Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
Strona 19 z 29 1 2 17 18 19 20 21 28 29
Platini #5598147 23/10/2012 02:51
J
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
J Offline
ja trzymam telefon w kieszeni takich trochę ciaśniejszych spodenek, nie lata, nie przeszkadza, nic nie czuję.
majner - mam parę rzeczy z Decathlonu, niektóre z serii niebieskiej, niektóre trochę droższe i mogę z całą pewnością powiedzieć, że niektóre marki (nie wszystkie) własne D. odpowiadają 2x droższej konkurencji z marketingowymi nazwami (Adidas, Nike), zresztą co trudnego może być w zrobieniu koszulki smile

Bonus: Unibet
Platini #5598178 23/10/2012 03:05
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
widzę że kilku fachowców jest w temacie to mam parę pytań.
Od początku października zacząłem sobie biegać, w sumie tak dla siebie, głównie dla poprawienia kondycji w innych sportach (halówka i siatkówka) i ogólnie fajnie jest poruszać się na powietrzu smile
Mam trasę ~5,5km i robię to w ~27 min (endo) na razie. Kilometr ok. 5:00, chociaż dziś na każdym kilometrze <5:00. Wiem że to żaden wyczyn, ale to początki tongue Biegam 2 razy w tygodniu na razie, ale dołożę sobię trzeci raz w weekend i z czasem czwarty raz w tygodniu.
I takie pytanie, jak polepszyć czas?? Czy zostawić trasę taką jaka jest i z czasem czas się sam poprawi? Czy robić jakieś interwały, czy może wydłużać trasę??
I w którą strone lepiej pójść, czy schodzić z czasem jak najniżej na tej trasie (widzę że Vendetta robi 5km w <20min - to byłoby coś tongue ), czy założyć sobie za cel wydłużenie trasy. Mógłym fajnie wydłuzyć sobie do 15km, ale to już troche dużo chyba km i dużo czasu smile
Jakieś sugestie fachowców??

M
Pooh-Bah
Pooh-Bah
M Offline
Originally Posted by Vendetta
ja bardzo powaznei tego nei traktuje ale nie chcialoby mi sie tylko beigac dla biegania i nie wiedziec ile rpzebiegam w jakim czasie tongue
Sa juz wyniki tego mojego wczorajszego biegu na 5 km - czas 19:55 :/ lipa bo trasa była w miare plaska z jednym krótkim i to tego delikatnym podbiegiem. Lipa bez endo :/

Vendetta, po co Ci endo na zawody 5k, tu zadna wielka taktyka nie jest potrzebna, ruszasz na 95% mozliwosci a po 2 czy 3 km walisz juz pelnym gazem. ponizej 10k nie ma co sobie glowy zawracac tempem biegu.

co do telefonu, ciuchow i mp3 to nie ma potrzeby sie zajmowac innymi. kazdy ma swoje wlasne preferencje i cele, a czy robi to w koszulce za 1000zl czy bawelniana rozdarta na plecach to juz jego sprawa. osobiscie jezeli zamarzy mi sie np pobiec po sniegu na bosaka to bede mial gleboko w p...e co inni o tym sadza wink
ja tez naleze do osob, ktore gdyby nie pomiary to by nie wyszly z domu, przyrode i te inne duperele zaczalem doceniac po pewnym czasie dopiero. mp3 biore jedynie jak mocny i zimny wiatr wieje, zeby miec zatyczki do uszu wink

