Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
Strona 1 z 11 1 2 3 10 11
#2747552 26/11/2008 17:30
C
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
C Offline

Bonus: Unibet
B
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
B Offline
[Linked Image]

Ostatnia bitwa
Ji jie hao (AKA Assembly ) (2007)

Jest rok 1948. Chiny pogrążone są w krwawej wojnie domowej. Zbliża się jedna z największych bitew w historii kraju. Kapitan Guzidi otrzymuje specjalną misję: wraz ze swoim oddziałem ma przedrzeć się na wysunięty przyczółek i bronić go do ostatniego pocisku. Przeważające siły wroga zyskują coraz większą przewagę. Guzidi wie, że inne oddziały jego 9 Kompanii opuściły okolice przyczółku. Teraz sam musi podjąć decyzję: iść na bohaterską pewną śmierć czy ryzykować zarzut dezercji ratując życie swoich żołnierzy.

http://www.filmweb.pl/f396094/Ostatnia+bitwa,2007

ogólnie taki Szeregowiec Ryan w biedniejszej wersji, jeżeli ktoś lubi filmy wojenne to ewentualnie można oglądnąć ze względu na niezłe sceny batalistyczne, muzyka dobra scenariusz też, reszta taka sobie smile ogólnie 5/10

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
"Podaj dalej" - na tvn7 polecam

D
stranger
stranger
D Offline
może gdzie już tu było bo nie przegldałem...

ale jak ktoś nie widizał to POLECAM

TAKEN (uprowadzona)...

http://www.filmweb.pl/f401089/Uprowadzona,2008

jeden z lepszych jakie ostatni widzialem...

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
na tv4 Lawa przysieglych od 20, dobry thriller

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by Dziabor
na tv4 Lawa przysieglych od 20, dobry thriller

... a książka jeszcze lepsza wink

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
No książka zajebista. Szkoda, że nie zdążyłem na początek filmu :/

B
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
B Offline
[Linked Image]

Spotkanie
Visitor, The (AKA Visitor, The (I)) (2007)

Poruszająca opowieść o przyjaźni i miłości, która przekracza granice. Film wyprodukowany przez nominowanego do Oscara za „Bezdroża” Michaela Londona, wyreżyserowany przez Toma McCarthy’ego, twórcę filmu „Dróżnik”. „Spotkanie” było prezentowane na tegorocznym Warszawskim Festiwalu Filmowym (wtedy pod roboczym tytułem „Gość”). Film jest ponadto laureatem wielu nagród filmowych, w tym Gotham Award. Filmową muzykę skomponował nagrodzony Oscarem Polak, Jan A.P. Kaczmarek. Znużony codziennością Walter Vale (Richard Jenkins), wykładowca akademicki z Connecticut, w zaskakujących okolicznościach spotyka na swojej drodze parę młodych imigrantów. Tarek (Haaz Sleiman) i jego dziewczyna Zainab (Danai Gurira) wynajmują nielegalnie jego mieszkanie w Nowym Jorku. Walter godzi się jednak, aby pozostali jego gośćmi, dopóki nie znajdą nowego domu. Tak rozpoczyna się znajomość, która dla pogrążonego w rutynie profesora stanie się inspiracją do zmiany dotychczasowego życia. Dla pary imigrantów znajomość z Walterem będzie miała równie przełomowe skutki. Zrodzi się między nimi przyjaźń, która pozwoli aresztowanemu wkrótce przez urząd imigracyjny Tarekowi przetrwać najtrudniejsze chwile odosobnienia. Profesor poznaje matkę Tareka, z którą wspólnie spędzony czas okaże się cennym prezentem od losu...!!!

http://www.filmweb.pl/f393689/Spotkanie,2007

subtelny, delikatny, uczuciowy... jak nie lubię oglądać dramatów ( męczę się na nich, zasypiam etc. etc. ) tak ten mnie poruszył... to na pewno jeden z niewielu filmów z tego gatunku, który mnie bardzo zaciekawił i poruszył, a ogłądałem go w oczekiwaniu i napięciu, mimo, że fabuła jak to w dramacie jest delikatnie mówiąc spokojna... genialna rola Richarda Jenkinsa i godna polecenia muzyka Jana A.P. Kaczmarka.

8+/10 !

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by micha$
No książka zajebista. Szkoda, że nie zdążyłem na początek filmu :/

Jednak daleko temu filmowi do książki. Zmieniona fabuła (papierosy w oryginale, tutaj broń) no i obsada mi nie odpowiada profilom z książki (Hackman ani trochę podobny do Fitch'a).

