Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
B
old hand
old hand
B Offline
Szperałem nieco w dziale "To i Owo" jednak nie znalazłem nic w temacie nawigacji samochodowych.

Otóż chciałbym się poradzić jaka nawigacja będzie najlepsza do podróżowania po całej Unii Europejskiej? Czy są jakieś uniwersalne urządzenia i oprogramowanie?

Kolega także podrzucił mi wątek telefonu komórkowego czy innego urządzenia z zainstalowanym windowsem, dzięki czemu można w nim zainstalować kilka różnych aplikacji i stosować tą która jest odpowiednia na danej trasie.

Będę wdzięczny za Wasze podpowiedzi, bo jak widzicie jestem zielony w tym temacie.

Mam na tę zabawkę max. 1 000 PLN.

Z góry wielkie dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
Blanc

Bonus: Unibet
W
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
W Offline
Jaki masz telefon? Jeśli coś z Nokii z wbudowanym GPSem to wejdź na stronę Nokii i sprawdź darmowe mapy OVI. To najtańsza opcja.

Jeśli jednak chcesz navi to powiedz mi, chcesz być legal czy nie koniecznie? Jak możesz jeździć z nielegalem, to kum najprostszą navi z Windowsem.

Originally Posted by Blancorn
Szperałem nieco w dziale "To i Owo" jednak nie znalazłem nic w temacie nawigacji samochodowych.

Otóż chciałbym się poradzić jaka nawigacja będzie najlepsza do podróżowania po całej Unii Europejskiej? Czy są jakieś uniwersalne urządzenia i oprogramowanie?

Kolega także podrzucił mi wątek telefonu komórkowego czy innego urządzenia z zainstalowanym windowsem, dzięki czemu można w nim zainstalować kilka różnych aplikacji i stosować tą która jest odpowiednia na danej trasie.

Będę wdzięczny za Wasze podpowiedzi, bo jak widzicie jestem zielony w tym temacie.

Mam na tę zabawkę max. 1 000 PLN.

Z góry wielkie dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
Blanc

Ile calowy ekran ma byc 4,3-4,7 czy 7 ?

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Ja od siebie polecałbym MIO który nie jest jako taką nawigacją a urządzeniem wielofunkcyjnym. Ja sam mam MIO P560 już od dwóch lat i cały czas ładnie śmiga. Jedyne co trzeba robić z palmtopem to uaktualniać oprogramowanie od czasu do czasu.

Pozdrawiam,

SLAV

B
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
B Offline
Akurat pracowalem w internetowym sklepie z GPSami to cos tam moge doradzic:)

W pierwszej kolejnosci patrz na mapy, a nie na urzadzenie samo w sobie.

Jesli Europa to tylko TomTom. Najlepsze mapy na Zachod, na Europe Srodkowo - Wschodnia ok. Aktualizacje kwartalne, czasami niestety za duzo nie wnosza.

W Polsce rzadzi Automapa i maja dobre mapy Europy. Aktualizacje rowniez kwartalne (przez rok darmowe)

Nie kupuj Mio ani Garmina bo sa kijowe mapy i lipa z aktualizacjami. Poza tym Garmin sie ostro psuje smile

TMC fajny bajer... za 2 lata moze bedzie z tego pozytek. Nie dosc ze dziala tylko na Zachodzie, to zanim dojedziesz do miejsca w ktorym ma byc korek, juz dawno nic tam nie ma i droga jest przejezdna.

Jak chcesz miec tv to kup sobie 7 calowke ale jak chcesz miec navi tylko 4,3 albo 5 cali.

Jesli chodzi o serwis to najlepszy jest w TomTomie.

Ja akurat uzywam 2 navi ktore wszystkim polecam: TomTom GO 750 (mozesz kupic wersje z TMC lub bez) oraz Navroad NR 560BF z Automapa.

Jak chcesz sam instalowac mapy to mozesz kupic Navroad w wersji bez map. A jak chcesz na maksa przyoszczedzic to kup Mante i wrzuc Automape EU.

