Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
Strona 12 z 13 1 2 10 11 12 13
S
Sev Offline
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
S Offline
Ja mam takie pytanie: Jak to wyglada w przypadku, gdy dana osoba jest na pierwszym roku i chce zrezygnowac z obecnego kierunku i zapisac sie na inny. Skreslaja cie wtedy z listy i do czasu rekrutacji na studia, moze "wojo" powolac ?

Bonus: Unibet
L
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
L Offline
jezeli zapisales sie na nabor letni to bezproblemowo jezeli czekasz na nabor od pazdziernika do szkoly no to niestety ale jestes pod ostrzalem wku

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Witam wink dziś dostalem od WKU list w którym wzywany jestem za tydzien do wstawienia się w celu powołania do czynnej służby wojskowej... W maju kończę szkołę i mam maturę po której dalej zamierzam się uczyć... i teraz moje pytanie: co mnie na tym wezwaniu czeka oraz co mogą mi tam zaproponowac ? Z góry dzięki za pomoc wink

R
veteran
veteran
R Offline
nic ci nie zaproponuja. Dziwi mnie to ze na komisji lekarskiej nie dostales odroczenia do czasu ukonczenia nauki w szkole sredniej. P tym czasie powinno ci przyjsc owe zawiadomienie. Idziesz mowisz im tylko ze jestes uczniem szkoly sredniej nadal . I to wszystko powiinno ich interesowac.prawnie nie mogą cie upolowac do terminu zakonczenia szkoly.

widac ze wku jes gubi wysylajac takie glupkowate zawiadomienia i to jeszcze nie w celu uzupelnienia

L
antimadrista
antimadrista
L Offline
Idziesz i mowisz, ze po maturze bedziesz kontynuowac nauke na studiach, mozesz podac kierunek, nazwe uczelni, zeby ich zainteresowac wink jak dostaniesz sie na studia, przynosisz papierek

R
veteran
veteran
R Offline
ewidencji wosjkowych a powolonia do czynnej sluzby wosjkowej.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
no i właśnie dlatego trochę zbaraniałem :| wszystko dostali na komisji w lutym oprocz swiadectwa ukonczenia podstawowki laugh a dziś taki liścik w celu powołania do czynnej służby wojskowej ... smirk zanośić im tam coś na tą komisję ??? może jeszcze raz papier że się uczę ? a może chcą mnie wziąśc na tą szkółke na 3 miechy odrazu po maturze? PORąBANE

L
antimadrista
antimadrista
L Offline
Dowod wystarczy ze soba.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
i jeszcze jedno pytanie... zgłosić sie czy olać sprawe?

L
antimadrista
antimadrista
L Offline
Zglos sie, odebrales polecony, karty do podpisu nie dostaniesz, bo sie uczysz i bedziesz to robil dalej.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
w takim razie na ch*** mi to wysłali jak dobrze wiedą ze uczę się dalej mad a poleconego nie odebrałem tylko ojciec taki mądry podpisal pismo że listy polecone moga lądowac w skrzynce

L
antimadrista
antimadrista
L Offline
Ale WKU przychodzi z ZPO wink

old hand
old hand
Być może zadał już ktoś to pytanie, ale nie chce mi się czytać całego tematu tongue Wiec przyjmijmy że pytam sie pierwszy raz wink

Jak przyniosę do WKU zaświadczenie że zacząłem studia 4-letnie to odroczą mi wojsko na rok czy na 4 lata ?

Słyszałem coś ostatnio że podobno od 2009 ma nie być poborów, czy to prawda ? czy może to wszystko jest narazie tylko w planach i nic pewnego jeszcze nie ma... ?

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by neoximek
Być może zadał już ktoś to pytanie, ale nie chce mi się czytać całego tematu tongue Wiec przyjmijmy że pytam sie pierwszy raz wink

Jak przyniosę do WKU zaświadczenie że zacząłem studia 4-letnie to odroczą mi wojsko na rok czy na 4 lata ?

Słyszałem coś ostatnio że podobno od 2009 ma nie być poborów, czy to prawda ? czy może to wszystko jest narazie tylko w planach i nic pewnego jeszcze nie ma... ?

co roku do pazdziernika trzeba przynosic papierek, ze sie uczysz. Odpowiadajac wiec na Twoje pytanie: odroczą Ci na rok.

