Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
Strona 2 z 12 1 2 3 4 11 12
S
Pooh-Bah
Pooh-Bah
S Offline
Originally Posted by Szewa
Przez ponad tydzień wszystko było OK. Przed chwilą włączam kompa, w pewnym momencie się zawiesił. Standard, pomyślałem. Jednak po resecie pojawia się następujące info: "Boot form CD/DVD: disk boot failure, insert system disk and press enter". Sprawdziłem na dwóch innych dyskach i pojawia się to samo info. W BIOSie zmieniłem też, żeby komp startował z HDD a nie z CD, a mimo to ciągle pojawia się ta sama informacja. O co kaman ?

sprawdź dobrze podłączenie dysku taśmy itp.

Bonus: Unibet
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Sprawdzałem, z taśmami wszystko wygląda OK.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Ok, zakładam, że to problem z odtwarzaczem CD/DVD. Jak już wspomniałem zmieniłem sposób startu systemu z CD na HDD, ale przy włączaniu ciągle pojawia się ten sam komunikat. Może robię coś nie tak ? Da się jakoś trwale ominąć ten proces wykrywania CD/DVD przy starcie, żeby komp od razu startował z HDD ?

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Nie ma to znaczenia. Jak nie znajduje boota na CD to leci z dysku (chyba, że wyłączyłeś to w biosie).
A komunikat dotyczy błędu bootowania dysku. Także albo dysk się uszkodził albo mbr poleciał albo ... i tak dalej.
Przełóż dysk do drugiego kompa i zobacz czy w ogóle jest wykrywany. Jeśli tak, podejrzewam że masz Windowsa, włóż z powrotem dysk do kompa, włóż płytę z systemem do CD i spróbuj naprawić istniejącą wersję systemu.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by micha$
Nie ma to znaczenia. Jak nie znajduje boota na CD to leci z dysku (chyba, że wyłączyłeś to w biosie).
A komunikat dotyczy błędu bootowania dysku. Także albo dysk się uszkodził albo mbr poleciał albo ... i tak dalej.
Przełóż dysk do drugiego kompa i zobacz czy w ogóle jest wykrywany. Jeśli tak, podejrzewam że masz Windowsa, włóż z powrotem dysk do kompa, włóż płytę z systemem do CD i spróbuj naprawić istniejącą wersję systemu.

Pisze parę postów wcześniej że sprawdzał na 2 dyskach. Może wina na gnieździe od pierwszej taśmy dyskowej. Spróbuj podpiąć dysk pod taśmę od napędu CD/DVD. Najlepiej aby dysk był podpięty do tej taśmy sam, bez napędu, no chyba że znasz się na jump-erach lub jak kto woli nazwę 'zworkach' grin

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Przez ponad tydzień wszystko było OK. Przed chwilą włączam kompa, w pewnym momencie się zawiesił. Standard, pomyślałem. Jednak po resecie pojawia się następujące info: "Boot form CD/DVD: disk boot failure, insert system disk and press enter". Sprawdziłem na dwóch innych dyskach i pojawia się to samo info. W BIOSie zmieniłem też, żeby komp startował z HDD a nie z CD, a mimo to ciągle pojawia się ta sama informacja. O co kaman ?

wysypała się winda ,a przyczyną tego jest z byt wczesne wyłączenie kompa(odcięcie od prądu) zanim system zamknie się sam . Miałem tak kilka razy . możesz próbować naprawic zainstalowany system za pomoca windy na CD lub zrobić format i instalka windy od nowa .
Naprawa nie zawsze się udaje i zajmuje trochę czasu ,więc ja zawsze robię format i stawiam windę od nowa kwestia 15 min .

Ok, zakładam, że to problem z odtwarzaczem CD/DVD. Jak już wspomniałem zmieniłem sposób startu systemu z CD na HDD, ale przy włączaniu ciągle pojawia się ten sam komunikat. Może robię coś nie tak ? Da się jakoś trwale ominąć ten proces wykrywania CD/DVD przy starcie, żeby komp od razu startował z HDD ?

