Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
Strona 2 z 3 1 2 3
Szewa #833669 04/01/2007 21:07
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
..ze tak sie zapytam, próbował ktoś zwas jechać w taki sposób do Francji ? ...ponoć dośc drudno tam legalnie pracowac

Bonus: Unibet
-
veteran
veteran
Szewczenko, tak z ciekawości pytam... Jak było z Twoją znajomością języka?? Radziłeś sobie?
Odpisali mi na maila. Ta praca jest w zakładce ,,nauka i praca za granicą''.Program nazywa się Anglo Training Programme UK. POdobnie jak pisałeś - stawka minimum (w dodatku dyskryminują ludzi młodych,no ale w październiku stuknie 22:),37 godzin tygodniowo plus możliwośc brania nadgodzin itd...
Jest co prawda drugi program ,,Praca w UK i Irlandii''(oferowany przez Jobland.pl co ciekawe) i niby ten powinien mnie interesować bardziej,ale chyba to jeszcze za głębokie wody dla mnie:)
Najbardziej boję się swojej znajomości języka angielskiego. Praca jako kelner (i inne usługi) wymaga naprawdę dobrej znajomości. Poczytałem różne fora i nie jest zbyt wesoło. Trza rozumieć co Anglicy czy inni Szkoci do Ciebie bełkoczą:)
No ale dla chcącego niby nic trudnego. Mam kilka miesięcy na dosszlifowanie języka. Myślę też, ze w miesiąc,2 wyrobiłbym się też na miejscu,już pracując.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Jeżeli chodzi o moją znajomość języka, to napiszę tak: bez problemu czytałem gazety i rozumiałem większość, co mówili w TV. Bez problemu porozumiewałem się z ludźmi. Szczerze Ci powiem, że nie masz czego się obawiać. Jeżeli miałeś angielski w szkole, na studiach, to sobie poradzisz. Tam gdzie ja pracowałem, kelnerami byli ludzie, który uczyli się angielskiego na miejscu wink Nauczyli się menu na pamięć i nie rozmawiali z klientami ale dawali sobie radę. Były to wyjątki ale zdarzało się. Jeżeli umiesz się wysłowić i zbudować parę zdań po angielsku to nie powinno być źle. Anglika bez problemu zrozumiesz, ze Szkotem jest już gorzej ale ja z żadnym klientem stamtąd się nie spotkałem, widocznie nie chcieli przyjeżdżać na południe smile Pracowałem natomiast z kilkoma Szkotami i na początku było ciężko się dogadać ale z czasem i to się zmieniło.

pozdr.

Szewa #834398 05/01/2007 11:28
-
veteran
veteran
Waszmość,normalnie lejesz miód na moje serce:) (Potop niedawno leciał:) Pytanie z innej beczki... Mieszkasz na tym forum?:) W cholerę szybko odpowiadasz:)Tak trzymaj:)

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Teraz mam przerwę na uczelni między zajęciami, to wpadłem na internet i zobaczyłem, że zadałeś pytanie, to odpowiedziałem smile A wieczorami jestem praktycznie non stop tutaj grin

pozdr.

Szewa #834411 05/01/2007 11:36
L
antimadrista
antimadrista
L Offline
Milaes skoncozny kurs kelnerski w PL?

lupus #835280 05/01/2007 16:43
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by lupus
Milaes skoncozny kurs kelnerski w PL?

Nie, żadnego doświadczenia w tym zawodzie nie miałem. Na miejscu mieliśmy tygodniowy trening. Po dwóch tygodniach pracy chodzisz jak zegarek i robisz wszystko intuicyjnie smile Na szczęście żadnej zupy na gości nie wylałem wink Zdarzały się pomylone dania ale jak 20 osób przyjdzie ci na raz i każdy coś chce, to można czasami pomieszać. Jeżeli chodzi o Angoli, to w większości bardzo mili, cierpliwi o opanowani ludzie chociaż zdarzały się wyjątki. Aha, większość gości to byli emeryci, bo ten ośrodek w głównej mierze nastawiony był na takich gości.

Szewa #849425 10/01/2007 12:55
enthusiast
enthusiast
Witam

Mam takie pytanie ogolne, do osob ktore w ogole sam podhcodzily po wize do USA.
Na co patrza i zwracaja uwage. w podaniu sie pisze o szkolach etc.
A jak ktos sie w tym momencie nie uczy to co?
O razu wypad, nawet jesli ma zaproszenie?

Q
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Q Offline
Czy ktos z was zalatwial sobie prace na wyspach poprzez jakas agencje? Mozecie polecic jakas? chodzi mi o prace w wakacje

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Przeczytaj dokładnie temat. Pisałem trochę o Almaturze.

Szewa #878256 19/01/2007 23:04
Q
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Q Offline
czytalem, zagladalem na ich stronke ale oni oferuja kontrakty od 6 mieś w gore, a ja chcialbym jechac w wakacje czyli max 3 mies. frown

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Teoretycznie.

Ludzie, którzy pracowali ze mną i załatwili tą pracę za pomocą Almaturu mieli kontrakty bodajże na rok, a pracowali tylko w wakacje. Nie wiem czy to jest wiążące. Wątpię również żeby pracodawca miał jakieś przeciwwskazania, bo przecież na Twoje miejsce znajdzie kogoś nowego.

