Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
Strona 10 z 12 1 2 8 9 10 11 12
Pooh-Bah
Pooh-Bah
KlaymanPL, widzę że jesteś dobrze obeznany w temacie, jeśli nie miałbyś nic przeciwko, miałbym prośbę o poradę prawną.. Jak coś to napiszę później na pw (o ile to nie problem dla Ciebie)

Bonus: Unibet
L
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
L Offline
Originally Posted by KlaymanPL
Originally Posted by lelu
Kolezanka ma taki problem, pracowala jakis czas temu w wawie. Nie wiem dokladnie co tam robila ale pewnie cos w styli kateringu, niesteyt na czarno. I teraz jedynie wyplacili jej czesc kasy, ok 300zl, a z reszta non stop ja splawiaja. Jest jakis sposob zeby skutecznie zmobilizowac nieuczciwego pracodawcy do wyplaty reszty kasy ?
Wiem, ze znajoma nie jest w najlepszym polozeniu ale moze jednak... smile

pozdr

Jedynie swiadka/swiadkow, nic poza tym :/

A ma jakiś dowód na to, że umówiła się na tyle ile mówi? Jakiś świadków? Może jakiś dokument.

Jeśli tak może dochodzić tych należności.

L
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
L Offline
w zlym miejscu wpisalem wiec:

Pooh-Bah
Pooh-Bah
Originally Posted by lelu
w zlym miejscu wpisalem wiec:

To nie jest "jedynie". Jeśli jest parę osób, które potwierdzą, że tyle i tyle dostawały (albo miały dostawać) to można sprawę w sądzie wygrać.

Pooh-Bah
Pooh-Bah
Originally Posted by rcsade
KlaymanPL, widzę że jesteś dobrze obeznany w temacie, jeśli nie miałbyś nic przeciwko, miałbym prośbę o poradę prawną.. Jak coś to napiszę później na pw (o ile to nie problem dla Ciebie)

Odpowiedziałem Ci na pw.

H
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
H Offline
nie znam sie kompletnie, ale mam takie pytanko:
Nigdzie nie pracuje legalnie, nie dostaje kasy zadnej na konto bankowe.
Brat pracuje i przekierowuje swoja wyplate na moje konto bankowe bo swoje ma zadluzone czy cos takiego i nie moze dostawac wyplaty - mam sie czym martwic czy nie? czy nawet lepiej jak dostaje kase na konto?
Pytanie moze dla niektorych wyda sie banalnie glupie, ale mnie to ciekawi

Dzieki, pzdr

K
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
K Offline
Pieniądze pochodzą z legalnego źródła więc czym sie masz martwić ? smile

H
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
H Offline
nie wiem, tak zapytalem wink

To nawwt chyba lepiej dla mnie, ze niby jakas gotowka co miesiac wpada na konto grin

W
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
W Offline
@KlaymanPL:

Pamiętasz jak kiedyś gadaliśmy o sprawach transferowych itp.?
Interesowałeś się tym tak jak mówiłeś? smile

A
Knockin' On Heaven's Door
A Offline
Czy wypowiedzenie umowy OC auta musi złożyć właściciel auta i współwłaściciel(jeśli jest) czy wystarczy obojętnie jeden z Nich ?

A
A Offline
Originally Posted by AGASSI
Czy wypowiedzenie umowy OC auta musi złożyć właściciel auta i współwłaściciel(jeśli jest) czy wystarczy obojętnie jeden z Nich ?

wow dzięki
sorry,że nie wszystkie odpowiedzi zdążyłem przeczytać frown

ps. dla pewności złożyłem oba wypowiedzenia
BTW jak to ktoś ładnie ujął : jak Conrad zapyta to po minucie jest odpowiedź laugh

R
Pooh-Bah
Pooh-Bah
R Offline

wow dzięki
sorry,że nie wszystkie odpowiedzi zdążyłem przeczytać frown

ps. dla pewności złożyłem oba wypowiedzenia
BTW jak to ktoś ładnie ujął : jak Conrad zapyta to po minucie jest odpowiedź laugh

W zasadzie już po sprawie, ale odpiszę wg mojej wiedzy...

Powinien wystarczyć jeden z nich, nie zaszkodzi natomiast podać danych obu właścicieli i złożyć podpis przez obu z nich. Nie jest to raczej duży wysiłek, a można uniknąć sytuacji, w której TU wg swojego "widzi mi się" uzna wypowiedzenie za nieprawidłowe i przedłuży ubezpieczenie na kolejny rok.

Najważniejsze jednak by było:
- słowo "wypowiadam/rezygnuję",
- dane właściciela ubezpieczenia,
- numer polisy,
- własnoręczny podpis.

Pozdrawiam.

S
Pooh-Bah
Pooh-Bah
S Offline
Jest taka sprawa:

Prcadodawca byl winien siostrze ekwiwalent za niewykorzystany urlop lacznie prawie 10 k. Nie chcial wyplacic sprawa poszla do sadu on poszedl na ugode ze zaplaci, oczywisnie nie zaplacil, komornik zajal rachunek i byla licytacja jego rzeczy, nikt nie chcial wylicytowac a na rachunek nie przelewa zadnej kasy. Ale wynajmuje dom oraz biur i ma tam jakiegos pracownika, wic kase ma (malo tego organizuje jakies konkursy dla dzieciakow laugh ). Komornik sie w ogole malo interesuje sprawa, wiecej pyta sie siostry niz sam mailby dzialac. I teraz pytanie, jak najlepiej odzyskac od niego ta kase.

