Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
Strona 1 z 2 1 2
#790729 16/12/2006 17:03
veteran
veteran
Witam!
Właśnie wczoraj otrzymałem od naszego kochanego ZUS-u list polecony, a w nim informację, że muszę do końca roku wybrać Otwarty Fundusz Emerytalny, inaczej takowy zostanie dla mnie wylosowany.
Generalnie zdziwiłem się tym listem, bo tak naprawde pracowałem tylko latem, około 2 miesięcy.

Prosiłbym więc o pomoc tych osób, które miały już do czynienia z tym problemem i troche jarzą ten temat wink

Bonus: Unibet
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
dołączam się do pytania.
Słyszałem, że niegłupim pomysłem jest wybór "słabego" OFE, bo te mają zagwarantowane wpłaty z budżetu.

@pszek: masz bodajże 6 miesięcy od podjęcia pracy na wybór OFE. Nawet jakbyś pracował 1 dzień (oczywiscie legalnie i na umowe o pracę; nie wiem jak z umowami zlecenia z "niestudentami"), to musisz wybrać OFE

C
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
C Offline
a ja polecam mimo wszystko fundusze, które od lat mają dobre wyniki i jednocześnie są to sprawdzone i doświadczone firmy. Osobiście OFE wybiorę jakoś w styczniu bo dopiero teraz zacząłem pracę, ale skłaniam się ku Generali.

A
journeyman
journeyman
A Offline
Witam!

Fundusz emerytalny trzeba wybrać jeżeli choćby 1 dzień się pracowało lub było na stażu.
Wyboru funduszu emerytalnego powinno się dokonać w terminie 7 dni od momentu podjęcia pierwszej pracy (jednak niewiele osób tak robi i dlatego ZUS wysyła do takich osób zawiadomienia).
Osoby które nie wybrały funduszu emerytalnego mają czas na podjęcie samodzielnej decyzji do 10 stycznia 2007 roku do jakiego funduszu chcą przystąpić. Jeżeli sami tego nie zrobią do tego czasu to ZUS sam to zrobi wybierając fundusz w drodze losowania.
W losowaniu nie biorą udział największe i najlepsze fundusze emerytalne. Tak więc jeśli ZUS wylosuje nam fundusz nasze pieniądze nie będą pracowały tak jakbyśmy sobie tego życzyli (róznica pomiędzy najlepszy a najgorszym funduszem w wypracowanym zysku biorąc pod uwagę wyniki od początku działalności wynosi ponad 53% w ciagu 7 lat!!!!)

Wybierając otwarty fundusz emerytalny należy zwrócić uwagę na kilka czynników:
1) wartość jednostki rozrachunkowej - im jest ona wyższa tym fundusz lepiej npomnaża pieniądze swoim klientom - najlepiej robią to Polsat i ING Nationale Nederlanden
2) wysokość opłaty od składki - prawie wszystkie fundusze pobierają po 7% od składki która wpływa na konto klienta - jedynym wyjatkiem jest Allianz który pobiera 4%
3) wysokość opłaty za zarządzanie - jest ona pobierana od wysokości aktywów i rozkładana na liczbę osób które przystapiły do danego funduszu (czyli im wiekszy fundusz tym jego klient płaci mniej) - największe fundusze to CU, ING Nationale Nederlanden i PZU

Wybierając fundusz emerytalny powinno się wybrać ten który od lat ma dobre wyniki (najstabilniej pieniądze swoim klientom pomnażają ING NN i Generali - radzą sobie dobrze bez względu na koniunkture panującą na rynku finansowym).

Mam nadzieję że trochę rozjaśniłam sytuację.

Jeżeli ktoś jest zainteresowany wyborem funduszu emerytalnego to prosze o kontakt (jestem przedstawicielką funduszu ING Nationale Nederlanden).

