|
|
veteran
|
|
veteran
Witam
Zdarzyłł mi się zgubic portfel w którym był m.innymi dowó osobisty, Co mogę zrobić?
Muszę się udać na Policje, i to zgłosić, ale czy mam zrobic coś jeszcze? W jaki sposób można się zabezpieczyć przed wykorzystanie twojego dowodu prze osobę trzecią? Czy wogóle jest możliwość wzięcia jakiegokolwiek kredytu, nawet w providencie na sam dowód?
|
|
|
|
|
Olimpijczyk
|
|
Olimpijczyk
Poszukaj pare/parenascie stron dalej,chyba jakis czas temu byl podobny temat i zostalo wyjasniane. Mi kiedys paszport zginal, policja to raczej pierwsze miejsce w ktore powinienes isc. Co do kredytu to nie wiem, ale o wykorzystywaniu kradzionych dowodow w lombardzie czesto sie zdarza..
|
|
|
|
|
Spójnia Świdwin
|
|
Spójnia Świdwin
Udaj się do urzędu i zgłoś zaginięcie, zostanie on usunięty z rejestru i nikt nie będzie mógł go użyć wtedy, później Policja (nic nie pomogą, ale zawsze lepiej zgłosić). Też mi się to zdarzyło (kradzież), ale w Hiszpanii, więc Polska Policja mnie olała. Pierwsze miejsce jakie odwiedź to urząd i to jak najszybciej.
|
|
|
|
|
addict
|
|
addict
i zostaw sobie jakiś dokument potwierdzający zgubę/kradzież dowodu, jak przyjdzie jakieś pismo z niezapłaconym kredytem będziesz miał czym odpowiedzieć
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Teoretycznie po zgloszeniu Policji to oni powinni wysłać "zastrzeżenie" tego dowodu do Urzędu Miasta ale lepiej zrobic to samemu,
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
policja nie przyjmie sprawy... zainteresuja sie tylko w momencie gdy wejdziesz i powiesz ze Ci go skradziono... w przypadku zgubienia odsylaja do urzedu...
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
UM oraz bank w ktorym masz konto (bank wpisze do rejestru bankowego - a Policja tego nie moze zrobic). Wszedzie gdzie zglaszasz bierz potwierdzenie na pismie, a pozniej te potwierdzenia do koperty i schowac gdzie nie zginie. Bo po roku sie okaze ze masz kilka kredytow do splacania, a np. bank zapomnial wpisac  (a ty nie masz juz potwierdzenia ze zleciles to, wiec w sadzie jest twoje slowo przeciwko slowu pracownika - a ze pracownicy moga sciemniac - to masz klopot).
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
racja, przy zgubieniu policja nic nie robi, odrazu do urzedu miasta i zglaszasz zaginiecie dowodu, dostajesz papier ze stary dowod zostal wypisany z rejestru i wyrabiasz nowy ~30 zl koszt
|
|
|
|
|
Spójnia Świdwin
|
|
Spójnia Świdwin
racja, przy zgubieniu policja nic nie robi, odrazu do urzedu miasta i zglaszasz zaginiecie dowodu, dostajesz papier ze stary dowod zostal wypisany z rejestru i wyrabiasz nowy ~30 zl koszt Koszt to dokładnie 30zł  co do kradzieży, zgłosiłem to w Hiszpanii, a w Polsce mnie olali. Powiedzieli,że jeśli tam zgłosiłem to u nich w bazie też jest potwierdzenie kradzieży i w razie czego namierzą dowód. Problem w tym,że Polska nie ma wspólnej bazy z krajami Europy  w ogóle 0 przejęcia, kazali czekać godzinę, by później powiedzieć "przyjdź Pan za 2 godziny" 
|
|
|
Link skopiowany do schowka