|
|
Villain
|
|
Villain
mialem dokladnie to samo, przebrnalem nawet troche wiecej niz 1-wszy odcinek i za cholere nie moglem sie przekonac, sporo znajomych polecało jako kultowy, recenzje niezle, a ja za cholere tego nie łapię - a generalnie wydaj mi się, ze taka tematykę lubię... też nie kumam 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
The Wire bardzo dobry. Tylko The Shield lepszy.
Ja mam problem z Lutherem. Recenzje dobre a mnie nie podchodzi i dalem sobie spokoj po 3 odcinkach.
|
|
|
|
|
Ps 1; J 3,16; 2 Tm 2,3
|
|
Ps 1; J 3,16; 2 Tm 2,3
http://www.filmweb.pl/film/G%C5%82owa+do+wycierania-1977-1088 Z soboty na niedzielę godz. 00:15 na tvp Kutura. 10/10 Jeden z ulubionych filmów, chociaż ciężko się go ogląda.  Polecam Dzień wcześniej o 01:15 na tvp kultura: http://www.filmweb.pl/Last.Days3,5/10 nie polecam.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Szukam filmu - Horror.
Kojarzę, że w filmie tym jakaś rodzina zamieszkała w domu, do którego przychodzili ludzie, którzy - jak się później okazało - byli martwi.
Była tam scena ze zdjęciami (fotografiami), które robiono ludziom umarłym a naturalnych, normalnych pozach.
Tytuł był chyba jednowyrazowy, kojarzę nazwę "Oni", ale nic z tą nazwła w takiej fabule nie znałazłem, na pewno był to tytuł jednowyrazowy.
Film pochodzi sprzed 2004 r. Kojarzę rok około 2003 (?)
Wiem, że mało informacji ale może ktoś coś skojarzy.
Dzięki.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
jak nie "Oni" to "Inni" 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
vindom  o ten film chodziło!
|
|
|
|
|
Villain
|
|
Villain
Inni Inni, z Nicole Kidman - swietny film
|
|
|
|
|
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
|
|
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
Inni Inni, z Nicole Kidman - swietny film Też polecam, bardzo dobry film.  Mógłbym go nawet porównać z innym ciekawym filmem, ale samo porównanie mogłoby za dużo powiedzieć...
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Inni Inni, z Nicole Kidman - swietny film Też polecam, bardzo dobry film.  Mógłbym go nawet porównać z innym ciekawym filmem, ale samo porównanie mogłoby za dużo powiedzieć... Jakbyście mogli polecić filmy wlasnie typu: Inni, 6 zmysł to byłbym wdzięczny.  Takie thrillery (trochę psychologiczne). Jak coś to podaj proszę Conrad tytuł na priv (o ile to nie żaden polityczny! ;-)) ). Ewentualnie film typu: Droga (The road), Jestem legendą, takie katastroficzne futurystyczne. ;-)) Obejrzałem ostatnio: 1000 lat po ziemi (miał być właśnie taki katastroficzny), i Smakosz (niby horror) oba bardzo bardzo słabe. Pzdr.
|
|
|
|
|
member
|
|
member
Myślę master, że pasowałyby Ci mindfuck-i, np.: - Donnie Darko - Drabina Jakubowa - Nagi lunch. Dwa ostatnie trochę stare, ale myślę, że nie pożałujesz  Co do Twoich wymagań po "ewentualnie", to np. Melancholia.
|
|
|
|
|
Villain
|
|
Villain
jak Jakubowa Drabina to i Memento, tez wymiata 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Myślę master, że pasowałyby Ci mindfuck-i, np.: http://www.mindfuck-films.blogspot.com/Lista wrecz bezcenna.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Wow, rzeczywiśćie spis niczego sobie. Dodałbym może Arlington Road, united states of Lelland, Wątpliwość czy Gosford Park, ale poza pierwszym to bardziej dramaty niż dreszczowce. W pierwszej kolejności wrzuciłbym oldboya. Z lepszych rzeczy, ostatnio widziałem: Wielkie Piekno - bałem się tego filmu, ale był rewelacyjny. Wspaniała wizja+ mocne dialogi+ dobra muzyka. Intensywność źródeł doznań takiej właśnie kolejności  Jakość sensualna w pelnii rekompensuje niedosyt intelektualny. Bomba. 8/10 Bullet - chyba najlepszy film o tematyce ulicznej/drobnogangsterskiej jaki widziałe. Rourke wymiata, bardziej prawdziwie zaagranej tej postaci sobie nie wyobrażam, dardzo dobry, na prawdę bardzo dobry. 8+. Ona - trafiony temat, cienka linia między absurdem a rozpaczą. Między drwina a przestrogą. Diagnozuje, a nie osądza. Nie dla wszystkich. Trochę przegadany. Zwłaszcza sceny w których brali udział główny bohater i Bohaterka tytułowa za bardzo się ciognęły i niewiele dawały. 7,5/10 Witaj w Klubie - 6,5/10 film spoko, tylko za bardzo amerykański, poza standardowymi, lansowanymi dzisiaj wzorcami niewiele jest w nim ciekawego, schematyczny. Ja tę historię średnio kupuję chociaż nie do końca potrafię powiedzieć dlaczego. Schematyczny. Przynajmniej Matthew bardzo dobry.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