Pozdrawiam

Aneta

old hand
old hand
mi też kazali wybrać OFE lub w drodze losowania smile
tak więc zapisałem sie Nationale Nederlanden jak wiekszosc rodzinki tongue

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
A mnie ciekawi w jaki sposób Pani Aneta znalazła się na tym forum, jakże odległym od tematów związanych z OFE wink

jpl Offline
a.k.a. "Klajd Frog"
a.k.a. "Klajd Frog"
Dziwne, do mnie nic nie przyszlo jeszcze confused

A
journeyman
journeyman
A Offline
Originally Posted by Szewczenko
A mnie ciekawi w jaki sposób Pani Aneta znalazła się na tym forum, jakże odległym od tematów związanych z OFE wink

Mój chłopak zaraził mnie bukmacherką. W wolnych chwilach przeglądam to forum i gram u buków internetowych.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
normalnie swiat zwariowal laugh

kobieta gra u bukow grin

Impossible is nothing
Impossible is nothing
to dobrze smile

Ekstraklasa Typer
Ekstraklasa Typer
Ja również polecam OFE NN. Pracując krótko jako doradca finansowy moja firma polecała ten fundusz i taki proponowałbym wybrać. Także Anetka działaj bo widze ze sporo klienteli na tym forum wink A tak w ogóle to pozdrawiam chyba jedyną kobiete na tym forum smile

jpl Offline
a.k.a. "Klajd Frog"
a.k.a. "Klajd Frog"
Aneta - wysłałem Ci PM w sprawie OFE. Czekam na odpowiedz smile

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Ja już wybrałem. NN wink

Pooh-Bah
Pooh-Bah
NN ma te przewagę....bo reklamuje się na okrągło...jak każdy wie dobry towar reklamy nie potrzebuje.

W okresie około roku do wakacji 2006 pracowałem w firmie, która zajmowała się wyborem funduszu... dość obiektywnie...dla klienta. Dodam tylko, że obecnie sam jeżeli musiałbym wybierać, byłoby to Generali.

Pozdro sonar

A
journeyman
journeyman
A Offline
Originally Posted by hunter
NN ma te przewagę....bo reklamuje się na okrągło...jak każdy wie dobry towar reklamy nie potrzebuje.

Pozdro sonar

ING Nationale Nederlanden reklamuje się na okrągło z tego względu że nie bierze udziału w losowaniu - w ten sposób chce pozyskać jak największą ilość klientów.
Z losowania wyłączone są największe i najlepsze fundusze emerytalne (zrobiono tak żeby fundusze które osiągają gorsze wyniki też miały jakiś klientów).

A losowanie już niebawem bo 10 stycznia - kto nie wybrał a podjął pierwszą pracę niech się spieszy.

Pozdrawiam
Aneta

E
Pooh-Bah
Pooh-Bah
E Offline
Rozumiem,że wybór OFE jest konieczny,ale zastanawiam się tylko nad jednym.Czy drugi filar zapewni nam w przyszłości godziwą emeryturę?

C
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
C Offline
A jak na tle konkurencji wypada "Dom", prowadzony chyba przez Citi?

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel

A
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
A Offline
Dobrze wypadł OFE Polsat i NN.

Słabiej AIG i Allianz.

Mam pytanie, jestem z roku 1986 i od września tamtego roku pracuje na umowę o pracę i czy zwiazku z tym też musze do 10 stycznia wybrać OFE jak jeszcze nie wybrałem ?

A
journeyman
journeyman
A Offline
Originally Posted by A.S.Romek
Dobrze wypadł OFE Polsat i NN.

Słabiej AIG i Allianz.

Mam pytanie, jestem z roku 1986 i od września tamtego roku pracuje na umowę o pracę i czy zwiazku z tym też musze do 10 stycznia wybrać OFE jak jeszcze nie wybrałem ?

Jeśli nie dostałeś zawiadomienia z ZUSu że musisz wybrać OFE do 10 stycznia 2007 to oznacza że nie będziesz brany pod uwagę w najbliższym losowaniu.
Weźmiesz udział dopiero w kolejnym losowaniu które będzie 10 lipca 2007 roku - chyba że wcześniej sam dokonasz wyboru OFE.

Radzę jednak samemu dokonać wyboru funduszu emerytalnego. Im wcześniej to zrobisz tym szybciej zaczną pieniądze pracować na Twoją emeryturę.

Pozdrawiam
Aneta

Strona 1 z 2 1 2

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
10 zarejestrowanych użytkowników (Sensei, forty, latajaca_holenderka, rafal08, betowiec, burbon, kamel, ElNinho[mmdea], ANZELMO, Akhu), 1,144 gości, oraz 16 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,289
Posty5,835,910
Użytkownicy24,790
Najwięcej online13,128
Sep 24th, 2025