M
Pooh-Bah
Pooh-Bah
M Offline
Originally Posted by szpak007
widzę że kilku fachowców jest w temacie to mam parę pytań.
Od początku października zacząłem sobie biegać, w sumie tak dla siebie, głównie dla poprawienia kondycji w innych sportach (halówka i siatkówka) i ogólnie fajnie jest poruszać się na powietrzu smile
Mam trasę ~5,5km i robię to w ~27 min (endo) na razie. Kilometr ok. 5:00, chociaż dziś na każdym kilometrze <5:00. Wiem że to żaden wyczyn, ale to początki tongue Biegam 2 razy w tygodniu na razie, ale dołożę sobię trzeci raz w weekend i z czasem czwarty raz w tygodniu.
I takie pytanie, jak polepszyć czas?? Czy zostawić trasę taką jaka jest i z czasem czas się sam poprawi? Czy robić jakieś interwały, czy może wydłużać trasę??
I w którą strone lepiej pójść, czy schodzić z czasem jak najniżej na tej trasie (widzę że Vendetta robi 5km w <20min - to byłoby coś tongue ), czy założyć sobie za cel wydłużenie trasy. Mógłym fajnie wydłuzyć sobie do 15km, ale to już troche dużo chyba km i dużo czasu smile
Jakieś sugestie fachowców??

po tych 5,5 w 27 to ile czasu dochodzisz do siebie, zdyszany po tym jestes czy raczej luz i moglbys to samo machnac po krotkiej przerwie?

trening zdecydowanie roznicowac, wiec i interwaly i dluzsze biegi. jesli bedziesz w kolko robil ten sam trening to sie szybko zniechecisz, zwlaszcza zima. trenuj tak, zebys mial satysfakcje z treningu. jesli masz problemy z motywacja - najlepiej wyznacz sobie jakis cel tak na za 3 miesiace (np. bieg przez godzine, 5k w 23min czy co tam sobie wymyslisz, wazne zeby byl ponad Twoje obecne mozliwosci).

Platini #5598373 23/10/2012 13:22
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
dzięki za odpowiedź.
po biegu zmęczenie oczywiście jest. Zlany potem jestem, ale zadyszki większej nie ma i jak wejdę na 5 piętro to już mija. Chociaż bieg raczej na maksa. No ale z machnięciem drugi raz tego to nie wiem po jakim czasie smile
Co do celów to chciałbym zejść z czasem jak najniżej, na teraz cel to 25 min, a do końca roku tak jak mówisz może w 23min się zrobi trasę, a jak wytrwam w treningu to w przyszłym roku tą trasę 15km chciałbym sobie machnąć w jakimś przyzwoitym czasie. Tylko żeby nie zajęło to cały dzień smile
O zróżnicowniu treningów poczytam sobie w necie smile
Pytanie jeszcze tu, czy biegać za każdym razem tą trasę na maksa? Oczywiscie nie zaczynam sprintem bo nie wrócę, ale staram się za każdym razem czas jak najlepszy wykręcać. Czy to dobre podejscię?
Dzięki za odpowiedzi!! smile

Platini #5598377 23/10/2012 13:34
L
antimadrista
antimadrista
L Offline
Panowie nie nalezy przejmowac sie innymi dookola tylko robić swoje.

Mialem okazje w sobote sobie potrenować w innym terenie, i zdarzylo mi sie wyprzedzac ludzi jezdzacych na rolkach. I to przy moim zenujacym tempie biegu.
Nie potrafie zrozmiec ludzi, ktorzy ida na rolki i sie na nich toczą, tak jak nie rozumiem ludzi, ktorzy ida na rower przejada kilka km i siadaja w barze na kilka piw, a potem powrot do domu.
Nie kumam tez ludzi, ktorzy ida na bieznie i chodzą przez godzine czase nawet przeglądając jakies czasopismo itp wink

W poprzednim roku kiedy zaczynalem biegać, pykalem sobie w butach trekkingowych Salomon, buty cięzkie, ale dawalem rade.
W tym roku zainwestowlem w porzadne buty do biegania i nie zaluje.
Jak nie niebo i ziemia.A nie mam butów za 7 stowek...
Na pewnych rzeczach nie powinno sie oszczedzac. To tak jak w zyciu, mozna kupic jaja z chodu klatkowego i mozna od babeczek na bazarku smile

Po tych zawodach, w ktorych zmokłem podjechalem sobie do Decathlonu aby popatrzec na kurtki.
Wybor spory, najtaszne juz od 40 zl! Ale jak zaczalem sie blizej przypatrywać, czytać itd to kurtkę przeciwdeszczowa znalazlem w cenie 200 zł.
No sorry, ale za 200 zl, to moge kupić kurtkę naprawdę dobrej jakości, znanego producenta, a nie Kalenji wink

Panuje opinia, ze w Decathlonie są rzeczy rekreacyjne, a nie sportowe. Cos w tym jest. Choc sam posiadam kilka produktów z Decathlonu (Queca).

