Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
#3245891 01/07/2009 22:02
C
veteran
veteran
C Offline
Mam takie pytanie,moze ktos wie czy sa jakies firmy? strony internetowe? osoby ktorym mozna sprzedac swoj pomysl na business?

Ja mam pewniem pomysl,i nie wiem czy starac sie go zrealizowac czy moze sobie odpuscic, a moze ktos by chcial pomoc i wejsc w spolke?

Wypozyczalnia gier na Play Station 2.Opisz w skrocie, na przylkadzie UK, gdzie mozna sobie pozyczyc za kilka funciakow gre na 3-7 dni. Czy jest sens otwierac taka wypozyczalnie w Polsce? Motyw jest taki ze mieszkam obecnie w UK, a tutaj dostep do gier jest latwy i tani. Kupuje rozne gry na bazarach, sklepach, na e-bayu. Gry kupuje od 0.1 funta do 3 funtow w przeliczeniu na zlotowki to od 1 do16 zl.
Dotychczas robilem tak ze za kazdym razem jak jechalem do Polski na urlop kupowalem konsole Play Station 2 + 20 gier i zwracal mi sie koszt biletu a w Polsce sprzedawalem ja od reki.
W chwili obecnej szykuje sie na kolejny wyjazd do Polski i mam ok. 120 gier, 3 konsole PS 2, gitary, mikrofony, nawet deskorolke ktora kupilem za funta wink. Wydalem na to z 1400 zlotych i odrazy jak przyjade sprzedam to za 3500 zlotych.

1) I zastanawiam sie czy nie warto otworzyc jakiejsc wypozyczalni? Bo moglbym pozyczac gry a nie sprzadawac.
2) Czy potrzebna jest jakas licencja na wypozyczanie gier?
3) Moze ktos ma wypozyczalnie filmow DVD i chcialby jeszcze pozyczac gry?
4) Co o tym myslicie?

Posiadam gry takie jak: Black, Medal of honor 1,2,3,4,5, Call of duty 1,2,3,The Mummy, Matrix, The Simson, F1,FIFA 2002,2003,2004,2005,2006,2007,2008 (30 szt.),DIVER ... no i dziesiatki innych. I albo wymyscle co z tymi grami zrobic albo sprzedam je w hurcie do "zyda" po 20-25 zl. za sztuke.( i tylko 200% ZYSKU).

Bonus: Unibet
H
Pooh-Bah
Pooh-Bah
H Offline
Polska mentalonośc jest taka że lepiej przerobić konsole i grać na piratach, niż płacić komuś za pożyczenie gry... smutne ale prawdziwe - moim zdaniem u nas się nie przyjmie :/

C
veteran
veteran
C Offline
Cena za pozyczenie gry na 7 dni = 5 PLN

A oto kilka przykladowych gier
STRZELANKI
[Linked Image]

ROZNE
[Linked Image]
[Linked Image]
PILKA
[Linked Image]

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
zauwaz tylko ze wiekszosc tych gier mozna kupic juz od 12pln za sztuke (wszystko z wysp sprowadzane) wiec ile musialbys liczyc za dobe (tydzien) zeby komus sie oplacalo ?
po mojemu nie te czasy
-----
ps. napisz ile chcesz za lego star wars ;-)

Tenis Trader
Tenis Trader
Z tego co kiedyś czytałem to w Warszawie jest kilka takich wypożyczalni. A w wielu miastach Polski działają "zamienialnie" gier.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
tych zamienialni tez nie kumam , za wymiane 20pln a koszt gry 30 grin
jak mowie , moim zdaniem pomysł spozniony o pare lat , moze na ps3 i xboxa to jeszcze miałoby rece i nogi
ale zycze powodzenia ;-)

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Pytanie techniczne:

czy legalne jest czerpanie korzyści finansowych z wypożyczania gier ot tak?

C
veteran
veteran
C Offline
lego star wars --> 25 PLN + Koszt wysylki

PS3--> gry sa drogie i nie wiem czy az tak duzo osob gra na PS3? jak na PS2

"czy legalne jest czerpanie korzyści finansowych z wypożyczania gier ot tak?" Nie wiem, pewnie trzeba miec licencje jak na filmy DVD. Pytanie tylko ile kosztuje i gdzie sie zalatwia?

Tenis Trader
Tenis Trader
Poczytaj ten temat - http://www.skizo.org/forum/index.ph...5&st=0&p=202843&#entry202843

Z jakiegos forum :

Maciej Kmiołek (PlayStation PR & Marketing Manager) z Sony Poland: "Jeśli chodzi o nas to nie planujemy wspierać działalności wypożyczalni... . Aby prowadzić wypożyczalnie lub salon gier potrzebne są gry z licencją na wypożyczanie, a tych nie posiadamy i w chwili obecnej nie planujemy dodawać do naszej oferty."

