Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
#971682 18/02/2007 16:24
M
Felietonista
Felietonista
M Offline
witam chłopki, mam pytanie: wczoraj zgubilem portfel w ktorym mialem wszystkie dokumenty, wie ktoś może gdzie należy to zgłosić, żeby nie było problemów później. Chodzi o to zeby nikt nie wzial na mnie sobie kredeciku albo cos takiego. Policja czy jakis urzad? a i jeszcze 2 pytanie: ile może kosztować wyhrobienie takich dokumentów. Sorki ze zakladam osobny temat ale jest to dla mnie bardzo wazne. po uzyskaniu odpowiedzi moze byc natychmiast skasowany

Bonus: Unibet
Tenis Trader
Tenis Trader
Na policje jak najszybciej. Reszte Ci powinni tam sami powiedzieć smile

Blade Runner
Blade Runner
Musisz iść z tym do Urzędu Miasta (organu, który Ci ten dowód wydał) i tam to załatwić.

Najpierw zgłaszasz, że zgubiłeś/ukradziono Ci dowód i oni go anulują - wymazują z systemu. Po czym idziesz do innego okienka i składasz od razu podanie o nowy dowód i płacisz (nie pamiętam ile, chyba coś około 35zł).

I czekasz aż wyrobią.

Ja kiedyś zgubiłem dowód, to załatwienie tego zajęło mi jakąś godzinkę.

Bzyku #971700 18/02/2007 16:32
Blade Runner
Blade Runner
Aha, w okresie do wyrobienia nowego dowodu (od razu po zgłoszeniu straty poprzedniego), Urząd daje taki oficjalny świstek z większością danych znajdujących się zwykle na dowodzie.

To jest taki papierek, który ma zastępować dowód w razie potrzeby.

Bzyku #971707 18/02/2007 16:35
M
Felietonista
Felietonista
M Offline
spoko, dzieki chlopaki, jutro rano sie przejde bo dzisiaj juz nie mam sily. kurde, nie p[ije wiecej. pozdrawiam

Blade Runner
Blade Runner
Dzisiaj i tak na pewno już pozamykane wink

A ponieważ pozamykane, to może tak jak pisze Goget - zadzwoń na policję. Może oni też mogą unieważnić ten zgubiony dowód (nie wiem), a na wszelki wypadek lepiej z tym nie czekać do jutra.

Bzyku #971723 18/02/2007 16:40
M
Felietonista
Felietonista
M Offline
dobra dzieki Bzyku, 997 chyba ta jest?

Bzyku #971725 18/02/2007 16:41
Tenis Trader
Tenis Trader
Jeżeli ktoś skorzysta z twojego dowodu a Ty nie zgłosisz tego nigdzie wcześniej to konsekwencje będziesz musiał sam ponieść.

Goget #971732 18/02/2007 16:43
M
Felietonista
Felietonista
M Offline
rozumiem, ale mógłbym chyba jakoś udowodnic że mnie np. nie było w tym banku, ze w tym czasie robilem inne rzeczy, ale to pewnie wymagło by chodzenia po sądach?

Goget #971733 18/02/2007 16:43
Blade Runner
Blade Runner
Policja chyba nie zmieniała numeru, więc 997 grin

Bzyku #971736 18/02/2007 16:44
M
Felietonista
Felietonista
M Offline
dzwoniłem, nie można zrobic tego przez telefon

B
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
B Offline
muchinio tez mialem taka sytuacje... moment nieuwagi w pociagu i ktos mi dmuchnal z kurtki portfel... i teraz sytuacja wyglada tak... jezeli zgubiles go to policja tego nie przyjmie... natomiast jezeli powiesz ze Ci ukradli wtedy przyjma sprawe... czesto tez jest tak (moj przyklad) ze zglosilem kradziez na policji a po 3 tygodniach dowod przylecial do mnie poczta... otoz jak ktos to znajdzie to na portfel bym nie liczyl ale jest mozliwosc ze dowod Ci odesle.... i wtedy musisz zglosic na policji ze dowod masz z powrotem w przeciwnym razie mozesz miec nieprzyjemnosci jezeli kiedys spisza Cie z dowodu ktory jest "zaginiony"...

a teraz najlepsze... bylem na Policji i mowie ze ktos uprzejmy odeslal mi dowod... nie zlozylem jeszcze podania o nowy wiec zostalem ze starym dowodem... jednoczesnie nadal mam to zaswiadczenie, pytalem sie policjanta czy mam je zniszczyc powiedzial ze nie zebym mial na wszelki wypadek jak ktos tam cos zrobil na moje konto... i co? 2 razy mialem juz kanara w autobusie co mnie spisal pojechalem z reklamacja ze to nie ja bylem bo ja mam zaswiadczenie o kradziezy dowodu... i anulowali laugh