Jedna z najlepszych funkcji Endomondo jest wg mnie "glos trenera co 1 km". Wiem gdzie mam "miedzyczasy", wiem jakie czasy przewaznie osiadam na dany kilometrze smile
Bardzo mi to pomaga, bo sam nie potrafie ocenic w jakim tempie biegne wink

Pzdr

Platini #5599326 24/10/2012 01:35
B
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
B Online: Kasa
wczoraj znowu bez zegarka, ten sam dystans 10.2km w 59min........dramat(znowu zawiedziony jestem)

M
Pooh-Bah
Pooh-Bah
M Offline
(...)
Pytanie jeszcze tu, czy biegać za każdym razem tą trasę na maksa? Oczywiscie nie zaczynam sprintem bo nie wrócę, ale staram się za każdym razem czas jak najlepszy wykręcać. Czy to dobre podejscię?

stanowczo nie! z dwoch powodow - spojrz na post betowca nad moim - on tak trenuje i jak widac jedyne co odczuwa to frustracja choc dopiero co zaczal - nie tedy droga.
powod drugi - bieganie na maksa kazdego treningu bardzo szybko skonczy sie przetrenowaniem

Platini #5599592 24/10/2012 02:50
T
enthusiast
enthusiast
T Offline
betowiec- jaki masz posiłek przed i po bieganiu ? stosujesz bcaa ?

Platini #5599936 24/10/2012 04:03
J
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
J Offline
bieganie na maksa to zarzynanie się, psychika może dużo, tak samo jak adrenalina, ale z pewnego powodu te siły są trzymane są jako rezerwy smile Takie rzeczy zostawiamy sobie w rezerwie na zawody, selekcję, sytuacje krytyczne, trening to powolne przesuwanie granicy w górę, dlatego by nie mieć załamki, zwątpienia, przy odpowiednim obciążeniu treningowym postępy najlepiej sprawdzać w dłuższych okresach czasu, przy dobry samopoczuciu, inaczej ja bym dawno odpuścił i wielu innych pewnie też.

jerome #5599966 24/10/2012 04:18
V
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
V Offline
jsli chodzi o treningi to trzeba nimi rotowac.
Podstawa to trening tempowy, ktory powinien zajmowac wiekszosc treningów w tygodniu( ja gdy bylem w ostrym treningu na 4 treningi robilem dwa tempowe). Na drugim miejscu stawiam na rowni przebiezki z interwałami(np. robisz taki trening -> biegniesz 5km swoim tempem na 10 km i na koniec robisz 8 przebiezek albo podobna ilosc interwałów). Tak samo wazna dla poprawy szybkkosci jest sila biegowa. No i na koniec tzw. wybiegania ale to wystarczy je robic raz w tygodniu ( np 15 do 20km w tempie maratonowym.)
Ale to tylko moje zdanie smile Moze dlugo nie biegam ale jak na tak krotki czas biegania mam dobre wyniki i wiem jak reaguje moje cialo na okreslone treningi smile

M
mez Offline
veteran
veteran
M Offline
Panowie moze ktos polecic jakies spodnie i bluze do biegania na obecna pore roku/zime (takie obcisle , termoaktywne)

Przegladalem pare pozycji i trzy takie same pary spodni (na pierwszy rzut oka) raz byly opisane jako bielizna , drugi raz jako spodnie termoaktywne do biegania na zimniejsze dni , trzecia para opisana byla jako spodnie (bez dopisu ,ze sa jakies cieplejsze czy cos w ten desen).

