Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
Strona 2 z 3 1 2 3
_
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
_ Offline
Jak już będziecie pisać gdzie studiujecie, to piszcie pełne nazwy uczelni, bo polowę muszę w Google wklejać, bo nie wiem o co chodzi. crazy

Bonus: Unibet
A
old hand
old hand
A Offline
Originally Posted by _Way_
Jak już będziecie pisać gdzie studiujecie, to piszcie pełne nazwy uczelni, bo polowę muszę w Google wklejać, bo nie wiem o co chodzi. crazy

UMK - Uniwersytet Mikołaja Kopernika Toruń wink

M
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
M Offline
czy zna ktos moze progi punktowe na SGGW, Politechnike Warszawska, UW? Chodzi mi o biotechnologie i ekonomie w szczegolnosci..ale inne tez moga byc wink z gory thx! smile

E
old hand
old hand
E Offline
A ja studiuje ETNOLOGIE na Uniwerku Szczecinskim i nie zamienilbym tego kierunku na zaden inny. Na poczatku myslalem, ze pakuje sie w jakies scierwo ale od pierwszego wykladu siedzialem jak wryty. Teraz troche sie opuszcza (wiadomo wiosna ) , w niedziele wyjezdzamy na tydzien do Wdzydz Kiszewskich na badania terenowe za 50 zl od osoby (koszty przejazdu). Zyc nie umierac

P
Live fast, die young
Live fast, die young
P Offline
Originally Posted by MaRcIn_7
czy zna ktos moze progi punktowe na SGGW, Politechnike Warszawska, UW? Chodzi mi o biotechnologie i ekonomie w szczegolnosci..ale inne tez moga byc wink z gory thx! smile

z tego co pamietam ze 2 lata temu wink na biotechnologie na sggw nie bylo latwo wink

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by ermolek
A ja studiuje ETNOLOGIE na Uniwerku Szczecinskim i nie zamienilbym tego kierunku na zaden inny. Na poczatku myslalem, ze pakuje sie w jakies scierwo ale od pierwszego wykladu siedzialem jak wryty. Teraz troche sie opuszcza (wiadomo wiosna ) , w niedziele wyjezdzamy na tydzien do Wdzydz Kiszewskich na badania terenowe za 50 zl od osoby (koszty przejazdu). Zyc nie umierac

z trochę bardziej przyblizyć na czym polegają te studia, czym się później mozna zajmować ? smile
możes

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by gnacik

z trochę bardziej przyblizyć na czym polegają te studia, czym się później mozna zajmować ? smile
możes

Możesz przywrócić do życia kulturę mazurską np. poprzez zahaczenie się w skansenie w Olsztynku wink

E
old hand
old hand
E Offline
Originally Posted by gnacik

możes

Profil absolwenta

Absolwent naszego kierunku oprócz znajomości rożnorodności etnicznej i kulturowej świata będzie posiadał wiedze o współczesnych problemach i konfliktach narodowych i religijnych, funkcjonowaniu społeczeństw i roli kultury w dzisiejszym świecie. Obok znajomości folkloru i sztuki ludowej Polski przewidujemy pogłębione kształcenie znajomości najbliższych naszych sąsiadów, w tym także krajów skandynawskich. Nacisk położony będzie na poznanie bogactwa kultur europejskich i wyrobienie świadomości, iż utrzymanie całej specyfiki Małych Ojczyzna umożliwi dalszy prawidłowy rozwój naszego kontynentu. W obecnej fazie rozwoju UE podtrzymanie koncepcji Unii jako „superojczyzny” wielu kultur jest nakazem chwili. Pozaeuropejskie zainteresowania obejmą przede wszystkim Afrykę, zarówno arabską, jak i transsaharayjską, zgodnie z pierwszym statutem naszej uczelni, który przewidywał, ze będzie się ona skupiała na badaniu Ludów Południa (Trzeciego Świata) związanych z szeroko pojętą działalności w zakresie kultury (w tym także muzealnictwa), funkcjonowaniem administracji lokalnej na różnych szczeblach, w służbach cywilnych (w szczególności granicznych). Po uzupełnieniu kwalifikacji nauczycielskich absolwenci etnologii będą mogli pracować w szkołach (zwłaszcza jako nauczyciele WOS). Fakultatywne przedmioty związane z turystyką oraz wynikająca z etnografii regionalnej znajomość świata i innych kultur umożliwią im znalezienie pracy w obsłudze ruchu turystycznego, który staje się jedną z najbardziej dynamicznie rozwijających się rodzajów usług.

Co czeka Cię na studiach?

