mysle ze ten temat nie zostanie skasowany , nie jest to zadna firma konkurencyjne dla mecz.pl
Mial ktos styczność z ta firma?? byl na jakis szkoleniach?? interesowal sie choc troche ta firma??
jestem swiezo po jednym z ich szkolen i chcialbym pogadac z kims kto rowniez moze byl na jakims ich szkoleniu lub ma zamiar? moze czyjs znajomy juz byl?? moze ktos sie niedlugo wybiera?? moze kogos zaciekawila ich dzialalnosc??
czytalem ten temat 2 razy ze zrozumieniem, 100% osob dla mnie anonimowych, nie wiem kim sa, czym sie zajmuja, sporo osob z jednym postem, weszli naublizali nikt ich wiecej nie widzial na forum, wiekszosc osob pisze posty tylko po przeczytaniu kilku poprzednich, nie majac stycznosci z firma ani nie wiedzac czym sie zajmuje, wlasnie dlatego zalozylem temat na mecz,pl bo tu znam troche osob i ich poziom konwersacji, poziom wypowiedzi itd itp i chcialbym to skonsultowac, poznac opinie, spostrzezenia, jakies wlasne zdanie na teamt firmy, oferowanego produktu, czy tez samych szkolen (w podanym linku przez lelu spodobal mi sie jeden gosc co napisal ze pojechal na szkolenie i opil sie za darmo, dostal natychmiastowa odpowiedz w 100% prawdziwa. bylem, widzialem) a widzialem tyle ze jest mnostwo mlodych ludzi ktorzy traktuje to jako zwykla wycieczke tylko ze w o wiele lepszym luksusie niz maly domek nad jeziorem ze znajomymi i litrami alkoholu, racja luksusy sa ale podstawa sa szkolenia, w cenie szkolenia ma sie zagwarantowane zakwaterowanie, wyzywienie, i wszlekie dobra jakie posiada hotel (gdy bylem ja na szkoleniu mozna bylo korzystac z basenu, sauny, silowni, bilarda, masazu.. tyle pamietam, o ile czas na to pozwolil, jedynie troche czasu bylo w niedziele po skonczonym szkoleniu, ale wtedy kazdy pakowanie, samochod i do domu
ja napisze odrazu ze jak mi kumpel o tej firmie opowiadal jakies 8 miesiecy temu to moje odczucia byly NEGATYWNE, bylem na darmowym szkoleniu, trwa okolo 2 godziny, gdzie przedstawiane sa produkty firmy, czym sie zajmuja i skad sie wzieli, dla mnie byli kolejna firma probujaca wyludzic kase, obiecujac duze zyski, a za kilka lat zniknie z cala kasa takich naiwniakow jak ja, nekal mnie strasznie, mowil o szkoleniach, mowilem nie mam kasy, nie jade... zawsze jakas wymowka sie znalazla, po osmiu miesiacach mialem troche wolnej gotowki, pojade, sprobuje, poslucham, moze sie czegos dowiem, widzac to jak znajomy strasznie sie wciagnal w ten temat. no i pojechalem, wlasciwie juz wrocilem, wczoraj wieczorem, co uslyszalem, co widzialem, z czym sie spotkalem, chetnie podyskutuje z kim kto takze ma jakies zdanie na ten temat, ale zdanie wlasne a nie wyrobione po przeczytaniu kilku zdan w internecie na tym czy innym foprum gdzie kazdy moze wejsc i cos napisac
Niestety, ja o tej firmie pierwszy raz slysze wiec nic konkretnego powiedziec nie moge. Link z sfd to tez nawet nie czytalem za bardzo, kilka postow i widzialem ze dosc sporo stron jest, ale nie zwracalem uwagi na ilosc postow czy cos Takze nie mam zielonego pojecia
