|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
A ja mam takie pytanie, może znajdzie się mądry i mi odpowie.
Załóżmy że zalegalizują ten cały hazard online i obejmą 10% podatkiem. W jaki sposób oni będą go ściągać? Jak to jest w innych krajach? Przecież mogę sobie wypłacić na mb, z mb na konto bankowe i nikt nawet nie zobaczy, że ja gram u jakiegoś buka. Ja wiem, że przy wysokich kwotach gracze sami być może będą chcieli zapłacić te 10%, żeby zalegalizować kasę. Ale przecież MF nie chodzi o to, żeby płacili Ty, którzy akurat będą mieli taki kaprys, tylko wszyscy grający. Jak to osiągnąć?
|
|
|
|
|
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
|
|
Powinni się po prostu otworzyć na e-hazard i zachęcać firmy do zakładania swoich siedzib u nas zamiast np. na Malcie.
Powinni też zapomnieć o podatku od stawki zakładu, nie tędy droga choć nawet w Anglii zajęło to sporo czasu zanim wreszcie to zmieniono.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Buki musiałby współpracować. NIP przy rejestracji i przekazywanie danych pod groźbą utraty licencji? Ktoś napisze, że to science fiction. Ale tak to chyba powoli zaczyna działać w niektórych miejscach Europy. W kryzysie KE wycofuje się rakiem po cichu ze swojego stanowiska a populizm i protekcjonizm kwitną. W tym momencie trudno określić, w którym Europa pójdzie kierunku. My prawdopodobnie w tym samym.
|
|
|
|
|
Tenis Trader
|
|
Tenis Trader
MF mogłoby stworzyć coś na kształt Moneybookers i dogadać się z bukami, że klienci z Polski mogą wpłacać i wypłacać kasę tylko tym sposobem. Wtedy wiedzieliby kto gra, ile wpłaca i ile wypłaca. A podatek naliczać od wypłat i myślę, że wszyscy byliby zadowoleni.
|
|
|
|
|
Knockin' On Heaven's Door
|
|
Knockin' On Heaven's Door
http://orka.sejm.gov.pl/izo6.nsf/www1/i10781o0/$File/i10781o0.pdf tu tekst tej odpowiedzi MF smaczku dodaje fakt,że pytal poseł PIS notabene z Krakowa 
|
|
|
|
|
|
|
Jedyny sposób aby ściągnąć podatki od zakładów bukmacherskich to zrobić z Polski taki "hub" bukmacherstwa na wzór Malty i wtedy te firmy opłacałyby jakiś podatek od zysków z działalności (bez odliczeń) lub opłaty licencyjne. Inne korzyści związane z ich obecnością też by były (zatrudnienie, itd.).
Myślę, że opodatkowanie samych graczy byłoby ciężkie do wdrożenia, a firm nie mających swoją siedzibę w Polsce... niemożliwe.
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Z tym opodatkowaniem to też jakiś bezsens jest, bo np moge sobie z buka A do buka B przetransferowac 10 tyś znajdując surebeta 1% i co mam potem płacić podatek od wypłaty kwoty 20 tyś zł? Wiele takich niejasności.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
MF mogłoby stworzyć coś na kształt Moneybookers i dogadać się z bukami, że klienci z Polski mogą wpłacać i wypłacać kasę tylko tym sposobem. Wtedy wiedzieliby kto gra, ile wpłaca i ile wypłaca. A podatek naliczać od wypłat i myślę, że wszyscy byliby zadowoleni. nie ma szans Goget, im dojście do takiego rozwiązania zajmie z 10 lat, a następne 10 zajmie przetarg na firmę która to zrobi  pewnie z rok bedą siedzieć i wymyślą, że tak trzeba płacić i walną jakiś podadek, a kto sam nie zgłosi że gra tego czeka wielka kara ( czytaj - będzie tak jak z abonamentem tv ). nie przejmujcie się jeszcze bardzo długa droga. 
|
|
|
|
|
shaken not stirred 
|
|
shaken not stirred 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Jeśli dobrze pamiętam to nie można w reklamie namawiać do uczestniczenia w zakładach wzajemnych. Reklama marki jest jak najbardziej legalna. Mówię oczywiście o przepisach w Polsce. Tak jak z alkoholem...
