|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Witam, pamiętam że kiedyś na forum był temat o wytworach ze spirytusem ale nie mogę go znaleźć. Najbardziej mnie zainteresował wtedy przepis na tzw. "iceówkę" ale nie mogę ani na forum ani w google nic o tym znaleźć. Proszę o pomoc. Możecie podać jakieś swoje wypróbowane przepisy.
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
ja z tego co pamietam , jak robilem to na litrowa butelke (czyli jakies 0,5 spirytusu ) przypadaly 2 paczki tych cukierkow , wyszlo rewelacyjnie , ze tak powiem w sam raz  Swoja droga mocny patent 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
wreszcie jakis temat w ktorym bede sagatem, to znaczy ekspertem  no wiec iceowka  litr spirytusu + 1,5 litra wody niegazowanej + 0,5 kg cukierkow typu ice  najlepiej spiro z woda zmieszac w duzym garku i do tego wrzucic cukierki zeby sie rozpuscily  odstawic az do rozpuszczenia - potem przelac do butelek i schlodzac, schladzac, schladzac  smacznego 
|
|
|
|
|
Porucznik
|
|
Porucznik
iceowka  Bardzo mocne to jest  i do tego bardzo dobre. Ostatnio kolega mnie tym poczęstował i bardzo mi do gustu ten trunek przypadł W okresie światecznym kilkanaście butelek tego produktu wypilismy. NocnY dobrze pisze, w jednym tylko sie nie zgadzam - tyle cukierków  Wg mnie za duzo ! Ale schładzac dlugo trzeba !  Smacznego 
|
|
|
|
|
Porucznik
|
|
Porucznik
iceowka  Bardzo mocne to jest  i do tego bardzo dobre. Kolega poczęstował mnie tym trunkiem i bardzo mi do gustu ten trunek przypadł W okresie światecznym kilkanaście butelek tego produktu wypilismy. NocnY dobrze pisze, w jednym tylko sie nie zgadzam - tyle cukierków  Wg mnie za duzo ! Ale schładzac dlugo trzeba !  Smacznego 
|
|
|
|
|
Profesor
|
|
Profesor
A czy to nie smakuje przypadkiem jak "kamikaze" ?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Platynowy czyli uwazasz ze bedzie za slodkie? Czy wypali gebe? Pytam bo mam zamiar wyprobowac Wasz wynalazek 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
no wlasnie jak jest dosc zimne to nie jest az taki slodkie pije sie to bardzo przyjemnie - prawie jak soczek stoin, w sumie mozna zastosowac takie porownanie poza tym ten trunek ma swietny kolor - w kielonach wyglada bajecznie 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
A jesli chcemy, aby smakowala jak typowa wódka iceówka, 1l spirytu - 1l wody 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
A nie lepiej pić spirytus i zagryzać cukierkami ? 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
moze nic nowego nie napisze ale kiedys pilem z kumplem w ten sposob: litr spirytu plus butelka syropu do roszpuszczania w wodzie o samk,u malinowym i do butelki 0.5 i mieszac pol na pol, czyli pol butelki spirytu i dopelnic sokiem, wymieszac dobrze i juz swietne do picia, dobrze sie leje bo dosc geste i nie ucieka na boki  a i w smaku dobre 
|
|
|
|
|
Porucznik
|
|
Porucznik
Kylo - wydaje mi sie ze w takich proporcjach jak napisał NocnY będzie za słodkie  Gęby nie wypali. Za słabe A co do wyglądu - w kielonach rzeczywiście pięknie się prezentuje 
|
|
|
|
|
veteran
|
|
veteran
Czy jakieś konkretne cukierki proponujecie na ten wyrób alkoholowy? I ile tych cukierków dobrać na litr sprytnego by było akurat i nie za słodko?
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
a te cukierki bezproblemowo rozpuszczaja sie w tym roztworze? zeby procenty nie ulecialy jak za dlugo tak otwarte bedzie stalo 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
i ile takie coś musi stać? tylko żeby się cukierki rozpusciły? przyznam, że mnie to zaintrygowało 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
niekoniecznie musi byc otwarte - nakryj czyms  zostawisz na noc i rano juz cukierki beda rozpuszone
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
pamiętam jak mnie kumpel pierwszy raz poczęstował icówką... coś pięknego... bez zapity idzie aż miło... od razu poinstruował mnie co i jak... proporcje jakieś tam przyjęte są... nie pamiętam już... ale pamiętam co mówił o cukierkach!  "i pamiętaj... dwie paczki iców... ale nie te drogie po 2zł tylko za 1zł..." czyli ogólnie te najtańsze  lepszy smak miała na tych tańszych i ładniejszy taki kolorek...
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
wiadomo, więcej barwników 
|
|
|
|
|
podwórkowy attaché
|
|
podwórkowy attaché
dobra jest cytrynówka ale dokładnej proporcji nie pamiętam oprócz tego iz trzeba było 1kg cytryn
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
dobra jest cytrynówka ale dokładnej proporcji nie pamiętam oprócz tego iz trzeba było 1kg cytryn Na 1 litr spirytu dajesz jakies 5-6 dorodnych cytryn i jakis 1l wody. Spiryt mieszasz z woda, potem dodajesz cytryny i odstawiasz. Jak sie juz przegryzie to przelewasz przez sitko i przecierasz jeszcze cytryny na sitku. No i oczywiscie cukier - jakies 1,5-2 szklanki na ta ilosc..  I najlepiej probowac i samemu sobie 'doprawic'  Pyszne, jak to zrobie to od razu sie oszczedza na popicie, bo nawet dziewczyny nie chca 
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|