Podstawowa rzecz która mozna o tym powiedziec to to ze jest to sprzedaz. Niektorzy juz sie na to krzywia, sprzedaz nie jest niczym zly. Wazne czy sprzedaje sie wartosciowe rzeczy i sposob w jaki sie to sprzedaje nachalnie czy z klasa ( ale klasa to nie znaczy mowic ogolnikami i wszystko przedstawiac w kolorowych barwach). Jezeli chcesz to robic zastanow sie czy sie z tym identyfikujesz czy to co bedziesz robil bedzie dla ciebie sensowne, czy bedziesz uczciwy wobec swoich klientow. Mam nadzieje ze nie bedziesz mowil takimi wypocinami ze pieniadze maja pracowac dla mnie nie ja dla pieniedzy, na gieldzie zawsze sie zarabia (szczegolnie w dlugim okresie) a ziemia nigdy nie traci na wartosci. Wszyscy nie bedziemy rentierami, nie wszsycy bedziemy milei szczescie w zyciu, ktos bedzie musial pracowac i to ciezko pracowac. Tak naprawde zeby osiagac nieprzecietne zyski trzeba nieprzecietnie ryzykowac a to jakos sie kloci z rozsadnym zarzadzanie. Jezeli mowimy o nieprzecietnych zyskach mowmy tez o nieprzecietnych stratach. Pomysl ze w tej firmie sa poszukiwani sprzedawcy czyli ty cos sprzedajesz i nie masz zupelnie wplywu na jakosc tego produktu a to ty potem jestes na pierwszej lini przy kontaktach klient firma.
Sam pracuje w branzy ubezpieczeniowej i nigdy nie smialbym zachwalac jakiego produktu w stylu bedzie mial pan/pani spokojna glowe, zyski same beda splywac, jestesmy najlepsi na rynku itp
A tak to niestety sie odbywa banki, ubezpieczenia wszelkie fundusze koncentruja sie na sprzedazy, a nie na tym zeby sprzedawac DOBRE RZECZY. Moze to wynika z tego ze i klienci slabo doceniaja jakosc. W moich oczach instytucje finasowe maja bardzo niskie poczucie odpowiedzialnosci i etyki ( Dzieki Bogu sa jakies regualcje prawne lepsze lub gorsze).
Po obejrzeniu tego filmiku, firma sili sie na pokazanie bogactwa, drogie piora, merceesy ( z ktorych kazdy jest na wyciagniecie reki), prezesi na duzych fotelach itp Mowienie o zadowoleniu klientow, tylko kto tu jest klientem osoby ktore kupuja produkty, czy tez firmy ktore zlecaja dystrybucje novisionowi.
Dla mnie film zenujacy, ludzie potakujacy glowami, ogladajacy mercedesy, wakacje zeby poczuc bogactwo itp.
Novision szuka liderow jak dla mnie liderem sie jest, ewentualnie sie staje na podstawie doswiadczen, zdobywania wyksztalcenia itp. I na pewno zaden prawdziwy lider nie mowi jestem liderem bo ktos mi sprzedal kilka tanich frazesow i poznalem prawde zyciowa.
Formula firmy stara jak swiat uda sie beda kokosy nie uda sie zwiniemy biznes, wiekszosc ludzi ktorzy przejda przez nasze rece raczej straci, niektorzy zyskaja.
Dla mnie podstawowe pytanie czy sie z tym identywikujesz, czy bedziesz sie z tym czul dobrze, czy zadbasz o odpowiedzialnosc moralna bo prawne nie ma praktycznie zadnej?
Bo chyba nie sluchasz za przeproszeniem piep...enia w stylu dzieki nam mozna stac sie wolnym czlowiekiem.
devlin ja niczego nie sprzedaje, nie mam takich uprawnien i nie mam zamiaru niczego nikomu wciaskac, bylem na szkoleniu na ktore wydalem dla mnie duzo kasy bo 420zl, pojechalem po to zeby zobaczyc produkt (trwajacy 30 lat) ktory maja moi znajomi, jedni maja rok inni 5 lat i zarabiaja tak jak jest mowa w zapowiedziach, zainteresowalo mnie to strasznie, i sam planuje cos takiego sobie otworzyc, pojechalm tam poznac ten produkt i poznalem i jestem w 75% do niego przekonany, teraz jeszce caly tydzien szkolen darmowych przedemna i bede na nie uczeszczal zeby to poznac od podszewki.
