|
|
Villain
|
|
Villain
Hejka,
gdzie mogę znaleźć dokładną informację w jaki sposób będą rozliczane transakcje dokonane na Kubie za pomocą karty Visa Multibanku (ewentualnie wypłaty z bankomatu)
chodzi mi czy najpierw przeliczą CUC/EUR/PLN czy może CUC/US$/PLN i po jakim kursie? Czy kursie w dniu dokonania czy rozliczenia transakcji? Skąd wziąć ten kurs (tabela Visa ?)
Zadałem dokładnie sprecyzowane pytanie w banku i po 5 dniach dostałem odpowiedź że pytanie zostało przekazane gdzieś dalej bo niestety lokalnie nikt nie jest w stanie mi odpowiedzieć. PARODIA jakie mamy kompetencje...
znajdę gdzieś w necie wiarygodną informację na ten temat ?
Pozdrawiam
Maciek
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Witam.
Z tego co mi wiadomo to Visa w strefie euro przewalutowuje na euro, potem na dolary, a potem na złotówki... Natomiast poza euro na dolary i potem na złotówki czyli u Ciebie będzie CUC/US$/PLN. Nie wiem jak jest w Multibanku, ale u mnie w Inteligo zawsze transakcje kartowe VISA są rozliczane tak, że blokowane są środki na koncie w złotówkach po kursie w dniu dokonania zapłaty kartą, jednak ostatecznie kurs liczony jest w dniu rozliczenia transakcji. Tak było podczas tych wakacji jeszcze.
Proszę o poprawę jeśli moje informacje są nieaktualne....
|
|
|
|
|
Villain
|
|
Villain
a skąd biorą kursy ? z tabeli Visa ?
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
CUC/EUR - tu zapłącisz 2% od transakcji za przewalutowanie potem EUR/PLN po kursie BRE
kiedyś tak było nie wiem jak teraz
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
na Kubie nie akceptują kart banków z amerykańskim kapitałem... dlatego trzeba sprawdzić czy dana karta wogóle jest akceptowana na Kubie, niektóre Visy czy Mastercardy są bezużyteczne na Kubie...
|
|
|
Link skopiowany do schowka