|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Ja mam takie pytanie: Jak to wyglada w przypadku, gdy dana osoba jest na pierwszym roku i chce zrezygnowac z obecnego kierunku i zapisac sie na inny. Skreslaja cie wtedy z listy i do czasu rekrutacji na studia, moze "wojo" powolac ?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
jezeli zapisales sie na nabor letni to bezproblemowo jezeli czekasz na nabor od pazdziernika do szkoly no to niestety ale jestes pod ostrzalem wku
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Witam  dziś dostalem od WKU list w którym wzywany jestem za tydzien do wstawienia się w celu powołania do czynnej służby wojskowej... W maju kończę szkołę i mam maturę po której dalej zamierzam się uczyć... i teraz moje pytanie: co mnie na tym wezwaniu czeka oraz co mogą mi tam zaproponowac ? Z góry dzięki za pomoc 
|
|
|
|
|
veteran
|
|
veteran
nic ci nie zaproponuja. Dziwi mnie to ze na komisji lekarskiej nie dostales odroczenia do czasu ukonczenia nauki w szkole sredniej. P tym czasie powinno ci przyjsc owe zawiadomienie. Idziesz mowisz im tylko ze jestes uczniem szkoly sredniej nadal . I to wszystko powiinno ich interesowac.prawnie nie mogą cie upolowac do terminu zakonczenia szkoly.
widac ze wku jes gubi wysylajac takie glupkowate zawiadomienia i to jeszcze nie w celu uzupelnienia
|
|
|
|
|
antimadrista
|
|
antimadrista
Idziesz i mowisz, ze po maturze bedziesz kontynuowac nauke na studiach, mozesz podac kierunek, nazwe uczelni, zeby ich zainteresowac  jak dostaniesz sie na studia, przynosisz papierek
|
|
|
|
|
veteran
|
|
veteran
ewidencji wosjkowych a powolonia do czynnej sluzby wosjkowej.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
no i właśnie dlatego trochę zbaraniałem :| wszystko dostali na komisji w lutym oprocz swiadectwa ukonczenia podstawowki  a dziś taki liścik w celu powołania do czynnej służby wojskowej ...  zanośić im tam coś na tą komisję ??? może jeszcze raz papier że się uczę ? a może chcą mnie wziąśc na tą szkółke na 3 miechy odrazu po maturze? PORąBANE
|
|
|
|
|
antimadrista
|
|
antimadrista
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
i jeszcze jedno pytanie... zgłosić sie czy olać sprawe?
|
|
|
|
|
antimadrista
|
|
antimadrista
Zglos sie, odebrales polecony, karty do podpisu nie dostaniesz, bo sie uczysz i bedziesz to robil dalej.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
w takim razie na ch*** mi to wysłali jak dobrze wiedą ze uczę się dalej  a poleconego nie odebrałem tylko ojciec taki mądry podpisal pismo że listy polecone moga lądowac w skrzynce
|
|
|
|
|
antimadrista
|
|
antimadrista
Ale WKU przychodzi z ZPO 
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
Być może zadał już ktoś to pytanie, ale nie chce mi się czytać całego tematu  Wiec przyjmijmy że pytam sie pierwszy raz  Jak przyniosę do WKU zaświadczenie że zacząłem studia 4-letnie to odroczą mi wojsko na rok czy na 4 lata ? Słyszałem coś ostatnio że podobno od 2009 ma nie być poborów, czy to prawda ? czy może to wszystko jest narazie tylko w planach i nic pewnego jeszcze nie ma... ?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Być może zadał już ktoś to pytanie, ale nie chce mi się czytać całego tematu  Wiec przyjmijmy że pytam sie pierwszy raz  Jak przyniosę do WKU zaświadczenie że zacząłem studia 4-letnie to odroczą mi wojsko na rok czy na 4 lata ? Słyszałem coś ostatnio że podobno od 2009 ma nie być poborów, czy to prawda ? czy może to wszystko jest narazie tylko w planach i nic pewnego jeszcze nie ma... ? co roku do pazdziernika trzeba przynosic papierek, ze sie uczysz. Odpowiadajac wiec na Twoje pytanie: odroczą Ci na rok.