Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Dziś po raz pierwszy wziąłem ze sobą statyw.
Niestety, po rozstawieniu go i wkręceniu aparatu, zauważyłem, że aparat jest krzywo, co było winą wystającego bolca - na zdjęciu widać, obok metalowej śruby, czarny mały bolec, on się tak trochę chowa, jak go nacisnąć, ale jest chyba na sprężynce jakiejś i bez dociskania, wysuwa się z powrotem na wierzch. To przez niego nie mogłem uzyskać idealnego poziomu widoku. Wiecie,jak należy prawidłowo korzystać ze statywu? Mam ochotę usunąć tego dziada (bolca), ale wiem, że on spełnia jakąś funkcję, tylko jaką?

[Linked Image]

Bonus: Unibet
H
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
H Offline
moze nie jest do tego aparatu wink jakis cel ten bolec ma

M
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
M Offline
Mysle ze jest to bolec do pozycjonowania. Aparat na gwincie moze sie krecic (wkrecac/odkrecac) - a wiec potrzebuje dodatkowego punktu stalego poza gwintem - jest nim wlasnie ten bolec. Ten bolec powinien wejsc w jakas dziurke w aparacie (popatrz czy masz takie miejsce w swoim, jak nie to sprawdz czy ten statyw sie nadaje do twojego aparatu). Dzieki tym punktom stalym masz ustalona pozycje wzgledem statywu w kazdej osi (dwie osie poziome - swoboda odebrana przez gwint i trzecia os - swoboda odebrana przez bolec)

veteran
veteran
ja z kolei slyszalem ze ow bolec spelnia swoja funkcje dopiero gdy zamontuje sie na statyw jakis ciezszy sprzet typu kamera, wtedy podobniez kamera jest stabilniejsza i lepiej umocowana

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
8 zarejestrowanych użytkowników (rafal08, aker, latajaca_holenderka, rymoholik, betowiec, Sensei, forty, JelineK), 1,492 gości, oraz 6 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,283
Posty5,832,249
Użytkownicy24,790
Najwięcej online13,128
Sep 24th, 2025