Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
Strona 2 z 2 1 2
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Art300 - bardziej rozwinięte od naszego kraje (a raczej służby w tych krajach) mają soft, który pozwala wyłapywać pewne frazy. Ręcznie i tak nikt by tego nie był w stanie przejrzeć.

Nawet po wstępnym wyłapaniu fraz (chodzi głównie o walkę z terroryzmem) z tych wyłapanych przeglądane jest mniej niż 5% (bo na tym etapie robi to już człowiek, a ludzi jest za mało do tego).

Także powtarzam poraz n-ty, że nikt nie będzie nikogo ścigał za grę na podstawie e-maili. Raz, że nie ma u nas takich możliwości (technicznych ani ludzkich) a dwa, że to się po prostu nie opłaca.

Bonus: Unibet
A
Pooh-Bah
Pooh-Bah
A Offline
Po mailach człowieka nie wytypują. Ale już wytypowanego (na podstawie innych działań) maile mogą dodatkowo pogrążyć.

Dlatego trzymanie maili na serwerach poza RP jest po prostu środkiem ostrożności.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by z o R r o
Nikt nie będzie nikomu maili przeglądał. Skrzynki zmieniajcie na zagraniczne bo są lepsze.

to gdzie zalozyc, jakies namiary, nie Yahoo wiec gdzie ?

C
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
C Offline
Originally Posted by Art300
Conrad

Danych gromadzonych i archiwizowanych jest mnóstwo. Ale zawsze chodzi o wytypowanie człowieka najpierw. Jak sobie wyobrazasz przeglądanie maili przez jakiegoś agenta Don Pedro? Losowo? Alfabetycznie? I z jaką skutecznością?

Najpierw typ, potem bardziej szczegółowe działania...

Wiadomo, że bez powodu nikt nie będzie przeglądał tych danych. Chodzi mi natomiast o to, że są one i tak automatycznie archiwizowane (i przechowywane przez okres 2 lat). To tak jak mieć telefon na stałym podsłuchu, tylko że wszystkie nagrania są przechowywane przez 2 lata (a nóż się kiedyś przydadzą) a nie sprawdzane na bieżąco.

My tutaj akurat nie mamy nic do ukrycia, ale dla samej zasady wolę mieć skrzynkę w kraju, gdzie nie zachowują wszystkie dane na temat moich maili z ostatnich 2 lat bo tak nakazuje prawo (w UE obowiązuje retencja tych danych przez min. okres 6 mies., maks. 2 lata - oczywiście wiadomo jaki wariant u nas obowiązuje).

A
Pooh-Bah
Pooh-Bah
A Offline
Skąd masz pewność, że nie zachowują?

Chodzi o dostępność dla polskich służb. I tyle.

S
old hand
old hand
S Offline
Originally Posted by KUERTEN.
Nikt nie będzie nikomu maili przeglądał. Skrzynki zmieniajcie na zagraniczne bo są lepsze.

http://www.gawab.com/ - Egipski portal, darmowa skrzynka do 10 Gb, jedyne, co konieczne do darmowego korzystania, to, że trzeba się raz na 60 dni zalogować. Co do udostępniania danych na linii Egipt - Polska nie mam niestety pojęcia smile

C
C Offline
Wystarczy kraj, w którym prawo ma duże poszanowanie dla prywatności, z tego co wiem to Kanada czy Nowa Zelandia idealnie tu pasują. Kiedyś znalazłem w sieci taką mapę świata gdzie można było porównać kraje pod względem retencji danych, itd. Ale jakoś nie mogę jej teraz odnaleźć...

B
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
B Offline
Originally Posted by Conrad
Wystarczy kraj, w którym prawo ma duże poszanowanie dla prywatności, z tego co wiem to Kanada czy Nowa Zelandia idealnie tu pasują. Kiedyś znalazłem w sieci taką mapę świata gdzie można było porównać kraje pod względem retencji danych, itd. Ale jakoś nie mogę jej teraz odnaleźć...

http://www.canada.com/

http://www.fastmail.ca

piwo

btw nie używajcie google chrome, dzisiaj znajomy mi przekazał, iż gromadzi multum dadnych nie całkiem zgodnie z prawem - nie wiem czy to 100% sprawdzona informacja, ale znając googla trzeba chuchać na zimne.

pozdr,

K
Pooh-Bah
Pooh-Bah
K Offline

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by SenDPL
Originally Posted by KUERTEN.

http://www.gawab.com/ - Egipski portal, darmowa skrzynka do 10 Gb, jedyne, co konieczne do darmowego korzystania, to, że trzeba się raz na 60 dni zalogować. Co do udostępniania danych na linii Egipt - Polska nie mam niestety pojęcia smile

zalozylem tu poczte czy wyciagniecie poczty za pomoca Outlooka bedzie rownoznaczne z zalogowaniem sie ? CZy potrzeba bedzie logowania przez strone raz na 60 dni ????

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Nie wiem czy to samo dotyczy Egiptu ale w normalnym świecie ściągnięcie poczty jest równoznaczne z zalogowaniem się.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
dziala ok listy w te i z powrotem bez problemu bez opoznien

_
member
member
_ Offline
A wie ktoś jak usunąć skrzynke na gmail? i chciałem się poradzić kolega wyżej dobrze wybrał w egipcie ?? laugh

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Nie, lepiej podobno w Botswanie, bo dalej laugh I taka ładna domena - .bw

A potem będzie: Kowalski dostawał codziennie na swoją skrzynkę w Gmailu wiadomości w stylu "Twój zakład za 50 euro xxx vs xxx, kurs 2,0 - wygrana 100 euro" i nic mu się nie stało. Przezorny Nowak założył skrzynkę pocztową w Egipcie i wpadł. Widząc nietypowe przepływy danych na linii Polska-Egipt namierzyły go służby do walki z terroryzmem. Gdy okazał się niegroźny przekazali go odpowiednim organom do dalszej obróbki laugh

Strona 2 z 2 1 2

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
14 zarejestrowanych użytkowników (rafal08, 11kera11, Akhu, $-man, aker, poozon, alfa, latajaca_holenderka, Sensei, Kretol, betowiec, rymoholik, ElNinho[mmdea], forty), 2,174 gości, oraz 6 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,294
Posty5,839,213
Użytkownicy24,790
Najwięcej online15,603
Jul 4th, 2026