Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
Strona 7 z 13 1 2 5 6 7 8 9 12 13
H
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
H Offline
bledy cholera

mialobyc na koncu zdanie "lekko zderzak"

Bonus: Unibet
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
to białe pod spodem to chyba ocynk nie ?:>

M
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
M Offline
To ja sie moze pochwale - zamiast Punto (do ktorego sie wczesniej przymierzalem) zostalem wlascicielem Astry II sedan,1.8i, grudzien 1999 w wersji Elegance (prawie wypas :D, tylko skory i biksenonow brak - ale akurat ksenonow w ogole nie chce i nie potrzebuje).

P
Pooh-Bah
Pooh-Bah
P Offline
Powiedzcie mi proszę jak to jest teraz ze sprowadzaniem samochodów z państw należących do strefy Schengen? Na jakiejś stronie internetowej wyczytałem coś takiego: "Samochody wwożone na terytorium RP z innego państwa Schengen będą kontrolowane w strefie nadgranicznej i w głębi kraju przez mobilne patrole SG, policji i celników. Zniesienie odprawy na samej granicy nie oznacza, że służby przestaną się interesować samochodami sprowadzanymi do Polski.". Co to oznacza w praktyce? Jakie opłaty trzeba będzie zapłacić? Bo odkąd jesteśmy w Unii zniknęło cło. Ale jest jeszcze VAT. Będę wdzięczny jeżeli ktoś napiszę o tym kilka zdań.

M
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
M Offline
Originally Posted by Pierniczek
Powiedzcie mi proszę jak to jest teraz ze sprowadzaniem samochodów z państw należących do strefy Schengen? Na jakiejś stronie internetowej wyczytałem coś takiego: "Samochody wwożone na terytorium RP z innego państwa Schengen będą kontrolowane w strefie nadgranicznej i w głębi kraju przez mobilne patrole SG, policji i celników. Zniesienie odprawy na samej granicy nie oznacza, że służby przestaną się interesować samochodami sprowadzanymi do Polski.". Co to oznacza w praktyce? Jakie opłaty trzeba będzie zapłacić? Bo odkąd jesteśmy w Unii zniknęło cło. Ale jest jeszcze VAT. Będę wdzięczny jeżeli ktoś napiszę o tym kilka zdań.

Jest jeszcze akcyza smile Poza tym Schenge nnie ma nic do UE - a to samochody i inne towary z UE sa zwolnione z cla (takze z terenow stowarzyszonych, bedacych w Unii Celnej, a nie bedacych w UE - jak chocby Grenlandia, Gibraltar i ktorej dawne kolonie). Obecnie np Szwajcaria jest w strefie Schengen, a nie jest w EU - nie wiem jak dokladnie jest z clem - bo akurat ze Szwajcaria sa chyba jakies umowy celne - ale pewnosci nie mam.

W kazdym razie przy rejestracji auta bedziesz musial wykazac sie oplacona akcyza.

P
Pooh-Bah
Pooh-Bah
P Offline
A ile wynosi akcyza? To jest jakiś procent od ceny samochodu na fakturze czy od wartości rynkowej?

M
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
M Offline
3,1% dla <2.0 i 13,6 (od stycznia 18,6%) dla >2.0

Od lipca wartosc jest naliczana od wartosci "rzeczywistej" czyli od wartosci tabelkowej z Eurotaxu, a nie od kwoty na umowie, VAT chyba rowniez (jesli jest inny niz w PL).

Tabelka eurotaxu:
http://www.eurotax.pl/P/fzgratis/index.php

(chociaz spotkalem sie z troche innymi cenami rowniez, w kazdym razie okolo tych cen bedziesz mial naliczone).

Jesli masz np rozbity lub uszkodzony samochod - koniecznie wpisz to na umowie, moze byc rowniez potrzzebny rzeczoznawca (od 150 do 300 pln) jesli US zechce. Wtedy mozesz zaplacic od wyceny lub od tego na umowie.

P
Pooh-Bah
Pooh-Bah
P Offline
Ok dużo mi rozjaśniłeś. Dziękuję!

M
stranger
stranger
M Offline
Witam serdecznie.
Powiedzcie mi czy do każdego samochodu mozna wstawić homologacje? Chodzi mi o aspekt prawny.
będę wdzięczny za odpowiedź
pozdrawiam.

M
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
M Offline
Originally Posted by maniek
Witam serdecznie.
Powiedzcie mi czy do każdego samochodu mozna wstawić homologacje? Chodzi mi o aspekt prawny.
będę wdzięczny za odpowiedź
pozdrawiam.

? EMk? o co chodzi?

Jesli chodzi ci o to, czy kazdy samochod moze byc dopuszczony do ruchu to w zasadzie tak. O ile spelnia pewne wymagania.

Homologacja oznacza wlasnie spelnianie pewnych wymagan - w PL obowiazuje wymagania polskie i troche prawo UE. Zazwyczaj o homologacje na dany rynek stara sie producent. Od niego mozesz tez uzyskac homologacje po przerobkach samochodu (np lanos 4 osobowy ciezarowy przerabiany na 5 osobowy nie-ciezarowy itp ).