Jakub Mirski, Marketing Manager z Microsoft: "Prowadzenie salonów gier w których odpłatnie umożliwia się korzystanie z gier wideo stanowi przekroczenie granic praw autorskich... , ... mamy więc do czynienia z przekroczeniem licencji gry , bowiem osoby prowadzące takie salony nie płacą twórcom należnych tantiem, sami czerpiąc zyski z cudzej pracy"

C
veteran
veteran
C Offline
Originally Posted by Goget
Poczytaj ten temat - http://www.skizo.org/forum/index.ph...5&st=0&p=202843&#entry202843

Z jakiegos forum :

Maciej Kmiołek (PlayStation PR & Marketing Manager) z Sony Poland: "Jeśli chodzi o nas to nie planujemy wspierać działalności wypożyczalni... . Aby prowadzić wypożyczalnie lub salon gier potrzebne są gry z licencją na wypożyczanie, a tych nie posiadamy i w chwili obecnej nie planujemy dodawać do naszej oferty."

Jakub Mirski, Marketing Manager z Microsoft: "Prowadzenie salonów gier w których odpłatnie umożliwia się korzystanie z gier wideo stanowi przekroczenie granic praw autorskich... , ... mamy więc do czynienia z przekroczeniem licencji gry , bowiem osoby prowadzące takie salony nie płacą twórcom należnych tantiem, sami czerpiąc zyski z cudzej pracy"

No to problem z glowy w Polsce nic nie mozna zrobic.
Gry pojda do zyda wink

C
veteran
veteran
C Offline
Moze ktos chce kupic za 100 PLN + koszt wysylki, jak nie to wrzucam na E-bay

SIMS 2 - nie lubie takich gier, nie gralem (nowa)
God of War - zajebista, ale juz przeszlem (uzywna)
Pirates of the Caribbean - fajna przygodowka, tez juz przeszlem (uzywana)

[Linked Image]

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
I z pomysłu na biznes wyszło że chcesz na tym 100 zł zarobić grin

C
veteran
veteran
C Offline
Originally Posted by zmarcin
I z pomysłu na biznes wyszło że chcesz na tym 100 zł zarobić grin

Cala polska mentalnosc, albo kogos zjechac albo wysmiac.
Wiesz ja tam do interesu niedoplacam, nigdy i w niczym. Gry sprzedam od reki,wszystkie FIFY kupilem po 0.20 funta w sklepie http://www.cex.co.uk/ . Wiec nawet jak sprzedam po 5 PLN to bedzie luz. Lepsze gry zostawiam dla siebie, wiec znow niewydaje zbednej kasy. A tak jak pisalem na wstepie ---> gry dam do komisu po 20 PLN, a do reki dostane ca$h.

tkliwy nihilista
tkliwy nihilista
Jak ktos poszukuje pomysłu na biznes, i ma odpowiednie środki na początek to niech inwestuje w... kopanie studni- to jest pieprzona nisza na polskim rynku, firm jest baaardzo niewiele, przychodzą kiedy chcą i biorą ile chcą. .
jak kogos stac niech inwestuje smile

N
member
member
N Offline
Do tego biznesu nie potrzeba dużo kasy na start ale czy to jest faktycznie nisza to nie wiem.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
trzeba uważać, żeby do takiej studni nie wpaść wink
comewithme - nie zjeżdżam, a ni nie wyśmiewam (skąd Ci to do głowy przyszło?), tylko mówię jak jest - chciałeś rozkręcić biznes, a ostatecznie sprzedasz za kilkaset złotych jakieś gry czy co tam masz.

veteran
veteran
Originally Posted by Danielsan
Jak ktos poszukuje pomysłu na biznes, i ma odpowiednie środki na początek to niech inwestuje w... kopanie studni- to jest pieprzona nisza na polskim rynku, firm jest baaardzo niewiele, przychodzą kiedy chcą i biorą ile chcą. .
jak kogos stac niech inwestuje smile

Masz na myśli jakieś studnie głębinowe itd.??

tkliwy nihilista
tkliwy nihilista
dokladnie tak- wszystkie firmy związane z przemysłem muszą posiadac studnię, ponadto odnawianie, etc, wystarczy poszperac w necie, aby zobaczyć, że konkurencja jest naprawdę nieduża.

veteran
veteran
dokladnie tak- wszystkie firmy związane z przemysłem muszą posiadac studnię, ponadto odnawianie, etc, wystarczy poszperac w necie, aby zobaczyć, że konkurencja jest naprawdę nieduża.

Ale w to trzeba chyba troszkę kapitału zainwestować, sprzęt do pomiaru, do samych wierceń itd. Czy może się mylę??

tkliwy nihilista
tkliwy nihilista
Originally Posted by pszek

Ale w to trzeba chyba troszkę kapitału zainwestować, sprzęt do pomiaru, do samych wierceń itd. Czy może się mylę??

dokładnie tak, na tym polega cały myk- kapitał na start

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
7 zarejestrowanych użytkowników (Sensei, 11kera11, aker, betowiec, alfa, rymoholik, burbon), 12,519 gości, oraz 6 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,294
Posty5,838,330
Użytkownicy24,790
Najwięcej online15,603