|
|
Marcos Baghdatis
|
|
Marcos Baghdatis
Guez - Koubek 2 1,40 GB
Rekomendacją umiejętności Francuza niech będzie mecz sprzed dwóch tygodni przeciwko Koningowi. Kto wczoraj mógł oglądał spotkanie Holendra z Phau. Koning prezentował totalne dno, poza serwisem. Jeśli taki zawodnik pokonał Gueza to z pewnością zrobi to powracający do swojej dyspozycji Stefan. Leworęczny Austriak po długiej przerwie wrócił na korty i potrzebuje punktów do rankingu. Obecna pozycja 201, skok po ostatnim tygodniu 33 miejsca w górę. To nie jest pozycja która odzwierciedla umiejętności Kubka, a jeśli myśli on jeszcze zarobieniu na spokojną emeryturę i występy w poważnych zawodach musi ciułać punkty. Ostatnie dwa turnieje to poprawne występy i porażki w ćwierćfinale i półfinale. Lewa ręka uważam że będzie na dywanie w hali dodatkowym atutem.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Kubot-Juska typ:1 kurs:1.90 stawka:5/10 bet-at-home Dzisiaj trzeba zagrac na Polaka czyli jednoczesnie przeciw wszystkim Polakom grajacym na Juske : Bo kim wlasciwie jest ten Juska zeby zrobila sie z niego taka masówka? Dzisiejszy przciwnik Kubota to zawodnik grajacy nierowno. Potrafi on przegrac na hardzie z takimi "sławami" swiatowego tenisa jak: Vincent MILLOT (FRA) 6-2 2-6 6-7(5), Oleksandr DOLGOPOLOV (UKR) 2-6 5-7 czy Pierre METENIER (FRA) 4-6 2-6 ( wszystkie wyniki z tego roku) Łukasz mimo tego ze ostatnio osiaga nienajlepsze wyniki to ogolnie jest dla mnie zawodnikiem o duzo wiekszych umiejetnosciach. Na pewno Kubot ma lepszy serwis i lepiej gra przy siatce a z glebi pola tez sobie niezle radzi co udowodnil nie tak dawno w Szczecinie gdzie na clayu wygral z Hernandezem i urwal seta Montanesowi. Na hardzie tez ( procz ostatnich wystepow) Polak prezentuje sie przyzwoicie. W koncu umiejetnosci o ktorych pisalem predysponują go do dobrej gry na tej nawierzchni. W tym roku Lukasz Kubot wygrywal juz na hardzie z Sirrianim czy Levym czyli zawodnikami lepszymi( czy tez osiagajacymi lepsze wyniki) od jego dzisijeszego przeciwnika. Do tego h2h 2:0 dla Polaka wiec tymbardziej nie rozumiem tej dzisiejszej masówki na Juske. Lukasz w wielu wywiadach podkresla ze najciezsze są dla niego pierwsze rundy. Tutaj w Helsinkach juz ma na swoim kocnie jedną wygraną wiec teraz powinno byc juz z górki
|
|
|
|
|
Knockin' On Heaven's Door
|
|
Knockin' On Heaven's Door
W tym roku Lukasz Kubot wygrywal juz na hardzie z Sirrianim czy Levym czyli zawodnikami lepszymi( czy tez osiagajacymi lepsze wyniki) od jego dzisijeszego przeciwnika. Do tego h2h 2:0 dla Polaka wiec tymbardziej nie rozumiem tej dzisiejszej masówki na Juske. idąc tym tokiem rozumowania to postawiłbym na Łotysza bo wygrał ze zdecydowanie lepszym od w\w 2 Guccione i to gładko  gram Juske 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Przeciez ja nie napisalem ze wlasnie dlatego gram Kubota bo wygral z Sirrianim i Levym 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Cancun, Meksyk clay Grega Zemlja-Lukasz Kubot typ:1 kurs:2.00 stawka:5/10 bet365 Choc zarobilem troche na Kubocie w Helsinkach to teraz zagram przeciwko niemu Powody sa oczywiste..... Lukasz od wrzesia nie zagral ani jednego turnieju na ziemii. Ostatnio Kubot grał na hardzie w Europie wiec na pewno musi minac troche czasu zanim Polak przyzwyczai sie do zgoła innego klimatu i warunkow na których teraz przyjdzie mu wystepowac. Jego przeciwnik jest juz natomiast zaaklimatyzowany w Ameryce gdyz rozegral tam ostatnio dwa turnieje. Pierwsza z tych wyzej