|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
z innej beczki: gdzie mozna sprawdzic czy ma sie jakies mandaty do zaplacenia? Urząd Skarbowy
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Witam, niewiem czy ktos bedzie znal odpowiedz na takie pytanie bo to chodzi o zwykly mandat kzk gop na slasku  . Kanar wypisał mi normalnie mandat, ale żadnego podpisu nie składałem i żadnego mandatu fizycznie w formie karteczki nie dostałem. W takim razie dostane taki mandat na adres domowy czy jak ? Pare lat temu to było inaczej bo pamiętam, że się musiałem podpisać i karteczke sie dostawało jako potwierdzenie mandatu od kanara  .
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
dostalem mandat za zaparkowanie na ulicy Szlak w Krakowie. Ile teraz sie buli? i czy warto, czy moze sie upiecze. samochod firmowy Pytalem taksówkarza jak parkowalem, czy na tej ulicy jest za darmo, ale chyba byl nietutejszy bo zaklinal sie ze nie. albo wspolpracowal z kutasami. zorientowalem sie, ze wlepili mi mandat, jak juz jechalem, wyfrunał mi spod wycieraczki kolo radia krakow, balem sie zaparkowac:-) swoją drogą, jakby mi zajebali auto, to po tygodniu dostalbym umorzenie dochodzenia. Ale na wlepianie mandatow nigdy nie brakuje ludzi, srodkow i ... komputerów  Za 5 lat ci przyjdzie wezwanie do zapłaty. W tej chwili to jest 50 złotych + około 8 koszty upomnienia. Raczej o Tobie nie zapomną.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
po roku chodzenia po sądach (4 albo 5 rozpraw) NIEWINNY  przypomnę że chodzi o "rozmowę przez telefon", opisane kilka stron wcześniej. Nie wiem czy warto dla tych dwóch stów przez rok się z nimi użerać no ale bez sensu płacić za coś czego się nie zrobiło.
|
|
|
|
|
a.k.a. "Klajd Frog"
|
|
a.k.a. "Klajd Frog"
po roku chodzenia po sądach (4 albo 5 rozpraw) NIEWINNY  przypomnę że chodzi o "rozmowę przez telefon", opisane kilka stron wcześniej. Nie wiem czy warto dla tych dwóch stów przez rok się z nimi użerać no ale bez sensu płacić za coś czego się nie zrobiło. Gratuluje  Mi po jednej rozprawie zbrakło chęci do dochodzenia swojej niewinności i zadowoliłem się tylko brakiem punktów (6) a mandat musiałem zapłacić 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
możesz opisac jak to dalej wygladalo po tym orzeczeniu z sądu gdzie miales zaplacic
|
|
|
|
|
a.k.a. "Klajd Frog"
|
|
a.k.a. "Klajd Frog"
przyszło poczta pismo z wezwaniem do zapłaty i numerem konta bankowego, na ktorym trzeba umieścić haracz. Chcąc sprawdzić czy pilnuja swoich spraw, nie zapłaciłem od razu. Po miesiącu przyszło pismo ponaglające z groźba, że jak w ciągu 3 dni nie zapłacę to będzie źle 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
jesli chodzi o mnie to kolejno wyglądało to mniej więcej tak: 1. zatrzymanie jakoś w kwietniu 2010 (całą sytuacja opisana wcześniej) 2. wezwanie w maju na policję w celu złożenia wyjaśnień w tej sprawie (podejrzany po popełnienie wykroczenia)  3. w sierpniu pocztą dostałem wyrok sądu (sprawa odbyła się bez mojej osoby),miałem tydzień na odwołanie 4. po odwołaniu, jakoś w październiku dostałem powiadomienie o rozprawie 5. pierwsza sprawa jakoś była w listopadzie, moja obecność obowiązkowa. Składanie wyjaśnień itp (pokazałęm wykaz swoich rozmów z danego dnia - tylko wychodzące), jeden policjant przyszedł i powiedział że nic nie pamięta  . No to sprawa odroczona (czy jakos tak) na poczatek stycznia w celu wezwania drugiego policjanta. 