|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Polecam smakowe (szpinak, pomidor) tortille, nie za duże, średnica około 15cm. Do tego pierś z kurczaka, pekińska, ogórek, pomidor, cebula, czerwona papryka, sos łagodny/czosnkowy/ostry w zależności kto co umie zrobić. 3 takie małe tortille na kolację i jesteś najedzony, kolacja własnoręcznie zrobiona a i smaczna..... i niedrogo 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Polecam smakowe (szpinak, pomidor) tortille, nie za duże, średnica około 15cm. Do tego pierś z kurczaka, pekińska, ogórek, pomidor, cebula, czerwona papryka, sos łagodny/czosnkowy/ostry w zależności kto co umie zrobić. 3 takie małe tortille na kolację i jesteś najedzony, kolacja własnoręcznie zrobiona a i smaczna..... i niedrogo  dla mnie to najwazniejsze, nie znosze jak gdzies mam podanego kurczaka i musze sam odkrajac cos tlustego (tak nawet przy piersiach z kurczaka wycinam jak robie sam)
|
|
|
|
|
antimadrista
|
|
antimadrista
Poszukajcie po firmach zaopatrujących gastronomie. Mozna kupic u nich placki gigant, a nie takie malenstwa jak w marketach. W dodatku razowe 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
sos łagodny/czosnkowy/ostry w zależności kto co umie zrobić. jakby co to szybki,sprawdzony przepis na sos czosnkowy (wiele osób mówiło mi że jest dużo lepszy niż w pizzeriach typu da grasso): czosnek (1-3 ząbki , w zależności od ilości sosu) majonez winiary ( koniecznie winiary nie inny) śmietana piątnica gęsta zioła prowansalskie stosunek majonez/śmietana w sosie 2/3 i ,,,,koniec przepisu  Nie jest to zdrowe ale i tak polecam.
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
ja tak robiem tzn nigdy nie zwracałem uwagi jaki majonez. ale dodaje jeszcze koniecznie oregano oraz niekoniecznie ale warto czosnek granulowany.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
No ja kiedyś zrobiłem z innym majonezem takim mniej gęstym to była porażka. Zapewne jest mnóstwo majonezów które nadają się do tego równie dobrze a może i lepiej niż winiary ale to jest mój pewniak , nie gwarantuję że z innym wyjdzie równie dobry ps.oragano,czosnek granulowany i pieprz opcjonalnie też daję jak mi się chce. Do udek i piersi z kuraka sos czosnkowy to mistrzostwo 
|
|
|
|
|
antimadrista
|
|
antimadrista
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
sos łagodny/czosnkowy/ostry w zależności kto co umie zrobić. jakby co to szybki,sprawdzony przepis na sos czosnkowy (wiele osób mówiło mi że jest dużo lepszy niż w pizzeriach typu da grasso): czosnek (1-3 ząbki , w zależności od ilości sosu) majonez winiary ( koniecznie winiary nie inny) śmietana piątnica gęsta zioła prowansalskie stosunek majonez/śmietana w sosie 2/3 i ,,,,koniec przepisu  Nie jest to zdrowe ale i tak polecam. ja sos czosnkowy robie na jogurcie z niewielka iloscia majonezu  ale najlepszy jest sos tzatziki, troche bardziej czasochlonny ale walory smakowe duzo lepsze i z gestoscia nie ma problemu nawet jak sie zrobi na samym jogurcie!!
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
to zapodaj kolego jak robisz tzatziki, przepisów pewnie sporo w necie ale może masz jakiś 'pewniak'  sezon grillowy w pełni a do karkówki takie coś to poezja.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
to zapodaj kolego jak robisz tzatziki, przepisów pewnie sporo w necie ale może masz jakiś 'pewniak'  sezon grillowy w pełni a do karkówki takie coś to poezja. przepis prosty jak drut: 2-3 ogorki takie jak na mizerie zabki czosnku wg wlasnego uznania jogurt naturalny lyzka mojaonezu pieprz i sol pozostale przyprawy wg wlasnego uznania ogorki obieram i tre na tarce w paski (grubsze dziurki), przesypuje sola i odstawiam na 2-3 godzinki do lodowki. co jakis czas odlewam wode, ktora wyjdzie z ogorkow. wyciskam czosnek, dodaje jogurt, majonez i pieprz SMACZNEGO  !!
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
i do czego taki sos jest najlepszy? az wsty przyznac, ale nigdy nie jadlem a nazwe slyszalem wielokrotnie
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
i do czego taki sos jest najlepszy? az wsty przyznac, ale nigdy nie jadlem a nazwe slyszalem wielokrotnie zamiennik sosu czosnkowego  ja go glownie uzywam przy grilowaniu np do karkowki i cyckow kuraka!
|
|
|
|
|
2fast 2furious
|
|
2fast 2furious
Tzatziki identyczne jak u kacperka  Natomiast przy sosie czosnkowym mam: łyżka majonezu, mały jogurt naturalny (oczywiście 0%  ), 3-4 ząbki czosnku wyciśnięte na wyciskaczu, szczypta soli, szczypta cukru, pieprz i chilli wg uznania 
|
|
|
|
|
veteran
|
|
veteran
[ Linked Image] nic nadzwyczajnego, piersi z kurczaka+hot chilli sos, pomidory+ogorki+cebula Nie powinieneś łączyć pomidora z ogórkiem 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
ale po co ogorki obierac? najwiecej witamin jest w skorce przeciez 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
ale po co ogorki obierac? najwiecej witamin jest w skorce przeciez  nie lubie skorki
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Tzatziki identyczne jak u kacperka  Natomiast przy sosie czosnkowym mam: łyżka majonezu, mały jogurt naturalny (oczywiście 0%  ), 3-4 ząbki czosnku wyciśnięte na wyciskaczu, szczypta soli, szczypta cukru, pieprz i chilli wg uznania  mleko, majonez, sól, pieprz, cytrynka, kurkuma, ocet, koperek, parę ząbków czosnku (wg uznania) wszystko mieszamy, odstawiamy do lodówki na jakiś czas i delektujemy się zajebistym sosikiem 
|
|
|
|
|
Villain
|
|
Villain
wywalcie majonez z tych wszystkich swoich sosów !!
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
wywalcie majonez z tych wszystkich swoich sosów !! co to za życie, żeby sobie sosów z majonezem nie zjeść, bez przesady, od tego się chyba szybciej nie umiera, jakbym tak chciał nie jeść sosów, nie łączyć pomidorów z ogórkami to bym nic nie zjadł nie dajmy się zwariować 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Nie dajmy sie zwariowac - racja. Zeby majonez do tzatziki ? Jeszcze ktos tam dodaje kurkumy,pewno jeszcze szafran i kmin rzymski  Jak robisz sos ze slodkiej papryki to tez go nazywasz chili bo jest czerwony?
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|