|
|
member
|
|
member
No własnie że jesteście w błędzie.
Przelew, który dostałeś jest Twój. Tylko Twoje sumienie może mieć inne zdanie. Prawnie to wygląda tak, że każdy przelew jest akceptowany przez określoną liczbę osób. Więc Twój nr konta został zatwierdzony, kwota również i doszło do jego realizacji. Jeżeli z kolei byłaby to wina banku - również nie mogą Ci odebrać tych pieniążków. Każda operacja jest potwierdzana i rejestrowana. Na każdej operacji widnieją autoryzacje. Ich błąd - ich problem. Kasa Twoja, jeżeli chcesz to oddasz.
Pozdrawiam Maciek
|
|
|
|
|
member
|
|
member
No i jeszcze jedno - nie ma takiej możliwości, żeby ktoś Ci ściągnął pieniązki z konta!! Nawet komornik nie ma takiego prawa, on jedynie może zablokować środki do wysokości kary. W tym przypadku o komornika się nie martw bo żadnych zobowiązań nie masz.
|
|
|
|
|
Ps 1; J 3,16; 2 Tm 2,3
|
|
Ps 1; J 3,16; 2 Tm 2,3
Tak po za tematem. luk4sz_ od kiedy masz ten aviator 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
@KMaciek: Słyszałeś kiedyś o czymś takim jak "bezpodstawne wzbogacenie"? albo "błąd" w rozumieniu KC?
|
|
|
|
|
member
|
|
member
Po terści Twojego posta wnoszę, że Ty rzeczywiście tylko słyszałeś o tym. Ja niestety słyszałem i niestety z tym akurat mam do czynienia na codzień z racji zawodu.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Ja może codziennie do czynienia z tym codziennie nie mam, ale trochę mam. Najwidoczniej stoimy na 2 różnych stanowiskach
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
szkoda że to nie jest kilka tysiecy bo bys sobie z kapitalizacji odsetek zarobił 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
polowe pieniedzy juz oddalem wczoraj a reszte jeszce nie bo od razu jak tylko kasa na konto przyszla to wyplacilem czesc  a sprawa wygladala tak ze ten ktoś podał przez przypadek mój prawidłowy nr konta, ale w polu adresat wpisał zupelnie kogoś innego, no ale jak wiadomo przelew przejsć musiał bo nr. konta sie zgadzał.. dzisiaj przelalem reszte pieniedzy i w nagrode dostalem 50zl znaleźnego  Jednak ciekawi mnie dalej co w takim wypadku z prawnego punktu widzenia by było gdybym tych pieniedzy nie odesłał? Sphinx a avatar mam juz od jakiegos miesiaca chyba 
|
|
|
|
|
addict
|
|
addict
Ja opowiem tez taka sytuacje, dosyc dawno temu, jak dawne plny zmieniali na nowe (czyli banka = 100pln) moja znajoma poszla do banku wybrac 1000 zl (10 starych milionow) a babka w kasie wyplacila 10 000 zl. Znajoma sie calkiem pogubila ale nic nie powiedziala i wyszla z banku. A za nia wystartowala po jakims czasie ta kasjerka i ja wola ze za duzo wydala. I potem rozmawialy, znajoma bez problemu oddala, ale co ciekawe wcale nie musiala tej kasy oddac, bo kasjerka podpisala kwit (potwierdzila wydanie)1000 zl, i pozostale 9000 musialaby sama zaplacic, gdyby znajoma ich nie oddala.
|
|
|
|
|
newbie
|
|
newbie
Z prawnego strony pieniądze MUSISZ oddac a jeśli nie oddasz bank sam sobie ściągnie z Twojego konta, odgdog ma racje, pzdr polowe pieniedzy juz oddalem wczoraj a reszte jeszce nie bo od razu jak tylko kasa na konto przyszla to wyplacilem czesc  a sprawa wygladala tak ze ten ktoś podał przez przypadek mój prawidłowy nr konta, ale w polu adresat wpisał zupelnie kogoś innego, no ale jak wiadomo przelew przejsć musiał bo nr. konta sie zgadzał.. dzisiaj przelalem reszte pieniedzy i w nagrode dostalem 50zl znaleźnego  Jednak ciekawi mnie dalej co w takim wypadku z prawnego punktu widzenia by było gdybym tych pieniedzy nie odesłał? Sphinx a avatar mam juz od jakiegos miesiaca chyba 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
No własnie że jesteście w błędzie.
Przelew, który dostałeś jest Twój. Tylko Twoje sumienie może mieć inne zdanie. Prawnie to wygląda tak, że każdy przelew jest akceptowany przez określoną liczbę osób. Więc Twój nr konta został zatwierdzony, kwota również i doszło do jego realizacji. Jeżeli z kolei byłaby to wina banku - również nie mogą Ci odebrać tych pieniążków. Każda operacja jest potwierdzana i rejestrowana. Na każdej operacji widnieją autoryzacje. Ich błąd - ich problem. Kasa Twoja, jeżeli chcesz to oddasz.
Pozdrawiam Maciek No więc były już rozprawy sądowe w takich sprawach i wina banku jest tylko w 50%. 
|
|
|
Link skopiowany do schowka