6. druga sprawa początek stycznia, policjant nie przyszedl wiec dalej odroczona na luty żeby ponownie wezwać drugiego pieska 7. 3 sprawa w marcu, policjant znowu nie przyszedl, wiec znowu 5 minut i odsunięte w czasie żeby ten mogl ruszyc swoje dupsko i przyjsc na sprawe (caly czas jego obecnosc byla obowiazkowa mimo to nie przychodzil sobie), sędzia powiedzial ze zwrócą się do operatora o szczegółowy wykaz rozmów z tego dnia 8. 4 sprawa (ostatnia) w kwietniu, policjant przyszedl powiedzial ze nic nie pamieta :), sąd nie otrzymał wykazu rozmów od operatora, gdyż jest ochrona danych osobowych i w przypadku spraw o popełnienie wykroczenia ten nie musi udostepniac takich danych. a, no i na koniec orzeczenie sadu - niewinny  malo dowodow i takie tam. moja obecnosc byla obowiazkowa tylko na pierwszej sprawie, no ale z ciekawosci chodzilem sobie na wszystkie,strasznie wkurwialo jak sprawa trwala 5 minut bo policjant nie przychodzil. i tak to wyglądało w skrócie 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Chyba masz zbyt dużo wolnego czasu 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
przynajmniej zycia przed kompem nie spedzi ;]
|
|
|
|
|
a.k.a. "Klajd Frog"
|
|
a.k.a. "Klajd Frog"
jesli chodzi o mnie to kolejno wyglądało to mniej więcej tak: 1. zatrzymanie jakoś w kwietniu 2010 (całą sytuacja opisana wcześniej) 2. wezwanie w maju na policję w celu złożenia wyjaśnień w tej sprawie (podejrzany po popełnienie wykroczenia)  3. w sierpniu pocztą dostałem wyrok sądu (sprawa odbyła się bez mojej osoby),miałem tydzień na odwołanie 4. po odwołaniu, jakoś w październiku dostałem powiadomienie o rozprawie 5. pierwsza sprawa jakoś była w listopadzie, moja obecność obowiązkowa. Składanie wyjaśnień itp (pokazałęm wykaz swoich rozmów z danego dnia - tylko wychodzące), jeden policjant przyszedł i powiedział że nic nie pamięta  . No to sprawa odroczona (czy jakos tak) na poczatek stycznia w celu wezwania drugiego policjanta. 6. druga sprawa początek stycznia, policjant nie przyszedl wiec dalej odroczona na luty żeby ponownie wezwać drugiego pieska 7. 3 sprawa w marcu, policjant znowu nie przyszedl, wiec znowu 5 minut i odsunięte w czasie żeby ten mogl ruszyc swoje dupsko i przyjsc na sprawe (caly czas jego obecnosc byla obowiazkowa mimo to nie przychodzil sobie), sędzia powiedzial ze zwrócą się do operatora o szczegółowy wykaz rozmów z tego dnia 8. 4 sprawa (ostatnia) w kwietniu, policjant przyszedl powiedzial ze nic nie pamieta :), sąd nie otrzymał wykazu rozmów od operatora, gdyż jest ochrona danych osobowych i w przypadku spraw o popełnienie wykroczenia ten nie musi udostepniac takich danych. a, no i na koniec orzeczenie sadu - niewinny  malo dowodow i takie tam. moja obecnosc byla obowiazkowa tylko na pierwszej sprawie, no ale z ciekawosci chodzilem sobie na wszystkie,strasznie wkurwialo jak sprawa trwala 5 minut bo policjant nie przychodzil. i tak to wyglądało w skrócie  graty za cierpliwość moja sprawa pewnie skończyłaby się identycznie gdyby nie brak czasu na tego typu rzeczy  Przeliczając czas + koszt dotarcia na rozprawy = bardziej się opłaca zapłacić mandat Inna sprawa jeżeli chodzi o punkty. Ja np. miałem 20 na stanie i 6pkt, które mi zaproponowano pozbawiłyby mnie prawka W takich przypadkach warto walczyć 
|
|
|
|
|
antimadrista
|
|
antimadrista
Swoja droga gdzie były rozprawy? W Twoim miejscu zamieszkania czy tam gdzie Cie zlapali?