|
|
|
|
|
Blade Runner
|
|
Blade Runner
Wow, rzeczywiśćie spis niczego sobie. Sporo tytułów, tyle, że sporo z nich kompletnie nie pasuje do definicji przedstawionej we wstępie. Autor po prostu wrzucił tam masę dobrych filmów z dobrym twistem. Co nijak ma się do definicji "mindfuck-a". Przy czym znalazł tam miejsce dla takich filmów jak: Łowca Androidów - gdzie autor pomylił zawiłość fabularną z przesłaniem filmu. Fabuła akurat tam jest prosta jak konstrukcja cepa 2001: Odyseja Kosmiczna - to samo co wyżej Matrix - gdzie od początku do końca wszystko jest jasne i nie ma nad czym się głowić. Incepcja - gdzie jedynym co można dwojako zinterpretować jest ostatnia scena z bączkiem Requiem dla snu - gdzie wymowa filmu jest bardzo jasna i klarowna. Tam nawet nie ma czego interpretować. To tylko pierwsze z brzegu przykłady na podstawie najbardziej znanych filmów. Tak więc jeśli ktoś szuka filmów, po których zakończeniu będzie myślał jak tu złożyć do kupy fabułę, kto był kim lub o co tam chodziło, to tą listą może się rozczarować.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Wysokie wymagania, no to jeszcze 1 lista, gdzie juz mniej fimow, ale podane co i jak http://web.archive.org/web/20060913000000/http://pl.wikipedia.org/wiki/Mindfuck
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Nie ma oficjalnych terminow mindfucka takze fani sami dobieraja filmy gdzie mamy jego elementy. Jeden uzna, ze jedynie jak na samym koncu wszystko staje na glowie to dopiero jest to w pelni spelnienie wymogow. Dla innych wystarczy, ze w polowie mamy taki zwrot akcji, ze wywracaja nam sie wszystkie nasze wyobrazenia o filmie.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Sporo tytułów, tyle, że sporo z nich kompletnie nie pasuje do definicji przedstawionej we wstępie.
Autor po prostu wrzucił tam masę dobrych filmów z dobrym twistem. Co nijak ma się do definicji "mindfuck-a". Zgadzam sie w 100%,pierwsze co przyszlo mi na mysl po kliniecia na link,ale nie chcialo mi sie z co wiekszymi zagorzalymi dyskusji prowadzic  Ale jak juz,to mala wojenka,nie dam sobie wmowic ze "Funny games" to gra rezysera z widzem i jest to jakis tzw mindfuck,w mojej opinii film prostolinijny,slaby ,a cala dyskusja w okol niego miala pomoc w promocji. Takie "gierki z widzem" i tak "pokretnie skonstruowana fabule" tworza chlopaki po kilku piwach.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
(przed wyslaniem mojej wypowiedzi nie bylo posta agr1,co nie zmienia mej opinii nt filmu "FG" gdzie zwrot akcji nie istnieje)
|
|
|
|
|
veteran
|
|
veteran
Snowpiercer - Arka PrzyszłościZachęcony recką w kąciku filmowym na ppe.pl łyknąłem wczoraj i z pewnością nie był to czas stracony. Otóż ludzkość znów sobie nagrabiła. Chcąc walczyć z globalnym ociepleniem rozpylili w powietrzu jakieś świństwo, które sprowadziło na świat zlodowacenie. Garstka ocalałego ludzkiego gatunku uratowała się stając się pasażerami pociągu-miasta, który działa na zasadzie perpetuum mobile, pędząc wciąż przed siebie. Wagony tego pociągu to klsowy przekrój społeczeństwa - z przodu uprzewilejowani, z tyłu ludzie żyjący jak bydło, karmieni batonami proteinowymi (z czego robionymi sami sobie zobaczcie, hehe :)). W końcu przestaje im się to podobać i prowadzeni przez swego lidera Curtisa chcą przejąć władzę w pociągu. By to uczynić muszą dojść na sam początek, do lokomotywy i jej twórcy, znienawidzonego Wilforda. Nie będzie to spacer szkolnej wycieczki, bo rządzącym niespecjalnie podoba się ich pomysł, toteż zaczyna się sieczka (wagon pełen zakapturzonych bydlaków z siekierami). To tyle przybliżania fabuły. Muzyka niczym się nie wyróżnia, poprawna i tyle. W obsadzie nie ma śmietanki hollywood. Jedynie Eda Harris'a od razu bezbłędnie rozpoznałem. Na filmwebie widzę opinie, że film głupi, nie logiczny itp itd. Eeeee tam, olać, oglądać, bawić się dobrze 
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|