Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
Strona 1 z 5 1 2 3 4 5
#2108017 28/02/2008 02:17
E
stranger
stranger
E Offline
Mam do Was pytanie
Doradźcie Mi co mam zrobić jeżeli chce ćwiczyć sztuki walki uliczne? Problem w tym że mieszkam w niewielkim mieście w którym jest tylko karate tradycyjne i judo, a do najbliższego większego miasta w którym są inne sztuki walki mam 60 km.

Z Góry Dzieki za Pomoc

Bonus: Unibet
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Nie ma czegoś takiego jak walki uliczne. Choćbyś trenował z 10 lat to i tak 1 na 3 nie masz szans. Więc bez sensu uczyć się czegoś takiego pod ulice. Może to pomóc ale nie takie jest założenie.

Nie wierz w reklamy, że np. Krav Maga jest super, bo gość trenujący kravke mając 3 letni staż nie ma najmniejszych szans z zawodnikiem MT trenującym 1 rok.

Karate a Judo to 2 inne style, sam musisz zdecydować czy wolisz stójkę czy style chwytane.

Pooh-Bah
Pooh-Bah
MuAI tHAI,ALE SKORO KOLO CIEBIE NIE MA, TO CHYBA JUDO ZDECYDOWANEI LEPSZE OD K.TRAD...

L
antimadrista
antimadrista
L Offline
Mam ten sam problem wiec sobie darowalem.
Nie interesuj sie pierdolami.

kickboxing, lub tajski boks

E
stranger
stranger
E Offline
Originally Posted by chris
Nie ma czegoś takiego jak walki uliczne. Choćbyś trenował z 10 lat to i tak 1 na 3 nie masz szans. Więc bez sensu uczyć się czegoś takiego pod ulice. Może to pomóc ale nie takie jest założenie.

Nie wierz w reklamy, że np. Krav Maga jest super, bo gość trenujący kravke mając 3 letni staż nie ma najmniejszych szans z zawodnikiem MT trenującym 1 rok.

Karate a Judo to 2 inne style, sam musisz zdecydować czy wolisz stójkę czy style chwytane.

Chodzi mi o taki styl który pomógłby mi w walce (może to być kingboxing albo tajski boks) chodziłem na karate tradycyjne 3 lata mogę stwierdzić że oprócz sprawności fizycznej niewiele mi dały treningi.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Wiadomo thai najlepszy kick boxing też OK. Zależy od sekcji.
Jak możesz to dojeżdżaj na treningi. Jak nie to przejdź się tu i tu i skumaj gdzie lepiej.
Jeśli wolisz grappling to zdecydowanie BJJ.

A typowo pod "ulicę" to sądzę, że boks jest też dobrym rozwiązaniem.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
wystarczy imunitet poselski i nikt Cie nie ruszy a tak powaznie, moim zdaniem wystarczy dobrze boksowac + szybkie nogi i jestes nie do "ugryzienia" , ewentualnie jakas giwera grin

D
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
D Offline
Judo - Gdyby na serio mialo sie napieprzac 10 judogow na 10 karatekow i innych kickboxerow, to mysle, ze wynik bylby jakies 8-2 na korzyc judo. To naprawde zajbista sztuka walki i szlachetna.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Donic masz racje. Jak widzę walki np BJJ vs jakaś stójka to jak dojdzie do parteru to gość ze stylu stójkowego ma 0 szans. Z tym, że na ulicy lepiej wg. mnie sprawdza się stójka np. Boks który WARTO uzupełnić po jakimś czasie właśnie Judo/BJJ.

A może MMA ? Ile masz do większej miejscowości i co tam jest i czy możesz dojeżdżać?

L
antimadrista
antimadrista
L Offline
Tylko jak na Tobie siadze 120kg to i tak bedziesz mial problem wink

Na ulicy jesli chodzi o obrone to wiadomo, lepiej nie dac sie sprowadzic do parteru, i tak jak mowisz, walczyc w stojce i tu przydaje sie styl w ktorym nogi odgrywaja olbrzymia role.