wymienionych imprez to challanger w Kolumbii rozgrywany na ziemii. Zemlja zaliczyl tam bardzo wartosciowy wynik pokojunac w 1 rundzie bardzo groznego na clayu Argentynczyka Dabula 6-3 6-7(8) 6-2. Ten Drugi turniej to chall wlasnie w Meksyku(hard) gdzie Grega doszedl az do polfinalu. Ogolnie Grega Zemlja jest to zawodnik, ktory na szczeblu challangerowym spisuje sie calkiem niezle i potrafi grac na ziemii( na co wskazuje takze jego nazwisko  ). Zwyciestwa z Brzezickim, Dabulem czy przegrana 3-setowka z Massu tylko to potwierdzają. Jednak( jak pisalem na poczatku) grajac ten typ kluczowe dla mnie sa aspekty zwiazane z aklimatyzacją ... kazdy kto podrózuje wie jak ciezko organzim przyzwyczaja sie do zmiany warunków a Lukasz nie dosc ze zmienia klimat to jeszcze zagra na nawierzchni z ktora nia mial stycznosc od dwoch miesiecy!!! Jego przeciwnik jest w zupelnie innej sytuacji i mam nadzieje ze przelozy sie to na wynik dzisiejszego spotkania. Na koniec dodam jeszcze ze Kubot w wielu wywiadach mowi ze najciezsze sa dla niego pierwsze mecze w poszczegolnych turniejach co ma odzwierciedlenie w jego wynikach( przed Helsinkami Polak odpadal w 1 rundach czterech kolejnych imprez). Ja mam nadzieje ze ta 1 runda takze okaze sie za ciezka dla Lukasza 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Oni graja na green clayu to jest podłoże różniące się od zwyczajnego clayu gdyż jest twardsze a co za tym idzie szybsze. Miałem przyjemność grać na takiej nawierzchni i gra rzeczywiście jest szybsza. Także trzeba to brać pod uwagę.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
a gdzie wyczytales ze to green clay?  ja sprawdzalem na mtf i chlopaki pisza ze to zwykly clay tak samo jest napisane na oficjalnej stronei atp 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
a gdzie wyczytales ze to green clay?  ja sprawdzalem na mtf i chlopaki pisza ze to zwykly clay tak samo jest napisane na oficjalnej stronei atp  Bartez ma racje green clay http://www.atptennis.com/en/common/TrackIt.asp?file=http://www.atptennis.com/1/posting/2008/4041/mds.pdf
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
oficjalna strona siem nie zna [ Linked Image] green
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
nie moglem jej znalesc, dzieki  tak czy siak to nie zmienia nic w moim typie  bo jal pisalem chodzi mi przede wszystkim o aklimatyzacje
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
No i jednak moje przewidywania ponownie sprawdzily sie w stu procentach Lukasz pozno przylecial do Meksyku i mial bardzo malo czasu na aklimatycacje.....bo przegrana z Zemlija 1-6 0-6 nie jest na pewno spowodowana taka roznicą umiejetnoci miedzy tymi zawodnikami. Dla ciekawostki powiem ze az do samego poczatku meczu kurs na Zemlije rósł i przed samym spotkaniem mozna go bylo zagram nawet po 2.15  Pozdrawiam
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Gratuluje trafionego typu...sam grał przeciw Kubotowi. Chciałem tylko zwrócić uwagę że ta nawierzchnia wcale nie faworyzuję graczy ziemnych wręcz przeciwnie dlatego wiele ciekawego się w tym chelku dzieję... Green naprawdę nie jest nawierzchnią wolną, zresztą kto grał ten wie jak jest:-) Pozdrawiam
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
ja wiem co to jest greena clay  nie mialem okazji grac na tej nawierzchni ale ogladalem wiele spotkan granych wlasnie na green clay w tv. Masz racje co do tego ze nawierzchnia ta jest duzo szybsza od zwyklej czerwonej mączki ... roznica jest ogromna.
