Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
Strona 6 z 11 1 2 4 5 6 7 8 10 11
V
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
V Offline
Obejrzałem wczoraj The Naked City 10/10

http://www.filmweb.pl/f36694/Nagie+miasto,1948

Bonus: Unibet
R
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
R Offline
Polecam Felon.Świetny film.Dobra fabuła i nieźle zagrany.Kawał porządnego kina.

M
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
M Offline
Originally Posted by Coronach
Jak ktoś ma ochotę na naprawdę bardzo dobre kino to zdecydowanie polecam film:

Chaser

Kawałek naprawdę świetnego azjatyckiego kina. Dawno nie widziałem tak dobrego filmu

właśnie zasysam bo znajomy też polecał. Ja od siebie moge polecić "Memories of Murderer". Także zrobiony w Korei Południowej.
http://www.filmweb.pl/f126171/Zagadka+zbrodni,2003

Y
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Y Offline
Originally Posted by Randall

wszedlem wlasnie do tego tematu, zeby napisac dokladnie to samo laugh wczoraj ogladalem ten film...swietny jest

A
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
A Offline
Originally Posted by yaaho
Originally Posted by Randall

wszedlem wlasnie do tego tematu, zeby napisac dokladnie to samo laugh wczoraj ogladalem ten film...swietny jest

taa, tylko, ze cala ta historia jest nierealna, wystarczy chociaz troche wiedziec o prawie

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
O Felonie to my tu juz piszemy od drugiej strony tematu smile ... rzeczywiscie film swietny, jeden z lepszych w tym roku

ajdam , moglbys troche szerzej, ja na prawie sie nie znam jednak wydawal mi sie dosc realistyczny

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by kadus
O Felonie to my tu juz piszemy od drugiej strony tematu smile ... rzeczywiscie film swietny, jeden z lepszych w tym roku

ajdam , moglbys troche szerzej, ja na prawie sie nie znam jednak wydawal mi sie dosc realistyczny
W USA instytucja obrony koniecznej jest jednym z filarów tamtejszego systemu prawnego. Tak jak prawo do posiadania broni.

Chodzi o to, że osoby chroniące siebie/swoją własność, a przy tym zabijające napastnika, w zdecydowanej większości przypadków nie są karane. W uproszczeniu można powiedzieć, że Amerykanie stosują zasadę "mój dom, moja twierdza" i granice obrony koniecznej są tam o wiele szerzej zakreślone niż u nas.

Oczywiście każdą sprawę należy rozpatrywać indywidualnie, ale w razie zagrożenia miru domowego dopuszczalne jest tam zastrzelenie intruza.

Filmu jeszcze nie widziałem, dlatego na temat jego zgodności z rzeczywistością wypowiedzieć się nie mogę wink

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
wlasnie widzialem reklame Rzymu na TVP1, we wrzesniu sie zacznie

Y
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Y Offline
Originally Posted by Szewa
Chodzi o to, że osoby chroniące siebie/swoją własność, a przy tym zabijające napastnika, w zdecydowanej większości przypadków nie są karane. W uproszczeniu można powiedzieć, że Amerykanie stosują zasadę "mój dom, moja twierdza" i granice obrony koniecznej są tam o wiele szerzej zakreślone niż u nas.
UWAGA SPOJLER

dokladnie tak jest w USA...ale w Felonie to zabójstwo jest poza domem, wiec zakwalifikowali to jako nieumyslne spowodowanie smierci

M
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
M Offline
Obejrzalem sobie wlasnie Grindhouse Tarantino, dawno nie widzialem tak porabanego filmu wink Nie zeby jakis zly, ale kazda kolejna scena zaskakiwala mnie bardziej, niz poprzednia. Wogole sam pomysl na ten film dziwaczny. No i jeszcze zakonczenie. Dialogi za to fajowe, zapachnialo mi troche Pulp Fictionem czy nawet Clerksami (I czescia). 7/10, ale wart obejrzenia.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by yaaho
Originally Posted by Szewa
UWAGA SPOJLER

dokladnie tak jest w USA...ale w Felonie to zabójstwo jest poza domem, wiec zakwalifikowali to jako nieumyslne spowodowanie smierci
Obejrzałem. Rzeczywiście, były podstawy do skazania gościa.
Swoją drogą film bardzo dobry i szczerze mogę go polecić smile

Wczoraj z kolei obejrzałem Cleaner
http://www.filmweb.pl/f399692/Cleaner,2007/opisy

Film bez jakichś fajerwerków, ale solidny i z dosyć ciekawą fabułą. Chociaż zakończenie mogło być mniej banalne wink

T
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
T Offline
Originally Posted by Master Flamaster
Obejrzalem sobie wlasnie Grindhouse Tarantino, dawno nie widzialem tak porabanego filmu wink Nie zeby jakis zly, ale kazda kolejna scena zaskakiwala mnie bardziej, niz poprzednia. Wogole sam pomysl na ten film dziwaczny. No i jeszcze zakonczenie. Dialogi za to fajowe, zapachnialo mi troche Pulp Fictionem czy nawet Clerksami (I czescia). 7/10, ale wart obejrzenia.
Obejrzyj Planet terror to już nie będzie tak fajnie tongue (oczywiście nie polecam)

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
"Oba filmy nawiązują do popularnego w USA podgatunku filmów niskobudżetowych, tzw. kina klasy "B". Określeniem "Grindhouse" nazywano kino samochodowe, w którym wyświetlano filmy exploitation. Zazwyczaj wyświetlano dwa (rzadziej trzy) filmy jako całość, przedzielone zwiastunami kolejnych produkcji. Kino tego typu przeżyło apogeum popularności w latach 70., zaś w połowie lat 90. całkowicie zniknęło z rynku."