Powtorze jeszcze raz nie chce pracowac dla firmy Novision chce tylko skorzystac z ich produktu ktory dla mnie na poczatku byl strasznie dziwny i zbyt latwy do zrobienie, pojechalem na szkolenie za wlasne pieniadze i nie zaluje, poznalem produkt ktory mi oferuja, wiem na jakich zasadach dziala, i jestem za, tyle wynioslem ze szkolenia bo tyle chcialem, nie interesuje mnie praca u nich na zasadzie wcisne cos koledze/kolezance/rodzicom/dziewczynie/znajomym ze szkoly/studiow, sasiadom itd itp. nie mam takiego zamiaru ale napewno im powiem ze ja cos takiego mam moze warto by bylo zeby tez sie temu blizej przyjzeli, ja bede korzystal z produktu Novisionu nie jestem ich pracownikiem
Skoro jestes operatywnym czlowiekiem. I mocno zangazowanym w to dzoje sie z twoimi oszczednosciami ( jezdzisz na platne szkolenia) to zaluz sobie rachunek w biurze maklerskim, kup jakies akcje, kup obligacje itp. Bo cudow nie ma.
Popatrza na wszelkie fundusze one gdy spada nie zarabiaja, nawet nie potrafia nie tracic ( po prostu takie sa ich statusy- utrzymywanie zaangazownia odpowiednich srodkow w odpowiednie instrumenty i to cale ich zazadzanie). Malpowac wig czy wig 20 to kazdy potrafi ale brac za to prowizje to juz bezczelnosc.
Noie zastaniawiacie za na stronie glownej nie masz nic o wynikach, konkretow dla klientow tylko wlasnie tez malo kokretne ale informacje dla sprzedawcow.
Kazde firmy oferujace tzw inwestowanie bardzo pieknie mnoza zyski, prezentuja procent skladany itp. Gorzej z realizacja DLUGOOKRESOWA!
devlin wejdz na strone Skandii, tam sa wykresy, słupki itd itp, a Novision robi 60% budzetu Skandii w Polsce.
co do szkolenia z ktore zaplacilem... pierwsze jak wszedlem do hotelu patrze na cennik dobra hotelowa=170zl, plus pelne wyzywienie, sniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja, co godzina w przerwie mozwliosc wypicia kawy, herbaty, wody, soku co kto chce plus przekaski, niech nawet zarobia na mnie (mowie o Novisionie te 200zl) ciul ich tam jak mam poprzez ich firme ulokowac sporo gotowki w ciagu 7 lat
widzialem wykresu znajomych ktorzy od kilku lat maja juz tam swoje multiportfele na okres 30 lat, najdluzszy widzialem 9 letni, zyski sa takie jak obiecywali. i dlatego sie tym dalej interesuje, i chce zglebic wiedze jak oni to robia
Pozwolę sobie dorzucić parę słów do tematu. Z tą branża miałem już kilka razy do czynienia, kilku znajomych pracowało i pracuje dla firmy Efekt, ja miałem bliższe kontakty z firmą CNS z Poznania itd. Na szkoleniu firmy Novision w Poznaniu również byłem, zaprosił mnie kolega, którego wizja wielkich zarobków troszkę omamiła (teraz otworzył jakąś własną działalność z tym związaną - firma ). Sam pomysł piramidy i zarabiania n tym mi się nie podoba. Wiele osób, które sprzedają produkty nie ma pojęcia o inwestowaniu, giełdzie itd. Niektórzy są po prostu dobrymi sprzedawcami, a o inwestowaniu nie mają zielonego pojęcia.Klientów zarzucają sloganami typu: my doradzamy, zawsze Ci pomożemy, przewidujemy spadki na giełdzie i doradzamy, jak zmienić portfel. A taka prawda, że to są tylko SPRZEDAWCY/POŚREDNICY - ich zadaniem jest znaleźć klienta i go wciągnąć. Nie wiem, jak dokładnie wygląda produkt Skandii, ale z mojego doświadczenia wynika, że poprzez produkt i tak kupujesz najzwyklejsze fundusze inwestycyjne, typu Arka, HSBC, Legg Mason itd. W dodatku, najczęściej sam sobie t fundusze wybierasz i potem ewentualnie zmieniasz konfiguracje. Są też pewnie ich jakieś autorskie fundusze (tzn. np. jakiś fundusz Skandii), ale taka prawda, że na rynku jest taki wybór różnych funduszy, że spokojnie znajdzie się jakiś substytut.
