|
|
Tata
|
|
Tata
Witam , panowie mam pytanko.
Niedawno zmarł mi ojciec. Dość to skomplikowane ale spróbuję opisać sytuację.
Był kierowcą ciężarówki. Pojechał do Niemiec)w podwójnej obsadzie) i tam dostał udaru. Dopiero jak zemdlał został przewieziony do szpitala w Niemczech. Okazało się ze miał w tym czasie 2 udar.
Leżał tam ok 2 tygodni. Wyszedł ale z wyrokiem śmierci. Rak płuca w 4 stadium. Pracodawca nawet nie pofatygował się zapytać czy ktoś po niego pojedzie , jak sie czuje itp.
Pojechaliśmy po ojce. Wrócił do PL i jeszcze chwile sie jakoś czuł. Nagle trafił do szpitala i po 2 tygodniach zmarł. Oczywiscie miał zwolnienie lekarskie.
Teraz troszkę faktów.
Był zatrudniony na 3 miesiące na umowę o pracę. Okres zatrudnienia obejmował 06.03.11 do 06.06.11. Zmarł 24.06.2011 ... Do szpitala trafił 19.05.2011
Sytuacja z pracodawca wygląda następująco. Nie rozliczył się z moim ojcem podając fakt ze nabrał on zaliczek na ktore nie ma potwierdzenia. Dodał również ze powinniśmy sie cieszyć ze został on w ogole zatrudniony i to chyba wszystko z jego strony.
Teraz pytanie mam takie: Gdzie sie z tym udać? Państwowa Inspekcja Pracy czy pisac wniosek do Sądu Pracy ? Z tego co sie interesowałem to w PIP są darmowe porady prawne.(????) Jeśli ktoś kiedyś korzystał to może potwierdzi ze takowa placówka w WArszawie znajduje sie:
ul. Lindleya 16 piętro V, pokój 501.
Czy takową poradę uzyskuję się 'z marszu' , czy są jakieś zapisy ?
Jeśli ktoś orientuje sie w temacie niech podowie jakie dokumenty zabrać ze soba na taka porade.
Z góry dzięki.
Tomasz G. Gib01 Panowie czy udar to zalicza sie do wypadku w pracy? Czy potrzeba wzywania BHP ? Pisze wniosek do SP i nie wiem czy to zamieścić.
|
|
|
|
|
veteran
|
|
veteran
zbytnio ci nie pomoge, powiem tyle ze jesli nie ma potwierdzenia jego podpisu na jakis dokumentach dotyczacych zaliczek, to wynagrodzenie dostanie.
a co do drugiej wersji zadzwon do PIP i zpaytaj gdzie mozesz dostac jakas porade na temat tej sytuacji.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Witam , panowie mam pytanko.
Niedawno zmarł mi ojciec. Dość to skomplikowane ale spróbuję opisać sytuację.
Był kierowcą ciężarówki. Pojechał do Niemiec)w podwójnej obsadzie) i tam dostał udaru. Dopiero jak zemdlał został przewieziony do szpitala w Niemczech. Okazało się ze miał w tym czasie 2 udar.
Leżał tam ok 2 tygodni. Wyszedł ale z wyrokiem śmierci. Rak płuca w 4 stadium. Pracodawca nawet nie pofatygował się zapytać czy ktoś po niego pojedzie , jak sie czuje itp.
Pojechaliśmy po ojce. Wrócił do PL i jeszcze chwile sie jakoś czuł. Nagle trafił do szpitala i po 2 tygodniach zmarł. Oczywiscie miał zwolnienie lekarskie.
Teraz troszkę faktów.
Był zatrudniony na 3 miesiące na umowę o pracę. Okres zatrudnienia obejmował 06.03.11 do 06.06.11. Zmarł 24.06.2011 ... Do szpitala trafił 19.05.2011
Sytuacja z pracodawca wygląda następująco. Nie rozliczył się z moim ojcem podając fakt ze nabrał on zaliczek na ktore nie ma potwierdzenia. Dodał również ze powinniśmy sie cieszyć ze został on w ogole zatrudniony i to chyba wszystko z jego strony.
