|
|
Wiara Gwarancja Wygranej
|
|
Wiara Gwarancja Wygranej
W takim razie pijani idący pieszo gdzieś chodnikiem też powinni dostawać mandaty bo też stwarzają zagrożenie dla kierowcy pojazdu mechanicznego co roweru do takich nie można brać.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
|
|
|
|
|
Wiara Gwarancja Wygranej
|
|
Wiara Gwarancja Wygranej
|
|
|
|
|
a.k.a. "Vacinho"
|
|
a.k.a. "Vacinho"
Wafel  To i tak miło, że 'Komor' do swoich palestynek skarpet nie zarzucił 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
W takim razie pijani idący pieszo gdzieś chodnikiem też powinni dostawać mandaty bo też stwarzają zagrożenie dla kierowcy pojazdu mechanicznego co roweru do takich nie można brać. Ja sie odnosze do pijanych rowerzystow na drodze, wiec Twoj argument srednio tu pasuje;)
|
|
|
|
|
a.k.a. "Vacinho"
|
|
a.k.a. "Vacinho"
Wracając do tego tematu: http://www.rp.pl/artykul/569147.htmlTutaj jest nieco o tym wspomniane, choć by jeszcze konkretniej mieć to zobrazowane trzeba sięgać głębiej. Najlepsze jest to, iż po nowelizacji kk rowerzysta pod 'prądem' może mieć większe kłopoty niż kierowca samochodu pod 'prądem' By rozwiać wszelkie wątpliwości związane z tym tematem jest jedna opcja... Piłem, nie jadę ! 
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Wafel  To i tak miło, że 'Komor' do swoich palestynek skarpet nie zarzucił  Ja myslalem ze nowu książke do góry nogami czyta 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Tez mi sie wydaje tak jak mowi Vacinho, chociaz Rcsade mowi jeszcze lepiej... ja bym nie zmeinial sytuacji w ktorej pijany rowerzysta traci jedynie prawko, ewentualnie dostaje mandat. Nie raz mialem sytuacje w ktorej raczej trzezwy rowerzysta (np babka 50lat o w samo poludnie nie jedzie na gazie) ale poltora metra od kraweznika i ejszcze momentami jak fala mexykanska.
Zagrozenie podobne, skutki w wielu przypadkach moga byc takie same jak pijany za kierownica. Ilu znasz rowerzystów którzy kogoś zabili? Jeżeli droga jest w fatalnym stanie, to czasami nie da się inaczej pojechać niż metr, pół od krawężnikach. Jak czytam niektóre komentarze w internecie, to się zastanawiam czy niektórzy byli kiedyś na rowerze. W sezonie letnim z przyjemnością przesiadam się z auta na rower, większość kierowców kulturalnie potrafi ominąć rowerzystę, jednak zdarzają się tacy, którzy zapominają że rowerzysta to też uczestnik ruchu. Ostatnio powstają kawałki dróg rowerowych, na Śląśku robią je z kostki... fatalne rozwiązanie
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Tez mi sie wydaje tak jak mowi Vacinho, chociaz Rcsade mowi jeszcze lepiej... ja bym nie zmeinial sytuacji w ktorej pijany rowerzysta traci jedynie prawko, ewentualnie dostaje mandat. Nie raz mialem sytuacje w ktorej raczej trzezwy rowerzysta (np babka 50lat o w samo poludnie nie jedzie na gazie) ale poltora metra od kraweznika i ejszcze momentami jak fala mexykanska.
Zagrozenie podobne, skutki w wielu przypadkach moga byc takie same jak pijany za kierownica. Ilu znasz rowerzystów którzy kogoś zabili? Jeżeli droga jest w fatalnym stanie, to czasami nie da się inaczej pojechać niż metr, pół od krawężnikach. Jak czytam niektóre komentarze w internecie, to się zastanawiam czy niektórzy byli kiedyś na rowerze. W sezonie letnim z przyjemnością przesiadam się z auta na rower, większość kierowców kulturalnie potrafi ominąć rowerzystę, jednak zdarzają się tacy, którzy zapominają że rowerzysta to też uczestnik ruchu. Ostatnio powstają kawałki dróg rowerowych, na Śląśku robią je z kostki... fatalne rozwiązanie Czyy zeby miec takie zdanie musze znac kogos kto zginal przez rowerzyste ? Poza tym czego podciagasz trzezwych rowerzystow pod tych pijanych - bo p tych drugich ciagle pisze. Generalnie chodzilo mi, ze skoro trzezwy rowerzysta potrafi tak jezdzic to co mowic o pijanym. Nawierzcha w idealnym stanie. Nie jest to jakis atak bo wiem, ze zarowno rowerzysci i kierwocy robia rozne kwiatki, ale powtarzam kolejny raz - mowie ciagle o tych pijanych rowerzystach i tym, ze jedynie mandat/grzywna za jazde po alko jest dla mnie kompletnym nieporozumieniem.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
efekt takie prawa jest taki, że policjanci częściej karają rowerzystów niż kierowców aut, w więzieniach siedzi 4,5 rowerzystów za jazdę po spożyciu. A my za to płacimy. Moim zdaniem na rower powinny być inne limity, np 0,8 promila, a powyżej tylko mandaty. Ja w trakcie jazdy na rowerze nie piję alkoholu, ale rozumiem, że ktoś chce pojechać do parku 10 km napić się zimnego piwa i wrócić, nic w tym złego nie ma.
