Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
Strona 12 z 18 1 2 10 11 12 13 14 17 18
Krystian #4099469 02/09/2010 16:38
S
newbie
newbie
S Offline
Originally Posted by Krystian
nie chodzi konkretnie o mandat ale temat jest najbardziej zblizony wiec sie podepne

jakies pol godzinki temu dzwoni domofon i przyszedl dzielnicowy, wchodzi na gore i mowi, ze jest dla mnie wezwanie, siada i pokazuje mi to pismo, a tam 'w zwiazku z otrzymaniem pisma z KP Swarzędz nalezy wstawic sie 7.09 na tutejszym KP w celu PRZEDSTAWIENIA ZARZUTOW' i jest to wezwanie z sekcji dochodzeniowo-sledczej laugh laugh laugh

ja mowie do dzielnicowego, ze nawet nie wiem gdzie jest Swarzedz, laptop byl wlaczony wiec sprawdzam szybko i widze, ze kolo Poznania, mowie, ze nigdy nie bylem nawet w tamtych stronach, on na to, ze tez nic nie wie, dopiero jak przyjde we wtorek to mi pokaza to pismo i mowi 'ale jak nikogo nie zabiles ani nie spowodowales katastrofy w Smoleńsku to spoko' laugh laugh laugh gośc lajtowy wink

to musi byc jakas pomylka laugh tylko zaskoczylo mnie, ze na wezwaniu jest imie ojca i moja data urodzenia i kto w Swarzedzu skad je mialby znac, no ale na podstawie imienia i nazwiska oczywiscie te dane chyba moga sciagnac sobie z rejestru?

mial ktos kiedys podobna sytuacje?

laugh laugh laugh

Krystian
W tym przypadku to jest tzw. "pomoc prawna" dla jednostki w Swarzędzu, poza tym nigdzie nie jest powiedziane, że zdarzenie musiało miec miejsce właśnie w Swarzędzu lub okolicy- sprawa mogła być np przeniesiona z drugiego końca Polski (aby np wyeliminować stronniczośc danej jednostki policji) lub poprostu połączona z jakąś inna sprawą ( na ci sami sprawcy albo działanie na różnych krańcach kraju- np przestępstwa na allegro- to sie często zdarza w praktyce). Jeśli maja Ci przedstawić zarzuty to raczej nie ma mowy o pomyłce co do osoby ( inna kwestaia czy zarzuty są słuszne)

Ezguerro
jeśli masz ochote "pokołysać" się z policją to właśnie najlepszym wyjściem jest pkt.2. Jeśli dobrze kojarze to w tym druku otrzymanym od policji w pkt. 2 jest napisane że "odmawiasz podania danych osoby kieryjącej- w tym przypadku jest mandat (to jest wykroczenie z kodeksu wykroczeń) ale nie ma pkt karnych. Przy czym jeśli dostałes taki formularz do wypełnienia to na 99% zdjęcie z fotoradaru jest nieczytelne, tzn nie można jednoznacznnie ustalić kierowcy, a wtym przypadku jeśli jest wóch właścicieli i auto jest używane naprzemiennie prze obydwóch (a najlepiej jeśli uzyczane jeszcze innym osobom) to najlepsztm wytłumaczeniem jest "nie że odmawiasz odpowiedzi kto kierował samochodem w tym konkretnym dniu" ,ale "nie potrafisz jednoznacznie powiedzieć kto kierował nie wykluczając żadnej wersji- to nie jest to samo "co odmawiasz odpowiedzi- bo nie można przypisać ci umyślności- a ta jest wymagana aby skazać za wykroczenie)
oczywiście jest mozliwość, że w sądzie na posiedzeniu niejawnym przyklepia "nakaz zapłaty, ale zawsze pozostaje jeszcze sprzeciw ( wtedy juz rozprawa) i możliwość argumentacji przed sądem (koszty sądowe są w tym przypadku zryczałtowane -100zł i to jest ewentualne całe twoje ryzyko w razie przegranej

Bonus: Unibet
sahib #4101574 03/09/2010 05:19
Pooh-Bah
Pooh-Bah
za 29km powyzej dali 4pkt. karne
dostałem formularz do wypełnienia i odesłania.
,raczej nie ma możliwości stwierdzić kto kierował, bo zdjęcie jest tyłu samochodu, myślałem że nie robią zdjęć przeciwnemu pasowi ruchu.
Auto ma właściciela i drugą osobe dopisaną jako współwłaściciel.

