Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
no risk no fun
no risk no fun
Pytanie czysto hipotetyczne ale mnie ciekawi.

Czy aby zostac trenerem dowolnej dyscypliny sportowej mam na mysli pilke nozna , koszykowke , siatkowke to warunkiem niezbednym jest ukonczenie studiow AWF ?

Bonus: Unibet
Blade Runner
Blade Runner
Myślę, że nie. A od AWF ważniejsze są jakieś kursy trenerskie.

Zresztą, spójrz na niego:

[Linked Image]

Myślisz, że on ukończył AWF?

A
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
A Offline
Jak nie masz ukonczone awf, to musisz takze zaliczyc jakies dodatkowe rzeczy
http://www.kursyinstruktorskie.edu.pl/

no risk no fun
no risk no fun
Czyli AWF to jest ten pierwszy krok ktory jest raczej niezbedny tak ?

W
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
W Offline
AWF nie jest niezbędny. Temat znam, sam jestem świeżo upieczonym instruktorem piłki nożnej smile Ci co mają AWF, nie muszą robić części ogólnej na kursach instruktorskich, to jedyny plus.

W Polsce wszystko się zaczyna właśnie od kursu instruktora (dowolna dyscyplina). Po skończeniu kursu i zaliczeniu egzaminu (niby taka bzdura, ale u nas super łatwo nie było..) uzyskujemy legitymację instruktorską.
Ja mam lekki niedosyt, bo robiłem to na Wyższej Szkole Edukacji w Sporcie, a gdybym robił np. przy katowickim OZPN, dopłaciłbym 200-300zł i miałbym też dyplom UEFA B. Uprawnienia identyczne, ale jaki prestiż laugh

Dalej po instruktorze, należy pracować dwa lata i móc to udokumentować. Gdzie? Gdziekolwiek i z jakąkolwiek grupą (młodzi, starsi, seniorzy), do 4 ligi.

A tu szczegóły:

http://pzpn.pl/index.php/pol/Federacja/Trenerzy/Kursy-trenerskie2/Kursy-trenerskie-PZPN

veteran
veteran
Originally Posted by Amir_Khan
Czyli AWF to jest ten pierwszy krok ktory jest raczej niezbedny tak ?

Z tego co wiem to NIE.
Pierwszym krokiem do trenerki jest zrobienie kursu instruktora. Może do niego przystąpić każdy. Oczywiście jakieś tam, chociażby podstawowe umiejętności trzeba posiadać. No bo co to za trener, który np. nie umie ćwiczenia pokazać wink
Kurs ten dzieli się na dwie części: ogólną i specjalistyczną. I w tym właśnie miejscu przydają się studia AWF, bo będąc jej absolwentem jest się zwolnionym z części ogólnej. Jeśli nie, normalnie tę część zaliczasz smile
Jak to wygląda dokładniej zobacz chociażby TUTAJ [kursyinstruktorskie.edu.pl]

Kurs instruktorski więc to pierwszy etap. Później jest trener I klasy, II klasy, UEFA PRO.
Nie można przejść tych szczebli np. w rok. Aby iść dalej, trzeba na danym etapie zdobyć jakieś doświadczenie. I tak, trzeba pracować minimum 2 lata jako instruktor, żeby móc zrobić wyższy kurs.
Więcej poczytasz TUTAJ [pzpn.pl]

Jeśli się mylę to mnie poprawiać tongue

W
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
W Offline
telepatia wink

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
6 zarejestrowanych użytkowników (burbon, rafal08, alfa, forty, Sensei, latajaca_holenderka), 2,331 gości, oraz 6 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,292
Posty5,837,422
Użytkownicy24,790
Najwięcej online13,128
Sep 24th, 2025