|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Ja mam male opakowanie dorsza w galarecie,ciekaw jestem ile dorsza, jest w tym dorszu i ciekawe czy bałtycki wkurza mnie ze u nas nie idzie dostać bałtyckiego dorsza tylko wszędzie atlantycki a to już nie ten smak
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Witaj kapitanie  Ja zwykły bosman jestem. Gdzie mi do kapitana. bosman to pamiętam takie piwko, u nas w jednej knajpie je lali z beki i bardzo mi smakowało chyba tylko ja je piłem bo u nas wszyscy piją ten tyski schit i facet je wycofał
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Dorsz jest coraz częściej zarażony nicieniem Pseudoterranova decipiens. Pasożyt ten dochodzi do 4 cm długości, a larwy jego żyją w jelitach albo mięsie dorsza, najczęściej w okolicach brzucha. Większe, starsze okazy dorsza bywają bardziej zarobaczone, niż młode. Poza tym dorsze łowione w pobliżu wybrzeży są częściej zarażone. W przetwórstwie rybnym do detekcji larw nicienia stosuje się najczęściej badania wzrokowe, używając też prześwietlania filetów dorszy silnym światłem, wykazującym ciemniejsze larwy w jasnym mięsie ryby. Mimo największej staranności przy kontrolach można niekiedy odkryć larwy w zakupionym mięsie dorsza. Międzynarodowy standard Codex "Alimentarius toleruje zarobaczenie mięsa w sprzedaży w granicach maksymalnie do 5 nicieni w 1 kg ryby. Gotowanie dorsza w temperaturach wyższych od 60C° przez przynajmniej 10 minut i zamrożenie poniżej -20C° przez 3 dni gwarantuje zabicie larw. Spożycie żywych larw Pseudoterranova decipiens razem z surowym albo niedogotowanym, na zimno wędzonym, tylko marynowanym albo solonym mięsem dorsza może doprowadzić u człowieka do zachorowania na anisakiozę. Choroba wywołana przez Pseudoterranova decipiens różni się nieznacznie od anisakiozy wywołanej nicieniem Anisakis simplex. Jednak nawet zabite larwy nicieni mogą wywołać po ich spożyciu reakcje alergiczne." A co Ty na to TEO ? Wiem wiem, że nie każdemu koniowi Łysek. 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Ja mam male opakowanie dorsza w galarecie,ciekaw jestem ile dorsza, jest w tym dorszu i ciekawe czy bałtycki wkurza mnie ze u nas nie idzie dostać bałtyckiego dorsza tylko wszędzie atlantycki a to już nie ten smak Ryby z Bałtyku to szrot. Mnóstwo metali ciężkich i utleniaczy. Nieprzypadkowo zabraniają je dawać kobietom w ciąży.
|
|
|
|
|
Eliminator
|
|
Eliminator
Ja mam male opakowanie dorsza w galarecie,ciekaw jestem ile dorsza, jest w tym dorszu i ciekawe czy bałtycki wkurza mnie ze u nas nie idzie dostać bałtyckiego dorsza tylko wszędzie atlantycki a to już nie ten smak Ryby z Bałtyku to szrot. Mnóstwo metali ciężkich i utleniaczy. Nieprzypadkowo zabraniają je dawać kobietom w ciąży. Pewnie. Lepiej jeść łososia norweskiego z farm wodnych huj wie czym karmionego.
|
|
|
|
|
Eliminator
|
|
Eliminator
Dorsz jest coraz częściej zarażony nicieniem Pseudoterranova decipiens. Pasożyt ten dochodzi do 4 cm długości, a larwy jego żyją w jelitach albo mięsie dorsza, najczęściej w okolicach brzucha. Większe, starsze okazy dorsza bywają bardziej zarobaczone, niż młode. Poza tym dorsze łowione w pobliżu wybrzeży są częściej zarażone. W przetwórstwie rybnym do detekcji larw nicienia stosuje się najczęściej badania wzrokowe, używając też prześwietlania filetów dorszy silnym światłem, wykazującym ciemniejsze larwy w jasnym mięsie ryby. Mimo największej staranności przy kontrolach można niekiedy odkryć larwy w zakupionym mięsie dorsza. Międzynarodowy standard Codex "Alimentarius toleruje zarobaczenie mięsa w sprzedaży w granicach maksymalnie do 5 nicieni w 1 kg ryby. Gotowanie dorsza w temperaturach wyższych od 60C° przez przynajmniej 10 minut i zamrożenie poniżej -20C° przez 3 dni gwarantuje zabicie larw. Spożycie żywych larw Pseudoterranova decipiens razem z surowym albo niedogotowanym, na zimno wędzonym, tylko marynowanym albo solonym mięsem dorsza może doprowadzić u człowieka do zachorowania na anisakiozę. Choroba wywołana przez Pseudoterranova decipiens różni się nieznacznie od anisakiozy wywołanej nicieniem Anisakis simplex. Jednak nawet zabite larwy nicieni mogą wywołać po ich spożyciu reakcje alergiczne." A co Ty na to TEO ? Wiem wiem, że nie każdemu koniowi Łysek.  Bardzo rzadko widziałem nicienie w dorszu. Po za tym Akagi to chyba jakiś artykuł czy wypowiedż z przed paru lat. Gdzieś to kiedyś czytałem.
