|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Szanowny Panie Dziekanie zwracam się do Pana z uprzejmą prośbą o możliwość zmiany grupy ćwiczeniowej z przedmiotu X. Zmiana ta jest niezbędna, gdyż zajęcia ćwiczeniowe z przedmiotu X kolidują z zajęciami z przedmiotu, z którego uzyskałem wpis warunkowy - Y (nazwa przedmiotu), co uniemożliwia mi uczestniczenie w zajęciach z w/w przedmiotów.
Proszę o pomyślne przychylenie się do mojej prośby, dzięki czemu będę mógł kontynuować naukę na kierunku (tu kierunek).
Pozostaję z szacunkiem: Anfalast
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Ten zwrot "Szanowny Panie Dziekanie" jest nieco patetyczny.
Do kogo skierowane jest podanie piszemy po prawej stronie, w mianowniku. Dopiero później następuje właściwa treść, gdzie już piszemy bez odniesienia do konkretnego adresata.
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Anfa a nie możesz się dogadać z prowadzącym, nie mieszając dziekana w to ?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
juz zalatwilem, dogadalbym sie ale ze mam problem poniewaz nie moge u swojego roku tego odrobic, musze sie taszczyc i jeszcze bede pisal egzam sam to poszedłem do dziekana, wolalem juz napisac bo cos bede chcial, pzypomni sobie mnie i bedzie sie pruł.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Sprobuje raz jeszcze...  ;] Kto moglby polecic mi jakis ciekawy temat na prace licencjacka ? Promotor zajmuje sie kwestia Prawa Konstytucyjnego. Moze ktos z jakims kiedys sie przypadkiem zetknal badz sam pisal cos z tego materialu ? Przegladam, czytam szuakkm i jakos sam nie moge konkretnie czegos wymyslic. Mam pewne pomysly ale mimo to odnosze wrazenie ze moge chybic 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Mam kilka pytan moze ktos bedzie wiedzial. ja osobiscie nie wygoglowalem nic, albo to juz zmeczenie materialu daje sie we znaki.
To co wazniejsze: Koncesje udzielane sa od 5 do 50 lat czy od 2 do 50 ? Znalazlem takie i takie zrodla i nie wiem ktore dobre :/. W polsce istnieje ustawa o podpisie elektronicznym ? W jakich miastach funkcjonuje gielda papierow wartosciowych ?
I pozostaje pytanka, jesli ktos mial doczynienia z prawem gospodarczym (badz pochodnymi) to moze jest w stanie pomoc ;]
8. Organem sprawującym nadzór na prowadzeniem działalności ubezpieczeniowej jest: a) Komisja Nadzoru Finansowego
10. Pierwszym aktem normatywnym w Polsce w zakresie nieuczciwej konkurencji była ustawa o nieuczciwej konkurencji: f) z 16 kwietnia 1993 r.;
22. Prezes NBP: e) wydaje rozporządzenia;
24. Problematykę oddziałów i przedstawicielstw przedsiębiorców zagranicznych regulują obecnie: a) ustawa Prawo działalności gospodarczej; d) ustawa o Krajowym Rejestrze Sądowym [??]
18. Używane w umowach o podwójnym opodatkowaniu pojęcie „zakład" odpowiada zawartemu w ustawie Prawo działalności gospodarczej pojęciu: a) przedstawicielstwo; b) oddział;
25. Za pośrednictwem giełd papierów wartościowych dokonuje się obrót instrumentami finansowymi: a) pierwotny; b) pierwotny i wtórny; c) wtórny; d) hipoteczny; e) czynny;
30. Zasada podwójnej osobowości prawnej w przypadku funduszy inwestycyjnych zakłada istnienie dwóch odrębnych osób prawnych: a) towarzystwa funduszu inwestycyjnego i funduszu inwestycyjny; b) zgromadzenia funduszu inwestycyjnego i funduszu inwestycyjnego;
32. Zezwolenia na utworzenie banku niepaństwowego w Polsce udziela: a) Rada Polityki Pieniężnej po uzgodnieniu z Ministrem Finansów; b) Komisja Nadzoru Bankowego po uzgodnieniu z Ministrem Gospodarki; c) Prezesa NBP po uzgodnieniu z Ministrem Gospodarki;
5. Całokształt umów podpisanych w Marrakeszu w związku z powołaniem WTO nosił nazwę: a) dokumentu Cartera; b) paktu dla Wolności Handlu; c) paktu transgranicznego; d) dokumentu Dunkela; e) Dokumentu w Sprawie Taryf i Handlu; f) Dokumentu Warrena;
6. CEFTA była następstwem: c) Deklaracji Wyszehradzkiej;
17. Czy następujące zdanie jest prawdziwe: „cesja jako zabezpieczenie kredytu jest umową pomiędzy kredytobiorcami a osobą trzecią , na podstawie której cedent przenosi na bank swoje prawa do konkretnej wierzytelności istniejącej lub przyszłej": a) tak b) nie
18. Czy oddziały przedsiębiorców zagranicznych posiadają podmiotowość prawno-podatkową: a) tak; b) nie;
26. Czy w Polsce istnieje ustawa o podpisie elektronicznym: a) tak;
28. Czy zarządzenia wydawane przez Przewodniczącego KPWiG mają charakter źródeł prawa powszechnie obowiązujących w rozumieniu Konstytucji RP: a) tak; b) nie; c) zależy to od tego kto jest ich adresatem;
38. Grupę bankową tworzy się na podstawie: a) zezwolenia Komisji Nadzoru Bankowego; b) uchwały Rady Polityki Pieniężnej; c) rozporządzenia Rady Ministrów;
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
jutro egzamin z Konstrukcji Stalowych...ja jeb** jak ja to zdam?!!