Do czego zmierzam. Kolego, po jaką cholerę chcesz inwestować przez pośredników?? Tak jak pisałem, nie znam produktu, ale znając branże, powiem, że pewnie horyzont inwestycyjny jest dłuuuuuugiiiii ( co najmniej 5 lat). A jeśli wypłacisz wcześniej środki to Ci potrącają duży procent. Po co zamrażać kapitał na tak długo. Obecnie na rynku jest tyle możliwości, że nie musisz korzystać z tych pseudo doradców. Pierwszy przykład z brzegu: Supermarket funduszy w mBanku - darmowy, sam wybierasz w jaki fundusz inwestujesz, funduszy jest od groma. Dużo taniej i nie zamrażasz kapitału.
Naprawde jak chcesz byc bardzo zaangazowany w swoje oszczednosci to rob to sam. Tak naprawde inwestowanie to jest gra, duzo bardziej niesprawiedliwa i nieprzeiwdywalna niz zaklady bukmacherskie. Kazdy milioner za 15% zysku rocznego by cie ozlocil a 20% odal corke i pol majatku. A kilka procent to kazdy moze sam na spokojnie wyciagnac tylko po co do tego ci macherzy od cudow i nieprzecietnych zyskow i wakacji w pieciogwiaztkowych hotelach.
Nie ma systemow jest tylko wiedza, doswiadczenie, intuicja, szczescie i tyle. Kup ksiazki sledz historyczne notowania, czytaj biografie ludzi ktorzy na rynkach finasowych zjedli zeby i z kazdym tygodniem bedziesz wiedzial ze wiesz coraz mniej i nie da sie jednoznacznie ogarnac calosci, zsystematyzowac, logicznie poukladac.
Z calym szacunkiem ale szefowie tej firmy nie wzbudzaja mojego zaufania, a rzesze przyszlych inwestorow/pracownikow wygladaja jakos jakby to powiedziec glupio.
Jak widac na tym filmie potrzebne sa kolejne ogniwa wciagniete do systemu, bo inaczej system nie dziala i sie dusi.
Dlaczego mielismy pseudo bum budowlany w naszym kraju, bo udalo sie ludziom wmowic ze stac ich na mieszkanie, ze sa w stanie splacac kredyt tak naprawde przekraczajacy ich mozliwosci, bo banki zaczely 'rozdawac" kredyty, bo wszystko jest latwo i przyjemnie i wszyscy beda szczesliwi ale do czasu.
Chcesz spokojnego wzrostu to tylko rynek pieniezny, obligacje i chronisz sie przed inflacja, tylko po co ci wtedy jakis posrednik? Chcesz duzych zyskow to musisz sie tez liczyc z duzymi stratami, bolesnymi upadkami i utrata sporej czesci kapitalu itak samo w tym wypadku lepiej rob to sam szczegolnie ze masz chec to poznawac. Jak spojrzysz na fundusze akcji w naprawde w dlugi okresie ( a nie za 3-4 tluste lata) to zobaczysz ze jest to poziom oprocentowania lokat.
Wezmy te pospolite akcje. W jednym okresie na akcjach mozna zarobic, w innym strac, dlugookresowo wyjsc kolo 0 ( uwzglednijac inflacje) ale to nie jest tak w funduszch zarzadzajacy sprawnie wykorzystuja te okresy w ktorych sie zarabia a przeczekuja te gdzie sie traci (nie mowiac o zarabianiu). Czyli jak to mowi redaktor szaranowicza trzeba miec timeing a to jzu wyzsza szkola jazdy.
