Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
Strona 1 z 2 1 2
#4521114 11/03/2011 18:24
U
uho
enthusiast
enthusiast
U Offline
Wiem, że mamy temat "Pomysł na własny biznes", ale postanowiłem założyć nieco inny. Otóż kwestia doskonalenia zawodowego. Niewielu z nas stać na założenie własnej firmy. Tańszą alternatywą jest robienie jakichś kursów. No właśnie... Jakich?

Wiadomo - najlepiej jak najkrócej trwające i pozwalające zarobić zaraz po skończeniu. Macie jakieś doświadczenie w tym temacie? Może kurs BHP, może coś z prawa pracy? Nauki się nie boję, pojętna bestia ze mnie, tylko czego potrzeba? Na co może być zbyt? Może jakaś forma pomocy przedsiębiorcom?

Bonus: Unibet
Pooh-Bah
Pooh-Bah
żeby to było takie proste - kurs i od razu potem kasa smile

proponujÄ™:
-spawacza
-operatora koparki
-operatora widlaka
-fryzjerski

E
e24 Offline
old hand
old hand
E Offline
Zrobilem Kurs na widlaka 3 lta temu i nigdzie u mnie w miescie bez doswiadczenia nie chcieli zatrudnic, wiec juz myslalem ze ten papierek mam tylko po to zeby miec, dopuki nie wyjechalem do Holandii i tam bez problemu znalazlem prace:)

U
uho
enthusiast
enthusiast
U Offline
to jest właśnie ten problem przy wózkach, spawaczach, czy fryzjerach-doświadczenie, przynajmniej u nas w kraju. Tylko mi bardziej chodzi o coś takiego, żeby nie zmieniać pracy, którą mam, a złapać coś dodatkowo. Jakieś porady np. Na pewno nie robienie tipsów wink

W
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
W Offline
Hmm.. A coś w kierunku pomiarów, certyfikatów..? Rzeczy związane z budowlanką (pomiary energetyczne itp.), trzeba kończyć szkoły czy wystarczy kurs? A coś w rodzaju rzeczoznawcy majątkowego?

KtoÅ› coÅ› wie?

W
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
W Offline
Originally Posted by KeeP
żeby to było takie proste - kurs i od razu potem kasa smile

proponujÄ™:

-operatora koparki

Ktoś jakiś czas temu mówił, że zrobił operatora koparki i koparkę miał kupić. Robota jest?

Originally Posted by KeeP
-fryzjerski

Tego się można nauczyć? smile

K
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
K Offline
Originally Posted by e24
Zrobilem Kurs na widlaka 3 lta temu i nigdzie u mnie w miescie bez doswiadczenia nie chcieli zatrudnic, wiec juz myslalem ze ten papierek mam tylko po to zeby miec, dopuki nie wyjechalem do Holandii i tam bez problemu znalazlem prace:)
podobnie jest po kursie koparko-ladowarki, tylko z doswiadczeniem wink

K
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
K Offline
Originally Posted by kacperek76
Originally Posted by e24
podobnie jest po kursie koparko-ladowarki, tylko z doswiadczeniem wink
zapomnialem dodac, na kursie zdobywasz tylko papierek, jak przez caly kurs uda sie przesiedziec w maszynie 5 godzin (lacznie) przez czas trwania calego kursu (kurs trwa okolo 4 tygodni) to jest bardzo przyzwoity wynik...

R
enthusiast
enthusiast
R Offline
Originally Posted by e24

Nie wiedziałem , że z widlakiem tak ciężko. Osobiście musiałem jeździć pod nadzorem doświadczonej osoby w firmie przez miesiąc.

W sumie to się nie dziwie - miałem okazję zobaczyć jak gościu wózkiem miażdży piec za 30 tysięcy , do tego poszło parę regałów i 3 palety ceramiki. Chłopak tak spanikował , że sprintem uciekał z roboty , wrócił dopiero jak ochłonął. grin

Pooh-Bah
Pooh-Bah
Originally Posted by wwwujek
Hmm.. A coś w kierunku pomiarów, certyfikatów..? Rzeczy związane z budowlanką (pomiary energetyczne itp.), trzeba kończyć szkoły czy wystarczy kurs? A coś w rodzaju rzeczoznawcy majątkowego?

