Też się nad tym zastanawiam.
Analitycy w/g wyceny porównawczej do podobnych firm tej branży wyceniają 1 akcję na 12,10 zl.W/g zaś wyceny dochodowej która uwzględnia rozwój firmy cena wynosi 14,30 zł czyli cena docelowa to jakies 13,20 zł
Ciężko powiedziec na ile jest to prawdziwe bo wycenę wykonali w BOS a jak wiadomo ich Dom Maklerski posiada 200 tys akcji Unimy.
W/g tego co przedstawili w prospekcie czeka ich świetlana przyszłośc.Zyski za ostatnie lata jak widac tez rosną choć nie powalaja bo jest to mała firma.
Również oferta jest bardzo mała i można spodziewac się sporych redukcji więc aby w miare na cos się załapac trzeba jechac na całośc i zapisać się na te 25000 akcji.
Często takie mikro spółki dawały nieźle zarobić ,ja jednak jesli się zapiszę na pewno nie zaoferuję ceny z okolic górnych widełek.Az tak mi na tych akcjach nie zalezy.
Ponad milion akcji mają właściciele spółki i jest wielce prawdopodobne że zechca coś rzucic na rynek na pierwszych sesjach.Pokusa bedzie na pewno silna.Inwestorzy będa z pewnościa lewarowac zakup i mogą cos wysypać przy pierwszych notowaniach na spłatę długu. A że to akurat bedzie już wrzesień,miesiąc z reguły nie rozpieszczający inwestorów wydaje mi się że bedzie mozna wejśc w tę spólkę taniej niz w ofercie publicznej.
Ja w kazdym bądź razie zaoferuję jakies nie więcej niż 9,90 zł i z pewnościa się nie załapię ale bacznie będe pilnował ich początkowe sesje na parkiecie.
Z uwagi na ilośc akcji,kapitalizację spólki i póxniejszą płynnośc może to byc spekulacyjny przebój jesieni.Warto bedzie przyglądac sie tej spólce bliżej.
Poniżej masz link do fajnego narzędzia jakim jest kalkulator debiutu giełdowego,powinien Ci pomóc w podjęciu decyzji :
http://www.bankier.pl/inwestowanie/gielda/ipo/narzedzia/kalkulator-debiutu/