Mam nadzieje ze cos pomoglem.

B
old hand
old hand
B Offline
dzięki za podpowiedzi.

@barciu
poczytalem trochę o TomTomie i skłaniam się ku tej nawigacji. Powiedz tylko proszę czym się różnią kolejne wersje?
TomTom GO 630
TomTom GO 720
TomTom GO 920

ITD... jest tego pełno i nie wiadomo co wybrać?

Zasugerowałeś TomTom GO 750, ale czy jest sens dopłacać podczas gdy różnica w funkcjonalności jest żadna?

z góry dzięki za pomoc

B
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
B Offline
te modele ktore przedstawiles sa starsze..

na ich miejsce weszly nowe modele z serii '50

Akurat 630 juz nie pamietam czym sie roznila od 730. Chyba jakas pierdola typu transmiter FM, nie chce Cie wprowadzic w blad. Natomiast 730 i 930 -> czyli obecne 750 i 950 to te same urzadzenia, tyle ze 950 ma dodatkowo mapy USA i Kanady.

Wiesz nowego 630 juz nie dostaniesz, 730 moze tak ale bedzie w tej samej cenie co 750. Ja bym nie kupowal starszego modelu bo nikt kto sprzedaje nie ma aktualnych map, a jesli sprzedaje z aktualnymi to sa pirackie i pozniej zaplacisz podwojnie za aktualizaje map. jak juz mowilem mapy to podstawa. Jeszcze raz podkresle ze tomtom wymiata jesli chodzi o Europe ale w Polsce jeszcze przegrywa z Automapa, takze zastanow sie gdzie bedziesz wiecej jezdzil po Polsce czy po Europie.

jak jestes za tomtomem to wybieraj model 750 (opcjonalnie z TMC). Jak sie zdecydujesz na 750 to.. moge Ci zalatwic nowa 950 z traffikiem za 750 zeta smile

Blancorn nie kupuj TomTomów, owszem mają dobre mapę na Europe, ale w PL są często zawodne. Dodatkowo nic nie będziesz mógł wgrać, o Auto Mapie też zapomnij. Ja ci proponuję, Navroad nr560BF + automapa europy za 860zl można kupić , mało awaryjne, świetne recenzje itp. Ekran 5 calowy, więc starczy, dodatkowo ma zestaw głośnomówiący, i inne bajery, szybko łapie sygnał, dwurdzeniowy procek. Mio u mnie odpadło, bardzo awaryjny sprzęt, a jak padnie to problem z naprawą. W magazynie CHip ostatnim jest napisane , że Navroad 760 Hugo to hit, owszem ale 7cali jak na nawi trochę duże, jak będziesz jechał w nocy będzie "biło w oczy". Sprawdź Navroad bardzo cenione nawigacje. Pozdro

A
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
A Offline
Czy mozecie polecić lub...odradzic zakup Garmin Nuvi 1390T ?

Chciałbym miec GPSa, z którym mozna równiez pospacerować smile

Z map wystarczy Europa, nie musze miec Wysp Brytyjskich ani całej Azji za Bugiem.

I moze naiwne pytanie.

Ponieważ Nuvi 1390T moze słuzyc równiez do pieszych wycieczek to pewnie musi byc wyposażone w ładowarkę nie-samochodową.
Nigdzie w prezentowanych opisach urzadzenia nie znalazłem informacji o takiej ładowarce w zestawie, dlatego pytam.

B
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
B Offline
Ja rowniez we wczesniejszych postach pisalem wlasnie o Navroad NR560BF z Automapa, na Polske super sprawa. 5" calowy wyswietlacz, oplaca sie kupic bez map i samemu wgrac - banalnie proste. Navroady sie nie psuja w przeciwienstwie do garminow o ktorych pisze Amk. Akurat 1390T i 1690T (popularne w UK) psuly sie na potege.