Ezquerro #4156676 04/10/2010 05:10
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
To w końcu jest nadal ta opcja z niepodawaniem kierującego, która ratuje przed punktami karnymi czy nie ma? Wiem, że miało się coś w tej materii zmienić jakiś czas temu.

W trasę trzeba w kominiarce jechać albo chociaż jakieś konkretne aviatory sobie sprawić... puke

jpl Offline
a.k.a. "Klajd Frog"
a.k.a. "Klajd Frog"
Witam

Może ktoś miał taki przypadek i się wypowie:

W marcu zatrzymał mnie radiowóz za "rzekome" przejechanie na czerwonym świetle. W radiowozie był tylko
-jeden policjant
-nie miał wideorejestratora
-jechał z przeciwnej strony więc nie widział na jakim świetle wjechałem na skrzyżowanie

Podsumuwując: nie miał świadka, dowodu ani wogóle nie widział sygnalizatora z mojej strony

Jego propozycja to 300zł + 6pkt.
Oczywiście mandatu nie przyjąłem i sprawę skierować miał do sądu grodzkiego. Po miesiącu zostałem przesłuchany na komendzie gdzie znajomy funkcjonariusz również radził mi żeby się nie przyznawać bo tamten zdarzenia nie widział, nie ma świadka ani dowodu więc mam duże szanse na wygranie.

Po 8 miesiącach od zdarzenia (dziś) dostałem wyrok sądu orzeczony oczywiście bez mojego udziału a w nim:

-jestem winny
-300 zł
-bez pkt karnych
-bez kosztów sądowych

Jak radzicie? Czy w nierównej walce przeciwko policjantowi mam jakieś szanse przed sądem? Czy to prawda, że sąd i tak uwierzy jemu z racji tego, że to policjant?

Uważam, że fakt iż udało mi się chociaż zmniejszyć karę o pkt karne to już coś ale czy jest sens walczyć o swoją rację? W końcu jestem niewinny i dlaczego mam płacić za czyjeś widzimisie?

Czy w kraju bezprawia jest sens walczyć z wiatrakami?

jpl #4239269 17/11/2010 18:59
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Przećwiczone na własnej skórze, choć inne "wykroczenie":

w zeznaniach 1 na 1 nie masz szans, chyba, że masz drugiego świadka, który będzie świadczył na Twoją korzyść, a jednocześnie zeznania dadzą "z twarzą" wyjść policjantowi (sędziowie chętnie przyjmują wersję, że policjant mógł się pomylić lub źle ocenić sytuację, zwłaszcza gdy zajście widziały inne postronne osoby. Jednocześnie sądy bardzo rzadko orzekają wyroki, z których wynika, że policjant kłamał lub działał w złej wierze).

P.S. "Mój" policjant był po cywilnemu i po służbie, a i tak jego relacja była miarodajna dla sądu.

laser #4239273 17/11/2010 19:00
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Wg mnie przełknij gorzką pigułkę i pociesz się, że taryfa punktowa nie urosła.

laser #4247724 21/11/2010 19:18
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
elo, ustrzelili mnie z fotoradaru (25km/h powyzej dozwolonej) zdjecie od tyłu. Nie byłoby nic w tym dziwnego jednak na zdjeciu moja rejestracja jest znacznie nizej niz normalnie, w zasadzie miedzy kolami ;-) Tam gdzie prawidlowo jest tablica jest tylko refleks swiatła. Mozna jakos podwazyc poprawnosc tej foty ?

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Oczywiście, że tak. Na Wykopie była taka akcja.
Problem polega na tym, że policjanci doklejają tablice przypadkowym (?) samochodom.
Proponuję się odwołać. Wtedy albo pokażą oryginał (w co wątpię) albo dadzą sobie spokój.

micha$ #4247816 21/11/2010 20:30
Blade Runner
Blade Runner
Bolo - to jest taki szwindel jak tu:

http://img94.imageshack.us/img94/3256/fototyk.jpg

Czy też może jakieś odbicie związane ze światłem jak tu:

http://www.zurad.com.pl/jpag/imageslk/modul/FotoRapidC/zdjecie.jpg

?

