|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Jak już będziecie pisać gdzie studiujecie, to piszcie pełne nazwy uczelni, bo polowę muszę w Google wklejać, bo nie wiem o co chodzi. 
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
Jak już będziecie pisać gdzie studiujecie, to piszcie pełne nazwy uczelni, bo polowę muszę w Google wklejać, bo nie wiem o co chodzi.  UMK - Uniwersytet Mikołaja Kopernika Toruń 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
czy zna ktos moze progi punktowe na SGGW, Politechnike Warszawska, UW? Chodzi mi o biotechnologie i ekonomie w szczegolnosci..ale inne tez moga byc  z gory thx! 
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
A ja studiuje ETNOLOGIE na Uniwerku Szczecinskim i nie zamienilbym tego kierunku na zaden inny. Na poczatku myslalem, ze pakuje sie w jakies scierwo ale od pierwszego wykladu siedzialem jak wryty. Teraz troche sie opuszcza (wiadomo wiosna ) , w niedziele wyjezdzamy na tydzien do Wdzydz Kiszewskich na badania terenowe za 50 zl od osoby (koszty przejazdu). Zyc nie umierac
|
|
|
|
|
Live fast, die young
|
|
Live fast, die young
czy zna ktos moze progi punktowe na SGGW, Politechnike Warszawska, UW? Chodzi mi o biotechnologie i ekonomie w szczegolnosci..ale inne tez moga byc  z gory thx!  z tego co pamietam ze 2 lata temu  na biotechnologie na sggw nie bylo latwo 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
A ja studiuje ETNOLOGIE na Uniwerku Szczecinskim i nie zamienilbym tego kierunku na zaden inny. Na poczatku myslalem, ze pakuje sie w jakies scierwo ale od pierwszego wykladu siedzialem jak wryty. Teraz troche sie opuszcza (wiadomo wiosna ) , w niedziele wyjezdzamy na tydzien do Wdzydz Kiszewskich na badania terenowe za 50 zl od osoby (koszty przejazdu). Zyc nie umierac z trochę bardziej przyblizyć na czym polegają te studia, czym się później mozna zajmować ?  możes
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
A ja studiuje ETNOLOGIE na Uniwerku Szczecinskim i nie zamienilbym tego kierunku na zaden inny. Na poczatku myslalem, ze pakuje sie w jakies scierwo ale od pierwszego wykladu siedzialem jak wryty. Teraz troche sie opuszcza (wiadomo wiosna ) , w niedziele wyjezdzamy na tydzien do Wdzydz Kiszewskich na badania terenowe za 50 zl od osoby (koszty przejazdu). Zyc nie umierac z trochę bardziej przyblizyć na czym polegają te studia, czym się później mozna zajmować ?  możes Możesz przywrócić do życia kulturę mazurską np. poprzez zahaczenie się w skansenie w Olsztynku 
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
A ja studiuje ETNOLOGIE na Uniwerku Szczecinskim i nie zamienilbym tego kierunku na zaden inny. Na poczatku myslalem, ze pakuje sie w jakies scierwo ale od pierwszego wykladu siedzialem jak wryty. Teraz troche sie opuszcza (wiadomo wiosna ) , w niedziele wyjezdzamy na tydzien do Wdzydz Kiszewskich na badania terenowe za 50 zl od osoby (koszty przejazdu). Zyc nie umierac z trochę bardziej przyblizyć na czym polegają te studia, czym się później mozna zajmować ?  możes Profil absolwenta Absolwent naszego kierunku oprócz znajomości rożnorodności etnicznej i kulturowej świata będzie posiadał wiedze o współczesnych problemach i konfliktach narodowych i religijnych, funkcjonowaniu społeczeństw i roli kultury w dzisiejszym świecie. Obok znajomości folkloru i sztuki ludowej Polski przewidujemy pogłębione kształcenie znajomości najbliższych naszych sąsiadów, w tym także krajów skandynawskich. Nacisk położony będzie na poznanie bogactwa kultur europejskich i wyrobienie świadomości, iż utrzymanie całej specyfiki Małych Ojczyzna umożliwi dalszy prawidłowy rozwój naszego kontynentu. W obecnej fazie rozwoju UE podtrzymanie koncepcji Unii jako „superojczyzny” wielu kultur jest nakazem chwili. Pozaeuropejskie zainteresowania obejmą przede wszystkim Afrykę, zarówno arabską, jak i transsaharayjską, zgodnie z pierwszym statutem naszej uczelni, który przewidywał, ze będzie się ona skupiała na badaniu Ludów Południa (Trzeciego Świata) związanych z szeroko pojętą działalności w zakresie kultury (w tym także muzealnictwa), funkcjonowaniem administracji lokalnej na różnych szczeblach, w służbach cywilnych (w szczególności granicznych). Po uzupełnieniu kwalifikacji nauczycielskich absolwenci etnologii będą mogli pracować w szkołach (zwłaszcza jako nauczyciele WOS). Fakultatywne przedmioty związane z turystyką oraz wynikająca z etnografii regionalnej znajomość świata i innych kultur umożliwią im znalezienie pracy w obsłudze ruchu turystycznego, który staje się jedną z najbardziej dynamicznie rozwijających się rodzajów usług. Co czeka Cię na studiach? Studenci etnologii otrzymują podstawową wiedzę z zakresu etnologii (antropologii