|
|
wieczny student
|
|
wieczny student
@marzano Każde ćwiczenie mam z jakimś atrybutem  Beret rehabilitacyjny (kupiłem przy poprzedniej rehabilitacji), mała trampolina (zabrałem siostrze  ) i taśma rehabilitacyjna (musiałem kupić). Na trampolinie odbicie + opadanie na jedną zgiętą nogę z tendencją wypychania stopy na zewnątrz. Na trampolinie przysiady z taśmą, która jest przytrzymywana pod stopami. Wypychanie taśmy do góry + przysiad. Też z tendencją wypychania stopy na zewnątrz, czyli bardziej oparcie na zewnętrznej krawędzi, ale tak, żeby taśma nie wyskoczyła Sama taśma przy ćwiczeniu, gdzie leży się na jednym boku. Taśma lekko powyżej kolan, zawiązana dosyć ciasno i unoszenie jednego kolana Z beretem. Zwykłe przysiady na jednej nodze (lub dwóch przy dwóch beretach) Też z beretem. Jedna noga na berecie, a drugą wymachy do przodu, do boku i za siebie. Też z wypychaniem na zewnątrz. Głównie chodzi o to, żeby nie koślawić stopy i przy opieraniu się na krawędzi bardziej pracują te mięśnie przy piszczelu. Większość po 30 powtórzeń. Niektóre 3x30. Jedno powtórzenie 5 sekund (nie licząc wymachów)
|
|
|
|
|
I love mecz.pl
|
|
I love mecz.pl
nie  Biegam dopeiro rok z malym hakiem a w tamtym roku jakos nie mialem okazji. Ale wiem od znajomych, że impreza spoko jesli chdozi o organizacje  moze w tym roku pobiegne Możesz na luzaku pobiec ze mną i zmotywować mnie do złamania 50 min. Wtedy będziesz mógł się nazwać OJCEM SUKCESU. lupus wtedy tobie przypadnie miano MATKI 
|
|
|
|
|
antimadrista
|
|
antimadrista
Powiedz wprost, ze ma za zajaca robic 
|
|
|
|
|
I love mecz.pl
|
|
I love mecz.pl
Miałem jutro na piłce mu o tym powiedzieć wprost 
|
|
|
|
|
Porucznik
|
|
Porucznik
Tak sobie przeglądałem ile wszyscy na grupie robią miesięcznie km w ciągu roku biegając i zauważyłem że w sierpiniu Platini pobił wszystkich, zrobił 290 km  . Wyszło mi, żeby mieć progres trzeba robić miesięcznie około 100 km, a najlepsi robią więcej bo 150-250. W zeszłym roku miałem mniej więcej podobny poziom do marzano, ja się przez pierwsze pół roku opierdzielałem równo, on biegał po te 100 km/msc i dziś jest na zupełnie innych poziomie, biorąc pod uwagę wagę bardzo dobrym (swoją drogą jeżeli dane z profilu są aktualne, to może to jest powód bólu nogi, przy tym wzroście masz całkiem sporo ;)). tez mialem kolo 300 ale niektore treningi musialem wyalczyc ze statystyk  W biegach dlugodystansowych kilometraz jest najwazniejszy. Platini jest na dobtrej drodze by w niedlugim czasie doscignac moje wyniki bo motywacje ma niebywałą  A co do jego wagi to mysle ze teraz troche spadla  jerome - tak jakoś w sierpniu wyszło, że nastukałem troszkę tych kilometrów  V - obyś się nie mylił. Motywację mam, chcę kręcić dobre czasy. Czy Ciebie dogonie? Do tego długa i ciężka przeprawa ale chciałbym śmigać szybciej i szybciej. Kilometraż jest najważniejszy, do tego nie nabijam bezsensownie km więc coś z tego powinno być 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Panowie powiem Wam tylko jedno: Z UMIAREM.
Potem prawie wszyscy narzekaja na rozne urazy, z czego 90% to przeciazenia. Spokojnie, do celu. Kazda droga na skroty konczy sie z reguly kontuzja.
|
|
|
|
|
Wiara Gwarancja Wygranej
|
|
Wiara Gwarancja Wygranej
" Traktuj bieganie jako fabrykę do wytwarzania hormonów szczęścia ".
Zaczynam i ja.
