|
|
|
|
Witam,
Moje pytanie troszkę zbliżone do postu powyżej, a mianowicie potrzebuje internet mobilny na czas nieokreślony w przybliżeniu na okres 3 lub 4 miesięcy. Oczywiście mogę wykupić abonament ale po tym czasie ten rodzaj dostępu będzie mi w zasadzie zbędny. Pewnym rozwiązaniem jest możliwość wykupienia dostępu do internetu "na kartę". Czy jest to opłacalne, zważywszy na cenę modemu, ceny oferowanych pakietów, itp.? Czy macie może jakieś doświadczenia z tą usługą?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
ja mam play jako dodatkowy. Spisuje sie okey byle by byl zasieg 3G kup sobie modem na allegro po 3-4 miesiacach go odsprzedasz za duzo nie stracisz. Koszt doladowania to 50zł co poltora miesiaca.
|
|
|
|
|
|
|
Dzięki lucart za odpowiedz 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Ja mam Playa od ponad roku (przedłużyłem umowę i mam teraz 10 MB miesięcznie - wcześniej 5 MB nie zawsze mi wystarczało, musiałem dokupywać). Bywam w Warszawie, Rzeszowie, Wrocławiu więc trochę testuję Iternet mobilny. I powiem wam tyle - świetne są ceny i jeśli ktoś tak jak ja potrzebuje Intenetu do komunikacji ze światem, wyszukiwania informacji itp. czyli podtsawowe czynności to jest to rewalacyjne rozwiązanie. Ale na piki audiowizualne to prędkość nie wystarcza. Na przykład miewam bardzo często problemy ze słuchaniem Polskiego Radia (jakość 64k czyli bez rewelacji). Trailery filmów czy inne krótkie filmy też najpierw ściągam w tle z wyłaczonym głośnikiem, potem dopiero odsłuchuję w opcji repeat, bo inaczej strasznie przerywa.
|
|
|
|
|
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
|
|
Zawsze warto sprawdzić lokalizacje, w których się często bywa (także miejsce zamieszkania) aby mieć jak najbliżej do nadajników: http://mapa.btsearch.pl/http://web.playmobile.pl/pl/internet/oferta-na-karte/index.htmlTutaj masz ciekawy pakiet z modemem za 499zł ważne przez rok i dający aż 31GB transferu. Możesz tez wziąć pod uwagę ten za 269zł, ale jeśli wydasz 50zł miesięcznie na doładowania (4 GB miesięcznie wystarczy jeśli nie ściągasz plików/filmów) to po 4 miesiącach wyniesie to już 469zł tak więc lepiej chyba mieć te 31GB na rok i móc później okazyjnie korzystać.
|
|
|
|
|
member
|
|
member
Panowie jest jeszcze jedna opcja bez kupowania modemu. Jak posiadasz telefon pracujący w 2G/3G to taki telefon może służyć jako modem i do normalnego przegladania internetu wystarczy. W Play Fresh są niezłe pakiety 500 MB - 15 zł ważnośc 30 dni. Są też większe. Nie wiem czy jest sens kupowania modemu i sprzedawania go po 3-4 miesiącach, skoro można kupić zestaw startowy fresha za min. 5 zł.
|
|
|
|
|
|
|
Zgadza się, niektóre telefony mają wbudowany modem i można go użyć w połączeniu z laptopem zamiast tego "stick'a".
|
|
|
Link skopiowany do schowka