W
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
W Offline
Pilna pomoc potrzebne.. Wrzucę to w dwa działy, bo naprawdę pilne..

Samochód sprowadzony z Niemiec, umowa kupna sprzedaży między Niemcem i osobą X. Sprawy formalne załatwione.

Podczas składania deklaracji w Skarbowym, pani dała do podpisu kartkę "samochód dla celów prywatnych, nie do dalszej odsprzedaży".

Dziś będą tablice, potrzebne ubezpieczenie.

I teraz. Osoba X jest nowym kierowcą, nie ma zniżek. Ja mam pełne zniżki OC i 40% AC. Bym mógł dać swoje zniżki, muszę być współwłaścicielem. W Urzędzie miasta powiedziano nam, że jeśli mam być wpisany w dowód rejestracyjny, to muszę mieć z osobą X podpisany jakiś papier.

Jak to najlepiej rozwiązać? Darowizna połowy samochodu? Muszę to notarialnie robić? Coś mnie to kosztuje? Jak to się ma do podpisanej deklaracji, że samochód nie będzie sprzedawany..?

A może inne rozwiązanie ktoś zaproponuje?

Kto może rzetelnie pomóc?

Pozdrawiam.

D
old hand
old hand
D Offline
wwwujek priv jeżeli aktualne

Y
stranger
stranger
Y Offline
Originally Posted by HAGIi
nie znam sie kompletnie, ale mam takie pytanko:
Nigdzie nie pracuje legalnie, nie dostaje kasy zadnej na konto bankowe.
Brat pracuje i przekierowuje swoja wyplate na moje konto bankowe bo swoje ma zadluzone czy cos takiego i nie moze dostawac wyplaty - mam sie czym martwic czy nie? czy nawet lepiej jak dostaje kase na konto?
Pytanie moze dla niektorych wyda sie banalnie glupie, ale mnie to ciekawi

Dzieki, pzdr

Ja miałem podobną sytuację jak ty. Na moje konto wpływała wypłata mojej dziewczyny. Przez pół roku nie było problemu. Jednak któregoś razu wypłata nie wpłynęła. Okazało się, że system weryfikował moje konto i cofnął wypłatę do pracodawcy, uznając ją jako błędny przelew. Odkręcanie tego trwało ładnych kilka dni, a pieniędzy potrzebowaliśmy. Później przy braniu kredytu hipotecznego konsekwencją tego była potrzeba wyjaśniania tej sytuacji na piśmie, dłuższy czas oczekiwania na decyzję itd.

S
Pooh-Bah
Pooh-Bah
S Offline
czy jesli ktos wyslal mi kase na konto przez pomylke i teraz chce zwrotu, a ja nie oddam to wyniknÄ… z tego jakies konsekwencje prawne?

S
enthusiast
enthusiast
S Offline
W tym przypadku mamy doczynienia z przywłaszczeniem art. 284 Kodeksu Karnego.

§ 1. „Kto przywÅ‚aszcza sobie cudzÄ… rzecz ruchomÄ… lub prawo majÄ…tkowe, podlega karze pozbawienia wolnoÅ›ci do lat 3.”
§ 2. „Kto przywÅ‚aszcza sobie powierzonÄ… mu rzecz ruchomÄ…, podlega karze pozbawienia wolnoÅ›ci od 3 miesiÄ™cy do lat 5.”
§ 3. „W wypadku mniejszej wagi lub przywÅ‚aszczenia rzeczy znalezionej, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolnoÅ›ci albo pozbawienia wolnoÅ›ci do roku.”
§ 4. „Jeżeli przywÅ‚aszczenie nastÄ…piÅ‚o na szkodÄ™ osoby najbliższej, Å›ciganie nastÄ™puje na wniosek pokrzywdzonego.”

C
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
C Offline
Wwujek, odnośnie ubezpieczenia, to które firmy oferują najlepszy produkt jeśli chodzi o rzetelność wypłacania (bez robienia jaj), samochód zastępczy, bezgotówkowe załatwienie naprawy, itd.? Pomijając wysokość składki - z kim warto się związać by zawsze był spokój i pewność obsługi na najwyższym poziomie?

Pooh-Bah
Pooh-Bah
Originally Posted by Conrad
Wwujek, odnośnie ubezpieczenia, to które firmy oferują najlepszy produkt jeśli chodzi o rzetelność wypłacania (bez robienia jaj), samochód zastępczy, bezgotówkowe załatwienie naprawy, itd.? Pomijając wysokość składki - z kim warto się związać by zawsze był spokój i pewność obsługi na najwyższym poziomie?

Z autopsji mogę Ci powiedzieć, że każda firma robi jaja. Nie ma na rynku firmy, która w swoich warunkach umownych nie ma haczyków. Takie są niestety fakty. Stąd tyle spraw w sądach z firmami ubezpieczeniowymi wszelkiej maści.

Strona 10 z 12 1 2 8 9 10 11 12

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
5 zarejestrowanych użytkowników (Sensei, betowiec, rafal08, aker, kamel), 1,929 gości, oraz 4 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,282
Posty5,832,163
Użytkownicy24,790
Najwięcej online13,128
Sep 24th, 2025