Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
Strona 2 z 3 1 2 3
M
member
member
M Offline
Ja jestem leworęczny, piszę lewą, myszkę od kompa też trzymam lewą i w ogóle lewa jest jakaś sprawniejsza, tak samo zresztą jak i noga, ale np. prawą ręką odbijam piłkę to kosza. Pismo mam brzydkie o inteligencji nie powiem, bo wyjdzie, że jestem nieskromny ;), ale do skakania np. w dal to się lewą nogą odbijam, a tak w ogóle dobry temat smile

Bonus: Unibet
Pooh-Bah
Pooh-Bah
Komuniści...

M
member
member
M Offline
Originally Posted by konstruktor1
Ale jak np. zaczynalem prace w nowej firmie w zeszlym roku to na jednodniowym kursie - wprowadzeniu bylem zszokowany bo na 10 osob az 5 bylo leworecznych ,dziwne to bylo nie byc mniejszoscia smile .

Faktycznie też bym się jakoś dziwnie poczuł, bo będąc leworęcznym czyłem się jakoś na swój sposób wyróżniony smile

P
old hand
old hand
P Offline
To nas coraz więcej sie robi tongue
Piszę lewą ręką, piłe też mi się lepiej kopie lewą nogą, odbijać piłkę tez mi lepiej lewą ale myche w prawej trzymam, chyba dlatego że tak wszyscy trzymali na początku to i ja. Zastanawia mnie czemu rodzice niektórych chcieli zmienić z lewej na prawą rękę.

C
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
C Offline
Występuje generale laugh

Gvizdek być leworęczny wink

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by Ghost
Leworęczni są inteligentniejsi, ale podobno żyją krócej wink

Ja piszę prawą ręką, ale wódkę wygodniej mi polewać lewą ręką, za co niektórzy się obrażają.

Jak grałem kiedyś w Quake'a to zawsze lepiej mi szło, kiedy myszkę miałem w lewym ręku, a nie w prawym jak wszyscy.

I jak grałem w piłkę, to było mi obojętnie czy uderzam lewą czy prawą nogą.

Także sam nie wiem czy jestem mańkutem laugh

Nieprawda. Korelacja między leworęcznościa a ilorazem inteligencji (czymkolwiek ta ostatni jest smile ) jest nieistotna.

Leworęczni to ok 4% populacji Euroopy i USA. jak jest w Azji, Ameryce Płd i Afryce, tego nie wiem. Generalnie chyba leworęczność, tak jak niebieski kolor oczu jest recesywna, co oznacza, że niedługo leworęcznych może nie być smile.

Kiedyś funkcjonował poglad, że leworeczność jest w pełni ok. nie wirem jednak, czy jakieś ostatnie badania nie wykazały, że coś tam jest niedobrego z tą leworęcznością jednak powiązane.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Yo cool

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
i jo mańkut

D
addict
addict
D Offline
witam w klubie

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by Jonathan Sarkos
Nieprawda. Korelacja między leworęcznościa a ilorazem inteligencji (czymkolwiek ta ostatni jest smile ) jest nieistotna.

Się nie znasz się tongue

Originally Posted by Jonathan Sarkos
Kiedyś funkcjonował poglad, że leworeczność jest w pełni ok. nie wirem jednak, czy jakieś ostatnie badania nie wykazały, że coś tam jest niedobrego z tą leworęcznością jednak powiązane.

No właśnie ostatnie badania wykazały, że leworęczni żyją krócej.

P
old hand
old hand
P Offline
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lewor%C4%99czno%C5%9B%C4%87
coś z wikipedi o leworęcznych. Zobaczcie listę znanych leworęcznych osób smile Jeszcze dodam że nożyczkami tnę prawą ręką, jakoś mi dużo lepiej.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Moznaby powiedziec kogo tam nie ma smile

Ja na szczescie nigdy nie mialem problemow z moja leworecznoscia,nikt mnie nie zmuszal pisac prawa ale pewnie wiekszosc praworecznych ludzi nie zdaje sobie sprawy jak male rzeczy moga denerwowac. Zawsze rozmazywalem to co pisalem w zeszytach smile ,zeszyty ,noze ,nozyczki to narzedzia codziennego uzytku stworzone dla praworecznych , z ktorych leworeczni musza korzystac.

Pamietam,ze kiedys czytalem,ze chyba z 70 % bramkarzy w hokeju jest leworeczna ale nie jestem pewien czy to prawda.

P
old hand
old hand
P Offline
To że nie ma narzędzi codziennego użytku dla leworęcznych to ewidentna dyskryminacja! Mańkuty łączmy się! Trzeba jakiś strajk ogłosić czy cuś tongue

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Ja chleb kroję prawą ręką. Irytują mnie natomiast nożyczki mad To znaczy teraz już nauczyłem się ciąć prawą ale wcześniej było kiepsko i każdy się dziwił dlaczego nie mogę przeciąć zwykłej kartki papieru. Nikt się jednak nie zastanawiał, że nożyczki są robione dla praworęcznych smile

Ana <3
Ana <3
Originally Posted by pauL005
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lewor%C4%99czno%C5%9B%C4%87
coś z wikipedi o leworęcznych. Zobaczcie listę znanych leworęcznych osób smile Jeszcze dodam że nożyczkami tnę prawą ręką, jakoś mi dużo lepiej.
czyli reszta jest praworęczna? łeeee, to i tak u nas ciekawsze postaci grin tongue

P
old hand
old hand
P Offline
Chopie przecież tu masz samą śmietankę ludzi, którzy mieli wielki wpływ na historie ludzkości smile

Ana <3
Ana <3
pfff nie ma:
Mozarta, Kolumba,Salvadora Dali,Nobla,królów Polski,Czyngis-chana,
Stalina,Lenina,Papieży,Ronaldinho, Ronaldo, Federera, Jordana i tak można długo i długo tongue

P
old hand
old hand
P Offline
Jednakże przez wieki, szczególnie w Europie, zachodziły liczne reformy kulturowe, będące m.in. wynikiem stałego wpływu różnych narodowości i wiary oraz dążenia ludzkości do ujednolicenia, które doprowadziły do przyjęcia zasady praworęczności w krajach "starego lądu", będącej zarówno symbolem - oznaką "prawości postępowania". Po okresie antyku osoby leworęczne były więc coraz rzadziej spotykane, czasami wręcz zmuszane do ukrywania swojej odmienności, co wynikało głównie z przekonania społeczeństwa, że nie jest to cecha normalna - powodowało to wręcz zmuszanie dzieci przez rodziców i nauczycieli do korzystania z ręki prawej, wbrew ich naturalnej skłonności.
Dlatego tutaj może nie być królów Polski, Czyngis-chana czy Papieży.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Ja również jestem jakimś dziwnym leworęcznym. Enter przyduszam prawą ręką, wszystko pozostałe obiema. smile I myszke mam po prawej stronie a widzałem, że niektórzy leworęczni nie potrafią tak pracować przy komputerze.

Kiedyś miałem taką manie jak przybywali goście na obiad, to jakoś odruchowo łyżke do zupy trzymałem w prawej. Teraz w prawej łyżka tylko podczas jedzenia szpageti.

Ana <3
Ana <3
zupełnie mnie to przekonuje, bo w ten sposób, nie powinno tam być 2/3 nazwisk wink

Strona 2 z 3 1 2 3

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
7 zarejestrowanych użytkowników (latajaca_holenderka, Akhu, rafal08, alfa, Sensei, ElNinho[mmdea], rymoholik), 1,819 gości, oraz 7 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,297
Posty5,839,754
Użytkownicy24,790
Najwięcej online15,603
Jul 4th, 2026