T
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
T Offline
Mam takie pytanie. Chce zmienić uczelnie i kierunek studiów od października. Jak rezygnuje z jednej uczelni to mnie skreślaja i wysyłają papierek do WKU. To wiem i teraz moje pytanie. Wiem że istnieje odroczenie z powodów osobistych od 3 do 12 miesięcy i czy jeżeli napisze takie podanie i napisze że chce odroczenie do któregoś października aż dostane zaświadczenie ze szkoły że się uczę to czy mnie odroczą? Miał ktoś taki przypadek? Albo może wiecie jak zmienić uczelnie i żeby w tym czasie nie powołali wo woja?

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by Tommii
Mam takie pytanie. Chce zmienić uczelnie i kierunek studiów od października. Jak rezygnuje z jednej uczelni to mnie skreślaja i wysyłają papierek do WKU. To wiem i teraz moje pytanie. Wiem że istnieje odroczenie z powodów osobistych od 3 do 12 miesięcy i czy jeżeli napisze takie podanie i napisze że chce odroczenie do któregoś października aż dostane zaświadczenie ze szkoły że się uczę to czy mnie odroczą? Miał ktoś taki przypadek? Albo może wiecie jak zmienić uczelnie i żeby w tym czasie nie powołali wo woja?

nie ma co sie bac , ja zrezygnowalem ze studiow 3 m-ce temu, zaczynam znowu od pazdziernika, zadne powolanie (odpukac) do mnie nie przyszlo, oczywiscie zabezpieczylem sie "cosinusem" w razie W. , nabór byl niedawno , nastepny na jesien ,wtedy jak juz kazdy bedzie studiowal lub zrobi inny patent aby wojska uniknąć, takze nie ma co srac po galotach smile

T
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
T Offline
Originally Posted by kadus
Originally Posted by Tommii

nie ma co sie bac , ja zrezygnowalem ze studiow 3 m-ce temu, zaczynam znowu od pazdziernika, zadne powolanie (odpukac) do mnie nie przyszlo, oczywiscie zabezpieczylem sie "cosinusem" w razie W. , nabór byl niedawno , nastepny na jesien ,wtedy jak juz kazdy bedzie studiowal lub zrobi inny patent aby wojska uniknąć, takze nie ma co srac po galotach smile
O w takim razie fajnie smile Tylko ja słyszałem że powołania do woja sa teraz każdego miesiąca i nie wiem w końcu jak to jest smile Własnie też głupio zrobiłem bo mogłem się Cosinusem zabezpieczyć a jak głupi jeszcze semestr na uczelni zaliczyłem laugh laugh

Z
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Z Offline
Jeżeli podczas jesiennego naboru mnie nie wezmą, to czy oznacza to że już na zawsze mam spokój z wojskiem? Słyszałem coś o zaprzestaniu poboru od 2009 roku w związku z wprowadzaniem armii zawodowej, ale dokładnie się nie interesuje to pewien nie jestem. Jak to więc jest?

M
Pooh-Bah
Pooh-Bah
M Offline
Pobór obejmuje całokształt przedsięwzięć związanych z oceną zdolności fizycznej i psychicznej młodych ludzi do służby wojskowej oraz ujęciem ich w ewidencji wojskowej. Nie należy mylić poboru z powołaniem, kiedy to otrzymuje się kartę powołania (tzw. bilet) nakładającą obowiązek stawienia się w określonym miejscu i czasie do odbycia czynnej służby wojskowej.(wikipedia)

L
member
member
L Offline
Jak dostalem powolanie na 22pazdziernika do woja a obronilem sie w lipcu. Czy jak przeczekam do 31grudnia to juz mam z glowy. Jak mnie moga zlapac jak jestem w Polsce?. Mieszkam w innym miescie niz jestem zameldowany. Chyba jedynie jakas kontrol policyjna?

Strona 12 z 13 1 2 10 11 12 13

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
10 zarejestrowanych użytkowników (Lukasz111, alfa, latajaca_holenderka, betowiec, Sensei, aker, burbon, JelineK, 11kera11, rafal08), 2,767 gości, oraz 10 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,283
Posty5,833,152
Użytkownicy24,790
Najwięcej online13,128
Sep 24th, 2025