Ice Hockey Champion
Ice Hockey Champion
Garden Party

Film przedstawiający życie trójki nastolatków w LA, ich marzenia oraz czasem okrutną rzeczywistość, całkiem przyjemny do obejrzenia w któryś z zimowych wieczorów dla widza mniej wymagającego:) 7/10

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
[quote=micha$]
Jednak daleko temu filmowi do książki. Zmieniona fabuła (papierosy w oryginale, tutaj broń) no i obsada mi nie odpowiada profilom z książki (Hackman ani trochę podobny do Fitch'a).

Dokładnie.

Tyle, że to ... nic nadzwyczajnego smile Czy ktoś jest w stanie mi wymienić sytuację, w której adaptacja filmowa chociaż dorównuje pierwowzorowi książkowemu? cool A już w ogóle nie jestem w stanie sobie przypomnieć takiej sytuacji, w której film byłby lepszy od książki ...

Jedyne co mi osobiście przychodzi do głowy to jest Forrest Gump smile

Książka jest świetna, ale film, mimo, że nie do końca zgadza się treścią z książką, również jest bardzo blisko takiego poziomu.

Co do samej "Ławy przysięgłych" - również byłem zdziwiony zmianą fabuły kiedy po raz pierwszy oglądałem film (książkę przeczytałęm wcześniej). Podpisuję się także pod tym, że nie była to najszczęśliwsza zmiana. Nie mniej jednak ekranizacja filmowa nie wypadała w tym przypadku tak źle smile

M
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
M Offline
Originally Posted by Mindman
[quote=micha$]

Dokładnie.

Tyle, że to ... nic nadzwyczajnego smile Czy ktoś jest w stanie mi wymienić sytuację, w której adaptacja filmowa chociaż dorównuje pierwowzorowi książkowemu? cool A już w ogóle nie jestem w stanie sobie przypomnieć takiej sytuacji, w której film byłby lepszy od książki ...

Książka jest świetna, ale film, mimo, że nie do końca zgadza się treścią z książką, również jest bardzo blisko takiego poziomu.

Co do samej "Ławy przysięgłych" - również byłem zdziwiony zmianą fabuły kiedy po raz pierwszy oglądałem film (książkę przeczytałęm wcześniej). Podpisuję się także pod tym, że nie była to najszczęśliwsza zmiana. Nie mniej jednak ekranizacja filmowa nie wypadała w tym przypadku tak źle smile

Wiedzmin moze? laugh

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Skazani na Shawshank moim zdaniem lepszy od książki, ale zaznaczam że nie przepadam za Kingiem wink

K
Pooh-Bah
Pooh-Bah
K Offline
Jest taki film. A chodzi o "Greka Zorbę" - powieść Kazantzakisa to wielkie nudziarstwo, Film arcydzieło

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Są jakieś pomysły, tego się nie spodziewałem smile

Tak więc:

Co do Zorby to się nie zgodzę. Adaptacja jak najbardziej, ale ja przy książce się nie nudziłem smile To pewnie kwestia indywidualna smile

Co do Skazanych to przyznam, że książki nie czytałem, więc nie będę się wypowiadał (macie jakiś namiar na taką książkę?). Film oczywiście bardzo dobry i nawet chyba w moim top 10 wink się znajduje.

Pooh-Bah
Pooh-Bah
Originally Posted by Master Flamaster
Originally Posted by Mindman
[quote=micha$]

Dokładnie.

Wiedzmin moze? laugh

żartujesz?

Blade Runner
Blade Runner
Ja jestem w stanie wymienić parę:

1) Jak już Coronach wspomniał - Skazani na Shawshank ("Cztery pory roku" Stephena Kinga). Film jest bardzo wierną adaptacją opowiadania, różni się - o ile pamiętam - jedynie pominięciem wątku pt. dlaczego And'emu było ciągle zimno w celi. Ale wpływu na film wielkiego to nie ma. Za to film jest tak świetnie zrealizowany i zagrany, że można śmiało powiedzieć iż jest lepszy od książki.

2) Łowca androidów ("Czy androidy śnią o elektrycznych owcach" Philipa Dicka) - Film w zasadzie nie jest ekranizacją książki, lecz jedynie powstał na jej podstawie. Ridley Scott wybrał wątki, które mu odpowiadały, pominął wiele innych i zbudował własny świat przyszłości. Ale za to jaki świat. Mimo, że film w dużej części różni się od książki, to myślę, że śmiało można powiedzieć o nim jako przynajmniej dorównującemu pierwowzorowi.