Studenci etnologii otrzymują podstawową wiedzę z zakresu etnologii (antropologii kulturowej), w tym dobrą orientację na temat istoty zjawisk kulturowych, organizacji i funkcjonowania kultury, znaczenia jej poszczególnych elementów i historycznej zmienności form oraz etnokulturowej różnorodności świata od poziomu lokalnego i regionalnego, do europejskiego i globalnego.
Studia etnologiczne zgodne są z zasadami ECTS (Europejski System Transferu Punktów).Program studiów zawiera kurs zajęć podstawowych tworzących obowiązkowy kanon nauczania (m.in. wstęp do etnologii i antropologii kulturowej, etnologia Polski, etnologia Europy, zróżnicowanie etnokulturowe świata, metodologia nauk społecznych, metody badań empirycznych, socjologia)

Co po studiach?
Studia pierwszego stopnia na kierunku etnologia (antropologia kulturowa) dają przygotowanie do podjęcia pracy w instytucjach kulturalnych, oświatowych, turystycznych, mediach i muzeach oraz wszędzie tam, gdzie prowadzone są badania opinii społecznej (reklama, marketing), i gdzie potrzebna jest umiejętność kontaktu z innymi ludźmi (samorządy lokalne, pogranicza kulturowe, praca z uchodźcami, imigrantami

Studia sa naprawde ciekawe :] ... i jezeli ktos chce polaczyc pasje z wycieczkami,nauka jezykow (etnolog po studiach musi umiec porozumiec sie w conajmniej 5 jezykach laugh ), fajnymi ludzmi i duza swoboda tworcza wink zapraszam na etnologie VEL antropologie kulturowa

a.k.a. "Juvcio Djokovic"
a.k.a. "Juvcio Djokovic"
Sa tu ludzie z Wrocka? laugh
Kto ma zamiar studiowac We Wroclawiu i na jakich kierunkach-uczelniach?

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by Juvcio Djokovic
Sa tu ludzie z Wrocka? laugh
Kto ma zamiar studiowac We Wroclawiu i na jakich kierunkach-uczelniach?

ja myślę aby złożyć papiery na architekturę we Wrocławiu, ale jeszcze nie wiem którego są tam egzaminy i czy mi sie nie pokryje to z Gdańskiem lub Warszawą

poza tym myślę ciągle o drugim kierunku i nie mogę wybrać czegoś ciekawego gdzie mnie przyjmą z moimi wynikami smile ..może masz do zaproponowania coś ciekawego we Wrocławiu ? smile hehe

B
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
B Offline
wie ktoś może jak odbywają sie zjazdy na zaocznych na informatyce w gliwicach (PolSl) i na UŚ

K
addict
addict
K Offline
Pszek, jezeli chodzi o AE w Poznaniu to polecam FiB wink

A nie jakies tam inwetycje na zarzadzaniu smile

Ps 1; J 3,16; 2 Tm 2,3
Ps 1; J 3,16; 2 Tm 2,3
Wybieram się prawdopodobnie na takie studia:
http://filia.uni.lodz.pl/files/rekrutacja-filia-2007-08.pdf

Ale nie wiem który kierunek wybrać? Powiedzcie który najbardziej przyszłościowy? Czy Administracja to coś dobrego albo Turystyka?

A
Pooh-Bah
Pooh-Bah
A Offline
Originally Posted by arielo
a taki mały OT na jakich kierunkach/uczelniach studijecie ? zobaczymy jakie są preferencje wsród użytkowinikó mecz.pl wink

jeśli chodzi o mnie to prawo na UMK smile

zaoczne?

ja w tym roku zaczynam prawo zaoczne, juz wszystko zalatwione z papierami smile

Ps 1; J 3,16; 2 Tm 2,3
Ps 1; J 3,16; 2 Tm 2,3
Tak zaoczne. Bo wole tydzień roboczy mieć na swoje inne działania.
Tylko nie wiem co wybrać... ? Z niczego nie jestem tam wielki to tylko by Wojsko ominąć po części.

veteran
veteran
Originally Posted by Boomber
wie ktoś może jak odbywają sie zjazdy na zaocznych na informatyce w gliwicach (PolSl) i na UŚ

Na polsl nie ma zaocznej informatyki, tylko wieczorowa.

C
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
C Offline

ktory rok arielo?

ja od października 3 rok na Prawie - UMK wink

veteran
veteran
Originally Posted by kobiash
Pszek, jezeli chodzi o AE w Poznaniu to polecam FiB wink

A nie jakies tam inwetycje na zarzadzaniu smile

No wlsnie sie na ten kierunek zdecydowalem wink
Tej Kobiash, tak jak wczoraj bylo mowione w temacie Korvera, jakos we wrzesniu albo na poczatku pazdziernika trza sie spotkac w Poznaniu na piwku albo na czyms mocniejszym wink

A
old hand
old hand
A Offline
Originally Posted by Gvizdek

ktory rok arielo?

ja od października 3 rok na Prawie - UMK wink

ja drugi bo miałem wtope zaraz na początku (oszukali mnie smile ) ale potem szło jak po maśle, aż sam się dziwiłem. (powszechna, konstytucyjne i te sprawy za pierwszym podejściem.

PS zaczynaliśmy razem tylko że ty w grupie bydgoskiej tongue

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by pascal123
Originally Posted by Boomber

Na polsl nie ma zaocznej informatyki, tylko wieczorowa.

jest informa tylko nie na wydziale Informatyki tongue

Strona 2 z 3 1 2 3

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
7 zarejestrowanych użytkowników (Sensei, betowiec, latajaca_holenderka, rymoholik, JelineK, $-man, burbon), 2,242 gości, oraz 8 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,294
Posty5,837,914
Użytkownicy24,790
Najwięcej online13,128
Sep 24th, 2025