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
np ja  juz nieaktualne  wyskoczylem wczoraj po ciemku do ogrodu i przyj.....m gola stopa w zelazny stojak na parasol ogrodowy :/ rano srodkowy paluch lewej stopy caly fioletowy i bol przy przetaczaniu stopy nawet przy chodzeniu. na szczescie w dzien troche rozchodzilem, teraz troche lepiej i udalo sie nawet trening zrobic. mam nadzieje, ze to tylko stluczenie :/
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
mnie podczas dzisijszego meczu dziwnie kolana bolaly :/ ale czuje ze do jutra mi przejdzie 
|
|
|
|
|
addict
|
|
addict
takie pytanie troche tluszczyku chce spalic i zainwestowalem w orbitrek wiem ze trzeba tak z 40 min pocwiczyc albo pobiegac zeby spalac tluszcz wiec pytanie naprawde robi roznice pora dnia kiedy sie cwiczy? podobno najlepiej rano przed sniadaniem tylko ze juz wstaje o 6 a lubie spac, wieczorny trening tak nie pomaga? dzieki za odp
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
takie pytanie troche tluszczyku chce spalic i zainwestowalem w orbitrek wiem ze trzeba tak z 40 min pocwiczyc albo pobiegac zeby spalac tluszcz wiec pytanie naprawde robi roznice pora dnia kiedy sie cwiczy? podobno najlepiej rano przed sniadaniem tylko ze juz wstaje o 6 a lubie spac, wieczorny trening tak nie pomaga? dzieki za odp Temat długi jak rzeka. Znajdziesz wielu obrońców biegania na czczo i wielu krytyków. Jeżeli masz duże otłuszczenie - 20% i więcej, to o katabolizm mięśni nie będzie tak łatwo. I właśnie o katabolizm cała rzecz się rozchodzi. Wbrew wszelkim obiegowym opiniom i wielu reklamom antykatabolików, bcaa l-glutamin etc., najpierw masę mięśniową trzeba zbudować ażeby móc ją tracić. I bcaa i l-glut. (a nawet l-karnit. w ostatnim czasie badana negatywnie odnośnie swoich super efektów), są świetnymi suplementami, o ile są przyjmowane w odpowiednim czasie, w odpowiednim stanie treningowym i w odpowiedniej formie. Jeżeli chcesz biegać "wyczynowo", bieganie na czczo odpada. Jeżeli chcesz zrzucić kg., możesz biegać (Burneika nawet biega ponoć na czczo 30 min. rano na bieżni ;-))) pewnie z masą antykat. ;-))) ). Badania z ostatnich lat pokazują, że dokładne godz. biegania nie mają już tak znaczenia jak kiedyś, a ważne by biegać wtedy kiedy masz komfort psychiczny i oczywiście fizyczny. Jeżeli chcesz biegać (trenować na orbitreku itp.) na czczo, a obawiasz się, że stracisz masę mięśniową, możesz przed "zjeść" 5-10 gr bcaa, po 5-10 gr l-glut. Z l-karnityną przy takim bieganiu jest trochę trudniej, bo zasadniczo powinno się przyjmować na 2-3 godz. przed tren. tlenowym, jeśli masz chęć biegania o 6 powinienes zatem przyjmowac o.... 4. ;-)) Choć w takim stanie na godz. przed wybiegnieciem (rozpoczęciem treningu) tez bedzie ok. Pamiętać tylko musisz aby biegać (przynajmniej na początku) przy 60-70%mhr - teoretycznie w tym zakresie serce zaczyna dopiero korzystać z treningu, organizm spala mniej glukozy niz "smalcu" itp., praktycznie jeśli będziesz miał 70-80 % też jest ok, a wydolność sercowo naczyniowa poprawia się lepiej. Bieganie będzie musiało zmienic się w marszobieg, przynajmniej na początku, bo tętno będzie wysokie. Ok, konkludując (bo na ten temat można pisać prace mgr ;-)) ), 1. Możesz biegać, trenować na orbitreku również na czczo, tym bardziej, ze na wszelakich maszynach jest łatwiej kontrolować tętno. 2. Ważne byś trenował w odpowiedniej strefie tętna - dużo jest o tym w int. 3. Jeśli obawiasz sie utraty masy mięśniowej możesz stosować przy bieganiu na czczo antykataboliki (o tym tez jest w necie) ale przy dużym otłuszczeniu nie jest to konieczne (zaszkodzić nie zaszkodzi, a pomoc nie zawsze musi). 4. Jeśli będziesz czuł jakikolwiek dyskomfort - biegaj/trenuj wtedy kiedy będziesz miał na to czas i chęci, inaczej zniechęcisz się po kilku dniach, inna kwestia, że po około 20 dniach - 3 tyg. masz syndrom przyzwyczajenia i nawet to co sprawiało początkowo trudność staje się czynnością normalną. ;-) 5. Bieganie rano na czczo może spalać lepiej pokłady tłuszczu i pobudzać metabolizm, z drugiej strony bieganie wieczorem pobudzi Ci metabolizm na noc, itd. 6. Chyba najważniejsze - jeśli chcesz stracić tłuszcz na początku zmień/ułóż dietę (nie musi być super restrykcyjna) - jest o tym masa na necie, do ułożonej diety dorzuć ćwiczenia, a na końcu o ile będzie to konieczne możesz dodać suple. 7. Przy rozpoczęciu odchudzania przyda Ci się omega 3, witaminy, magnez (chelat) - nie traktuję tego jako suple. Jeśli coś jest nieczytelne, to sorry ale jestem już śpiący. ;-)))
|
|
|
|
|
Porucznik
|
|
Porucznik
Panowie powiem Wam tylko jedno: Z UMIAREM.