3) Co gryzie Gilebrta Grape'a ("Co gryzie Gilberta Grape'a" Petera Hodgesa). Różnica między książką, a filmem jest tylko w postaci Becky. W książce była ona narwaną wariatką, która wprowadza tylko zamieszanie wokół siebie, zaś w książce tych cech nie ma, za to reżyser dodał wątek uczuciowy. Moim zdaniem to zmiana na lepsze.

4) Forrest Gump - o tym już poprzednicy wspominali.

5) Ojciec chrzestny - głównie ze względu na Marlona Brando, Ala Pacino i Roberta de Niro. Oraz fakt, że ogólnie trylogia jest bardziej rozbudowana niż książka.

Pewnie jeszcze kilka takich się znajdzie. Trzeba jednak pamiętać, że film jest inny niż książka. Książka ma tą olbrzymią przewagę, że można dogłębnie i szczegółowo nakreślać charaktery postaci. Gdyby książki przekładać wiernie w 100% na ekran, to nieraz trwały by po 6-7 godzin, co jest w wielu przypadkach nie do przyjęcia.
No i fakt, że książka jednak znacznie lepiej pobudza wyobraźnię odbiorcy.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Warto obejrzeć?

http://www.filmweb.pl/f4651/Wsp%C3%B3lnota,1989/opisy

B
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
B Offline
@Bzyczek - nie oglądałem, ale imo warto, jak byś miał jakiś link do rapida to zapodaj na PW.

@Mindman - książka już kupiona :-)

- - -

[Linked Image]

INKA 1946 - Ja jedna zginę

Inka Siedzikówna, po uwolnieniu z rąk NKWD (w czerwcu 1946 roku była transportowana wraz z grupą Polaków do ZSRR) przyłącza się do partyzantów jako sanitariuszka. W czasie potyczek z UB i KBW opatruje rannych z obu walczących stron, zgodnie z zasadami służby medycznej.

W lipcu 1946 roku Inka zostaje wysłana wraz z eskortującym ją kapralem Czajką do Gdańska. Jadący nie wiedzą, że na skutek zdrady byłej łączniczki majora Łupaszki – Reginy większość adresów, które znają to kontakty „spalone”. Cudem unikają aresztowania w Malborku, jednak w Gdańsku, w nocy z 19 na 20 lipca – Inka zostaje aresztowana przez UB. Poddana brutalnemu śledztwu nie zdradza. W tej sytuacji zostaje pośpiesznie „osądzona” w trybie doraźnym i 28 sierpnia 1946 roku rozstrzelana. Jednym z zarzutów, jakie jej postawiono było mordowanie rannych jeńców z UB (ludzi, którym w rzeczywistości ratowała życie). Inka umiera z okrzykiem na ustach: „Niech żyje Polska!”

Dramat dokumentalny Wojciecha Tomczyka, kolejny obok „Norymbergi” utwór napisany specjalnie dla Teatru Telewizji, opowiada o mordzie sądowym dokonanym na tej niespełna 18–letniej bohaterce (ur. 3 września 1928 – zm. 28 sierpnia 1946), sanitariuszce i łączniczce w V Brygadzie Wileńskiej AK mjr. Zygmunta Szendzielarza „Łupaszki”.

http://ww6.tvp.pl/6302,20061218435488.strona

Piękny film, który mimo bardzo niskiego budżetu pokazał to co pokazać miał, wspaniały partiotyzm głównej bohaterki, która nie wyrzekła się własnych ideałów i nie dała się złamać UB. Jej heroiczna walka podbudowywuje widza, pokazuje, że mimo wątłej budowy jej duch był niezłomny, co w swojej prostocie jest przepiękne. Nie jeden silny i waleczny mężczyzna został złamany w czasie tortur i wyjawiał kryjówki, imiona i nazwiska swoich kompanów... a Inka pozostała niezłomna... warto go oglądnąć i przypomnieć sobie w dostatnich czasach jakich żyjemy za co nasi przodkowie walczli i jak wielką cenę musieli złozyć, jak wielkim poswięceniem musieli się wykazać aby dopiąć swego... aby Polska była wolną Polską...

7/10

[Linked Image]

veteran
veteran
na TVN właśnie leci Final Destination 3(Oszukać przeznaczenie)

Strona 1 z 11 1 2 3 10 11

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
2 zarejestrowanych użytkowników (rafal08, Sensei), 2,907 gości, oraz 5 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,274
Posty5,828,552
Użytkownicy24,790
Najwięcej online13,128
Sep 24th, 2025