Nalezy wiec je traktowac z z lekkim przymrużeniem oka, Tarrantino robi sobie pastisz i to całkiem udanie, Grindhouse vol1 mozna porownac do Pulp Fiction z zachowaniem proporcji, dialogi o niczym , ciagnaca sie w nieskonczonosc akcja, nagle skonczona jakims wydaje sie w pierwszym wrazeniu glupim czynem wink. Grindhouse vol2 to juz zupelnie inne kino i mi sie ten film bardziej podobal, lamie tabu jakim jest zabijanie zwierząt i dzieci w amerykanskich produkcjach , teksty są naprawde swietne szczegolnie ten " o przyrodzeniu papieża " . Jezeli kogos nie zgorszą odpadające genitalia Tarrantino, ktory gra drugoplanową rolę to film moze mu przypaść do gustu, horror z dużą dawką czarnego humoru, lejąca sie zewsząd krew i dosc ciekawa choć niezbyt mądra fabuła

podsumowując:

Grindhouse vol 1 6.5/10
Grindhouse vol 2 7/10

I
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
I Offline
ja na dzisiaj polecam kto jeszcze nie oglądal... smile
Canal+ - Obcy 3 a w poniedzialek Obcy 4
warto obejrzec smile

Pooh-Bah
Pooh-Bah
Ja polecam każdemu Kompanię Braci, jak ktoś nie widział. Ja wczoraj się zabrałem i spać o 6 rano poszedłem smile

A co do Planet Terror, może się spodobać o ile nie traktujesz każdego filmu poważnie wink Mi się podobało

Blade Runner
Blade Runner
Kompania Braci - cudo.

Dodam tylko, że na imdb ma średnią 9.6/10 (50tys. głosów) - dla porównania najlepszy z filmów ma średnią 9.1 smile

Jeśli ktoś by chciał kupić sobie "Kompanię Braci" to zdecydowanie odradzam kupowanie w Polsce. Chyba, że ktoś chce podarować 150zł dystrybutorowi za to, że zrobił okładkę opakowania po polsku.

Z Anglii można bez problemu ściągnąć cały serial za 75zł.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Wzięło mnie na azjatyckie kino i po rewelacyjnym Chaser przez przypadek zacząłem oglądać (i nie skończyłem) Muai Thai Chiya, kino rodem z Tajlandii. Omijać szerokim łukiem, w azji to Koreańczycy robia dobre kino.

Obejrzałem też Fringe, preaira (pilot może się różnić) i troszke sie zawiodłem, bo spodziewałem sie czegoś więcej. Serial wydaje się być przyzwoity, ale właśnie, tylko przyzwoity, nie zauważyłem w nim nic rewlacyjnego/rewolucyjnego. Reklamy trochę na wyrost. o nie zmienia jednak faktu, że jest to porządny serial (pilot serialu wink )

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
ja przez weekend obejrzalem troche filmow:

Meet the spartans - debilna komedia, debilna proba sparodiowania dla mnie dno i metr mulu 1/10

Never back down - film dobry, z dobra muzyka, i z gatunku jakiego dawno nie widzialem, tj kickboxer, krwawy sport itd, fajnie sie go ogladalo, wielki plus za slodka blondynke wink 7/10

Ogrod Luizy - calkiem poprawna polska produkcja choc motyw z gangsterami w polskim kinie juz troche oklepnay 5/10

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
'Angielska Robota' ('Bank Job' oryg.) -> rewelka, naprawde dobrze sie oglada, brak niepotrzebnych scen, przeciagania wszystkiego itd. Jedynie watek obyczajowy z glownym bohaterem mi nie podszedl zupelnie, byl zrobiony 'na odwal' i w ogole nie wiem po co probowac sztucznie budowac 'dramatyzm' w filmie tego rodzaju smile

Ale polecam, super.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
poratuje mnie ktos linkiem do 6. sezonu 'The Sopranos'? smile plizz grin

Strona 6 z 11 1 2 4 5 6 7 8 10 11

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
8 zarejestrowanych użytkowników ($-man, latajaca_holenderka, Sensei, rymoholik, burbon, alfa, Lukasz111, rafal08), 2,704 gości, oraz 6 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,284
Posty5,834,414
Użytkownicy24,790
Najwięcej online13,128
Sep 24th, 2025