KtoÅ› coÅ› wie?

no rzeczoznawcą majątkowym to tak łatwo nei zostaniesz...

trzeba mieć wyższe kierunkowe plus chyba 6mcy praktyki
a kto Cię wezmie na praktykę coby szkolić konkurencję?
praktyki są płatne laugh
potem egzamin kilka podejść
nie da siÄ™

L
antimadrista
antimadrista
L Offline
A z rzeczoznawca to nie jest przypadkiem identycznie jak z posrednikiem nieruchomosci?

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by e24
Bo jak w PL ni ma roboty to ci zadne kursy,studia itp .nie pomoga, ot taka specyfika lokalnego (PL) rynku smile

Pooh-Bah
Pooh-Bah
Originally Posted by lupus
A z rzeczoznawca to nie jest przypadkiem identycznie jak z posrednikiem nieruchomosci?

a weźmie Cię ktoś na praktykę? żebyś się nie zdziwił wink to tak jak z aplikacjami notarialnymi

W
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
W Offline
No to wg. Was warto???
Czego ludzie szukają, co jest Im niezbędne i potrzebują (muszą) zlecić to komuś innemu?

Ana <3
Ana <3
No to wg. Was warto???
Czego ludzie szukają, co jest Im niezbędne i potrzebują (muszą) zlecić to komuś innemu?

zrób sobie certyfikaty cisco, certyfikaty z języka japońskiego, chińskiego i rzecz jasna angielskiego.

robota murowana.

powodzenia.

W
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
W Offline
Originally Posted by CiÄ…gutka
No to wg. Was warto???

zrób sobie certyfikaty cisco, certyfikaty z języka japońskiego, chińskiego i rzecz jasna angielskiego.

robota murowana.

powodzenia.

Nie ma co życzyć powodzenia, bo ja mam co robić.. smile
Ale CHOLERNIE mnie interesuje, co jest dziś na topie, co warto jeszcze zrobić, by było potrzebne niebawem..

Siedząc w jednej i tej samej branży (zawodowo) zwyczajnie gubisz się w otaczających Cie innych dziedzinach.. A lubię wiedzieć co jest top..

Ana <3
Ana <3
podałem co jest top.
na polski rynek wchodzą azjatyckie korporacje. kto zna angielski? ok. a kto zna chiński i japoński?
smile

W
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
W Offline
Racja, zgadzam siÄ™.
Tylko chiński i japoński nie ogranicza się do kursu, na opanowanie w taki sposób, by pracować w korporacji trzeba kilku lat IMO.

A na 100% są takie rzeczy, które można zrobić i poza etatem sobie dorabiać.. Widzisz, np. świadectwa energetyczne. Potrzebuje to każdy nowy dom, czy mieszkanie, oraz każde mieszkanie, które ma być wynajmowane. Wydaje się to na okres 10 lat. Koszt? Różnie. Robią to za 300zł, robią za 3000zł..
Trzy kartki wyliczeń, projekt zrobisz w jeden dzień. Złe pieniądze?

Takich rzeczy jest pewnie masa, ale nie siedząc w innych branżach, trudno rozkminić.

S
Pooh-Bah
Pooh-Bah
S Offline
szwagier robi te swiadczenia energetyczne. SKonczyl studia inzyniersie plus musial zrobic kurs. Teraz takie swiadectwo wlasnie w ok 300-400 a jeszcze pol roku temu jak bylo malo osob z uprawnieniami ok 1500 krzyczal smile

W
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
W Offline
Takich "papierków" do zrobienia będzie więcej, to pewne. Ale nie da się na to tak po prostu "wpaść" smile A przecież nie przeszukam wszystkiego, dziedzina po dziedzinie wink

Te uprawnienia, o których wyżej mowa, chyba właśnie można wyłącznie po magisterce robić lub po licencjacie kierunkowym.

Strona 1 z 2 1 2

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
6 zarejestrowanych użytkowników (Sensei, latajaca_holenderka, Akhu, rymoholik, betowiec, rafal08), 1,680 gości, oraz 11 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,294
Posty5,839,005
Użytkownicy24,790
Najwięcej online15,603
Jul 4th, 2026