Jesli kupie takie obcisle spodnie do biegania na zime to takiej bilizny obcislej juz chyba nie warto kupowac i zwykle gacie wystarcza? I czy to jest na tyle cieple ,ze mozna tylko w tych obcislkych spodniach biegac (czesto widze biegaczy tylko w takich spodniach) czy na to lepiej zalozyc normalne dresy (ze sciagaczami u dolu laugh ) i to samo pytanie odnoscnie bluzy - na korpus to chyba jednak trzeba dokupic jakas dodatkowa bluze bo taki cieniutki skrawek materialu czlowieka nie ogrzeje zbytnio?

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
dzięki za odpowiedź.
po biegu zmęczenie oczywiście jest. Zlany potem jestem, ale zadyszki większej nie ma i jak wejdę na 5 piętro to już mija. Chociaż bieg raczej na maksa. No ale z machnięciem drugi raz tego to nie wiem po jakim czasie smile
Co do celów to chciałbym zejść z czasem jak najniżej, na teraz cel to 25 min, a do końca roku tak jak mówisz może w 23min się zrobi trasę, a jak wytrwam w treningu to w przyszłym roku tą trasę 15km chciałbym sobie machnąć w jakimś przyzwoitym czasie. Tylko żeby nie zajęło to cały dzień smile
O zróżnicowniu treningów poczytam sobie w necie smile
Na razie daj sobie spokój z urządzeniami typu Endo, może tylko zaszkodzić (takie moje zdanie). Co do trasy to zróżnicuj sobie nie cały czas ta sama. Jeśli zaczynasz biegać to nigdy na maksa , na razie same kilometry rozbiegania a gdy braknie sił to marszu 3-4 razy w tygodniu wystarczy. Ewentualnie gdy zostanie Ci trochę sił po wybieganiu to wtedy 60-100 metrowe przebieżki lub podbiegi. Przed biegiem dużo się porozciągaj skipy itp. Po jakimś czasie 1-2 miesięcy zegarek na rękę i jazda tempo. Takie jest moje zdanie, nie ma sensu zbyt wcześnie się zniechęcać i nie potrzebnie zajechać.

dziura #5600043 24/10/2012 05:27
V
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
V Offline
jak gosc biega teraz 5min/km i moze tak przebiec 5,5 km to po co ma maszerowac tongue nie ma co sie szczypac smile Endo motywuje do treningów wiec czemu biuegac bez jak mozna z. Ja aktualnie uzywam endo tylko do treningów tempowych ale na samym poczatku jaralem sie tymi wszystkimi statami i zakldalem endo na kazdy trening bo bez tego mi sie w ogole biegac nie chcialo tongue

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
jak gosc biega teraz 5min/km i moze tak przebiec 5,5 km to po co ma maszerowac tongue nie ma co sie szczypac smile Endo motywuje do treningów wiec czemu biuegac bez jak mozna z. Ja aktualnie uzywam endo tylko do treningów tempowych ale na samym poczatku jaralem sie tymi wszystkimi statami i zakldalem endo na kazdy trening bo bez tego mi sie w ogole biegac nie chcialo tongue
może rzeczywiście dobra rzecz, nie wiem nie korzystałem. Mi w zupełności wystarcza sam zegarek.... jak zaczyna się biegać osiągane czasy nie sa potrzebne one same przyjdą. Najważniejsze jest wybieganie siła wytrzymałościowa

mez #5600046 24/10/2012 06:04
M
Pooh-Bah
Pooh-Bah
M Offline
Originally Posted by mez
Panowie moze ktos polecic jakies spodnie i bluze do biegania na obecna pore roku/zime (takie obcisle , termoaktywne)

Przegladalem pare pozycji i trzy takie same pary spodni (na pierwszy rzut oka) raz byly opisane jako bielizna , drugi raz jako spodnie termoaktywne do biegania na zimniejsze dni , trzecia para opisana byla jako spodnie (bez dopisu ,ze sa jakies cieplejsze czy cos w ten desen).

