|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
mnie troche smiesza podniety piwem z krajow gdzie jakos nie ma tradycji piwowarskich, oczywiscie ze wszedzie znajda sie perelki, ale jednak ped na wszystko co nie polskie jest smieszny
bo chyba nikt mi nie powie ze litwa, rosja, ukraina, bilaorus, hiszpania ma tradycje piwowarskie, a z tego co widze jak w sklepie ktos zobaczy litweskie piwo to sie jzu slini ze naklejka napisana w innym jezyku
niemcy, czechy, belgia to sa kraje piwowarskie i jak na razie koniec kropka.
zachod to wina + koniak(francja) , wschod wodka, UK to whisky/gin i tego sie trzeba trzymac
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
piwka to się kupuje w sklepach gdzie mają klimatyzowane pomieszczenia, nie w jakiś betonach gdzie leżą rok w magazynie przeżywając temperatury od -20 do +40, a na koniec i tak w lodówce lądują.potem się ludzie zastanawiają co takie chujowe to piwo, kilka dni temu tak mi smakowało (coś ze mną nie tak)
te zagraniczne co u nas można dostać to i tak w polsce rozlewane, jebnąć jedno dwa ok, z każdą kolejną butelką już nie jest tak smacznie.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
od bardzo dawna tylko i wylacznie: [ Linked Image]
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
W sumie każde lepsze od naszych  Chyba nie bardzo wiesz o czym piszesz. Oczywiście nie mam na myśli koncernowych sikaczy, ale niektóre produkcje browarów rzemieślniczych są bardzo dobre nawet w skali europejskiej. Mam tu na myśli marki takie jak Pinta czy AleBrowar. A jak się dobrze poszuka, to raz na jakiś czas można trafić na prawdziwe perełki.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
W sumie każde lepsze od naszych  Chyba nie bardzo wiesz o czym piszesz. Oczywiście nie mam na myśli koncernowych sikaczy, ale niektóre produkcje browarów rzemieślniczych są bardzo dobre nawet w skali europejskiej. Mam tu na myśli marki takie jak Pinta czy AleBrowar. A jak się dobrze poszuka, to raz na jakiś czas można trafić na prawdziwe perełki. Nie sprecyzowałem. Oczywiście chodziło mi o komercyjnie produkowane piwo u nas.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
x daj inny link bo caly temat i forum sie rozjechalo 
Last edited by rafal08; 11/09/2013 20:34.
|
|
|
|
|
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
|
|
Nie sprecyzowałem. Oczywiście chodziło mi o komercyjnie produkowane piwo u nas. Czyli chodzi o każde piwo dostępne w sprzedaży w sklepach/marketach?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Nie sprecyzowałem. Oczywiście chodziło mi o komercyjnie produkowane piwo u nas. Czyli chodzi o każde piwo dostępne w sprzedaży w sklepach/marketach? Chodzi o piwo produkowane "na ilość", dostępność nie jest do końca dobrym kryterium. Mniejsze browary pieniądze wydają na dobre jakościowo składniki i półprodukty zamiast w marketing i różnica w jakości jest bardzo odczuwalna. Są oczywiście wyjatki jak np. Żywiec Porter, który jest piwem bardzo dobrym. Z drugiej strony zauważyłem tendecję, że wzraz ze zwiększeniem produkcji bardzo smaczne piwka stają się coraz mniej pijalne. I tu na myśli Perłę czy Ciechana Miodowego.
|
|
|
|
|
Marcos Baghdatis
|
|
Marcos Baghdatis
Słuszne stwierdzenie. Coraz mniej mi podchodzi Ciechan, rzekłbym że jakość wyraźnie spadła tego piwa.
|
|
|
|
|
a.k.a. "Vacinho"
|
|
a.k.a. "Vacinho"
Słuszne stwierdzenie. Coraz mniej mi podchodzi Ciechan, rzekłbym że jakość wyraźnie spadła tego piwa. Zgadzam się. Ostatnio również go zakupiłem. Niestety po otwarciu kapsla mocno się rozczarowałem. Jakość i cena nie szły w parze... A szkoda bo wcześniej dobrze "smaczyło" to piwko.