|
|
|
|
|
a.k.a. "Klajd Frog"
|
|
a.k.a. "Klajd Frog"
generalnie to chyba rozprawy są tam gdzie zostało popełnione wykroczenie. Tylko przesłuchanie odbywa się na najbliższym Ci komisariacie. Nie wiem czy to reguła. Ja przynajmniej w swoim "doświadczeniu" się z takimi praktykami zawsze spotykałem. Kiedyś też na CB gadałem z kolesiem co właśnie wracał z rozprawy z Sandomierza. Dodam tylko, że mieszkał w Trójmieście!  (na szczęście sprawę wygrał)
|
|
|
|
|
Q
|
|
Q
ja dostałem 1pkt i 100  nieuwaga a do tego pech ze zajechałem droge "pieskowi"  ale i tak gosc wporzo sie zachował .. bo groziło 8 pkt i 5 stówek ... opis zdarzenia przy swiatłach kolesie z energetyki grzebali cos przy lampach oswietleniowych i postawili auto na jednym pasie (drugi pas wolny) grzecznie czekam az mnie wpuszcza ... omijam wóż enegretykow dojezdzam do swiatel (niezdarzylem przejechac bo w ostatniej chwili zapala sie czerwone) nie patrzac w lusterko i nie wlacajac wczesniej kierunku chce zmienic pas na prawy (a obok linia ciągła) w ostatniej chwili zauwazam auto z tyłu i odbijam w prawo  ... spogladam w boczne lusterko a tu "suka policyjna" wychodzi pan i z groźną miną (jakbym mu wyciął pół rodziny) mowi ... prosze jechać za mną  wiedziałem ze bedzie lipa ale ziomal postąpił jak człowiek ... mysle ze na moja korzysc przemawiał fakt ze przyznałem sie bez bicia i spokojnie wytłumaczyłem co chciałem zrobic ... do tego jego kolega mieszka w moim bloku 
|
|
|
|
|
Q
|
|
Q
ja dostałem 1pkt i 100  nieuwaga a do tego pech ze zajechałem droge "pieskowi"  ale i tak gosc wporzo sie zachował .. bo groziło 8 pkt i 5 stówek ... opis zdarzenia przy swiatłach kolesie z energetyki grzebali cos przy lampach oswietleniowych i postawili auto na jednym pasie (drugi pas wolny) grzecznie czekam az mnie wpuszcza ... omijam wóż enegretykow dojezdzam do swiatel (niezdarzylem przejechac bo w ostatniej chwili zapala sie czerwone) nie patrzac w lusterko i nie wlacajac wczesniej kierunku chce zmienic pas na prawy (a obok linia ciągła) w ostatniej chwili zauwazam auto z tyłu i odbijam w LEWO ... spogladam w boczne lusterko a tu "suka policyjna" wychodzi pan i z groźną miną (jakbym mu wyciął pół rodziny) mowi ... prosze jechać za mną  wiedziałem ze bedzie lipa ale ziomal postąpił jak człowiek ... mysle ze na moja korzysc przemawiał fakt ze przyznałem sie bez bicia i spokojnie wytłumaczyłem co chciałem zrobic ... do tego jego kolega mieszka w moim bloku 
|
|
|
|
|
a.k.a. "Klajd Frog"
|
|
a.k.a. "Klajd Frog"
a co Ci wpisali na mandacie? deptanie trawnika czy coś w tym stylu? 
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
100 za picie na błoniach na placu zabaw, taki sluzbista jebany ze nic sienie dalo ugadac, w 4 dostalismy. I to stala jedynie butelka wodki otwarta, dwa piwa zamkniete i 2 butelki po piwach puste. I jeszcze zaczal gadki ze o 23 tutaj przychodza male dzieci sie bawic. Moge tego jakos nieplacic czy cos? Mowil mi ze mam tydzien a potem wpada komornik. A najlepsza akcja ze jak nas spisywali to wjechali tam na te drozki na plac zabaw i podszedl jakis mlody koles ze nie moga tu wjezdzac bez uzycia sygnalu fotem im narobil (jestem na dwóch  )
|
|
|
|
|
a.k.a. "Klajd Frog"
|
|
a.k.a. "Klajd Frog"
A najlepsza akcja ze jak nas spisywali to wjechali tam na te drozki na plac zabaw i podszedl jakis mlody koles ze nie moga tu wjezdzac bez uzycia sygnalu fotem im narobil (jestem na dwóch  ) Może to był Emil, ten od fotoradarów 
|
|
|
|
|
sottocapo
|
|
sottocapo
Możesz nie płacić odciągną ci kiedyś.
|
|