Teraz pytanie mam takie: Gdzie sie z tym udać? Państwowa Inspekcja Pracy czy pisac wniosek do Sądu Pracy ? Z tego co sie interesowałem to w PIP są darmowe porady prawne.(????) Jeśli ktoś kiedyś korzystał to może potwierdzi ze takowa placówka w WArszawie znajduje sie:
ul. Lindleya 16 piętro V, pokój 501.
Czy takową poradę uzyskuję się 'z marszu' , czy są jakieś zapisy ?
Jeśli ktoś orientuje sie w temacie niech podowie jakie dokumenty zabrać ze soba na taka porade.
Z góry dzięki.
Tomasz G. Gib01 Panowie czy udar to zalicza sie do wypadku w pracy? Czy potrzeba wzywania BHP ? Pisze wniosek do SP i nie wiem czy to zamieścić. jesli uwazasz, ze zdarzenie wypelnia znamiona wypadku przy pracy (ja nie moge nic powiedziec bo na to potrzeba szcegolowej znajomosci calego stanu faktycznego, którego moze i ty nie znasz): (Zgodnie z art. 3 ustawy wypadkowej za wypadek przy pracy uważa się nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną, powodujące uraz lub śmierć, które nastąpiło w związku z pracą: podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika zwykłych czynności lub poleceń przełożonych; podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika czynności na rzecz pracodawcy, nawet bez polecenia; w czasie pozostawania pracownika w dyspozycji pracodawcy w drodze między siedzibą pracodawcy a miejscem wykonywania obowiązku wynikającego ze stosunku pracy.) to zglos do pracodawcy zadanie o uznanie zdarzenia za wypadek przy pracy (i jak napisze w karcie ze to nie jest wypadek przy pracy to wtedy sie odwolujesz do sadu)
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
aha odpowiadajac na pytanie, zgodnie z orzecznictwem zdarzenie w którym poszkodowany doznał udaru może być uznane za wypadek przy pracy
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
Wypowiedzenie umowy o proce na czas określony z zachowaniem dwutygodniowego okresu wypowiedzenia, wiąże sie z jakimś dopełnienim do pełnego tygodnia, czy jesli złoże wypowiedzenie we wtorek to juz za dwa tygodnie we wtorek nie wiąże mnie umowa. Dzieki za pomoc pozdrawiam
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Potrzebna pomoc. Wynajmowaliśmy w 5 osób mieszkanie. Przez miesiąc stało ono praktycznie puste - ja w nim nie byłem - było zajęte żeby było 'zarezerwowane'. Umowa jest spisana na jedną osobę (inni się nie podpisywali), z powodu pewnego nieporozumienia (ich wina) dogadaliśmy się, że ja z kumplem tam nie będziemy mieszkać, a oni oddadzą nam pieniądze za miesiąc + kaucja. Teraz odjebało coś, że oddadzą tylko część kasy, kaucje + część wpłaty. Powinienem wszystko dostać? 
|
|
|
|
|
antimadrista
|
|
antimadrista
Kaucje bym Ci zwrocił. Reszty nie.
|
|
|
|
|
stranger
|
|
stranger
Witam
Mam ważną sprawę i z góry wielkie dzięki za odpowiedz.
Chce zmienić nazwisko (powód jasny prosty i bez problemu to się załatwi) ale nie mogę przez dłuższy pojawić się w urzędzie bo na treningu rozwaliłem sobie kostkę i rehabilitacja potrwa długo. Nazwisko chce zmienić jak najszybciej.
Czy można to załatwić wysyłając pismo do USC? Czy musi być jakiś specjalny druk?
Pozdrawiam użytkowników mecz.pl i proszę o odpowiedz.
|
|
|
|
|
too much love will kill you 
|
|
albo osobiście albo przez pocztę, pamiętaj o opłacie i odpowiednim druku, jak sprawa oczywista max miesiąc. wszystkie podpisy musisz mieć potwierdzone notarialnie.
|
|
|
|
|
stranger
|
|
stranger
Dzieki.
Gdzie uzyskam taki druk? I co oznacza to, że podpisy muszę mieć potwierdzone notarialnie?
Chyba jednak ciężko będzie to załatwić nie pojawiając się w urzędzie.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Dzieki.
Gdzie uzyskam taki druk? I co oznacza to, że podpisy muszę mieć potwierdzone notarialnie?
