|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
tak moge sie zalogować a jeśli to fałszywe to kto to rozsyła i po co? A co na to Moneybookers,no adresy mailowe ktoś ma!!!!!! adresy na 100% nie udostepnilo mb...maja te adresy mailowe pewnie od jakiegos buka, z jakiegos forum, kasyna lub pokera, przeciez 70% ludzi rejestruje sie podajac swoje dane gdzie popadnie jak tylko zobaczy "5$ no deposit"
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
A z tego forum dostał ktoś jeszcze takiego maila?
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Też dostałem. Dziwne, że brat i znajomy nic...
|
|
|
|
|
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
|
|
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
Nigdy nie należy na cokolwiek klikać w takich mailach tylko od razu je kasować. Wchodzić na ich stronę tylko poprzez samemu wpisany lub zapisany w ulubionych link do www.moneybookers.com [ moneybookers.com]
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
A skad wiesz od razu Conrad, ze to "taki mail"? Jak kiedys zablokowali mi konto to dostalem bardzo podobny. Teraz wiedzialem, ze zadnych wymian z innymi nie robilem i mi ta blokada nie pasowala ale jakbym robil to pewnie bym sie przestraszyl i kliknal na ten link.
Teraz dostaje po dwa takie maile dziennie.
WojtekK
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
A skad wiesz od razu Conrad, ze to "taki mail"? Czerwone światło powinno się włączyć u każdego, w momencie próby wymuszenia kliknięcia na jakiś link. To bardzo charakterystyczny sygnał, że mamy do czynienia z oszustwem. Warto to sobie zakodować, choć nawet mając tę wiedzę można dać się nabrać. Mamy tu bowiem też trochę socjotechniki a konkretnie grania na emocjach. Pierwszą naturalną reakcją na maila jest wzburzenie. Pod jego wpływem nasz wewnętrzny "system alarmowy" może przestać działać.
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Prawdziwy mail tez mial link do klikniecia (co prawda w troche innym celu ale kto w stresie tak dokladnie sie zastanawia?) Wtedy myl wyslany z adresu: www.moneybookers.com [ moneybookers.com] < [email protected]> "Szanownay Panie ....., Po dokonanym sprawdzeniu Pańskiego konta Moneybookers pzrez naszego wydziału bezpiezceństwa i płatności możemy Pana poinformować iż konto zostaje zablokowane. Niestety otrzymaliśmy kilka niepokojących faktów dotyczących transakcji na Panksim koncie Moneybookers. Dla więcej informacji prosimy się zapoznać z p. 11 naszego Regulaminu http://www.moneybookers.com/app/help.pl?s=termsPoinformujemy Pana o odblokownaiu konta natychmiast. Przepraszamy za niedogodności lecz liczymy na Pańską współpracę i zrozuminie naszej odpowiedzialności zwiazanej z polityką bezpieczeńtswa kont internetowych. Dziękujemy za wpółpracę. Z poważaniem, Michalina Z Zespołu Moneybookers"
|
|
|
|
|
addict
|
|
addict
ja nic nie dostalem. mnie raczej dziwi jedna rzecz... przeciez te emaile sa rozsylane z prawdziwego adresu email prawda ?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
przeciez te emaile sa rozsylane z prawdziwego adresu email prawda ? Odbieranie poczty a jej wysyłanie to zupełnie inna kwestia. Do wysyłania nie potrzeba hasła jeśli serwer STMP jest niezabezpieczony. Dziwi tylko, że dzieje się to w takiej firmie jak moneybookers.
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
A skad wiesz od razu Conrad, ze to "taki mail"? Czerwone światło powinno się włączyć u każdego, w momencie próby wymuszenia kliknięcia na jakiś link. To bardzo charakterystyczny sygnał, że mamy do czynienia z oszustwem. Warto to sobie zakodować, choć nawet mając tę wiedzę można dać się nabrać. Mamy tu bowiem też trochę socjotechniki a konkretnie grania na emocjach. Pierwszą naturalną reakcją na maila jest wzburzenie. Pod jego wpływem nasz wewnętrzny "system alarmowy" może przestać działać. no niestety u mnie przestał działać i mam nadzieje że moje dane z MB nie odpłyneły ale wydaje mi się że po czyszczeniu kompa syfa nie zauważyłem no i to jaki cel mają te trefne maile tylko by wku...ć?
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Link przekierowuje do innej strony i już można się domyślać, że to jakieś oszustwo : [ Linked Image]
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
Ale u mnie nie było przekierowania no chyba musiałbym wtedy podać dane konta a czegoś takiego nie było a może ochrona sytemu bo wyskoczyło mi tylko konto zawieszone!
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
ja nic nie dostalem. mnie raczej dziwi jedna rzecz... przeciez te emaile sa rozsylane z prawdziwego adresu email prawda ? Takie maile mozna wysyłać banalnie prosto, równie dobrze mogła to być wiadomość od [email protected], lub [email protected]
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
A pytał ktoś w Moneybookers no bo chyba taka sprawa powinna ich troche interesować a takie pytanie troche z innej beczki to jak rozumiem przy "rzeczywistym" zablokowaniu konta to co wyskakuje po logowaniu?
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
To że w polu od znajduje się jakiś adres o niczym nie świadczy. Można wysłać maila z dowolnym adresem. skąd został wysłany widać dopiero po zaglądnięciu w szczegóły.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
To że w polu od znajduje się jakiś adres o niczym nie świadczy. Można wysłać maila z dowolnym adresem. skąd został wysłany widać dopiero po zaglądnięciu w szczegóły. O ile nie jest włączona na serwerze autoryzacja SMTP. A to już od jakiegoś czasu jest standardem. Standardem na serwerach pocztowych dla Kowalskiego (onet, wp, interia). Tym bardziej mieć to powinna firma. A już na pewno taka.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
To że w polu od znajduje się jakiś adres o niczym nie świadczy. Można wysłać maila z dowolnym adresem. skąd został wysłany widać dopiero po zaglądnięciu w szczegóły. O ile nie jest włączona na serwerze autoryzacja SMTP. A to już od jakiegoś czasu jest standardem. Standardem na serwerach pocztowych dla Kowalskiego (onet, wp, interia). Tym bardziej mieć to powinna firma. A już na pewno taka.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Teraz jest rozsyłany nowy e-mail. Jeszcze sprytniejszy. Ale po przeczytaniu całości generalnie zabawny.
|
|
|
|
|
newbie
|
|
newbie
Witam. Wpłaciłem kase na moneybookers kartą kredytową. Chciałem przelać do buka - nie da się. Chcę przelać na kartę kerytową - nie da się. Chcę wypłacić na konto w lukasie - nie da się - weryfikowałem je przelewając 50 zł, ale kod zawarty w tytule przelewu nie jest kodem weryfikacyjnym.
Na maile nie odpisują. Telefonu nie odbierają.
POMOCY!!!!
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
To że w polu od znajduje się jakiś adres o niczym nie świadczy. Można wysłać maila z dowolnym adresem. skąd został wysłany widać dopiero po zaglądnięciu w szczegóły. O ile nie jest włączona na serwerze autoryzacja SMTP. A to już od jakiegoś czasu jest standardem. Standardem na serwerach pocztowych dla Kowalskiego (onet, wp, interia). Tym bardziej mieć to powinna firma. A już na pewno taka. Nic nie musi być włączone czy wyłączone. Mail nie musi przejść przez serwer aby w polu "od" była jego nazwa.
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|