Przeczytałem wszystkie posty w tym dziale i powiem wam, że dyskusja pomiędzy wyznawcami LCD/LED a Plazmą w tym topicu jest dużo bardziej interesująca niż na forach specjalnościowych zajmujących się stricte telewizorami i jakością odbioru. Tak trzymać. Ja mam sporo pytań bo sam zamierzam przesiąść się na obraz HD ze swojego wysłużonego CRT. Na początek kilka pytań: 1. Dużo mówiono w tym wątku o poborze energii. Wiemy, że w tym zestawieniu LCD/LED bije plazmę ale cena telewizora niejako niweluje tę różnice. A ja mam pytanie jak na tle Plazm/LCD wypada mój 21 calowy CRT Panasonic. Niestety nie mam książeczki ze specyfikacją a chciałbym się zorientować jak zmieni się rachunek przechodząc na 37-42 calową PLazmę/LCD? 2. Co sądzicie o telewizji cyfrowej odbieranej z wbudowanego w telewizor tuneru DVB-S i załączoną do niego kartą CI. Wiadomo zawsze to mniej "puszek" i pilotów w pokoju.
A teraz konkrety czyli czego oczekuję od telewizora: 1. Wielkość - 37-42 cale. 2. Full HD, minimum 2 HDMI i 2 USB. 3. Plazma/LCD obojętnie, chociaż bliżej mi do plazmy. 4. Szybkość zmiany kanałów pilotem. Wiem, że wymaganie może dziwaczne, ale przeskakiwanie kanałów na niektórych telewizorach z długim oczekiwaniem na następny program jest po prostu irytujące. 5. Nie koniecznie musi być to TV z 3d. 6. Telewizor na początku będzie służył do oglądania kanałów z bezpłatnej naziemnej telewizji cyfrowej, w przyszłości inwestycja w N z kartą CI, bądź UPC najchętniej z kartą (jeżeli mają taką opcję). Poza tym oglądanie filmów i meczów z komputera. 7. Przydałyby się dość dobre głośniki, gdyż w najbliższym czasie nie planuję kupować kina domowego. 8. Budżet to około 2500-2700 PLN
Co do poboru energi przez CRT zobacz na plakietke z tylu, tam cos powinno byc, a wtedy juz latwiej bedzie CI porownac Oczywiscie trzeba rozgraniczyc to czy jest to pobor max, minimum czy sredni ale to do ogarniecia:)
A może jest ktoś kto nie korzysta z dekodera tylko ogląda kanały poprzez kartę Ci podłączoną do DVB-S? Czy można w tym przypadku ustawiać sobie według uznania kolejność programów? Czy korzystając z jednego pilota nie ma opóźnień przy przełączaniu kanałów? I jaka jest jakość takiego obrazu z wbudowanego tunera w tv a nie z zewnętrznego dekodera?
Kurde, naprawde chce wam sie/oplaca inwestowac w TV 3D i placic z racji 3D pewnie jakies 1000zl wiecej niz normalny tv ?;)
Mnie też 3d nie przekonuje. Uważam, ze w takiej technologii jaka jest teraz to się kompletnie nie sprawdza. Ale też prawda jest ze 1000 zl to za 3d się nie dopłaca ;-). Sa to znacznie mniejsze koszta.
Dlatego może inaczej, jeśli kupujesz dobry model i ma on 3D no to fajnie, nie można narzekać. Ale nie wybierał bym jakiegoś modelu specjalnie pod tym kątem.
Osobiście jestem rozczarowany tym 3D, przynajmniej na tą chwilę. Sama technologia (okulary+TV) dość dopracowana, ale liczba materiałów dostępna z dobrym 3D mizerna. Mam Canal+ 3D i po 20 dają jakieś japońskie horrory, filmy przyrodniczne i dokumentalne czy powtórki z French Open. 98% obrazu to jak zwykłe 2D, czasem tylko się pojawia spoko efekt, jak makieta budynku w formie hologramu przed oczami.
Spoko jest ten filmik -
Tym banknotem centralnie na wyciągnięcie ręki macha
dzis z okazji 2000 biedronki w Lodzi, tylko w tym sklepie mozna bylo kupic tv Philipsa 47 cali za 1499zl, ciekawy jaki model? najtanszy w euro Philips 47 cali kosztuje 2999zl, wiec 50% taniej, niezle, ciekawe ile bylo sztuk tv, bo ludzie stali juz od wczoraj pod biedronka od 22
to u Ciebie w chacie? moglbys mi podeslac to czego ty uzywales? wlasnie o taki efekt mi chodzi, ale chyba wolalbym to jeszcze przez potencjometr puscic bo wydaje mi sie ze jest troche za jasno.