|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Jeden z moich znajomych został po studiach w Norge. Znalazł pracę po kierunku - studiował automatyke i robotyke na PWr. Na początku roku firma została sprzedana/rozwiazana jednym slowem nie ma jej juz. Z racji tego, że pracował w niej 2 lata to Państwo płaciło mu przez pierwsze 3 m-sc 100% wypłaty, a przez kolejne 9 chyba 75% dając mu spokojnie rok czasu na znalezienie pracy  Jak się żyje? Od 2 m-sc szuka pracy w Tajlandii ale pewnie wróci do Norge pod koniec roku żeby znowu pracować w Skandynawii.
|
|
|
|
|
$
|
|
$
Bo w Norwegii za 3 miesiące pracy zarobisz 25k PLN i dlatego warto tam pracować  z puszek na rogach czy jak?  Żartujesz? To jest przy uczciwej pracy przeciętne zarobki na warunki Norweskie. Moi znajomi pracują co rok na szklarniach z tulipanami po 3 miesiące uczciwej pracy i przyjeżdżają z takim kapitałem od Polski. Zapierdol bo 10 godzin dziennie z jednym dniem wolnym w tygodniu. Mieszkasz na wioska w Dramenn (tam gdzie chyba są sprtinty Justyny Kowalczyk) w kontenerach pracowniczych (spoko warunki) a za oknem masz wielką szklarnie i do pracy masz 10 sekund drogi. Trochę to odmóżdżające ale jeśli 3 miesiące popracujesz to potem student np sobie cały rok pożyje. Zarabia się około 36 zł za godzinę (ok 70 koron norweskich). Co prawda trzeba z Polski zabrać prowiant jak najwięcej żarcia bo ceny są kosmiczne. Za 0.5 litra wódki zapłacisz 150 zł a za kg mięsa 100 zł na Polskie. Czyli trzeba oszczędzać. Jeśli ktoś będzie zainteresowany podam namiary jak taką pracę ogarnąć. dlatego pytam czy to na puszkach te zarobki  bo ostro ludzi jadą w ch tak mało płacąc w życiu bym nie pojechał i sie zgodził na takie warunki, min zarobki to około x2 co podałeś nie mówie juz o sobocie to x4 zarobki a do tego 2h nadwyzki codziennie to tez x3 oj oj ;P
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Haz$ widzę, że mieszkasz w Norwegii to dla Ciebie to mała kaska bo tam żyjesz ale dla typowego studenta to kupa kasy. Za cieższą prace na budowie zarobi w Polsce 2k. Więc róznica widoczna 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
dlatego pytam czy to na puszkach te zarobki  bo ostro ludzi jadą w ch tak mało płacąc w życiu bym nie pojechał i sie zgodził na takie warunki, min zarobki to około x2 co podałeś nie mówie juz o sobocie to x4 zarobki a do tego 2h nadwyzki codziennie to tez x3 oj oj ;P Moim zdaniem trzeba rozróżnić tematy - czy ktoś jedzie jako student i pracuje wakacje żeby nie wyciągać reki do rodziców czy tak jak Ty - pewnie masz więcej zobowiązań i rachunków niż ktoś na pierwszym/drugim/trzecim/czwartym roku studiów.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
No jasne Nocny. Ja sobie zdaje sprawę że na warunki Norweskie to malutko ale czy dla przeciętnego Polaka 25-30k za 3 miesiące pracy to mało? No chyba nie  Mówimy o ludziach którzy wracają do Polski lada moment a nie pracy na kontrakcie 2,3,5 lat itd.
|
|
|
|
|
$
|
|
$
ok ok ale wkurzające jest to że ludzie ktorzy tak tam pracują za pewne tak ciezko! dostają za mało...
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
No właśnie Haz$ o to w tym chodzi, że oni tyle zarabiają, żebyś potem Ty jako "Norweg" zarabiał x2,x3.