Jesli kupie takie obcisle spodnie do biegania na zime to takiej bilizny obcislej juz chyba nie warto kupowac i zwykle gacie wystarcza? I czy to jest na tyle cieple ,ze mozna tylko w tych obcislkych spodniach biegac (czesto widze biegaczy tylko w takich spodniach) czy na to lepiej zalozyc normalne dresy (ze sciagaczami u dolu laugh ) i to samo pytanie odnoscnie bluzy - na korpus to chyba jednak trzeba dokupic jakas dodatkowa bluze bo taki cieniutki skrawek materialu czlowieka nie ogrzeje zbytnio?
jesli nie masz pewnosci sprawdz na stronie producenta jak funkcjonuje dana technologia tkaniny. najlepsza jest ta w ktorej wilgoc przemieszcza sie tylko w jedna strone - na zewnatrz. w takiej koszulce biega sie komfortowo zarowno przy +30 jak i przy -20. oczywiscie przy mrozach najlepiej sie ubierac na cebule, na taki t-shirt nakladamy podobna bluze tylko z dlugim rekawem. jesli nadal nam zimno dokladamy kurteczke w tej samej technologii ktora jednoczesnie nie przepuszcza wiatru.
te 3 warstwy razem sa ciensze i lzejsze niz jedna bawelniana koszulka, dlatego lepiej zainwestowac w komplet takich ciuchow niz kombinowac ze zwykla odzieza.

M
Pooh-Bah
Pooh-Bah
M Offline
Ale to tylko moje zdanie smile Moze dlugo nie biegam ale jak na tak krotki czas biegania mam dobre wyniki i wiem jak reaguje moje cialo na okreslone treningi smile

miesiac czy dwa biegania to za wczesnie na ocene Twojego treningu biegowego - dobre wyniki sa efektem innych uprawianych sportow dzieki czemu masz juz wyrobiona baze i startujesz z wysokiego pulapu a nie z sofy wink bez problemu biegales po 20km juz na samym poczatku treningow wiec weryfikacja Twojego treningu biegowego nastapi na nastepnym 10k/polowce.

Dla poczatkujacych najlepiej bedzie zrobic test coopera - przebyc jak najwiekszy dystans w 12 minut.
powtarzajac go co 4-6 tygodni widac jak na dloni czy trening przynosi efekty czy nie

mez #5600051 24/10/2012 07:05
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by mez

http://allegro.pl/wygodna-koszulka-termoaktywna-coolmax-berens-l-i2670687809.html

Wybrałem jakąś losową aukcję z ubraniem tej firmy.

W zeszłym roku zakupiłem trzy koszulki, dwie pary spodni i czapkę. Czapki i spodni używałem głównie do treningów piłki w listopadzie, na początku lutego i jak dla mnie - rewelacja.

Do biegania na ten moment zakładam tylko bluzkę termoaktywną, spodnie czekają na zimę.

Na te ubranie termoaktywne zakładam normalnie koszulkę, krótkie spodenki.

B
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
B Online: Kasa
Originally Posted by tygrytron41
betowiec- jaki masz posiłek przed i po bieganiu ? stosujesz bcaa ?
wlasnie z jedzeniem to wiem, ze nie tak jak powinno byc

nie jem nic 1.5godz przed biegem, inaczej konczy sie to wymiotami

ostatnio, bo slabo mi bylo przed biegiem zlapalem jakis zelik energetyczny

Platini #5600113 24/10/2012 16:30
M
2fast 2furious
2fast 2furious
M Offline

Strona 19 z 29 1 2 17 18 19 20 21 28 29

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
15 zarejestrowanych użytkowników ($-man, rymoholik, burbon, rafal08, forty, betowiec, aker, Sensei, Lukasz111, Akhu, latajaca_holenderka, alfa, kamel, bukma, 11kera11), 2,852 gości, oraz 6 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,283
Posty5,833,651
Użytkownicy24,790
Najwięcej online13,128
Sep 24th, 2025