Potem prawie wszyscy narzekaja na rozne urazy, z czego 90% to przeciazenia. Spokojnie, do celu. Kazda droga na skroty konczy sie z reguly kontuzja. Tak jest - umiar ważny Na poczatku śmgałem sporo ale często robiłem wiele rzeczy źle, teraz zupełnie inaczej to wygląda. Kilometraż tyle wyniósł bo w treningach akurat tyle było przewidziane, nie ma u mnie nic na siłe ale też nie ma odpuszczania jak nic za bardzo nie boli 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Skad on jest, ze tam "o siodmej (...) wszyscy spia" moim skromnym zdaniem "szaleni" to o siodmej jedza juz sniadanie po 20km biegu 
Last edited by Platini; 04/09/2013 18:27.
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
jako ze wakacje (spedzone na zeglowaniu oraz ciezkiej pracy przy poprawie wynikow finansowych rozmaitych browarow i gorzelni) dobiegly konca pora ulozyc kalendarz startow na jesien. Tym razem wybor padl na wymazanie baaardzo starych, prawie dwuletnich oficjalnych zyciowek na: - 10 mil (aktualnie 1:32 bodajze, szybciej przebieglem na ostatnim treningu, ale oczywiscie bede celowal duzo wyzej) i - polmaratonu (aktualnie 1:57, ambicje jw). do tego doloze starty w organizowanych przez moj macierzysty klub Hatfield 5k series - tu juz bez spinania sie, no chyba ze wyniki beda dobre to wtedy oczywiscie wycisne ile sie da  podsumowajac wyglada to tak: 24.09 Hatfield 5k Race 1 29.09 Garden City 10M 08.10 Hatfield 5k Race 2 22.10 Hatfield 5k Race 3 03.11 Stevenage Half-Marathon byc moze dorzuce do tego jeszcze jakas przelajowa dyszke do kompletu, bo bez przelajow jakos tak niekompletnie wyglada 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
powodzenia!  a polowke w jaki czas celujesz?
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
McK podsumowania to na koniec roku będziemy robić  Oczywiście powodzenia i napisz właśnie w jaki czas celujesz? Mnie już normalnie enegia rozpiera i sam nie wiem czy to był najlepszy moment na dołączenia do endo, bo jak obserwuję jak Wy hasacie to czuję się jak zawodnik, który stoi w blokach statowych przypięty na stałe pasami i nie ma szans aby wystartować. Nogi co prawda mam zajechane (wg zaleceń siłka 2-3 razy/tydz. + dorzuciłem basen 3-4 tydz.), ale polatałbym. V sory za "gps lost" ;] Startuje ktoś może w połówce w Taczynie, bo chyba wybieram się kibicowsko ?
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Jeszcze nie wiem, gdzies do konca wrzesnia sie wyklaruje
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
McK podsumowania to na koniec roku będziemy robić  Oczywiście powodzenia i napisz właśnie w jaki czas celujesz? Mnie już normalnie enegia rozpiera i sam nie wiem czy to był najlepszy moment na dołączenia do endo, bo jak obserwuję jak Wy hasacie to czuję się jak zawodnik, który stoi w blokach statowych przypięty na stałe pasami i nie ma szans aby wystartować. Nogi co prawda mam zajechane (wg zaleceń siłka 2-3 razy/tydz. + dorzuciłem basen 3-4 tydz.), ale polatałbym. V sory za "gps lost" ;] Startuje ktoś może w połówce w Taczynie, bo chyba wybieram się kibicowsko ? ten basen nie dokonca dobry pomysl, zalezy tez w jakie dni,a raczek po jakim treningu chodzisz na niego.
|
|
|
|
|
antimadrista
|
|
antimadrista
|
|
|