Bzyku #4247949 21/11/2010 21:19
D
enthusiast
enthusiast
D Offline
To jeszcze nie jest powiedziane że to są fotomontaże robione w celu wyłudzenia pieniędzy, być może osoba zajmująca sie obróbką tych zdjęć celowo wstawiała juz wyczyszczone z odbić itp wycinki tych tablic w innym miejscu żeby ułatwić identyfikacje.Jeżeli oprócz tego istnieją oryginały to nie ma nic w tym nie własciwego.

D
enthusiast
enthusiast
D Offline
Zauważcie że nie było by problemem zmontować te zdjęcia tak żeby zmienione tablice umieścić we właściwych miejscach a nie poniżej tu raczej ewidentnie jest ktoś kopiuje oryginał czyści go i wstawia w innym miejscu.

Bzyku #4248831 22/11/2010 02:31
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by Bzyku
Bolo - to jest taki szwindel jak tu:

http://img94.imageshack.us/img94/3256/fototyk.jpg

Czy też może jakieś odbicie związane ze światłem jak tu:

http://www.zurad.com.pl/jpag/imageslk/modul/FotoRapidC/zdjecie.jpg

?
zdecydowanie bardziej przypomina to pierwsze zdjęcie z tym ze tablica jest jeszcze nizej.
ps. auto na pewno moje i faktycznie byłem w tej miejscowosci tego dnia wiec o wyłudzeniu nie ma mowy, zastanawiam sie tylko co im napisac zeby uniknac mandatu ;-))

I see dead people
I see dead people
Napisz, że byłeś pijany i nic nie pamiętasz ...

[T]-error #4248907 22/11/2010 02:56
A
Knockin' On Heaven's Door
A Offline
Originally Posted by [T
-error]Napisz, że byłeś pijany i nic nie pamiętasz ...

piwo laugh

Ja napisałem,że jestem bezrobotny i z 400 do 200 zjechali tongue

AGASSI #4249503 22/11/2010 06:05
jpl Offline
a.k.a. "Klajd Frog"
a.k.a. "Klajd Frog"
Skoro nie widać Twojej twarzy to napisz w zeznaniach, że nie jesteś w stanie stwierdzić czy to Ty jechałeś tego dnia tym samochodem czy ktoś inny.

Zapłacisz mandat jako właściciel auta ale nie dostaniesz punktów.

Co do powoływania się na "fotomontaż" to nie na tym rzecz polega. Tak jak napisał ktoś wyżej - osoba zajmująca się obróbką zdjęć z fotoradarów w ten sposób przedstawia tablice aby były bardziej czytelne. Posiadają oni oryginał więc nie wygrasz smile szkoda zachodu. Co innego gdy wiesz, że to nie Twoje auto.

jpl #4249559 22/11/2010 06:26
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Punkty to wiadomo ze nie problem (zdjecie z sierpnia a przyszło do mnie pare dni temu a pamiec ludzka jest zawodna) ale jakos nie mam ochoty płacic 2paki wiec mysle co im napisac.
ps. ogolnie w zachodniopomorskim ich pojebało z tymi radarami, stawiaja takie skrzynki co wygladaja jak kosze na smietnik wyłacznie dla zarobku bo z bezpieczenstwem nie ma to nic wspolnego

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by bolo_lacznik
Punkty to wiadomo ze nie problem (zdjecie z sierpnia a przyszło do mnie pare dni temu a pamiec ludzka jest zawodna) ale jakos nie mam ochoty płacic 2paki wiec mysle co im napisac.
ps. ogolnie w zachodniopomorskim ich pojebało z tymi radarami, stawiaja takie skrzynki co wygladaja jak kosze na smietnik wyłacznie dla zarobku bo z bezpieczenstwem nie ma to nic wspolnego
Z której gminy mandat ?

Szewa #4249614 22/11/2010 06:43
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
to z Białego Boru

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
to z Białego Boru
Czułem to, jak tylko napisałeś o zachodniopomorskim laugh

A
A Offline
to z Białego Boru

też od nich miałem i zrobiłem jak napisałem wink

Strona 12 z 18 1 2 10 11 12 13 14 17 18

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
11 zarejestrowanych użytkowników (Sensei, latajaca_holenderka, rafal08, JelineK, burbon, Lukasz111, Szuman, poozon, 11kera11, alfa, rymoholik), 2,610 gości, oraz 5 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,274
Posty5,828,720
Użytkownicy24,790
Najwięcej online13,128
Sep 24th, 2025