W biosie ustawiwasz First boot : HDD, second CD/DVD

Originally Posted by Self-Confident
sprawdź dobrze podłączenie dysku taśmy itp.

Ale jak miga kontrolka od HDD to znaczy ze dysk działa ,dostaję zasilanie .
Pozostaje kwestia software

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Jeszcze wrócę na chwilę do swojego problemu, bo wcześniej nie miałem czasu się tym zająć. Otóż oba dyski są sprawne, sprawdzałem na innym kompie. Pozostałe podzespoły (CD, stacja dyskietek) są wykrywane, więc zakładam, że z taśmami i płytą główną też wszystko w porządku. Posłuchałem też rady raidersa i okazało się, że podczas próby instalacji Windowsa system nie wykrywa dysku. Również w BIOSie nie widzę dysku. Pozostaje więc według mnie (czysto lamerskie przypuszczenie wink ) jeszcze jedna możliwość - kabel SATA łączący dysk z płytą. Ale czy mogłoby to być aż tak proste ? wink

?
?
kabel SATA łączący dysk z płytą. Ale czy mogłoby to być aż tak proste ? wink

Albo kontroler dysków na płycie głównej.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
W razie gdyby był to kontroler, to da się go naprawić bez potrzeby wymiany całej płyty ?

Jutro będę miał nowy kabel - zobaczymy w czym tkwi problem.

M
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
M Offline
Jak podzielić dysk C na ktorym zainstalowany jest Vista? Chce z tego zrobić 2 mniejsze partycje. Rozumiem ze konieczny jest format i poźniej idzie ta instalacja tak jak pod XP?

Pooh-Bah
Pooh-Bah
Niekonieczny jest format, można zrobić partycje z wolnego miejsca które zostało na dysku. Polecam użyć do tego programu Acronis.

M
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
M Offline
dz

Pooh-Bah
Pooh-Bah
sp

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Obywatele jak zrobić virtualny port drukarki dla usb pod win 98. Kupiłem drukarkę samsung ml 1640 i okazuje sie ze nie ma sterowników już pod tego windowsa. Znalazłem model ml 2150 który ponoć pasuje ale trzeba jakoś przez wirtualny port łączyć a ja nie wiem o co kaman

Pooh-Bah
Pooh-Bah
A nie lepiej przesiąść się z 11 letniego systemu na coś nowszego?
Bo może być ciężko rozwiązać ten problem.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Ja to wiem Rancorn ale informatyk w firmie twierdzi i upiera sie przy win 98 bo na to już nikt nie pisze wirusów smile a kompy są takie, że ledwo ciągną nawet tego windowsa wink

S
enthusiast
enthusiast
S Offline
moze ktos z Was bedzie zainteresowany:
Popularny serwis na sprzedaz !!!! Zapraszam !!!

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=790475970

Tenis Trader
Tenis Trader
Ostatnio denerwuje mnie gadu-gadu. Czasami jest tak, że mam status niewidoczny, a tu się do mnie ludzie odzywają i mówią, że jestem dostępny.

Chyba czas najwyższy zmienić komunikator. Jaki zamiennik najlepszy ?

Q
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Q Offline
Originally Posted by Goget
Ostatnio denerwuje mnie gadu-gadu. Czasami jest tak, że mam status niewidoczny, a tu się do mnie ludzie odzywają i mówią, że jestem dostępny.

Chyba czas najwyższy zmienić komunikator. Jaki zamiennik najlepszy ?
to o czym napisałeś to błąd gg. Ja np. mam tlena pod którym jest gadu i ten problem się skończył.

wieczny student
wieczny student
da się coś zrobić, żeby strona we flashu nie zamulała tak kompa?
chodzi głównie o strony live bet365 i unibetu, jak mam otwarte 3-4 okienka to po 2-3h ledwo mogę je zamknąć

Strona 2 z 12 1 2 3 4 11 12

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
10 zarejestrowanych użytkowników ($-man, betowiec, Sensei, latajaca_holenderka, alfa, rafal08, burbon, rymoholik, VVega, aker), 2,434 gości, oraz 6 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,293
Posty5,837,560
Użytkownicy24,790
Najwięcej online13,128
Sep 24th, 2025