|
|
|
|
|
Wiara Gwarancja Wygranej
|
|
Wiara Gwarancja Wygranej
|
|
|
|
|
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
|
|
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
Moim zdaniem na rower powinny być inne limity, np 0,8 promila, a powyżej tylko mandaty. Do 1 promila powinno być dozwolone. Powyżej 1 ale nie więcej niż 1,5 mandat powinien być mandat jeśli to jest pierwszy raz, natomiast kolejne razy lub od razu pow. 1,5 to dopiero wtedy do rozpatrzenia przez sąd. W Irlandii jeszcze nie tak dawno można było mieć do 1 promila i jechać autem... 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Do 1 promila powinno być dozwolone. Powyżej 1 ale nie więcej niż 1,5 mandat powinien być mandat jeśli to jest pierwszy raz, natomiast kolejne razy lub od razu pow. 1,5 to dopiero wtedy do rozpatrzenia przez sąd. W Irlandii jeszcze nie tak dawno można było mieć do 1 promila i jechać autem...  Zakonczenie wakacji sprzed 3 lat: Znalezlismy rowerek w fontannie ok 3-4 w nocy, wsiadlem sie przejechac i pech chcial ze akurat jak wwyjechałem na kompletnie pustą ulicę to gdzies zza rogu wyjechała policja. Fakt, że mialem ponad 2 promile ale 1/3 lata w zawieszeniu, 3-letni dozór kuratora, zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych na 2 lata + ok 1000 zł grzywny oraz roznych oplat (godzine po zajsciu jeszcze dalem sie sprowokowac, gdy radiowoz podjechał i policjatnka z usmiechem na twarzy zapytala "Gdzie masz swój rowerek?" :), odpowiedzialem kilkoma epitetami na jej temat - kolejne 500 zł mandatu) Można? można...mysle ze kara adekwatna do popełnionego czynu
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Do 1 promila powinno być dozwolone. Powyżej 1 ale nie więcej niż 1,5 mandat powinien być mandat jeśli to jest pierwszy raz, natomiast kolejne razy lub od razu pow. 1,5 to dopiero wtedy do rozpatrzenia przez sąd. W Irlandii jeszcze nie tak dawno można było mieć do 1 promila i jechać autem...  Zakonczenie wakacji sprzed 3 lat: Znalezlismy rowerek w fontannie ok 3-4 w nocy, wsiadlem sie przejechac i pech chcial ze akurat jak wwyjechałem na kompletnie pustą ulicę to gdzies zza rogu wyjechała policja. Fakt, że mialem ponad 2 promile ale 1/3 lata w zawieszeniu, 3-letni dozór kuratora, zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych na 2 lata + ok 1000 zł grzywny oraz roznych oplat (godzine po zajsciu jeszcze dalem sie sprowokowac, gdy radiowoz podjechał i policjatnka z usmiechem na twarzy zapytala "Gdzie masz swój rowerek?" :), odpowiedzialem kilkoma epitetami na jej temat - kolejne 500 zł mandatu) Można? można...mysle ze kara adekwatna do popełnionego czynu made my day 
|
|
|
|
|
newbie
|
|
newbie
Jak taki znalazłeś i potem na nim jechałeś to się nie dziwię  [ Linked Image]
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
|
|
|
|
|
antimadrista
|
|
antimadrista
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
|
|
|
|
|
antimadrista
|
|
antimadrista
http://sport.newsweek.pl/zielinski--nie-zmienie-kraju--zdobywam-medale-dla-polski,94893,1,1.html Dobry wywiad. Adrian Zieliński: Wie pan, ja trenuję 6 godz. dziennie przez sześć dni w tygodniu. Nie piję alkoholu, chodzę spać o jednej porze i prowadzę higieniczny tryb życia. A nasi piłkarze przed Euro 2012 zafundowali sobie urlop wypoczynkowy. Ja jestem sportowcem i dla mnie to niezrozumiałe. To nie są sportowcy i jeśli ktoś mnie do nich porównuje to mnie obraża. Szanuję te miliony kibiców piłkarskich, ale nie znam prawdziwego sportowca, który szanowałby piłkarzy.
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|