Szewa #896466 26/01/2007 00:18
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Witam, w najbliższymc zasie chciałbym skorzystać z tego programu, ale... jak jest z wiza? studiowac nie studiuje, uczę sie w szkole zaocznej Technika Ochrony Osób i Mienia ..indeks więc mam smile zakładajac, że taki indeks wystarczy, to czy idąc do ambasady musze mieć koniecznie zaproszenie, i jaka jest minimalna ilość wymaganych dokumentów smile

B
addict
addict
B Offline
ja bylem 3 lata temu w USA ( baltimore) Z tego programu. Wiem ze pytali sie czy studiuje i czy mam index wiec nie wiem jak bedzie z toba Gnacik. Co do ambasady to nie trzeba miec zaproszenia a wize KAZDY prawie dostaje 99%. Na tyle jest dobrze ze robia wszystko zebys dostal wize bo jak nie to oni CI zwracaja czesc kosztow... tak wiec staja na glowie zebys ja dostal smile Moj znajomy nic nie czail po ANgielsku nic a nic... zero! A rozmpowa jest po Angielsku obla ja... kazali mi w biurze pisac podanie .. napisal i podchodzi raz jezcez.. wize dostal smile Tak wiec o wize nie macie sie co martwic ( jedyny problem robia na rozmowie z INDEXEM) Przedemna kolega mial jakies braki... nie wiem czey wpisow nie mial czy czegos innego ale wizy nie dostal ( nie wiem jak pozniej czy mu zalatwili). Co do pracy kokosow sie nie spodziewajcie... zalezy gdzie traficie. My mielismy ciezko, kontrakt co prawda na 40h tygodniowo a jak 35 wyrobilismy to bylo ok. Dowiedzcie sie w jakich godzinach pracujecie, ja np pracowalem od 10 do 14 a pozniej od 18 do 23... tak wiec nie moglem sobie znalesc pracy dodatkowej bo nie bylo kiedy. Praca raz byla raz nie... zalezalo sporo od warunkow pogodowych.
jezeli ktos ma jeszcze jakies pytania chetnie odpowiem.

B
addict
addict
B Offline
Jestem troche styrany bo wlansie worcilem z pracy a robie teraz w Londynie wiec moge chyba niektorym pomoc smile

DO szukania pracy czy mieszkania mozecie uzyc tej strony www.londynek.net [londynek.net] ogloszenia sa po polsku wiec napewno nie bedzie problemow smile

Co do pracy to trudno nie jest znalesc prace pod warunkiem ze sie zna jezyk w stopniu komunikatywnym. Dla tych co chca wyjechac na kilka miesiecy odradzam Londyn, zycie jest tutaj Cholernie drogie.. a zarobic tyle samo mozna w innym tanszym miescie. Co innego jak sie przyjechalo tutaj posiedziec, podszkolic jezyk i jakos wiazac koniec z koncem.

Ps. Jest ktos na tym forum z (angli) Londynu kto gra w pilke?

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
wesz, mnie bardziej wyjazd intresuje pod wzgledem zobaczenia wujka, ktory tam wyjechał jakies 8-10 lat temu (niedawno składał mi zyczenia na 18stkę bo jak to powiedział "pewnie niedługo masz", jakie było jego zdziwienie jak sie dowiedział, ze mam 20 lat), odwiedzic przyjaciela ze szkolnej ławki oraz spotkac sie z pewna dupa w new jersey :D, praca? ..wystarczy abym miał na zycie i odrobił koszty przelotu itp. ...jeżeli odłoze sobie kilka $ to tez sie nic nie stanie smile ..zreszta ja chce coś w stylu kelner czy cos takiego ...mi sie na prawde nie chce przemęczać, bynajmniej nie w katualnym stanie smile
..zobaczymy jak wyjdzie z ta wiza, jak nie da rady to trzeba bedzie do tego Londynu pojechac z Toba w pilke zagrac smile hehe

B
addict
addict
B Offline
spoko wpadaj.. w niedziele pierwsyz meczyk gramy smile
Jak na zaproszenie to nie powinno byc problemu, powinienes tylko przedstawic dowod ze wrocisz do polski ze cos CIebie tutaj trzyma. ( studia, praca, rodzina ewentualnie ze uczeszczasz na kurs AB anonimowych Bukmacherow:P ) to nie bedzie problemu

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
@Bazgal: masz jakieś możliwości załatwienia pracy w UK?

Pooh-Bah
Pooh-Bah
dobre pytanie

jakbyś załatwił dobrą(Ł) prace to mozemy grać w piłe nawet codziennie tongue

choć już kupiłem bilet do Glasgow (jade w ciemno), zawsze można zmienić...

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by odgdog
@Bazgal: masz jakieś możliwości załatwienia pracy w UK?

A co Ciebie interesuje dokładnie ?

Strona 2 z 3 1 2 3

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
8 zarejestrowanych użytkowników (rymoholik, $-man, latajaca_holenderka, Sensei, rafal08, betowiec, aker, alfa), 709 gości, oraz 7 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,285
Posty5,835,033
Użytkownicy24,790
Najwięcej online13,128
Sep 24th, 2025