|
|
|
|
|
$
|
|
$
lol nie ja ani inny Norweg tylko jedynie właściciel tych truskawek ja tylko potem kupuje tych 6 truskawek za 30kr 
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
No przecież oczywiste, że to nie było dosłowne  drugą częścią Twojej wypowiedzi jednak potwierdziłeś to 
|
|
|
|
|
journeyman
|
|
journeyman
lol nie ja ani inny Norweg tylko jedynie właściciel tych truskawek ja tylko potem kupuje tych 6 truskawek za 30kr  ...ale kupujesz je właśnie w takiej cenie bo ktoś pracuje za 'niskie' wynagrodzenie. btw. Mógłbyś napisać coś więcej o tym jak Ci się żyje w tej Norwegii i co robisz (o ile to nie tajemnica)?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
No jasne Nocny. Ja sobie zdaje sprawę że na warunki Norweskie to malutko ale czy dla przeciętnego Polaka 25-30k za 3 miesiące pracy to mało? No chyba nie  Mówimy o ludziach którzy wracają do Polski lada moment a nie pracy na kontrakcie 2,3,5 lat itd. Dokładnie - zarobi się trochę i pożyje się trochę gdzieś indziej
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Oddam nerkę i pół stopy za norweskie obywatelstwo dla 3latka! Mało je angielski perfect. Chętni PW.
|
|
|
|
|
$
|
|
$
No przecież oczywiste, że to nie było dosłowne  drugą częścią Twojej wypowiedzi jednak potwierdziłeś to  a co ja potwierdziłem ?  miałem tu na myśli ze 6 truskawek za 30kr a temu za godzine płacą 70kr to chyba 30 truskawek na godzine nie zrywa ? ogólnie w Norwegii na minimalych myśle zarobkach jest opcja żyć nie umierać starcza na wszystko mimo że jako turysta spojrzysz na ceny w sklepie to sie przerazisz ale po pewnym czasie to normalka i nie zwracasz uwagi na to mając dużo $ papierkowe roboty urzędowe jakie tylko są mozesz robisz wszystko poprzez internet jezeli nie to i tak zalatwaisz wszystko szybko i sprawnie nie to co w innych krajach... dobra emerytura, płatnie dobrze holiday i inne wynagrodzenia na bezrobotnym dostajesz dużo $ itp. ludzie sympatyczni i mili, mało kradziezy, tolerancja rasowa itp. na miejscu kogoś kto szuka pracy na stałe kilka lat to bym wzial kurs norweskiego znalazł prace w srodku Norwegii nad morzem, zarabiał 250/400kr za godzine i... 
|
|
|
|
|
Krecik
|
|
Krecik
W Niemczech możesz pracować 4 miesiące bez żadnych papierów, Niemcy tak chętnie zatrudniają zwłaszcza w okresie letnim. 1500 euro + zakwaterowanie można spokojnie znaleźć w branżach hotelarsko-gastronomicznych.
Podobno w Danii też dobrze płacą.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Taaa, szczególnie do Szwedów 
|
|
|
|
|
addict
|
|
addict
W Niemczech możesz pracować 4 miesiące bez żadnych papierów, Niemcy tak chętnie zatrudniają zwłaszcza w okresie letnim. 1500 euro + zakwaterowanie można spokojnie znaleźć w branżach hotelarsko-gastronomicznych.
Podobno w Danii też dobrze płacą. hahaha niezle sie usmialem ciekawe kto Tobie takie bajki opowiada... to jest po prostu praca na czarno!! A te 1500 Euro to chyba za 70h tygodniowo... Ostatnio w niemieckiej TV pokazywali reportaz (ukryta kamera) ze w GLS kurierzy zarabiaja 3,50€/h... Nawet padlo haslo zeby zatrudniac brygady pracownikow z Polski (po 4-5 osob w brygadzie) bo oni sie godza spac po 5 dni w tych busach/blaszakach a na weekend wracaja jednym do PL... 
|
|
|
|
|
addict
|
|
addict
Oczywiscie nie mowie ze w D nie mozna dobrze zarobic  Ale podstawa to jezyk.
|
|
|
|
|
addict
|
|
addict
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
@Golffour
Lepiej wyślij mi swój niemiecki nr bo znowu zgubiłem.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Oczywiscie nie mowie ze w D nie mozna dobrze zarobic  Ale podstawa to jezyk. Hmm jaki jezyk ? Mam dwóch serdecznych kolegów w Danii,znaja tylko angielski - są spawaczami po dwu letnich praktykach na zakładach azotowych w Polsce. Miesiecznie zarabiają... 30 tysięcy PLN. Fajnie ze chlopakom sie powodzi ale żal Cie sciska jak po dwóch kierunkach ,na ponoc elitarnym polskim uniwersytecie człowiek zarabia 2k,a 22/23-letnie chłopaki po budowlance podjezdzaja nowymi A6... 
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|