Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
Strona 2 z 2 1 2
M
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
M Offline
Originally Posted by bursztyk
p.s. master , jesteś z tych Lipinek na podkarpaciu? koło Jasła?
yep wink

Bonus: Unibet
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by ComeWithMe
Witam,
piwo.... wiem ze wszyscy sa zajeci teraz tematem AS Romka i zastanawiaja sie czy zrezygnowac z bukmacherki mad czy dalej grac ...;) grin

Ale ja mam takie pytanie lub raczej prosbe. Moze znacie jakies przydatne strony do nauki jezyka angielskiego ? jakies programy ? posiadacie MP3, e-booki itp....

Oraz czy moze ktos zapodac linki z dobrymi translatorami, slownikami on line.

I czy ktos uczyl sie angielskiego Metoda Callana, bo zastanawiam sie nad zakupiem zestawu CD i ksiazek (ale czy nie jest to zbedny wydatek?)

Ja w chwili obecej korzystam z 2 stron
http://www.languageguide.org/english/
http://www.translate.pl/

Z gory dziekuje za pomoc piwo

Człowieku, omijaj metodę Callana szerokim łukiem. To jest czyste nabijanie ludzi w butelkę, wiem, bo sam jestem nauczycielem i widziałem jak takie zajęcia wyglądają, czysty bulszit.

Co do nauki z internetu, to zdania są podzielone, ja osobiście jestem zdania, że ciężko samemu nauczyć się czegokolwiek, w szczególności z internetu, gdzie jest dużo ale mało wartościowo.

Od siebie polecam przebywanie z native speakerami jak najwięcej, najlepiej w środowisku uczelnianym, tak aby rozmowa nie była tylko o dupie marynie, ale również o pewnych bardziej istotnych sprawach.

Pozdrawiam

SLAV

P
veteran
veteran
P Offline
Ja mam jeszcze taką poradę siedź na Angielskich chatach. Sprawdzaj newsy, jak nie chcesz wtopić to musisz czaić o czym piszą tongue
Poza tym włączaj się do dyskusji.
POZDRO piwo

C
veteran
veteran
C Offline
Dziekuje za wszystie rady.

1) Najlepszym sposobem na nauke jezyka angielskiego jest rozmowa z anglikami,praca z nimi i przebywanie, zmuszamy wtedy umysl do pracy, staramy sie cos mowic itd...
2) Ogladanie angielskiej telewizji (najlepiej BBC), sluchanie angielskiego radia (np. RADIO 1), ogladanie filmow bez napisow ... po jakims czasi przynosi to efekty.
3)Ksiazki, podreczniki, kursy, kasety,linki w necie itd....

dzieki

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Oczywiscie najlepszy wyjazd ale mozna tez samemu w Polsce.
Gramatyka - to wystarcza dobre ksiazki i cwiczenia .. no i chec.
Listening - jak najwiecej sluchac, radio przez neta - bbc, albo teraz Australian Open :), gdzies widzialem kiedys stronke z listeningami oraz testami do tego za free, ale nie wiem czy znajde, wydawalo sie przydatne
Reading-to czytac jak najwiecej, czyli net, jakies gazety lub ksiazka, najlepiej to co nas interesuje na poczatek
Slownictwo- no to wiadomo bez czytania sie nie obedzie ale metody na zapamietanie nie mam, jedno jest pewne, trzeba tego co jakichs czas uzywac bo potem i tak zapomnisz, i najlepiej sie uczyc slowka i od razu wymowy i uzycia w kontekscie - tak najlepiej zadziala
Speaking- jak jest okazja to gadac, moze samemu do siebie i nagrywac (jak tak mysle wyprobowac ale mi sie nie chce), np. bierzesz jakis artykul, czytasz i komentujesz, przez neta mozna na skype

P.S. Moze ktos poleci jakas dobra szkole w Wawie - chodzi mi jedynie o konwersacje, zeby w miare niedrgo i jakos na poziomie ....

S
veteran
veteran
S Offline
szybko, na temat i z życia wzięte:

Używaj angielskiego, czytaj angielską prase i rozmawiaj z ludzmi po angielsku, nawet zacznij mysleć po angielsku.

Ja sie w ten sposób nauczyłem.

10% w szkołach a 90 % nazwijmy to na ulicy, internecie itp po prostu używajac go

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Metoda Callana to shit. Ma wielka nosnosc marketingowa, ale dzieki niej nie nauczysz sie prawie niczego. Tak jak wspomniał mój przedmówca - jesli nie zaczniesz myśleć w obcym jezyku, bedzie Ci bardzo ciężko.

Sprawa jest prosta: albo masz predyspozycje do nauki w ogóle, a jezykow w szczególności, albo też nie. Predyspozycje te sa genetyczne. Umiejetne nimi kierowanie pozwala je rozwinac i kontynuowac.

Polecam Ci:

1) nauczenie się przede wszystkim tego jak się uczyć
2) stronę www.ang.pl [ang.pl]
3) stronę www.tfd.com [tfd.com]
4) gry komputerowe
5) własne tłumaczenia

W zeszłorocznym show Andrew Lloyd Webera pt "How would you solve the problem like Maria", w którym przeprowadzano casting do jego najnowszego musicalu, na główną w nim rolę, była dziewczyna, która nauczyła się śpiewać ze słuchu, nie mając w zyciu ani jednej lekcji profesjonalnego śpiewu ! A z językiem sprawa jest dużo łatwiejsza smile.

Strona 2 z 2 1 2

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
8 zarejestrowanych użytkowników (Lukasz111, burbon, alfa, Szuman, poozon, ANZELMO, rymoholik, Sensei), 2,889 gości, oraz 4 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,275
Posty5,828,856
Użytkownicy24,790
Najwięcej online13,128
Sep 24th, 2025