Lider nie jaraj sie tym opisem, bo to typowa sciema pod klienta: szybko lapie sygnal - kazda szybko lapie (nawet atermiczne szyby juz nie stanowia problemu), dwurdzeniowy procek - obliczy trase z Gdanska do Krakowa sekunde szybciej niz z normalnym prockiem, a przy okazji zuzyje wiecej baterii; zestaw glosnomowiacy to standard

Na upartego to z kazda nawi samochodowa mozna spacerowac smile

A
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
A Offline
Originally Posted by barciu
Ja rowniez we wczesniejszych postach pisalem wlasnie o Navroad NR560BF z Automapa, na Polske super sprawa. 5" calowy wyswietlacz, oplaca sie kupic bez map i samemu wgrac - banalnie proste. Navroady sie nie psuja w przeciwienstwie do garminow o ktorych pisze Amk. Akurat 1390T i 1690T (popularne w UK) psuly sie na potege.

Tak wiec ...TOM TOM smile

Barciu, PW wysłałem, czekam na dane piwo

A
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
A Offline
Originally Posted by barciu
Jak sie zdecydujesz na 750 to.. moge Ci zalatwic nowa 950 z traffikiem za 750 zeta smile

To prawda, moze smile

Barciu sprawil, ze jestem posiadaczem Tom Toma 950.

Dzieki raz jeszcze piwo

B
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
B Offline
Amk oby sluzyla smile

Jakby ktos byl zainteresowany to mam jeszcze 1 egzemplarz do sprzedania, TomTom GO 950 z TMC, mapami calej EU + USA, technologia IQ Routes w dobrej cenie. Jak cos to priv smile

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Panowie, co warto teraz kupic do max powiedzmy 400zl, kolezanka mnie prosila o pomoc, ... bardziej mi chodzi o sprzet a nie o mape, bo wiadomo, ze mape zawsze mozna zmienic.

A tak w ogole moj Lark 43.1 sluzy mi dobrze, ale oczywiscie na AM wink wbrew negatywnym opiniom wink

B
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
B Offline
mapy są darmowe wink http://www.rp.pl/artykul/131133,690425.html

btw tez mam Larka tylko na motor i jestem zadowolony

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Witam, takie szybkie pytanie. Jakiś czas temu kupiłem nawigację Garmin Navi w Niemczech - teraz została mi skradziona - pytanie zatem: Czy każda nawigacja ma wbudowany jakiś swój identyfikator, że jak używam to mogę ją namierzyć za pomoca jakiejs firmy itp?

member
member
Witam!

Mam pewien problem! Niestety w opisie torrenta nie znalazlem informacji na temat instalacji AUTOMAPY na navi LARK! Niestety nigdy tego nie robilem i mimo poszukiwan w necie nie bardzo mi to wychodzi! Pobralem wersje 6.7 i niestety nie mam opcji zamienienia plikow w SETUP. Oczywiscie mowie o instrukcji znalezionej w necie! wiem ze system LARKA podobno pasuje ale nie wiem jak i gdzie to instalowac! No kompie czy moze bezposrdnio na karcie?! Moze ktos ma linka do opisu instalki!?! Pozdro!

K
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
K Offline
Originally Posted by wrobel_9
Witam!

Mam pewien problem! Niestety w opisie torrenta nie znalazlem informacji na temat instalacji AUTOMAPY na navi LARK! Niestety nigdy tego nie robilem i mimo poszukiwan w necie nie bardzo mi to wychodzi! Pobralem wersje 6.7 i niestety nie mam opcji zamienienia plikow w SETUP. Oczywiscie mowie o instrukcji znalezionej w necie! wiem ze system LARKA podobno pasuje ale nie wiem jak i gdzie to instalowac! No kompie czy moze bezposrdnio na karcie?! Moze ktos ma linka do opisu instalki!?! Pozdro!

masz pw

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
4 zarejestrowanych użytkowników (burbon, latajaca_holenderka, alfa, rafal08), 2,800 gości, oraz 6 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,315
Posty5,842,279
Użytkownicy24,790
Najwięcej online15,603
Jul 4th, 2026