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Mam takie pytanie. Chce zmienić uczelnie i kierunek studiów od października. Jak rezygnuje z jednej uczelni to mnie skreślaja i wysyłają papierek do WKU. To wiem i teraz moje pytanie. Wiem że istnieje odroczenie z powodów osobistych od 3 do 12 miesięcy i czy jeżeli napisze takie podanie i napisze że chce odroczenie do któregoś października aż dostane zaświadczenie ze szkoły że się uczę to czy mnie odroczą? Miał ktoś taki przypadek? Albo może wiecie jak zmienić uczelnie i żeby w tym czasie nie powołali wo woja?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Mam takie pytanie. Chce zmienić uczelnie i kierunek studiów od października. Jak rezygnuje z jednej uczelni to mnie skreślaja i wysyłają papierek do WKU. To wiem i teraz moje pytanie. Wiem że istnieje odroczenie z powodów osobistych od 3 do 12 miesięcy i czy jeżeli napisze takie podanie i napisze że chce odroczenie do któregoś października aż dostane zaświadczenie ze szkoły że się uczę to czy mnie odroczą? Miał ktoś taki przypadek? Albo może wiecie jak zmienić uczelnie i żeby w tym czasie nie powołali wo woja? nie ma co sie bac , ja zrezygnowalem ze studiow 3 m-ce temu, zaczynam znowu od pazdziernika, zadne powolanie (odpukac) do mnie nie przyszlo, oczywiscie zabezpieczylem sie "cosinusem" w razie W. , nabór byl niedawno , nastepny na jesien ,wtedy jak juz kazdy bedzie studiowal lub zrobi inny patent aby wojska uniknąć, takze nie ma co srac po galotach 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Mam takie pytanie. Chce zmienić uczelnie i kierunek studiów od października. Jak rezygnuje z jednej uczelni to mnie skreślaja i wysyłają papierek do WKU. To wiem i teraz moje pytanie. Wiem że istnieje odroczenie z powodów osobistych od 3 do 12 miesięcy i czy jeżeli napisze takie podanie i napisze że chce odroczenie do któregoś października aż dostane zaświadczenie ze szkoły że się uczę to czy mnie odroczą? Miał ktoś taki przypadek? Albo może wiecie jak zmienić uczelnie i żeby w tym czasie nie powołali wo woja? nie ma co sie bac , ja zrezygnowalem ze studiow 3 m-ce temu, zaczynam znowu od pazdziernika, zadne powolanie (odpukac) do mnie nie przyszlo, oczywiscie zabezpieczylem sie "cosinusem" w razie W. , nabór byl niedawno , nastepny na jesien ,wtedy jak juz kazdy bedzie studiowal lub zrobi inny patent aby wojska uniknąć, takze nie ma co srac po galotach  O w takim razie fajnie  Tylko ja słyszałem że powołania do woja sa teraz każdego miesiąca i nie wiem w końcu jak to jest  Własnie też głupio zrobiłem bo mogłem się Cosinusem zabezpieczyć a jak głupi jeszcze semestr na uczelni zaliczyłem 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Jeżeli podczas jesiennego naboru mnie nie wezmą, to czy oznacza to że już na zawsze mam spokój z wojskiem? Słyszałem coś o zaprzestaniu poboru od 2009 roku w związku z wprowadzaniem armii zawodowej, ale dokładnie się nie interesuje to pewien nie jestem. Jak to więc jest?
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Pobór obejmuje całokształt przedsięwzięć związanych z oceną zdolności fizycznej i psychicznej młodych ludzi do służby wojskowej oraz ujęciem ich w ewidencji wojskowej. Nie należy mylić poboru z powołaniem, kiedy to otrzymuje się kartę powołania (tzw. bilet) nakładającą obowiązek stawienia się w określonym miejscu i czasie do odbycia czynnej służby wojskowej.(wikipedia)
|
|
|
|
|
member
|
|
member
Jak dostalem powolanie na 22pazdziernika do woja a obronilem sie w lipcu. Czy jak przeczekam do 31grudnia to juz mam z glowy. Jak mnie moga zlapac jak jestem w Polsce?. Mieszkam w innym miescie niz jestem zameldowany. Chyba jedynie jakas kontrol policyjna?
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|