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
To co wazniejsze: Koncesje udzielane sa od 5 do 50 lat czy od 2 do 50 ? Znalazlem takie i takie zrodla i nie wiem ktore dobre :/ co do zasady nie krócej niż 5 i nie dłużej na 50. może jednak być na krócej niz 5 jezeli wnioskuje o to przedsiębiorca. W polsce istnieje ustawa o podpisie elektronicznym ? tak istnieje  chociażby tu link: http://www.abc.com.pl/serwis/du/2001/1450.htmW jakich miastach funkcjonuje gielda papierow wartosciowych ? Tylko Warszawie
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
dzieki Chaoz.. a jeszcze co do koncesji. Piszesz 'co do zasady' tzn ze 2-50 lat tez istnieje ? tylko regulowane jest przez inne ustawy ? Podobny dylemat mam jeszcze z rodzjaem dzialalnosci na ktore trzeba koncesje. Znalazlem 6 zrodel, nastepnego dnia znalazlem jeszcze 2 ekstra  (autostrady i cos z liniami kolejowymi).
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Piszesz 'co do zasady' tzn ze 2-50 lat tez istnieje ? tylko regulowane jest przez inne ustawy ? nie tyle 2-50 tylko na okres krótszy niż 5 lat może byc udzielona, ale tylko na wniosek przedsiębiorcy. więc nie tyle 2-50 tylko żeby krócej niż 5 to wniosek. Masz to zapisane w art. 47 pkt 3 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej. Podobny dylemat mam jeszcze z rodzjaem dzialalnosci na ktore trzeba koncesje. Znalazlem 6 zrodel, nastepnego dnia znalazlem jeszcze 2 ekstra  (autostrady i cos z liniami kolejowymi). to samo co wyżej, masz zamknięty katalog w art. 46 ustawy o swobodzie.. i żeby dodać nowe to musiałaby się zmienić ustawa i dana działalność powinna być dopisana do tego artykułu.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Ok to pierwszy punkt mam w miare wyjasniony.. Chociaz nadal dziwnie sie czuje z takimi info ale jakos dam rade  Co do drugiego. Wlasnie ten zamkniety katalog chyba nie moze zostac zmieniony, nie mniej jednak dzialalnosci na ktore wymagana jest koncesja moga powstac pod warunkiem, ze powstanie jakas nowa ustawa albo ustawa zostanie znowelizowana - tak jak np jest to z autostradami. Niby w ustawie o swob. dzial. gosp. nic na ten temat nie ma a jednak koncesji sie na ta dzialalnosc udziela. USTAWA z dnia 27 października 1994 r. o autostradach płatnych: Art. 56. Koncesja określa w szczególności pozdr  dzieki za fatyge
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
coś cisza w wątku  jutro niby ostatni exam na studiach Europejskie Prawo Wspólnotowe 
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
o, jak byłam na drugim kierunku, to był przedmiot, którego nie zaliczyłam, ale to wynikało z tego, że nie chciało mi się podchodzić. powo  a ja jeszcze tylko oddam rozdział pracy i po sesji, jea. ale cicho w tej sesji tu było.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Mi się udało ładnie w pierwszych terminach, choć miałem w sumie taką sesję, że gdyby ktoś chciał się o powyższe ze mną założyć, to byłbym gotów głowę na zero ogolić  Tylko mój "konik" mi został - angielski i czuję, że to się szybko nie skończy 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Konieeeeeeeeeeeec !  Ale i tak Polibuda ssie pauke, 720pln za warunek z poprzedniego roku, nie wiem jakim cudem im to wyszło i skąd się wzięło. No ale ważne, że zaliczyłem :-)
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
a nie czeka warunek  i to jeszcze z takie przedmiotu  kuźwa 95% roku było zwolnione 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
jak tam u Was Panie i Panowie? u mnie anatomia i biochemia. 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
u mnie to wygląda tak, że najpierw modlę się żeby mnie dopuścili do sesji(oddać w terminie all projekty),
potem żeby zdać przynajmniej jeden egzamin z 4 wtedy mieszczę się w punktach i wchodzę na 7 semestr,
potem żeby zdać jak nawięcej z reszty która zostanie
obecnie jestem na etapie tzw. sprintu żeby deadline'y mnie nie złapały...
pozdrawiam budowlańców żelbet, stal, mosty, Na pełnej...
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|