Chyba jednak ciężko będzie to załatwić nie pojawiając się w urzędzie. druk w odpowiednim urzedzie, a potwierdzenie notarialne oznacza, ze musisz pofatygowac sie do notariusza i oczywiscie mu zabulic... chyba najlepszym i najtanszym rozwiazaniem, pomimo kontuzji bedzie osobiste pofatygowanie sie do urzedu...
|
|
|
|
|
|
|
druki do pobrania na stronach urzędu, kasa przelewem ale tak czy siak musisz iść do notariusza więc taniej Cię wyjdzie odwiedzenie urzędu.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Witam
Mam ważną sprawę i z góry wielkie dzięki za odpowiedz.
Chce zmienić nazwisko (powód jasny prosty i bez problemu to się załatwi) ale nie mogę przez dłuższy pojawić się w urzędzie bo na treningu rozwaliłem sobie kostkę i rehabilitacja potrwa długo. Nazwisko chce zmienić jak najszybciej.
Czy można to załatwić wysyłając pismo do USC? Czy musi być jakiś specjalny druk?
Pozdrawiam użytkowników mecz.pl i proszę o odpowiedz. Jarosław Psikutas ?
|
|
|
|
|
stranger
|
|
stranger
Ok więc taka zabawa faktycznie nie ma sensu. Jesli na 100% potrzebny jest notariusz i bez tego ani rusz to faktycznie tylko zalatwienie tego osobiscie ma sens.
Dzieki za porady.
Jesli ktos uwaza, ze notariusz nie jest konieczny to prosze dac znac.
|
|
|
|
|
stranger
|
|
stranger
Korzystając z okazji...
Moj brat ma problem z adoratorem ktory uczepil się jego narzeczonej. W zwiazku z tym, ze ow gentelmen skladal jej propozycje seksualne bo to zadzwonil do niego i powiedzial ze jesli bedzie sie zajmowac zajeta dziewczyna to inaczej sobie porozmawiaja bo wie gdzie mieszka.
Byl rowniez taki sms.
Czy za takie cos grozi mu konsekwencja karna?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
nie wydaje mi sie, w koncu nie napisal, ze wybije mu zeby i przestrzeli kolana, a tylko ze sobie inaczej pogadaja - co mozna rozumiec dosc szeroko. Aczkolwiek uwazalbym z takimi rzeczami bo faktycznie za grozby jest przewidziana konsekwencja karna
|
|
|
|
|
addict
|
|
addict
Witam,
To i ja się podłączę do tematu jeśli można.
Jeśli jako wykonawca mam w umowie następujący zapis: "2. Wykonawca przenosi, a Zamawiający nabywa w ramach wynagrodzenia ustalonego w § 5 Umowy, majątkowe prawa autorskie do elementów graficznych, struktury serwisu internetowego, stron www (wykonanych w HTML) oraz kodu XHTML z dniem zapłaty całości wynagrodzenia dla Wykonawcy przez Zamawiającego."
to czy klient ma prawo komercyjnie wykorzystywać jakiekolwiek elementy stworzone przeze mnie zanim otrzymam pieniądze za wykonanie całości zlecenia?
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
KlaymanPL prv jeśli można
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Kolezanka ma taki problem, pracowala jakis czas temu w wawie. Nie wiem dokladnie co tam robila ale pewnie cos w styli kateringu, niesteyt na czarno. I teraz jedynie wyplacili jej czesc kasy, ok 300zl, a z reszta non stop ja splawiaja. Jest jakis sposob zeby skutecznie zmobilizowac nieuczciwego pracodawcy do wyplaty reszty kasy ? Wiem, ze znajoma nie jest w najlepszym polozeniu ale moze jednak...  pozdr
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Kolezanka ma taki problem, pracowala jakis czas temu w wawie. Nie wiem dokladnie co tam robila ale pewnie cos w styli kateringu, niesteyt na czarno. I teraz jedynie wyplacili jej czesc kasy, ok 300zl, a z reszta non stop ja splawiaja. Jest jakis sposob zeby skutecznie zmobilizowac nieuczciwego pracodawcy do wyplaty reszty kasy ? Wiem, ze znajoma nie jest w najlepszym polozeniu ale moze jednak...  pozdr A ma jakiś dowód na to, że umówiła się na tyle ile mówi? Jakiś świadków? Może jakiś dokument. Jeśli tak może dochodzić tych należności.
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|