|
|
|
|
|
Smakosz jedzenia i alko
|
|
Smakosz jedzenia i alko
Ja mam male opakowanie dorsza w galarecie,ciekaw jestem ile dorsza, jest w tym dorszu i ciekawe czy bałtycki wkurza mnie ze u nas nie idzie dostać bałtyckiego dorsza tylko wszędzie atlantycki a to już nie ten smak Ryby z Bałtyku to szrot. Mnóstwo metali ciężkich i utleniaczy. Nieprzypadkowo zabraniają je dawać kobietom w ciąży. Pewnie. Lepiej jeść łososia norweskiego z farm wodnych huj wie czym karmionego. najwięcej wszelkiego gówna, metali ciężkich i całej tej tablicy tego na M, jest właśnie w dnie morskim położonym pod byłymi lub czynnymi wciąż farmami owymi...
|
|
|
|
|
|
|
To co ? Mam zjeść tego dorsza,czy też nie?
|
|
|
|
|
Eliminator
|
|
Eliminator
To co ? Mam zjeść tego dorsza,czy też nie? Forty ja jem z ryb tylko to co z kutra przyniosę. Nicień nawet jeżeli się gdzieś trafi przy smażeniu czy mrożeniu i tak ginie. Chyba na surowo dorsze nie opierdalasz?. A łososia na tatara zawsze trzeba przemrozić bo tam się częściej nicień trafia niż w dorszu.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
To sugerujesz - TEO - ze po tych kilku latach Bałtyk już nie jest tablicą Mendelejewa ? Ja też gdzieś czytałem, że Szwedzi co jakiś czas na swoich wybrzeżach wywieszają ogłoszenia, żeby nie jeść ryb z Bałtyku bo są bardzo zanieczyszczone chemicznie. Ale sorry, rozumiem że to jest Twój zawód i trudno żebyś się do tego obiektywnie odniósł. Ale tak jest w wielu dziedzinach przemysłu spożywczego i... Jeszcze żyjemy. 
|
|
|
|
|
Smakosz jedzenia i alko
|
|
Smakosz jedzenia i alko
grzyby trza jeść grzyby... 
|
|
|
|
|
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
|
|
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
Wszystko da się zjeść;-) nawet prosto z ulicy [Linked Image] [ fotosik.pl]
|
|
|
|
|
Eliminator
|
|
Eliminator
To sugerujesz - TEO - ze po tych kilku latach Bałtyk już nie jest tablicą Mendelejewa ? Ja też gdzieś czytałem, że Szwedzi co jakiś czas na swoich wybrzeżach wywieszają ogłoszenia, żeby nie jeść ryb z Bałtyku bo są bardzo zanieczyszczone chemicznie. Ale sorry, rozumiem że to jest Twój zawód i trudno żebyś się do tego obiektywnie odniósł. Ale tak jest w wielu dziedzinach przemysłu spożywczego i... Jeszcze żyjemy.  Akagi obiektywnie. Wolę zjeść tą rybę z bałtyku niż faszerowany antybiotykami drób, czy wędliny które po paru dniach w lodówce ślizgają się jak na lodowisKu.
|
|
|
|
|
|
|
biszopie,Ty nawet batmana zeżarłeś,ryby i co tylko ,z bałtyku mozesz pałaszować spokojnie
|
|
|
|
|
|
|
biszopie,Ty nawet batmana zeżarłeś,ryby i co tylko ,z bałtyku mozesz pałaszować spokojnie system chłodzenia lub też w zależności od potrzeby, podsycania ognia, swoją drogą, lepiej przyrządzonego skorupiaka nie jadłem [Linked Image] [ fotosik.pl] Rybki z Bałtyku jadam regularnie, od wiosny do jesieni jestem często nad morzem, jadę sobie do portu i kupuje co akurat mają, bardzo sobie chwalę choć przyrządzać to ja nie umiem wolę jak ktoś to zrobi:)
|
|
|
|
|
Eliminator
|
|
Eliminator
Gdzieś w moich stronach bywasz Biszop?
|
|
|
|
|
Smakosz jedzenia i alko
|
|
Smakosz jedzenia i alko
Biszop przyłapany nocą przez małżonkę - wygląda mniej więcej tak... ![[Linked Image from az616578.vo.msecnd.net]](https://az616578.vo.msecnd.net/files/2015/06/15/635699272509158406-1143325349_Lilo-Stitch-Fridge.gif)
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Co Wy tak z tym Leicesterem. Bo wygrali ze słabym City u siebie ? Bournemouth jebnął Liverpool, a to nie popierdółka. Ale tak do wiadomości, dla tych którym się nie chce, a idą za głosem ludu. Leicester na wyjazdach 0 1 6 br. 6-18 B-uth u siebie 4 1 2 br. 14-9
|
|
|
|
|
Zbanowany
|
|
Zbanowany
Biszop przyłapany nocą przez małżonkę - wygląda mniej więcej tak... ![[Linked Image from az616578.vo.msecnd.net]](https://az616578.vo.msecnd.net/files/2015/06/15/635699272509158406-1143325349_Lilo-Stitch-Fridge.gif) 
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|