Nie ujmujac nim tym doradcom, posrednikom przewaznie maja oni blade pojecie o finasach, wymogi jakie nalezy spelniac to pewnie szkola srednia i niekaralnosc. Ale i firme tak naprawde niewiele obchodzi ich wiedza tylko ich efektywnosc sprzedazy. Przeciez ta firma nie sprzedaje swoich produktow oni sa tylko i wylacznie dystrybutorem. Mi po prostu nie podoba sie prezentowanie tego typu dzialalnosci w ten sposob: wolnosc, badz rentirem, odwiedzaj najlepsze hotele, jezdzij mercedesem dla mnie zenujace. To nie odnosi sie tylko do tej firmy ale co calego sektora finasowego ktory rowna w dol, dzialanie na poziomie najnizszych instynktow i naciagactwo.
Jakiego średniorocznego zysku spodziewasz sie na przestrzeni tym 7 lat?
Tak jak pisze pszek. Przejrzyj Sueprmarket Funduszy Inwestycyjnych mBanku. Jes to to niemal identyczne rozwiązanie w porównaniu do tego, co proponuje Novision, czy inne tego typu firmy. Różni się tym, że z jednej strony nie masz pięknych sloganów o zabezpieczeniu przyszłości, sfinansowaniu edukacji dzieci, czy wymarzonych wczasach (skądinąd rzeczy ważne i przyjemnie ), a z drugiej nie zamrażasz środków na długi okres i nie płacisz wysokich prowizji. Po prostu inwestujesz kiedy chcesz i rezygnujesz z inwestycji kiedy chcesz. A TFI, w które możesz zainwestować na Supermarkecie jest naprawdę sporo i w dużej mierze pokrywają się z tym, co oferują SKANIDIA, AEGON czy inne tego typu firmy.
Jedynym minusem (o ile w ogóle można to uznać za minus), jest fakt, że w SFI nie deklarujesz regularnych wpłat, tylko sam decydujesz na bieżąco jaką kwotę zainwestować. Dlatego produkt ten nie będzie najlepszym rozwiązaniem dla osób, którym brak systematyczności, i właśnie tutaj przewagę uzyskują produkty, w których wymagana jest regularna składa (miesięczna lub roczna). Ale poza tym różnica między SFI a produktami oferowanymi przez Novision i inne tego typu firmy jest niewielka. Jak już wspomniał pszek, to Ty decydujesz, w jakie TFI masz zainwestować, a dany produkt finansowy daje Ci jedynie możliwość wyboru z dosyć dużej palety funduszy.
Konkluzja jest taka: oszczędzanie to dobra rzecz, a największym problemem jest wybór sposobu oszczędzania. Jeżeli chcesz, żeby sporą część inwestowanych przez Ciebie środków pochłaniały prowizje, to wybierz produkty oferowane przez w/w firmy. Wspomniana prowizja wiąże się z tym, że firmy te biorą ją za sam fakt umożliwienia inwestycji w dużą ilość funduszy, a w sporej części produkty te są powiązane z ubezpieczeniem na życie. W związku z tym z wpłaconych przez Ciebie 100 PLN na inwestycje przeznaczanie jest jakieś 70-80 PLN, bo reszta idzie na prowizje i ubezpieczenie. Poza tym rezygnacja z takiego produktu w kilku pierwszych latach wiąże się z utratą większości środków.
Jeżeli chcesz mieć swobodę w inwestowaniu, to polecam SFI, albo inne podobne rozwiązanie, gdzie to Ty decydujesz ile, kiedy i jak inwestować, oraz kiedy z inwestycji zrezygnować.
