted by lupus
Ciezko mi cos konkretnego zaproponowac.
Legoland, moze jakis wielki park rozrywki na zachodzie?

to mowie - Paryz + disneyland

wieczny student
wieczny student
i tak jak pisze muminek
co będziesz mógł to wpłać na książeczkę i powiedz o tym w dniu 18. urodzin, wtedy zrozumie

I see dead people
I see dead people
Powiedzcie to dziewięciolatce w dniu Komunii

Wujek coś ma dla ciebie, ale da ci za 9 lat laugh

Nie róbcie jaj. Dziecko w tym wieku musi dostać namacalny prezent, a nie jego obietnicę za 9 lat.

L
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
L Offline
No to 1000 na ksiazzeczke, za 500 wycieczka do krakowa, czy jakiegos ladnego miejsca smile
1000 na ksiazeczke, 400 na wycieczke, 100 na namacalny prezent i tak mozna dzielic i mnozyc ;]

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
4 zarejestrowanych użytkowników (rafal08, Sensei, burbon, betowiec), 2,144 gości, oraz 6 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,292
Posty5,837,405
Użytkownicy24,790
Najwięcej online13,128
Sep 24th, 2025