M
stranger
stranger
M Offline
Dzięki za rozjaśnienie wink
Hmm masz rację, troche chaoteycznie to napisałem. Sprecyzuje, chodzi mi o to czy każdy samochód osobowy moge przerobić na ciężarowy z homologacją, bo zamierzam w niedalekiej przyszłości kupić sobie auto na firmę i właśnie samochód z homologacją musi być.
I jeszcze mam kilka pytań, ile kosztuje taka przeróbka i czy są jakieś wymagania, które musi spełnić samochód ?
będę wdzieczny za odpowiedź.
pozdrawiam

Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
Każdy samochód możesz kupić na firmę ale nie z każdego możesz odliczyć pełny VAT,
pełny VAT odliczasz własnie od samochodów które są samochodami z odpowiednia przestrzenia bagazowa, iloscią miejsc w stosunku do przestrzeni bagazowej, wszystkie wymagania sa na stronie ministerstwa finansow.
Od pozostalych samochodów możesz odliczyć do 6 tys VAT i grosza wiecej, do tego nie mozesz odliczać VATu od zakupu paliwa a jedynie od kosztow czysto eksploatacyjnych, czyli napraw, zakupu, czesci i przegladow.

P
Pav Offline
enthusiast
enthusiast
P Offline
Originally Posted by Pierniczek
Powiedzcie mi proszę jak to jest teraz ze sprowadzaniem samochodów ... Co to oznacza w praktyce? Jakie opłaty trzeba będzie zapłacić?

Nie wiem czy opłaty jeszcze aktualne, ale 4 miesiące temu wyglądało to tak (na użytek prywatny):
Tłumaczenie dokumentów 100-150
Akcyza - zależy od pojemności i wartości samochodu (np. 15tys poniżej 2 litrów - 480)
Zaświadczenie z US o zwolnieniu z VAT-u - 120
Opłata recyklingowa - 500
Rejestracja - ok. 150

M
stranger
stranger
M Offline
Dzięki za pomoc. Dużo mi wyjaśniliście. wink

L
antimadrista
antimadrista
L Offline
Moze mi ktos pomoc?
Na wydanie srodkow z dotacji mam czas do konca miesiaca, wszytko ok, poza jedna kwetia nadal nie mam samochodu frown

Prawdopodobnie odkupie samochod od czlonka rodziny
Kupuje samochod jezdzacy w Polsce.
Place za autko, odprowadzam pdoatek (2%?), przerejestrowwyuje (jaki to koszt?) i jak wyglada teraz kwestia z ubezpieczeniam?

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Płacisz za samochód, jeżeli kwota jest większa niż bodajże 2000 zł to odprowadzasz podatek, przerejestrowujesz (jeżeli czarne blachy to niecałe 200 zł, jeżeli białe to niecałe 100 zł) na ubezpieczenie masz 30 dni i pamiętaj o wypowiedzeniu umowy starego OC.

L
antimadrista
antimadrista
L Offline
A co w sytuacji w ktorej kupuje auto od tej osoby, odprowadzam podatek, po czym za 2 tyg on znowu odkupuje to autko ode mnie ;>

Cena nie ulega zmianie, zeby nie bylo wala

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
To ja już nie wiem... Ktoś tu pewnie handluje samochodami więc bedzie wiedział smile

M
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
M Offline
Originally Posted by lupus
A co w sytuacji w ktorej kupuje auto od tej osoby, odprowadzam podatek, po czym za 2 tyg on znowu odkupuje to autko ode mnie ;>

Cena nie ulega zmianie, zeby nie bylo wala

Jesli cena nie ulega zmianie to tylko z PCC bedzie problem - najpierw on placi PCC (jesli zakup >1000 pln) a potem ty. Skoro cena jest ta sama to nie ma podatku dochodowego (ale poszukaj czy nie musisz jakiejs deklaracji na 0 pln zlozyc - bo polskie prawo podatkowe jest "ciekawe" - i nawet jak nie zarobisz, to musisz do US zglosic). Tak jest przy normalnym zakupie - czyli os fiz - os fiz.

Ty chyba jednak kupujesz na firme - a wiec bedzie inaczej. Ty kupujesz jako firma - a wiec wciagasz zakup jako ŚT (o ile wartosc >3000 albo 3500 - nie pamietam dokladnie). Jesli go sprzedajesz to wystawiasz fakture VAT - a wiec kupujacy nie placi PCC. Ty w swojej firmie musisz zrobic kilka papierkow (wciagniecie jako ŚT, nast jakas wykorzystanie, amortyzacja, na koniec wylaczenie z ŚT). Nie wiem jak na to zareaguje jakas osoba kontrolujaca wydatki z dotacji - bo moze ci cofnac dotacje w tej czesci.

B
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
B Offline
Originally Posted by micha$
Płacisz za samochód, jeżeli kwota jest większa niż bodajże 2000 zł to odprowadzasz podatek, przerejestrowujesz (jeżeli czarne blachy to niecałe 200 zł, jeżeli białe to niecałe 100 zł) na ubezpieczenie masz 30 dni i pamiętaj o wypowiedzeniu umowy starego OC.

a nie da się zrobić tak jak z podatkiem od bukmacherki, kupić każą część samochodu pojedyńczo do 1999 zł bez podatku ? smile

taka wolna myśl...

Strona 7 z 13 1 2 5 6 7 8 9 12 13

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
4 zarejestrowanych użytkowników (rafal08, latajaca_holenderka, Sensei, $-man), 2,604 gości, oraz 4 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,274
Posty5,828,641
Użytkownicy24,790
Najwięcej online13,128
Sep 24th, 2025