|
|
|
|
|
a.k.a. "Vacinho"
|
|
a.k.a. "Vacinho"
[ Linked Image] Przyjemne pszeniczne piwo. Przypomniał mi o nim Platini podczas pewnego wypadu  dla Ciebie stary! Obecnie w biedronie można go dorwać za 1,99 pln Szkoda, że tylko 0,4L ale i tak warto 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Ja np. polecam spróbować coś takiego: J.O.Boiko [ Linked Image] Zlaty Bazant Tmavy [ Linked Image] a jak ktoś jeszcze nie pił to też może spróbować tych Staropramen Premium, Lwowskie Premium, Svyturas Ekstra sviesus Alus Może coś komuś posmakuje.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
ostatnio piłem coś takiego [ Linked Image] Jest to pierwsze piwo, które można pić na dwa sposoby. Można przed otwarciem przechylić butelkę, aby drożdżowy osad z dna wymieszał się z jasnym piwem, a piwo zrobi się mętne lub pozostawić je niemieszane - lekkie i orzeźwiające.
|
|
|
|
|
|
|
Chodzi o piwo produkowane "na ilość", dostępność nie jest do końca dobrym kryterium. Mniejsze browary pieniądze wydają na dobre jakościowo składniki i półprodukty zamiast w marketing i różnica w jakości jest bardzo odczuwalna.
Są oczywiście wyjatki jak np. Żywiec Porter, który jest piwem bardzo dobrym.
Z drugiej strony zauważyłem tendecję, że wzraz ze zwiększeniem produkcji bardzo smaczne piwka stają się coraz mniej pijalne. I tu na myśli Perłę czy Ciechana Miodowego. Główne marki piwa w ogóle nie biorę pod uwagę bo tam marketing jest niestety wszystkim. Jedynie EB było wyjątkiem, ale kiedy to było...  Dzisiaj przeglądałem półki w poszukiwaniu jakichś ciekawych pozycji, ale ciężko było. Chciałem sobie kupić piwo Konstancin, ale te light (chyba 4%) z niebieską etykietką, ale nici z tego. Nawet tego normalnego z zieloną naklejką nie było. Szukałem też tego piwa owocowego co stewią jest słodzone, niestety z tym samym efektem. W końcu wziąłem Zamkowe, jasne pełne. Była też wersja eksport, ale nie znam tego piwa tak więc wziąłem pierwsze lepsze. Dobrze wiedzieć, że Perła czy Ciechan to już nie to samo. A przez chwilę kusiło mnie by sięgnąć po nie. Łomża jest nadal spox czy tu także coś się zmieniło?
|
|
|
|
|
|
|
Słuszne stwierdzenie. Coraz mniej mi podchodzi Ciechan, rzekłbym że jakość wyraźnie spadła tego piwa. Zgadzam się. Ostatnio również go zakupiłem. Niestety po otwarciu kapsla mocno się rozczarowałem. Jakość i cena nie szły w parze... A szkoda bo wcześniej dobrze "smaczyło" to piwko. Testowaliście różne Ciechany? Te zielone (Wyborne?) też zrobiło zjazd jakościowy?
|
|
|
|
|
Marcos Baghdatis
|
|
Marcos Baghdatis
Wyborne i Miodowe, Pszenicznego dawno już nie piłem.
Teraz staram się korzystać z dobrodziejstw browaru Kormoran.
|
|
|
|
|
|
|
[ Linked Image] Przy braku piwa Konstancin Light trzeba było spróbować coś innego w okolicach 4%. Wypić się dało, nie było takie złe, ale szukamy dalej... Są jakieś inne piwa krajowe o podobnych voltach (nie licząc piw "owocowych", itd.)?
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|