|
|
|
|
|
Hard-hitter
|
|
Hard-hitter
Półfinał chall w Noumea (Nowa Kaledonia) Mathieu Montcourt - Brendan Evans 1 1,71 Brendan Evans wpisuje się w charakterystykę przeciętnego amerykańskiego challengerowca. Uderza mocno z obydwóch skrzydeł. Serwis niczego sobie (1– średnio ok. 190 km/h, 2– ok. 150 km/h, najmocniejsze ok. 220 km/h), do tego urządza częste wycieczki do siatki (“Volleys are usually my strength and my game style is to come in" – Aha, fajnie, szkoda że nawet z timingiem masz chłopie mały problem  ). Z pewnością z tłumu wyróżnia się przygotowaniem szybkościowym i zwrotnością. Lubi pójść na wymianę ciosów, co z niestabilnymi rywalami raz za czas przynosi mu sukces. Jego grze brakuje płynności, przez co oglądanie jej jest uciążliwe. Dużo błędów, dziwne decyzje – jednym słowem, to strasznie chaotyczny zawodnik. Naturalna koleją rzeczy jest, że zupełnie nie odpowiada mu styl counter-puncherów. Ma ujemny bilans na hardzie m.in. z: 1:4 Odesnikiem, 0:3 Lu, 0:1 Delgado, Yeu-Tzuoo Wangiem, Mamitem, Canasen, Dabulem, Mirandą. Tak sie składa, że jego rywal – Mathieu Montcourt, żeruje na błędach rywali. To solidny defensor, który swoją grę opiera na regularnych uderzeniach z głębi kortu. Co prawda, ma problem z kończącym uderzeniem, ale posyła piłki płaskie i kąśliwe. Forma ostatnich dni wydaje się być po stronie Francuza, który pokonał zawsze groźnych Ascione (tu musiał naostrzyć return przed meczem Evansem) i Koubka. Amerykanin męczył się z słabymi Faurelem i Snobelem. Po tak fajnym kursie można spróbować.
|
|
|
|
|
Hard-hitter
|
|
Hard-hitter
Chall w Salinas Falla Alejandro - Joao Souza 1 1,62 Zacznę od tego, który ma podobno dziś przegrać Joao Souza to brazylijski młodzian, który systematycznie zaznacza swoją obecność na zapleczu rozgrywek ATP. To wysoki, wręcz tyczkowaty tenisista, miotający agresywnym serwisem i bazującym na grze z linii końcowej.Lubi ofensywne starcia, szukając kończącego uderzenia. Trzeba przyznać, że topspinowym FH potrafi nieźle przyłożyć. Jeśli rywal poznał tajniki solidnego returnu i jest cierpliwy, to może napsuć mu wiele krwi. Souza wybity z rytmu jest maszynką do robienia niewymuszonych błędów. Do gry zaprasza go Alejandro Falla, traktujący dzisiejszy pojedynek z należytą powagą - przecież to zeszłoroczny zwycięzca turnieju. Co może przeciwstawić rywalowi? Może nie posiada nie posiada jakiejś mocnej ofensywnej broni ale bazuje na solidności - to bardzo solidny defensor. Lubi rozrzucać rywala po korcie, jest regularny, co niezbyt gibkiego Souze może zirytować. Return? Falla w swojej karierze pogonił już niejednego serwismana (m.in. Karlovica, Ljubicica, Dancevica, Arthursa). Do tego oferuje leworęczne rotacje - rywal ma z takimi problemy, pewnie też przez to, że jego BH po krosie jest bardzo przeciętny. Ps. W zeszłym tygodniu Evans pokonał jednak Montcourta - sorry  Jeśli jednak ktoś wziął sobie do serca co o jego szarpanym stylu gry napisałem, to nie spalił wczorajszej nocy fajnego kuponu w kwalach do AO;)
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Falla wygrał w Salinas w edycji marcowej, ale w .. 2004. Co nie zmienia faktu, że Souzę może spokojnie pokonać.
|
|
|
|
|
Hard-hitter
|
|
Hard-hitter
Od 2004 roku w Salinas nie gościł, wiec w jego mniemaniu, tytułu broni:P Eh, ten pośpiech - ale to przez to, by dać Wam dobry cynk 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Stream do Iquique (Chile) : http://www.cormudesi.cl/TarapacaTV.htmlLada chwila zacznie się mecz Gaudio-Brzezicki, trwa rozgrzewka.
|
|
|
|
|
Marat Safin 
|
|
Marat Safin 
Nie chodzi, a szkoda bo dawno nie widziałem EL Gato w akcji 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
U mnie działało. Ale cóż, 5 piłek i krecz Gaudio. Teraz trwa mecz deblowy.
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|