|
|
member
|
|
member
Ja jestem leworęczny, piszę lewą, myszkę od kompa też trzymam lewą i w ogóle lewa jest jakaś sprawniejsza, tak samo zresztą jak i noga, ale np. prawą ręką odbijam piłkę to kosza. Pismo mam brzydkie o inteligencji nie powiem, bo wyjdzie, że jestem nieskromny ;), ale do skakania np. w dal to się lewą nogą odbijam, a tak w ogóle dobry temat 
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
|
|
|
|
|
member
|
|
member
Ale jak np. zaczynalem prace w nowej firmie w zeszlym roku to na jednodniowym kursie - wprowadzeniu bylem zszokowany bo na 10 osob az 5 bylo leworecznych ,dziwne to bylo nie byc mniejszoscia  . Faktycznie też bym się jakoś dziwnie poczuł, bo będąc leworęcznym czyłem się jakoś na swój sposób wyróżniony 
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
To nas coraz więcej sie robi  Piszę lewą ręką, piłe też mi się lepiej kopie lewą nogą, odbijać piłkę tez mi lepiej lewą ale myche w prawej trzymam, chyba dlatego że tak wszyscy trzymali na początku to i ja. Zastanawia mnie czemu rodzice niektórych chcieli zmienić z lewej na prawą rękę.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Występuje generale  Gvizdek być leworęczny 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Leworęczni są inteligentniejsi, ale podobno żyją krócej  Ja piszę prawą ręką, ale wódkę wygodniej mi polewać lewą ręką, za co niektórzy się obrażają. Jak grałem kiedyś w Quake'a to zawsze lepiej mi szło, kiedy myszkę miałem w lewym ręku, a nie w prawym jak wszyscy. I jak grałem w piłkę, to było mi obojętnie czy uderzam lewą czy prawą nogą. Także sam nie wiem czy jestem mańkutem  Nieprawda. Korelacja między leworęcznościa a ilorazem inteligencji (czymkolwiek ta ostatni jest  ) jest nieistotna. Leworęczni to ok 4% populacji Euroopy i USA. jak jest w Azji, Ameryce Płd i Afryce, tego nie wiem. Generalnie chyba leworęczność, tak jak niebieski kolor oczu jest recesywna, co oznacza, że niedługo leworęcznych może nie być  . Kiedyś funkcjonował poglad, że leworeczność jest w pełni ok. nie wirem jednak, czy jakieś ostatnie badania nie wykazały, że coś tam jest niedobrego z tą leworęcznością jednak powiązane.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Yo 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
|
|
|
|
|
addict
|
|
addict
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Nieprawda. Korelacja między leworęcznościa a ilorazem inteligencji (czymkolwiek ta ostatni jest  ) jest nieistotna. Się nie znasz się  Kiedyś funkcjonował poglad, że leworeczność jest w pełni ok. nie wirem jednak, czy jakieś ostatnie badania nie wykazały, że coś tam jest niedobrego z tą leworęcznością jednak powiązane. No właśnie ostatnie badania wykazały, że leworęczni żyją krócej.
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lewor%C4%99czno%C5%9B%C4%87 coś z wikipedi o leworęcznych. Zobaczcie listę znanych leworęcznych osób  Jeszcze dodam że nożyczkami tnę prawą ręką, jakoś mi dużo lepiej.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Moznaby powiedziec kogo tam nie ma  Ja na szczescie nigdy nie mialem problemow z moja leworecznoscia,nikt mnie nie zmuszal pisac prawa ale pewnie wiekszosc praworecznych ludzi nie zdaje sobie sprawy jak male rzeczy moga denerwowac. Zawsze rozmazywalem to co pisalem w zeszytach  ,zeszyty ,noze ,nozyczki to narzedzia codziennego uzytku stworzone dla praworecznych , z ktorych leworeczni musza korzystac. Pamietam,ze kiedys czytalem,ze chyba z 70 % bramkarzy w hokeju jest leworeczna ale nie jestem pewien czy to prawda.
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
To że nie ma narzędzi codziennego użytku dla leworęcznych to ewidentna dyskryminacja! Mańkuty łączmy się! Trzeba jakiś strajk ogłosić czy cuś 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Ja chleb kroję prawą ręką. Irytują mnie natomiast nożyczki  To znaczy teraz już nauczyłem się ciąć prawą ale wcześniej było kiepsko i każdy się dziwił dlaczego nie mogę przeciąć zwykłej kartki papieru. Nikt się jednak nie zastanawiał, że nożyczki są robione dla praworęcznych 
|
|
|
|
|
Ana <3
|
|
Ana <3
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lewor%C4%99czno%C5%9B%C4%87 coś z wikipedi o leworęcznych. Zobaczcie listę znanych leworęcznych osób  Jeszcze dodam że nożyczkami tnę prawą ręką, jakoś mi dużo lepiej. czyli reszta jest praworęczna? łeeee, to i tak u nas ciekawsze postaci 
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
Chopie przecież tu masz samą śmietankę ludzi, którzy mieli wielki wpływ na historie ludzkości 
|
|
|
|
|
Ana <3
|
|
Ana <3
pfff nie ma: Mozarta, Kolumba,Salvadora Dali,Nobla,królów Polski,Czyngis-chana, Stalina,Lenina,Papieży,Ronaldinho, Ronaldo, Federera, Jordana i tak można długo i długo 
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
Jednakże przez wieki, szczególnie w Europie, zachodziły liczne reformy kulturowe, będące m.in. wynikiem stałego wpływu różnych narodowości i wiary oraz dążenia ludzkości do ujednolicenia, które doprowadziły do przyjęcia zasady praworęczności w krajach "starego lądu", będącej zarówno symbolem - oznaką "prawości postępowania". Po okresie antyku osoby leworęczne były więc coraz rzadziej spotykane, czasami wręcz zmuszane do ukrywania swojej odmienności, co wynikało głównie z przekonania społeczeństwa, że nie jest to cecha normalna - powodowało to wręcz zmuszanie dzieci przez rodziców i nauczycieli do korzystania z ręki prawej, wbrew ich naturalnej skłonności. Dlatego tutaj może nie być królów Polski, Czyngis-chana czy Papieży.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Ja również jestem jakimś dziwnym leworęcznym. Enter przyduszam prawą ręką, wszystko pozostałe obiema.  I myszke mam po prawej stronie a widzałem, że niektórzy leworęczni nie potrafią tak pracować przy komputerze. Kiedyś miałem taką manie jak przybywali goście na obiad, to jakoś odruchowo łyżke do zupy trzymałem w prawej. Teraz w prawej łyżka tylko podczas jedzenia szpageti.
|
|
|
|
|
Ana <3
|
|
Ana <3
zupełnie mnie to przekonuje, bo w ten sposób, nie powinno tam być 2/3 nazwisk 
|
|