Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
#5053875 25/11/2011 03:52
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Rok temu miałem wypadek samochodowy, gdy dojeżdżałem do ronda jakiś koleś jadący za mną w ogóle mnie nie zauważył i przydzwonił w tył mojego samochodu. Sprawa toczy się już jakiś czas i mimo, że sam zainteresowany przyznał się do winy nadal nie otrzymałem odszkodowania.

Sprawa się rozchodzi o uszkodzenia mojego samochodu. Zaraz po wypadku oddałem samochód do jednego z warsztatów i tam za 450 Funtów naprawili autko, na rachunku uwzględniając wymianę tylnego zderzaka, dwóch sprężyn amortyzatorowych, malowanie zderzaka oraz samą usługę. Problem w tym, że kilka miesięcy później warsztat poszedł z torbami, a ubezpieczalnia obrońcy teraz pije do mnie jak to możliwe, że wymieniane były tylne amortyzatory. Mechanikiem nie jestem, więc nie wiem czy jest to możliwe czy nie, dlatego prosiłbym kogoś kto siedzi w temacie o przybliżenie mi takiej możliwości.

Czy rzeczywiście takie tylne amortyzatory mogą zostać uszkodzone przy takim uderzeniu, czy raczej jest to niewykonalne i w ogóle nie powinny się znaleźć na rachunku, a co za tym idzie, za nie nie dostanę odszkodowania?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam,

SLAV

Bonus: Unibet
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
Bardzo małe szanse żeby przy takiej stłuczce coś się stało z amortyzatorami lub sprężynami.
Sprecyzuj czy mowa o amortyzatorach czy sprężynach, napisz też co to za auto, i jakie auto w ciebie wjechało.
Skoro na rondzie, to było to lekkie uderzenie, energia przy takich uderzeniach, zakładając 2 auta podobnych gabarytów, rozkłada się w poziomie, a amortyzator i sprężyna działają w pionie lub prawie w pionie.
Praktycznie nie jest możliwa taka sytuacja, teoretycznie jest możliwa w przypadku gdy jedna z sprężyn była pęknięta i to zdarzenie ją "dobiło", wtedy jest uzasadnienie do wymiany obu sprężyn.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Hej Biszop,

Na rachunku jest napisane susp. springs, czyli tak jakby to były sprężyny od zawieszenia, ja jechałem VW Golfem, a wjechał w mnie koleś Mazdą MX-5

[Linked Image]

Czy jest możliwe, że samochód z tak niskim zawieszeniem mógł wjechać pod mój tył i przez to uszkodzić to za co zostałem skasowany na rachunku?

Pozdrawiam,

SLAV

Moja opinia jest taka, że nie.
Z tego co pisałeś był zderzak i te sprężyny, i nic więcej.

Teoretycznie mogło być tak że od uderzenia, tak jak pisałem wcześniej, pękła jedna sprężyna, i wymienili obie, słusznie.

Ale na rondzie trudno o takie prędkości żeby wierzyć w takie zdarzenie, zresztą w takim wypadku, elementów uszkodzonych byłoby więcej, a tak sie nie stało.

R
stranger
stranger
R Offline
Jeśli miało się wypadek w uk [ikanna.co.uk] można otrzymać duże odszkodowanie. Samemu jednak trudno go dochodzić, bo prawo brytyjskie jest bardzo trudne do ogarnięcia.

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
10 zarejestrowanych użytkowników (burbon, rafal08, Sensei, ElNinho[mmdea], ANZELMO, kamel, donic, betowiec, forty, aker), 806 gości, oraz 6 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,289
Posty5,836,377
Użytkownicy24,790
Najwięcej online13,128
Sep 24th, 2025