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
ogladal ktos "sprawe dla reportera" Jaworowicz dzisiaj? bylo o hazardzie - glownie maszyny, byl Wisniewski i pare slow o necie. glos w kwesti legalnosci zabral prezes Polskie Stowarzyszenie na Rzecz Promocji Odpowiedzialnej Gry - zadzwonil do MF, ze wygral x-dziesiat tys. euro w kasynie internetowym i co ma teraz zrobic? powiedziano mu, ze byla jakas nowelizacja w listopadzie bodajze i dodano gdzies 2 punkty mowiace m.in. ze wygrane w loteriach na terenie unii nie podlegaja opodatkowaniu i ma sie cieszyc wygrana kasa, piszac w skrocie. zagrzmial jeszcze, ze jak to tak w ledwo 23 dni dodano, zatwierdzono tak wazne punkty. po czym zanegowal to wszystko obecny w studio v-ce minister finansow.
slyszalem z tego wszystkiego piate przez dziesiate, bo akurat zadzwonil mi telefon. generalnie nie sledze tematyki ustawowej, stad pytanie tutaj. podejrzewam jednak, ze wypowiedz prezesa tego towarzystwa, cokolwiek z niej uslyszalem/zapamietalem, to stek bzdur. w przeciwnym razie wrzala by tutaj dyskusja i panowala powszechna euforia, a z tego co rzucilem okiem nic takiego nie ma miejsca.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
ot chcialem sie dowiedziec, czy jest cos na rzeczy w wypowiedzi prezia towarzystwa, od kogos kto to ogladal i sledzi tematyke ustawowa. skoro mowisz nic sie nie zmienilo, to najwyrazniej jednak prezio sam nie wiedzial co wygaduje. zreszta negujacy minister tez zapewne nie ;p wobec tego nie mam pytan.
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Tutaj szczegóły -> http://www.rp.pl/artykul/2,371210_Walcze_Rysiu__zalatwimy.html
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
No to się porobiło... Obawiam się, że ostatnie wydarzenia wokół ustawy "hazardowej" zaowocują zamordyzmem podatkowym w tej branży. Każdy nowy ustawodawca, który chciałby wprowadzić rozwiązania przez branżę oczekiwane będzie się bowiem obawiał posądzenia przez opozycję o sprzyjanie mafii hazardowej i świadome uszczuplanie dochodów państwa.
|
|
|
|
|
|
|
Czyli de facto najbardziej się cieszą zagraniczne firmy.  A gdy nie wiadomo kto za czym stoi, to wystarczy zwykle zobaczyć kto na czymś najbardziej skorzysta. Ciekawe...
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
No to się porobiło... Obawiam się, że ostatnie wydarzenia wokół ustawy "hazardowej" zaowocują zamordyzmem podatkowym w tej branży. Każdy nowy ustawodawca, który chciałby wprowadzić rozwiązania przez branżę oczekiwane będzie się bowiem obawiał posądzenia przez opozycję o sprzyjanie mafii hazardowej i świadome uszczuplanie dochodów państwa. Ale to się nie zmieniło. Przecież jak Kurski obrał pro-legalizacyjny kurs to następnego dnia "Dziennik" już piał: "PiS popiera hazard! Miliardy rocznie wypływają z państwowej kasy! Na pomoc przybiega super brygada PO! Czy da radę ocalić nas od zagłady?". Następnego dnia PiS się wycofał. Niestety ze strony populistów nie należy się niczego dobrego spodziewać. Jeśli już to za 10-20 lat, ale i wtedy to raczej wątpliwe. Najlepiej dla nas będzie, gdy nie będą robili nic, lub będą robili to tak nieudolnie jak dotychczas.
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
Jeśli by rzeczywiście mieli wprowadzić ten podatek od zakładów w sieci mam nadzieję, że można będzie odliczyć także koszty uzyskania przychodu, zagrałem Vettela, że wygra wyścig, Hurrraaaaaaa !!!!! wygrałem, osiągnąłem dochód, ale część tego Vettela odstawiłem na giełdzie, koszt uzyskania przychodu poniosłem, kto mi go zwróci ??
Mam tylko poważną nadzieję, że pomysł Ministerstwa Finansów o ile wejdzie kiedyś w życie nie będzie się opierał na zasadzie " My Cię wyruchamy a dalej radź sobie sam" .....
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|