M
Felietonista
Felietonista
M Offline
heh, też mi ktos mówił kiedyś ze zgubił dokumenty, po jakims czasie ktos mu odeslal, a w miedzyczasie wyrobil drugie, i teraz mówi ze jak mu policja zabierze prawko, to bedzie mial drugie. Trochę dziwne z ich strony ze nie przyjmuja jak ktos zgubil, czyli trzeba cos wymyslec ze buchneli, a jak zaczna o szczegoly pytac mogę sie zamotać. Apropo dzisiaj miałem podobna sytuację na pogotowiu, jako ze pracuje na czarno i do szkoły nie chodze to nie mam ubezpieczenia, to poszedłem i przedstawiłem się za brata,poniewaz on studjuje a facet zaczał mnie pytać do jakiej szkoły chodzę, to troche się pog€biłem, na szczeście palnąłem bo jakimś czasie uniwersytet i przyjął. pozdrawiam

B
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
B Offline
ogolnie przepisy w Polsce sa durne... ale najbardziej durne jest to ze jak masz wpisane ze prawo jazdy zabrali Ci na 1 rok to musisz powtarzac egzamin, jednak gdy masz ze na 12 miesiecy to wtedy nie musisz...

laugh laugh laugh laugh laugh

M
Felietonista
Felietonista
M Offline
heh, to niezle, Polska to troche rzeczywiscie dziwny kraj, aczkolwiek dzisiaj milo sie zaskoczyłem gdy mnie przyjęli bez dokumentów, praktycznie zero pierdzielenia,, i kolejek nie było za bardzo, i lekarze jacyś tacy wyjątkowo mili

hbr Offline
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Może byłeś w leśnej górze..

hbr Offline
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Może byłeś w leśnej górze..

hbr #971942 18/02/2007 17:59
M
Felietonista
Felietonista
M Offline
w Łodzi, na Sienkiewicza,czysto, ładnie i przyjemnie

JuN Offline
ATP & WTA Tour
ATP & WTA Tour
Zaginiecie dowodu / prawa jazdy nie zglasza sie na Policje juz od 5 lat... jak mnei poinformowano jak sam dzownilem, gdy zgubilem w wakacje

musisz sie udac do urzedu i podpisac od kiedy NIE dysponujesz dokumentem, aby uniknac ze ktos wezme na Ciebie jakies raty badz zastawi cos w lombardzie

C
stranger
stranger
C Offline
Każdy, kto zgubił dokumenty tożsamości (dowód osobisty, prawo jazdy, paszport, książeczkę wojskową,...) powinien jak najszybciej - dla swojego bezpieczeństwa - zastrzec je w Banku. Oprócz dokumentów tożsamości powinno się zgłaszać zgubione dowody rejestracyjne i karty płatnicze.

Związek Banków Polskich i Centrum Prawa Bankowego i Informacji, we współpracy z Bankami, prowadzą Systemy Wymiany Informacji m.in. ten o nazwie System DOKUMENTY ZASTRZEŻONE (www.dokumentyzastrzezone.pl [dokumentyzastrzezone.pl]). System eliminuje wyłudzenia dokonywane ze skradzionymi lub fałszywymi dokumentami oraz cudzą tożsamością. Umożliwia zastrzeżenie numeru utraconego dokumentu.

Dzięki temu minimalizuje się ryzyko, że na nasze nazwisko zostanie wzięty np. kredyt czy inna usługa bankowa.

Oprócz Banków z Systemu DZ często korzystają np. operatorzy telefonii, agencje pośrednictwa handlu nieruchomościami, wypożyczalnie samochodów, hotele,...

Utracone dokumenty powinni zastrzegać wszyscy - nie tylko Klienci banków. Przecież jest możliwość, że ktoś na podstawie naszych dokumentów po prostu zostanie nowym Klientem banku. W takie sytuacji, gdy wcześniej nie mieliśmy konta, jest to nawet łatwiejsze, bo Banki nie mają o nas informacji historycznych, a to utrudnia weryfikację tożsamości i bank nie ma możliwości wyłapania próby wyłudzenia.

Podobnie jest z innymi podmiotami: hotele, wypożyczalnie samochodów, pośrednicy handlu nieruchomościami i wiele innych również często korzystają z tego systemu - chroniąc siebie i Państwa przed wyłudzeniami i wieloma przykrymi konsekwencjami z tym związanymi...

Wynajmując mieszkanie warto sprawdzić dokumenty najemcy również pod tym względem, czy dokumenty nie zostały zastrzeżone. Zdarza się, że wynajęte mieszkanie zostaje po prostu okradzione, albo najemca "znika" po kilku miesiącach nie płacenia czynszu...

W Kampanii Informacyjnej Systemu DZ bierze udział m.in. Policja, Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji i Federacja Konsumentów.

Można tak pisać i pisać, więc zapraszam na stronę: www.dokumentyzastrzezone.pl [dokumentyzastrzezone.pl]

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
15 zarejestrowanych użytkowników (rafal08, aker, latajaca_holenderka, forty, betowiec, Akhu, Lukasz111, alfa, Kretol, rymoholik, burbon, bukma, Sensei, JelineK, 11kera11), 1,046 gości, oraz 13 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,289
Posty5,836,130
Użytkownicy24,790
Najwięcej online13,128
Sep 24th, 2025