BJJ jest dobrym uzupelniem innych stylow smile

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Lupus z mojego punktu widzenia nogi w ogóle nie przydają się na ulicę ew. kolano. Za duże ryzyko kopania ew. jakiś low albo front kick.

Wg. Mnie odpowiednia praca rąk i garda to wszystko. Nie patrząc na inne czynniki jak np. psychika, która odgrywa tu znaczną rolę.

L
antimadrista
antimadrista
L Offline
Chyba, ze komus zasadzisz takiego kopniaka wink
1:27

Ale to dosc niebezpieczne, bo jakby tak dostal jakis leszcz to mogloby byc z nim zle wink

Karate vs BJJ [youtube.com]

A tu klasyka wink

F
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
F Offline
Brazyliana albo Tajski smile. Tajski sam trenowałem i polecam.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Lupus jak masz perfekcyjne kopy to jak najbardziej wink Ale jak jesteś przeciętny to ryzyko, bo stracisz równowagę i po Tobie jak jesteś na ziemi. Albo w zimie lód lub jak masz lipne spodnie to też ciężko kopać.

A
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
A Offline
kickboxing i tyle...

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by chris
Lupus z mojego punktu widzenia nogi w ogóle nie przydają się na ulicę ew. kolano. Za duże ryzyko kopania ew. jakiś low albo front kick.

Wg. Mnie odpowiednia praca rąk i garda to wszystko. Nie patrząc na inne czynniki jak np. psychika, która odgrywa tu znaczną rolę.
mnie sie wydaje, ze najlepsza metoda jest zastosowanie sie do wskazowek starozytnych medrcow - run forest, run

bo z zasady trafia sie na glupkow, ktorzy maja w d_upie to czy jak lezysz i oberwiesz w glowe mozesz zejsc z tego padolu lez

wiec wydaje mi sie, ze najlepiej jest unikac takich zajsc

a jak juz do nich dojdzie to tylko prosty i liczyc na ko po celnym pierwszym uderzeniu w nos czy szczeke

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Masz rację nOcnY zresztą stoi przed Tobą 1 koleś myślisz nie jest źle, bo nie wiesz, że za Tobą jest kolejnych trzech. Więc trenowanie biegów nie jest głupim pomysłem.
Zresztą mówiłem, że nauka jakiejś walki pod "ulicę" w ogóle mija się z celem.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
co do kopania w takich sytuacjach to mi sie wydaje, ze jezeli nie jestes zawodowcem, ktory umie kopac to sie nie kopie bo to najprostszy sposob do tego zeby przeciwnik Cie sprowadzil do parteru i zmasakrowal...

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
a ja uważam że Combat 56. Są techniki przy typowych sytacjach (jak ktoś złapie cię za łachy; jak ktoś ktoś Cię "obejmie") + trening grapplingu + "walka" (do poddania) 2,3 na jednego + nauka walki w stójce. Walka w zwarciu i na półdystans. No rules. Just skuteczność. Wkładanie palca w oko, ciągnięcie za mięśnie, "pchanie" pod nosem, chwytanie za krocze. To tam nic nadzwyczajnego wink Z resztą uważam, że generalnie grappling jest lepszy. Wydaje mi że łatwiej komuś kto trenuje grappling sprowadzić kogoś do parteru, niż trenującemu stójkę uniknąć przewrócenia.

Ewentualnie zostaje Kapoejra grin

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Ja chodziłem na Combat i szczerze mówiąc niewiele mi to dało (poza sprawnością samą w sobie). Naprawdę ciężko nauczyć się walczyć z przeciwnikiem. Bo to nie jest tak jak na treningach, że koleś zrobi to co ty chcesz.

Ja polecam BJJ.

Strona 1 z 5 1 2 3 4 5

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
8 zarejestrowanych użytkowników (latajaca_holenderka, $-man, Sensei, aker, alfa, ElNinho[mmdea], Lukasz111, burbon), 1,893 gości, oraz 4 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,278
Posty5,830,663
Użytkownicy24,790
Najwięcej online13,128
Sep 24th, 2025