|
|
veteran
|
|
veteran
Ekhmm, przepraszam najmocniej że się wcinam, ale mam następujące pytanko, poniekąd związane z bankowością. Otóż dziś rano zleciłem wypłatę 1100 zł w bankomacie. Problem polega na tym, że wziąłem tylko 50 zł, bo reszta siedziała tak głęboko że nie byłem w stanie ich dosięgnąć. Bankomat resztę zachował. Oczywiście stan wynosi tyle jak bym wziął to 1100zł. Przeprowadzając dalsze eksperymenty zauważyłem, że pieniądze których wypłatę zlecimy, a nie odbierzemy (bankomat po 30 sekundach chowa nie wzięte pieniądze) giną z konta. Zadzwoniłem na infolinię i koleś stwierdził że trzeba będzie złożyć reklamację. Ktoś doświadczył czegoś potrzebnego ?? Generalnie zglaszasz reklamacje w swoim banku (tym ktorego karty uzywales). Jesli to jest bankomat obcego banku to nie zaszkodzi rowniez tam zajsc do oddzialu - moze to przyspieszyc procedure. Twoj bank kontaktuje sie z bankiem/firma obslugujaca dany bankomat i po ustaleniach pieniadze wracaja. Niestety - ale zazwyczaj zajmuje to ok. 14 dni. Jaki bank? Bo jesli mBank to szykuj sie ze kase odzyskasz srednio po 60 dniach (a w praktyce jest wiele przypadkow ze po ok 90 dniach, a nawet po 180 dniach). Bank Pekao SA . Pieniądze brałem z bankomatu w tymże samym banku. Koleś na infolinii mówił coś o 30 dniach, możliwe że wcześniej, czego sobie życzę 
|
|
|
|
|
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
|
|
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
Czy nasze banki (poza Nordea) oferują już tokeny w ramach bezpiecznego dostępu do konta, czy wszyscy nadal bawią się w jakieś jednorazowe kartki zdrapki, itd.?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Czy nasze banki (poza Nordea) oferują już tokeny w ramach bezpiecznego dostępu do konta, czy wszyscy nadal bawią się w jakieś jednorazowe kartki zdrapki, itd.? Kredyt bank na pewno też daje tokeny
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Na czym polegaja ów tokeny ?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
BGŻ ma również tokeny 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
|
|
|
|
|
Tenis Trader
|
|
Tenis Trader
W mBanku od ponad roku jednorazowe hasła przychodzą mi na komórkę. To jest dopiero wygoda 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Kupujesz nowa, nowy numer (lub stary, tzn idziesz do operatora, mowisz ze ci ukradli karte SIM, placisz 50 pln i za dzien czy dwa masz duplikat karty SIM - ze starym numerem - a stary SIM przestaje dzialac) - i zglaszasz do banku zmiane numeru. A w ogole najlepiej zglosic to do banku od razu - zeby CI nic z konta nie wyplacil. Ja mam smsy z BZWBK i mBanku, a zona token GSM (aplikacja Java na komorce) z Eurobanku.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Wlasnie tyle zachodu, a karty kodow ze soba raczej nie nosisz a wiec i jej nie zgubisz.. co jest plusem i minusem w sumie bo skadstam nie skorzystasz z przelewu  Naglego, bo jadac gdzies dalej na dluzszy okres zawsze mozesz karte ze soba zabrac Nie ma wiec chyba idealnego rozwiazania  Kto mi powie na czym polegaja te tokeny ? I czy ktos ma konto w Alior banku ?
|
|
|
|
|
Tenis Trader
|
|
Tenis Trader
Jak nie ma idealnego rozwiązania to wybierasz to, które ma najwięcej plusów. Karty kodów i tokeny przegrywają w przedbiegach z smsami jeśli chodzi o wygodę i bezpieczeństwo.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
odradzam Inteligo, dla mnie o wiele lepsze ING.
|
|
|
|
|
a.k.a. "Klajd Frog"
|
|
a.k.a. "Klajd Frog"
odradzam Inteligo, dla mnie o wiele lepsze ING. a moglbys napisac dlaczego odradzasz Inteligo?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
rowniez uwazam ze smsy rzadza 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
odradzam Inteligo, dla mnie o wiele lepsze ING. a moglbys napisac dlaczego odradzasz Inteligo? oczywiscie, po pierwsze to PKO BP:), a tak powaznie: -platne przelewy -bank bardzo dlugo przetrzymuje pieniadze, np nie licz na szybkie przeslanie pieniedzy gdziekolwiek (lub otrzymanie), ja mam zlecenie stale na konto do tego samego banku i idzie.... dwa dni, a w Slaskim przelewy gratis, przelewy w tym samym banku w czasie rzeczywistym, a do innych bankow o wiele szybciej, mam konto gratis.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Ja również ma w ING i nie narzekam 
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
"a do innych bankow o wiele szybciej"
Istnieje takie cos jak sesje "elixir" (wymiana pomiedzy bankami) wiec zalezy o ktorej wysylasz i na jaka sie zalapiesz. Szybkosc nie ma tutaj nic do rzeczy.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
odradzam Inteligo, dla mnie o wiele lepsze ING. a moglbys napisac dlaczego odradzasz Inteligo? oczywiscie, po pierwsze to PKO BP:), a tak powaznie: -platne przelewy -bank bardzo dlugo przetrzymuje pieniadze, np nie licz na szybkie przeslanie pieniedzy gdziekolwiek (lub otrzymanie), ja mam zlecenie stale na konto do tego samego banku i idzie.... dwa dni, a w Slaskim przelewy gratis, przelewy w tym samym banku w czasie rzeczywistym, a do innych bankow o wiele szybciej, mam konto gratis. co Ty za glupoty wypisujesz... z Inteligo do innego konta w PKO BP idzie w czasie rzeczywistym, a do innych bankow to tak jak wszedzie, zalezy jakim elixirem poleci ogolnie to w kazdym banku mozna zalozyc ciekawe konto, najlepiej wybrac je pod kątem bankomatow i placowek w poblizu miejsca zamieszkania czy uczelni lub pracy do ktorej chodzimy, bo co mi po koncie w mBanku jak musze jechac 20 minut do najblizszego wplatomatu czy bankomatu gdzie wyplace kase? mam konto w Inteligo i w promieniu 300 metrow od domu mam 2 bankomaty PKO i jeden na uczelni gdzie studiuje
|
|
|
|
|
Tenis Trader
|
|
Tenis Trader
Ogólnie rzecz biorąc to z bankami jak z bukami, trudno znaleźć jednego najlepszego i zawsze lepiej mieć konto w więcej jak jednym buku/banku. Ja mam w trzech i mi to wystarcza. Mbank ma tyle plusów na tle pozostałych banków, że nie chce mi się ich nawet wymieniać, a z Inteligo i ING korzystam głównie ze względu na pobliskie bankomaty i "namacalne" placówki.
|
|
|
|
|
GRILL MASTER
|
|
GRILL MASTER
Ja jednak nalegam, żebyś wymienił chociaż parę zalet mbanku 
|
|