dzieki ze wyrazacie swoje zdanie na temat oszczedzania i roznych posrednikow/firm w tym uczestniczacych
gadalem wczoraj z kumplem i przedstawil mi konkretne liczby
ale na poczatek napisze ze nie jest to inestycja na 3, 4 czy 7 lat, lecz na 30 i chodzi o to zeby po 30 latach programu zyc na dobrym poziomie z odsetek no ale to chyba wszyscy wiedza
w ciagu tych 30 lat, przez pierwsze 7 lat wplaca sie rocznie lub miesiecznie ustalona kwote, ale lepiej rocznie bo wtedy potracane sa mniejsze oplaty (przyklad: wplacamy rocznie 6000zl i pobierany jest 0,2%, przy wplacie miesiecznej 500zl co miesiac pobierane jest 5% teraz wniosek ze latwiej w ciagu roku odrobic 0,2% niz w ciagu miesiaca 5%, po 2 latach mozna zawiesic wplacanie skladek na rok jesli ktos ma potrzebe, automatycznie program sie wydluza. w ciagu tych siedmiu lat zbudowany zostal kapital bazowy, i po siedmiu latach mamy dostep do pieniedzy, kolejne wplaty juz sa nasza sprawa, mozemy je robic badz nie, jesli je robimy to sa to odrazy aktywa wolne, do ktorych mamy dostep kiedy chcemy i jak chcemy, mamy mozliwosc doboru roznego rodzaju programow do skutecznego inwestowania (Multinawigator, SEG, GWN, portfele modelowa gdzie do wyboru sa portfele zrownowazone (30% w akcjach, 70% w obligacjach), stabilnego wzrostu (40% akcje, 60% obligacje), akcyjne (80% akcje, 20% obligacje), aktywnej alokacji(w czasie hossy 100% w akcjach, w czasie bessy 100% w obligacjach) co jest dobre dla takich laikow jak ja gdzie nie znam sie zbytnio.
@pszek i Szewa 1. Skandia jest takim "tworem" ze mozna do nich dotrzec tylko przez posrednikow, jednym z nich a zarazem najwiekszym jest Novisoin 2. czym sie rozni supermarket mbanku od produktu Novisoina?? w Novisionie tak samo moge (gdybym sie znal) sam ustalac w co chce inwestowac, w ajkie fundusze(24 polskich, 28 zagranicznych, 5 gwarantowanych plus do tego surowce)
@devlin wakacje w pieciogwiazdkowych hotelach, mercedesy itd itp sa dla ich pracownikow ktorzy robia najwieksze dochody, mnie to nie interesuje nie bede dla nich pracowal, pierwsze co to takze kojarzy mi sie z piramida... jednak piramida w polsce jst nielegalna iec jakim cudem sa od 15 lat na rynku bez zadnych zarzutow, robiac glosne konfernecje z milionerami m.in Tracym? Nie bede dla nich pracowal chce tylko skorzystac z ich wiedzy, a z tego co patrzylem sa najdluzej na polskim rynku bo od 15 lat
Zapomniałeś dodać Dziabor jedną super rzecz w Skandii. Nie płaci się kompletnie NIC za TRANSFER FUNDUSZY (sprawdźcie sobie panowie ile płacicie opłat nawet w tym Mbanku za sprzedawanie jednostek funduszy za każdym razem i za kupowanie nowych) oraz korzyści prawno-podatkowe o których też mało powiedziałeś a są niezwykle ważne. Podsumowując po przejrzeniu całej oferty na naszym rodzimym rynku uważam że Skandia ma najlepszy produkt. Wszak nie bez powodu zostali oni wybrani najlepszą agencją ubezpieczeniowa 2008 wg. rankingu "Rzeczpospolitej". 1. Skandia Życie 2. Compensa Życie 3. Amplico Life 4. Cardif 5. Aviva Życie(dawniej CU)
Jako tzw. OSŁONA FINANSOWA na przyszłość uważam również, że Skandia jest liderem na naszym rynku.
wiec?? jakies kolejne obiekcje co do Noviosinu i produkty ktory oferuja?? mi sie wydaje dobry, zasiegalem opinii osob ktore maja tam otwarte wlasne portfele, nikt nie narzeka patrzac na przyrost kasy (tak jak wspominalem najdluzszy portfel jaki widzialem to 9 letni) jedyna zla opinia to taka ze znajomy wplacil pierwsza rate do swojego portfela a Skandia po 2 miesiacach odeslal gosciowi kase z powrotem bo byl zle wypelniony wniosek