kulturowej), w tym dobrą orientację na temat istoty zjawisk kulturowych, organizacji i funkcjonowania kultury, znaczenia jej poszczególnych elementów i historycznej zmienności form oraz etnokulturowej różnorodności świata od poziomu lokalnego i regionalnego, do europejskiego i globalnego. Studia etnologiczne zgodne są z zasadami ECTS (Europejski System Transferu Punktów).Program studiów zawiera kurs zajęć podstawowych tworzących obowiązkowy kanon nauczania (m.in. wstęp do etnologii i antropologii kulturowej, etnologia Polski, etnologia Europy, zróżnicowanie etnokulturowe świata, metodologia nauk społecznych, metody badań empirycznych, socjologia) Co po studiach? Studia pierwszego stopnia na kierunku etnologia (antropologia kulturowa) dają przygotowanie do podjęcia pracy w instytucjach kulturalnych, oświatowych, turystycznych, mediach i muzeach oraz wszędzie tam, gdzie prowadzone są badania opinii społecznej (reklama, marketing), i gdzie potrzebna jest umiejętność kontaktu z innymi ludźmi (samorządy lokalne, pogranicza kulturowe, praca z uchodźcami, imigrantami Studia sa naprawde ciekawe :] ... i jezeli ktos chce polaczyc pasje z wycieczkami,nauka jezykow (etnolog po studiach musi umiec porozumiec sie w conajmniej 5 jezykach  ), fajnymi ludzmi i duza swoboda tworcza  zapraszam na etnologie VEL antropologie kulturowa
|
|
|
|
|
a.k.a. "Juvcio Djokovic"
|
|
a.k.a. "Juvcio Djokovic"
Sa tu ludzie z Wrocka?  Kto ma zamiar studiowac We Wroclawiu i na jakich kierunkach-uczelniach?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Sa tu ludzie z Wrocka?  Kto ma zamiar studiowac We Wroclawiu i na jakich kierunkach-uczelniach? ja myślę aby złożyć papiery na architekturę we Wrocławiu, ale jeszcze nie wiem którego są tam egzaminy i czy mi sie nie pokryje to z Gdańskiem lub Warszawą poza tym myślę ciągle o drugim kierunku i nie mogę wybrać czegoś ciekawego gdzie mnie przyjmą z moimi wynikami  ..może masz do zaproponowania coś ciekawego we Wrocławiu ?  hehe
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
wie ktoś może jak odbywają sie zjazdy na zaocznych na informatyce w gliwicach (PolSl) i na UŚ
|
|
|
|
|
addict
|
|
addict
Pszek, jezeli chodzi o AE w Poznaniu to polecam FiB  A nie jakies tam inwetycje na zarzadzaniu
|
|
|
|
|
Ps 1; J 3,16; 2 Tm 2,3
|
|
Ps 1; J 3,16; 2 Tm 2,3
Wybieram się prawdopodobnie na takie studia: http://filia.uni.lodz.pl/files/rekrutacja-filia-2007-08.pdfAle nie wiem który kierunek wybrać? Powiedzcie który najbardziej przyszłościowy? Czy Administracja to coś dobrego albo Turystyka?
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
a taki mały OT na jakich kierunkach/uczelniach studijecie ? zobaczymy jakie są preferencje wsród użytkowinikó mecz.pl jeśli chodzi o mnie to prawo na UMK  zaoczne? ja w tym roku zaczynam prawo zaoczne, juz wszystko zalatwione z papierami 
|
|
|
|
|
Ps 1; J 3,16; 2 Tm 2,3
|
|
Ps 1; J 3,16; 2 Tm 2,3
Tak zaoczne. Bo wole tydzień roboczy mieć na swoje inne działania. Tylko nie wiem co wybrać... ? Z niczego nie jestem tam wielki to tylko by Wojsko ominąć po części.
|
|
|
|
|
veteran
|
|
veteran
wie ktoś może jak odbywają sie zjazdy na zaocznych na informatyce w gliwicach (PolSl) i na UŚ Na polsl nie ma zaocznej informatyki, tylko wieczorowa.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Jak już będziecie pisać gdzie studiujecie, to piszcie pełne nazwy uczelni, bo polowę muszę w Google wklejać, bo nie wiem o co chodzi.  UMK - Uniwersytet Mikołaja Kopernika Toruń  ktory rok arielo? ja od października 3 rok na Prawie - UMK 
|
|
|
|
|
veteran
|
|
veteran
Pszek, jezeli chodzi o AE w Poznaniu to polecam FiB  A nie jakies tam inwetycje na zarzadzaniu  No wlsnie sie na ten kierunek zdecydowalem  Tej Kobiash, tak jak wczoraj bylo mowione w temacie Korvera, jakos we wrzesniu albo na poczatku pazdziernika trza sie spotkac w Poznaniu na piwku albo na czyms mocniejszym 
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
Jak już będziecie pisać gdzie studiujecie, to piszcie pełne nazwy uczelni, bo polowę muszę w Google wklejać, bo nie wiem o co chodzi.  UMK - Uniwersytet Mikołaja Kopernika Toruń  ktory rok arielo? ja od października 3 rok na Prawie - UMK  ja drugi bo miałem wtope zaraz na początku (oszukali mnie  ) ale potem szło jak po maśle, aż sam się dziwiłem. (powszechna, konstytucyjne i te sprawy za pierwszym podejściem. PS zaczynaliśmy razem tylko że ty w grupie bydgoskiej 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
wie ktoś może jak odbywają sie zjazdy na zaocznych na informatyce w gliwicach (PolSl) i na UŚ Na polsl nie ma zaocznej informatyki, tylko wieczorowa. jest informa tylko nie na wydziale Informatyki 
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|